PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : port polish ve blueprint

citiay
02-08-2009, 12:36
bu iki işlem nasıl yapılır hangi ekipmanla yapılır ve avantaj ve dez avantajlar nelerdir ve en iyi yapan yer neresidir yorumlar için şimdiden tşkr ederim

M3CSL
02-08-2009, 13:35
avantajı ust devırlerde daha cok gorursun bıldıgım, bıde her arabada aynı ısı yapmaz portlar kucukse baya ıse yarar, opellerde mesela..

boosted_pug
02-08-2009, 17:27
port polish emme ve egzost portlarının pürüzsüzleştirilmesi ve parlatılması anlamına gelir birmiktarda genişletilir hava motora daha çabuk girip daha hızlı atılır

blueprint motor toplanırken tüm parçaların temizlenip tartılıp balanslanıp toplanmasıdır mesela pistonlar kollar ve yataklar ayrı ayrı tartılır toplanırken hepsinin ağırlıkları eşitlenmiş olarak takılır krabk balanslanır volan aynı şekilde bu şekil de motor daha sağlıklı olur ve 3-5 daha hp üretir

citiay
07-08-2009, 20:15
işlemi istanbulda gerçekleştirele bilcek biri varmıdır yada kendimizin yapabilceği bişeymidri

Murat
07-08-2009, 21:27
valla ben kendim dramel le girişicem.ufaktan braz genişleticem iriş ve çıkışı.yapabileceğime inanıyorm.bakalım ne olacak )

egeturbo
07-08-2009, 21:38
port polish emme ve egzost portlarının pürüzsüzleştirilmesi ve parlatılması anlamına gelir birmiktarda genişletilir hava motora daha çabuk girip daha hızlı atılır

blueprint motor toplanırken tüm parçaların temizlenip tartılıp balanslanıp toplanmasıdır mesela pistonlar kollar ve yataklar ayrı ayrı tartılır toplanırken hepsinin ağırlıkları eşitlenmiş olarak takılır krabk balanslanır volan aynı şekilde bu şekil de motor daha sağlıklı olur ve 3-5 daha hp üretir

dediklerine ilaveten biz piston kollaırnı yüzeyleri pütürlü olanları da yüzeyini taşlayıp dümdüz yapıyoruz ama tüm kollar eşit gramda olmak zorunda hatta yakın bi süre içinde dükkandaki fazla kollara yapar buraya fotolarını koyarım

senna
07-08-2009, 22:12
blueprint işi biraz değişiktir aslında balans daha farklı şekilde yapılabilir

port polish kapağı işlersin gerekli yerleri gerekli şekilde parlatırsın yada pürüzlü bırakırsın portları genişletirsin yada değişik işlemler yaparsın kullanım amacına göre

citiay
08-08-2009, 00:14
valla ben kendim dramel le girişicem.ufaktan braz genişleticem iriş ve çıkışı.yapabileceğime inanıyorm.bakalım ne olacak )

muyat b işi koşturalım güçlermizi birleştirerek beni bul adım garavel

senna
08-08-2009, 10:29
bilmeden genişletmeyin güç seviyenizi bilmiyorum ama yapıcanız en ufak farklı bi işlem yada yanlış diyim kapağı öldürür güç alıcam derken kaybedersiiniz

egeturbo
08-08-2009, 11:39
bilmeden genişletmeyin güç seviyenizi bilmiyorum ama yapıcanız en ufak farklı bi işlem yada yanlış diyim kapağı öldürür güç alıcam derken kaybedersiiniz

yani semih abinin dediği doğru ve işi bilen kişilerin tarafından yapılması bu çok önemli
port polish yaparken subabların oturduğu düz yüzeyi bile taşlayanlar var.

Murat
08-08-2009, 11:46
muyat b işi koşturalım güçlermizi birleştirerek beni bul adım garavel

hehe oldu.:p

yok yf.benimki sadece hava akışına yönelik.takacağımız manifold portları benim kpaktan 4 milim büyük.bende sadece girişi 4 mm çaptan, içe doğru 2 cm kadar genişleticem.sanırım anlatabildim.yani öle içlere kadar girmicem.emmenin portlrı byük, kapaüınki küçük olunca giren hava duvara çarpmış gibi olmasın.sadece havanın akışını bozmasın diye.

saymaz4155
22-01-2012, 21:27
arkadaşlar port polish yaparken egzost manifoldu temizlemek pürüzsüzlüğü almak yerine headers takmak daha mantıklı değilmidir.emme port polish yapılabilir diye düşünüyorum.yanloışmıyım acaba?

emre_
22-01-2012, 21:32
Egzost manifoldu yerine headers takmak degisik bi ifade olmus

saymaz4155
22-01-2012, 21:44
değişik ifade derken.mantıklı değilmi olmazmı yani.onu port polish yapmakla uğraşmaktansa headers daha iyi değilmi?

bLackModeL
22-01-2012, 22:59
headers ıyıdırde burdakı konu farklı ayıkamadımm ben :D port polish i biliyorumda obur hakkında bı fıkrım yok ? ama tartısıyolar ogrenıcezz

Hikmet Gönül
22-01-2012, 23:40

tamamen katılıyorum..bu konu aslında cok genıs..ısı ıyı bılen olması gerek ..aracın speclerı ve bu speclerın tek tek artı eksı neler oldugunu bılen bırı..ona gore ıslem yapılmalı..ayrıca,beyın ve egzantrık gıbı gecerlı parcalar varsa o zaman port polıse ıhtıyac oldugu, bunlar yoksa yanı arac gayet stogsa port polısın fazla bır faydası olmayacagı kanaatındeyım..

Gunes G.
23-01-2012, 00:42
Burada konu sadece genislik darlik degil, basinc dolayisiyla vakum, havanin akisinin sekli dolayisi ile birim zamanda emilebilecek havanin devire rolatif olarak miktaridir. Bu porting kismi isin.

Polishing kisminda, yuzeyin surtunme direncini olusturan pattern'in yapisi, yer yer parlak yer yer puruzlu yapilmasi vs gibi yuzey isleri yer alir.

Ne daha buyuk, ne de daha parlak, daha iyi bir kapak demek degildir ve hatali bir islemin geri donusu cok zahmetli olur. Egzoz borusunu 1mm kalin taksaniz hemen hicbirsey fark etmez, ama kapakta 1mm dunyalar demektir. Ustelik egzozu buyuk takarsaniz, iki civata ya da bir kaynakla kucugunu takarsiniz, ama kapagi 1mm fazla genisletirseniz, geri donmek, yeni kapak almaktan bile daha pahaliya gelebilir. Ki bu ornekte sadece genisletmenin capindan bahsettim. Halbuki acilardan ve de yuzeydeki olasi yapilabilecek hatalardan daha cok korkmak gerekli...

O yuzden hakkiyla port polish yapmak, zor ve zahmetli bir istir. Cok bilgi ve hesap ister. Bilene gitmekte fayda var.

PPR motorsports Kaan, port polish isiyle benim bilgidim Turkiye en cok ilgilenen adam. Sadece bu konu hakkinda calistigi icin, her isi yaparizcilardan degildir ve bu konu hakkinda benden cok daha iyi aciklama yapacaktir sana eger iletisime gecersen. Forumdaki nicki japantuner, zaten bu konuyu gorurse gelir yazar mutlaka.

Kolay gelsin...

P.S Hala ben porting yaparim diye dusunenlere soru, manifoldtaki her runner'i ayni capa getirdiginiz zaman, yanma odasina her runner'dan ayni miktarda hava mi girer diye dusunuyorsunuz? Cevabiniz evet ise, yanlis dusunuyorsunuz, cevabiniz hayir ise o halde her portu esit debide hava gecirecek sekilde nasil yapmayi planliyorsunuz? :)

Bir soruda polishcilere gelsin, emme manifoldundaki runnerlari paril paril yaptiginiz zaman, silindirlere giren yakit hava karisiminin ne kadar homojen olmasini bekliyorsunuz? :)

senna
23-01-2012, 07:57
emme kısmı sizin tabirinizle parıl parıl yapılmazki:) herşeyin bir sınırı var neyin nasıl yapıldığı zaten işi bilenler tarafından biliniyor,

debi konusunda ise hesap kitap bilen biraz akışkanlar bilen birisi debi hesabını kolaylıkla yapabilir:)

Gunes G.
23-01-2012, 10:12
emme kısmı sizin tabirinizle parıl parıl yapılmazki:) herşeyin bir sınırı var neyin nasıl yapıldığı zaten işi bilenler tarafından biliniyor,

debi konusunda ise hesap kitap bilen biraz akışkanlar bilen birisi debi hesabını kolaylıkla yapabilir:)

Cok parildayan runner gordum bilincsizce yapilmis, genelde "yapariz gardes bort bolish" diyen insanlarin elinden cikmis :)

Bu arada debi konusu o kadar basit degil, sistem kompleks oldugu icin akis turbulansli, haliyle laminer akis hesabi olmaz. Bunun yaninda kapagin yapisi itibariyle yer yer daralma, genisleme ve giris kaybi oldugundan carnot denklemiyle bayagi bir hasir nesir olmak lazim. Turbulans zaten ayri uyuz bir durum. Cok fazla parametre var etkileyen, en bastada yuzeyin yapisi gelir heralde, bu yuzden port ve polish isini ayirmakta olmaz bu hesabi yaparken.

Daha aklima simdi gelmeyen bircok acidan hesap yapilmasi lazim gelecektir mutlaka, bu kadar hesabi dogru bir sekilde kac muhendisim diyen mezun yapabilir oraya hic girmeyelim.

En temiz yontem, hesabi yapilabildigi kadar yapilir, artik o saatten sonra sonucu gormek icin flow makinasi ile test ede ede ince ince ugrasarak mukemmele yaklastirilir. Bu yuzden insanin, evde kendi imkanlariyla yapmaya calismasi sonucu ortaya cikacak kapagin verimi buyuk ihtimalle olmasi gerekenin cok altinda olacaktir. Performans kaybini da gectim, silindirlere giren hava miktarinda cok fark olursa bu sefer tek noktadan wideband ile yapilan olcumden elde edilen bilgi, her bir silindirden atilan egzoz gazina gore cok sapmaya baslayacaktir. Ha bu ne fark eder, bir silindir digerine gore daha zengin veya fakir olabilir, aradaki farkin boyutuna gore motor guc kaybeder, yada guc kaybeder demek yerine, kazanabilecegi gucten kaybetmis olur. Toplamda belki gucu artar, ama kardan zarar etmis olur.

Mevzu uzar, o yuzden daha fazla uzatmadan "bilen yaparsa sonuc muhtemelen cok daha iyi olur" derim :icon_tup:

senna
23-01-2012, 10:36
biraz akışkanlar dediğim zaten bu hesaplardı laminer akış üstünden düşünüp hesap yapılırsa baştan kaybedilir iş, aslında keşke imkan olsa kapağı sanal ortamda tasarlayıp simule edebilsek üzerinde çalışabilsek:)

"çok parıldayan runner" kısmına yapanlara saygılarımı iletiyorum kapağı emme manifoldunu ilk üreten tasarlayanlar zaten mühendis değil aslında:)

ProdriveSTI
25-02-2012, 03:39
Geçenlerde merak edip bir bakayım demiştim.

Benim gibi merak edenler için faydası olabilir belki.

35O7mkLncHU
3FRodBDKOAo
qhy1pn8dcyo
NMoBx5Y0Ock