Orijinalini görmek için tıklayınız : Motor Yağı - 5/30 - 10/40?
Daha önce çok konuşuldu çok soruldu biliyorum ama konulara baktım pek aydınlamadım :(
Aracim Honda Civic 1.6ies Turbo.
Sürekli Mobil 1 10/40 Yağ kullandık, az önce yağ almak icin gittim sanayiye.
Mobil 10/40 Full sentetik yok. 5/30 Full sentetik var.
10/40 yari sentetik mobil 1 yağ 50 lira
5/30 full sentetik mobil 1 yağ 50 lira..
hangisini alsam karar veremedim.
motorumda aşırı yağ yağma yok, 5000-6000km gibi 250-300ml yağ anca ekledim son dönemde.
5/30 full sentetik alsam bana bi zararı olur mu? yağ yakarmıyım? yoksa gene 10/40tan devam mı?
Kışın soguklarda 5W30 güzel olur.
Kışın soguklarda 5W30 güzel olur.
zararı/faydası ne olur peki?
dragstar
07-01-2010, 20:25
10w60 al bence castrol, motül veya mobil olur
yağ yakma gayet normal sonuçta yağ normalden biraz daha fazla ısınıyor
bnm yenemediğim soğuk basma alışkanlığımdan dolayı 10w-40 yerine 5w-40 kullanıyorum
10W40 kullanacaksan Castrol Magnatec diyebilirim....
firat_07
07-01-2010, 21:30
10,60neden öneriyosun
Ahmetfikri
07-01-2010, 21:40
10w60 al bence castrol, motül veya mobil olur
yağ yakma gayet normal sonuçta yağ normalden biraz daha fazla ısınıyor
bnm yenemediğim soğuk basma alışkanlığımdan dolayı 10w-40 yerine 5w-40 kullanıyorum
bu alışkanlığın sebebi ne
sanki daha ii gidiyor benimki:confused:
EDIT: Pardon turboymuş araç, sildim paragrafı.
10-40 castrol magnatec önermem, rezil bir yağ (kendi subjektif görüşümdür). 60.000 km kullanmıştım, her 10.000 km bakımından önce 7-8.000 km sonunda çekiş düşüyordu, belki yarı sentetik olduğundandır.
Mobil 1 0-40 önerebilirim ben.
kısisel fıkrım castrol edge 10-60 full sentetik yagı tercıh etmendır.arac segmentide performance araclar kapsar..
arkadaşlar arac yağ yakmıyor dıye yazmıs 10w60 yag o arac ıcın kalın gelır.10w40 yerine mobil super 3000 5w40 tam sentetik kullanabilirsin.
fsunnetci
08-01-2010, 09:54
başta ki rakam soğuğa iklime dayanıklılığı gösterir sonda ki rakam da motor içinde ki motor ısı dayanıklığını gösterir ki 7000dd ve üstü devir çeviren her aracın kullanması gerektiği bir yağdır 10-60 muadili motulde var 20-60
Mechanix
08-01-2010, 09:56
arkadaşlar arac yağ yakmıyor dıye yazmıs 10w60 yag o arac ıcın kalın gelır.10w40 yerine mobil super 3000 5w40 tam sentetik kullanabilirsin.
boraynt,sen haklısın.Mobil 1 serisinden de 0W-40 Tam Sentetik kullanabilirsin.Motorunda mekanik bir sorun yoksa (segman/contaların eskimesi) 10W60 anlamsız şekilde kalın.
Ayrıca kışın ince yağ kullanmak araç soğukken motoru çok daha fazla korur.
10W40 ile 0W40'ın motor sıcakken koruması aynıdır , eğer ikiside tam sentetikse.Biri yarı sentetik diğeri tam sentetik ise tabii ki tam sentetik daha iyi korur.
Tam sentetik yağların molekülleri daha homojendir.Resimden de daha rahat anlayabilirsiniz çalışma mantığını.Bu da hem yakıt ekonomisi sağlar , hemde performansa katkıda bulunur.
Sürtünme ne kadar az ise kayıp da o kadar azdır.
http://img218.imageshack.us/img218/4467/sentetikvsmineralcopy.jpg
Mechanix
08-01-2010, 10:06
10-60 7000dd ve üstü devir çeviren her aracın kullanması gerektiği bir yağdır 10-60 muadili yoktur alternatifi de yoktur tektir..
Yanlış bilgi abi , 10W60'ın mantığı çok yüksek sıcaklıklarda çalışan , hatta çalıştığı her sefer çok yüksek basınca uğrayan motorlarda koruma yapmaktır.Buna dahil olanlar şöyle olabilir ;
- Miniklerin Hulk'u.Sadece rolling de kullanıyorlar , işe onunla gidip gelmiyorlar.
- Orta sınıf Drag araçları , motor korumasına performanstan daha fazla önem veren günlük kullanılmayan araçlar.
Motul 0W20 tam sentetik yağ üretiyor ve yarış amaçlı diyor mesela.Burdaki mantık da şu , minimum sürtünme max güç.Yarıştan sonra yağ boşaltılıp daha yüksek korumalı bir motor yağı konuyor.
Peki günlük kullanılan bir araca 10W60 koyarsan ne olur ?
-Performans düşüklüğü yaşanır
-Araç soğukken ciddi aşınamaya maruz kalır
-Motor ancak ısındığında koruma yapar
-Fazla yakıt tüketimi yaşanır.
Kullanılacak motor yağı viskozitesini biz kafamızdan belirleyemeyiz , otomobil üreticisinin tavsileri dahilinde , standart otomobillerde +/- 5 derece oynarayak , o da yaz/kış içindir , seçeriz.
Sonrada turbo yapılan araçların motorlarında daha fazla koruma istememiz normal , ama bütün bu koruma işini sadece motor yağına yüklemek yanlış.Çünkü günlük kullanılan otomobiller , kısa mesafelerde motoru ısıtamazlar bile.Bu da yanlış yağ seçiminde ciddi aşınmalara sebep olur.
Yani bana kalırsa bir aracı turbo yaparken , motoru teknik ve mekanik olarak limitlerde olmadığı sürece 10W60 gibi bir yağ çok gereksiz.
fsunnetci
08-01-2010, 10:34
Spor Otomobil üreticileri Ferrari,Porsche,Audi,BMW M Sports,Mercedes AMG bu gibi firmalar neden tam sentetik 10-60 motor yağını öneriyorlar o zmn bilmedikleri birşeyler var ozmn.ürettikleri araçlarının motorunu pek düşünmüyorlar ozmn:D.10/40 yarı sentetik yağlar %70 mineral yağ ile üretimi yapılır.. 10-60 yağa kalın yağ diyorsunuz ama segmanları aşınmış bir motora o zmn kalın yağ koyulması mantıklıdır ama 0-? yağ koyduğunuzda araç normalinden fazla yağ eksilitir 3b kasa passat 1.8T'de bunu yaşadık kaldırmadı aracın motoru yağ ince geldiğinden..tam sentetik yağlar içinde her zmn için koruyucu katkı maddeleri vardır ve bu oran mineral ve yarı sentetik yağlarda ki orandan daha fazladır..tam sentetik yağların soğuk havaya dayanıklılığı mineral ve yarı sentetik yağlardan daha fazladır bunu bizzat yağ firmalarının web sitelerinden öğrenebilirsiniz...mineral yağlar ve yarı sentetik yağlar içerdikleri mineral ve organik maddelerden dolayı kurum yapmaya müsaittirler düşük teknoloji içeren yağ tipleridir motor içinde sentetik yağa oranla daha kısa sürede siyah rengini alırlar.. :icon_tup:
Mechanix
08-01-2010, 10:55
Çok karışık yazmışsın parça parça cevap yazayım ;
"Spor Otomobil üreticileri Ferrari,Porsche,Audi,BMW M Sports,Mercedes AMG bu gibi firmalar neden tam sentetik 10-60 motor yağını öneriyorlar o zmn bilmedikleri birşeyler var ozmn.ürettikleri araçlarının motorunu pek düşünmüyorlar ozmn:D "
Öneriyor olabilirler , koruma amaçlı bir tavsiyedir.O motorların hacmi , iç basıncı ile Honda Civic karşılaştırıldığında işler değişiyor.Sende varsa AMG yada motor yağı tavsiye ettiğin arkadaşta M3 varsa ve hakkaten fabrika bunları öneriyorsa konuşalım gene.
Senin için araştırdım , AMG lere önerilen motor yağı şöyle ;
Motul'ün üretici tavsiyelerini göz önünde bulundurarak verdiği yağlar :
SLK
Motor
Best 8100 X-max 5W-40 8lt
Better 8100 X-cess 5W-40
Good 6100 Synergie+ 10W-40
CLK Class: CLK63 AMG, -Cabriolet, -Black Series (M156.982)
Motor (P) 8100 X-max 5W-40 8.8 lt
BMW E60 M5 S85 motoriçin şunu veriyor , orjinal ekipman yağ anlamında ;
Motor (P) BMW Part No. PN 83 12 0 029 683 (q,r)
Ha sen eğer ki cıristiyano ronaldo nun castrol reklamına tav olduysan bilemem tabii.
Mechanix
08-01-2010, 11:07
Devam ediyorum ;
"10-60 yağa kalın yağ diyorsunuz ama segmanları aşınmış bir motora o zmn kalın yağ koyulması mantıklıdır ama 10-60 yağ koyduğunuzda araç normalinden fazla yağ eksilitir 3b kasa passat 1.8T'de bunu yaşadık kaldırmadı aracın motoru yağ ince geldiğinden."
10W60 da ince gelmişse o arabaya ve siz yağ eksiltmesinin sebebini yağın inceliğine vuruyorsanız , kutlarım.Araba bitmiş ama hala yağ ince.
Mechanix
08-01-2010, 11:12
"tam sentetik yağlar içinde her zmn için koruyucu katkı maddeleri vardır ve bu oran mineral ve yarı sentetik yağlarda ki orandan daha fazladır..tam sentetik yağların soğuk havaya dayanıklılığı mineral ve yarı sentetik yağlardan daha fazladır bunu bizzat yağ firmalarının web sitelerinden öğrenebilirsiniz...mineral yağlar ve yarı sentetik yağlar içerdikleri mineral ve organik maddelerden dolayı kurum yapmaya müsaittirler düşük teknoloji içeren yağ tipleridir"
Haklısın burda , bende aynı şeyleri söyledim zaten.
" motor içinde sentetik yağa oranla daha kısa sürede siyah rengini alırlar.. "
Yağın renginin değişmesi motor iç temizlik durumu ile alakalı.100.000 km dir mineral yağ kullanan motora sentetik yağ da koysan 10km sonra o yağ simsiyah akar.Çünkü motorun içinde tortular ve oil sludge dediğimiz balçıklaşma oluşur.Tam sentetik bunu zamanla temizler , ama bu ilk seferde olacak iş değil.
Mechanix
08-01-2010, 11:18
Bu da konumuz olan Honda Civic için tavsiye edilen yağları ;
İmalatçı HONDA
Model Civic 1.4i, 1.5i, 1.6i, 1.6VTi
Motor P
Yıl 1996-00
Uygulama Tavsiye Kapasite (litre)
Motor (P)
Best 8100 X-cess 5W-40 (s) 3.3 - 4
Better 6100 Synergie+ 10W-40 (s)
Good 4100 Turbolight 10W-40 (s)
Mekanik şanzıman Best MOTYLGEAR 10W-40 1.8 - 2.2
Better GEAR 300 75W-90
Good MOTYLGEAR 75W-90
Otomatik transfer Best DEXRON III 2.4 (b)
Better DEXRON IID
Diferansiyel Vites Kutusundan
Soğutucu (50%) INUGEL EXPERT 3.5 - 4.5
Hidrolik Direksiyon (takılı olduğu durumlarda) (q)
Tekerlek Rulmanları TOP GREASE 200
Fren yağı Best DOT 5.1 BRAKE FLUID (p)
Alıntı yaptığım link (hata verirse refresh yapın) ;
http://www.ew2.lubesinfo.com/frameset.asp?sid=323&bid=188&sc=1323&langid=15
aracınızda, üreticinin tavsiye ettiği yağı kullanın.
Ayrıca ince yağlar daha fazla performans verir az koruma sağlar
Mechanix
08-01-2010, 11:27
aracınızda, üreticinin tavsiye ettiği yağı kullanın.
Aynı zamanda kalın yağlarda bunun tam tersini yapar.Bütün olay bu.
PPR engineering
08-01-2010, 22:05
ben 10w30 da öneriyorum kullandım 1,6 turbo araçta memnun kaldım tam sentetiktir kullanabilirsin bence...türkiye sartlarında bence en iyi yağ motuldur..
ben sunu kullandım memnun kaldım dıyenler motorun ıcınde pıstonla hareket edıp yataklarda yatıyolar herhalde...neye gore??? yag eksıltmesıne gore...cok basarılı bır yorumlama gercekten!!
PPR engineering
08-01-2010, 22:23
ben sunu kullandım memnun kaldım dıyenler motorun ıcınde pıstonla hareket edıp yataklarda yatıyolar herhalde...neye gore??? yag eksıltmesıne gore...cok basarılı bır yorumlama gercekten!!
Öncelikle iyi akşamlar.rodajdan sonra devamlı 10w30 kullandım 6000 km sonra sıkıntıdan acmıştım motoru bunu bütün samimiyetimle sölüyorum ve ciddi olarak belli zamanlarda asırı sıkıştırmıştım makinayı actıktan sonra ideal bir motorla karşılaşmıştık..jonta seti alıp yeniden segman koyup kapatmıştık ona güvenerek yazdım ve hala bu yagı non turbo bir araçta kullanıyorum memnunum...
fsunnetci
09-01-2010, 00:56
Honda veya x marka hiç farketmez 7000dd ve üstü devir çeviren araçlara 10-60 yağa gerek yok,gereksiz bir yağ seçimi deyipte 10-40 magnatec veya türevi bir yağ koyulmasının performans artırıcı olduğunu söyleyen arkadaşalarım sizlere katılmıyorum katılamıyorum..:beuj: atmosferik yüklü her honda araçta VTI gibi yağ basıncı ile ikinci egzantriği devreye sokan araçlarda 10-60 şart diye düşünüyorum..aracım rodajda iken 10-40 magnatec yağ koydurmuştum ve yağ basınç göstergem 50 basınca kadar düşüyordu ama daha sonra 10-60 yağ konulduktan sonra 55 altına kolay kolay düşmedi.demek istediğim devir çeviren arabalarda yüksek ısıda yağ basıncı çok önemli o yüzdendir ki 10-60 dışnda ben yağ kullanan honda cı pek görmedim.vardır mutlaka ama onlarda stock veya ona yakın araçlara sahip hondacılardır diye tahmin ediyorum:icon_wack.aracımda 9000dd çevirirken yarı sentetik yağın ne hale geldiğini tahmin edebiliyorum çünkü:D
Sonuc olarak o zaman ben maximum 7000ceviren, tek egzantirik d16 ama sonradan turbo uygulanmis aracim icin, 5-40 ya da 0-40 tam sentetik yağ tercih etmeliyim. dimi? :)
Mechanix
09-01-2010, 09:15
Evet doğru .
aynen ole 5w40 tam sentetik 0w40 ta benım tavsıyem maddı olarak 0w40 daha pahalı ama bı o kadar da aracının motorunu koruyor.
çok teşekkürler yardimlariniz icin
sayin sunnetci, karpuz kabugu vs. soyleminiz okudum birazda guldum, mineral denmesinin sebebi fosil yakit olan ham petrolden uretilmis olmasidir. 10-60 motor yagi yuksek zicaklarda viskositesini koruyabilmesi icin tabiki diger yaglara gore daha kalindair- yani viscositesi yuksekdir. kullandiginiz araca 10-60 gibi bir yag koyarsaniz korkarim, motor kapagina yeterli yaglama sagliyamadigi icin cam ve yataklari elden gecirmek zorunda kalacaksiniz.
oil squirter olan araclarda ise super kalin yag kullanilmasi bence cok sakincali
Toyota Prius dahil, yeni cikan ekonomik araclarin cogunda 5w-20 yag kullanilmakta.
bulunabilrise moBil 0W-40 turkiye icin en ideal yag olur. soguk havalardada ilk calisma esnaisnda zorluk cikarmaz.
Xenomorph
10-01-2010, 03:48
Bende Aracımda 10-60 Mobil Kullanıyordum Fakat Yorumları Okuyunca Supheye Dustum..
Gram Yag Eksıltme Yok Dıye Iyı Yaglanıyor Dıyemez Ama Sıbop Ayarı Icın Acıldıgında Kapak Gr Camur Vs Pıslık Hıcbırsey yoktu
Mobıl'e Maıl Attım Bakalım :)
Peki arkadaşlar bir soruda ben sorsam? Bizim Alfa Romeo 75 2.0 TS olan araçta 10-50 yağ öneriyor, bildiğim kadarıyla piyasada yok buna ne kullanmalıyız?
mobil1 10W60 yagın baslıca ozellıgı yag eksılten araclarda yag eksıltmesı minumuna dusuruyor. yani eger aracın 100 bın veya daha fazla km de ıse yag eksıltmıyorsa 10W60 koymaya gerekyok. Castrol 10W60 ıle mobil 1 10W60 aynı özelliklerde yağ değildir. eger yukse devırlı arac sahibi iseniz aracınızı sıkıstırıyorsanız benım sıze tavsıyem mobil 1 5W50 olacaktır.
mobil1 10W60 yagın baslıca ozellıgı yag eksılten araclarda yag eksıltmesı minumuna dusuruyor. yani eger aracın 100 bın veya daha fazla km de ıse yag eksıltmıyorsa 10W60 koymaya gerekyok. Castrol 10W60 ıle mobil 1 10W60 aynı özelliklerde yağ değildir. eger yukse devırlı arac sahibi iseniz aracınızı sıkıstırıyorsanız benım sıze tavsıyem mobil 1 5W50 olacaktır.
Komple motor yapmıştık rodaj yeni bitti yağ zamanı:D atmo olarak biraz yükleyeceğimiz bir motor olacak,tavsiyelerin için teşekkür ederim dostum:icon_tup:
Peki arkadaşlar bir soruda ben sorsam? Bizim Alfa Romeo 75 2.0 TS olan araçta 10-50 yağ öneriyor, bildiğim kadarıyla piyasada yok buna ne kullanmalıyız?
kullanma kitapçığında onaylar olması alternatif olarak onları da soylersen bende sana yağ spekleri yollaya bilirim
kullanma kitapçığında onaylar olması alternatif olarak onları da soylersen bende sana yağ spekleri yollaya bilirim
Dostum araçla ilgili elimde kitapçık yok ama bagaj kapağında 10-50'nin yanında alternatif olarak 10-40'da yazıyor. Birde shell'de yağ değişim atölyesinde duvarda pano vardı bakmıştım benim model'de dahil olmak üzere Alfa Romeo'ların büyük çoğunluğuna 10-60 öneriyordu bu kafamı çok karıştırdı.
senın aracın en uygun yağı mobil1 0w40 ıkınci tercih mobil super 3000 5w40 ve son olarakta gecilmez yağımız 10w40 :))
senın aracın en uygun yağı mobil1 0w40 ıkınci tercih mobil super 3000 5w40 ve son olarakta gecilmez yağımız 10w40 :))
Yardımların için çok teşekkür ederim:icon_tup:
makinist35
28-01-2010, 10:56
mrb arkadaşlar bende bir si kullanıcısıyım aracımı yağını değiştiricem fakat şurda takıldım kaldım mobil mi yoksa casrtol edge mi koyayım sizce hangisi daha iyi tavsiyelerinizi bekliyorum
ahmet3425
28-01-2010, 13:26
10-50 yok ise soguk havalarda daha iyi koruma saglayacak ve yuksek sıcaklıkta ise aynı korumayı sağlacak mobil 5w 50 var guvenle kullanın 10-50 den daha iyidir...
fsunnetci
28-01-2010, 13:45
mrb arkadaşlar bende bir si kullanıcısıyım aracımı yağını değiştiricem fakat şurda takıldım kaldım mobil mi yoksa casrtol edge mi koyayım sizce hangisi daha iyi tavsiyelerinizi bekliyorum
evet Si için 5-50 uygun bir yağ tavsiye ederim 10-40 magnatec'den iyidir enazından.
Mobil veya Castrol marka farketmez her ikiside dünya markası:icon_tup:
piyasada neden 10W50 yoktur?
ahmet3425
28-01-2010, 13:50
piyasada neden 10W50 yoktur?
5w 50 de yeni yeni yayılıyor ztn ama bunun sebebini bende merak ediyorum aslına bakarsan banada pek mantıklı bir yag gibi gelmiyor. eski otomobillerde 20-50 kullanımı cok fazlaydı belkide 20-50 ve 10-40 ın varlıgı yuzunden 10-50 yoktur aklıma baska bisey gelmiyor:D
sansar34
04-02-2016, 09:09
Konuya tekrar gündeme almak lazim 360k km olan bmw m20b20 motora sahip aracmin yağını ve filtrelerini kendim degistiricem kararsiz kaldim toptancidan mobil 1 5w40mi yoksa 10w60 mi alsam diye 10k km bir 750ml yag eklemesi yapiyorum suan kullanilan ya 10w40 castrol her türlü mantikli tavsiyeyr açığım