PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kışın Kış Lasitği veya 4 Mevsim lastik ?



Eworen
03-10-2024, 15:59
Arkadaşlar Merhaba
İstanbul gibi bir yerde senelerdir kış lastiği kullanıyoruz ama kış görmez olduk hadi gördük diyelim 3-4 ay takılı kalan lastikler gün olarak çok daha fazla işlevini yitirdiği sıcaklıklara maruz kalıyor ( genel olarak 15 derece civarları ) Bunun sonucunda orta halli havalarda tutunma problemi aşınma gibi sıkıntılar oluyor
Peki sadece kışın ( yazın değil ) 4 mevsim lastik daha mantıklı mıdır sizce ? Karda yolda bırakmaz orta halli sıcaklıklarda da kış lastiklerinden daha iyi tepki verir mantığıyla yaklaşırsak siz ne diyorsunuz ?

sekizsilindir
03-10-2024, 16:44
şimdiye kadar hep yazlık kışlık gittik bu sene civic'te bizde 4 mevsime geçmeyi düşündük şu lastiği aldım

GOODYEAR 205/55R16 94V EAGLE SPORT 4SEASONS XL 4 MEVSİM LASTİĞİ ÜRETİM 2024

artık kullanıp görücez. (hafta sonu takılacak)

dört mevsim lastik aslında kandırmaca, bir satış politikası, bir kauçuk düşünün yazın yaz lastiği gibi davranacak kışın kış lastiği gibi :D

deve bir akçe, bin akçe hesabı..

berko
03-10-2024, 22:56
Ankara’da yaşayan biri olarak michelin crossclimate 2 taktım geçen sene, değiştirme derdinden kurtuldum. Geçen sene çok az kar oldu o yüzden tam performansını göremedim ama bir problemim olmadı buzda vs. Bu sene göreceğim umarım. Başka bir arkadaş yoğun karda kullanıp çok memnun kalmıştı.

Alırken araştırmıştım goodyear eagle sport 4 season biraz İstanbul gibi az kar yağan yerlere, michelin crossclimate ve benzer desenliler iç Anadolu büyük şehirlere daha uygun diyorlardı.

CloudGrey
03-10-2024, 23:13
ben hayatımda hiç kış lastiği almadım.(istanbuldan pek çıkmam)

sadece alırken ıslaktaki performansı A sınıfı olan lastik almaya dikkat ettim.
(en güncel örnek pilot sport 5)

bu zamana kadar herhangi bir şikayetim olmadı.

drago
04-10-2024, 01:42
Buza kesen havada sizi lastiğin ıslak derecesi de 4 mevsim hikayesi de kurtarmaz arkadaşlar

Yazlık yazlıktır, kışlık kışlık

4 mevsim lastik yazın tatil yerlerinde özellikle, hele parlak asfaltta frenajı rezil oluyor, ramakkala yaşamışlığım var

Keza yola kar düştüğünde de işe yaramadığını yine frende anlıyorsunuz, ha amaç ilerlemekte ilerletiyor orası ayrı.

Sorun durmak istediğinizde

Yani zaten kar yağmıyor, ya da kar yağdığında çıkmıyorum; yazın da çok sıcak yerlere gitmiyorum deniliyorsa belki tercih edilebilir

KocaAyak
04-10-2024, 08:13
Kışın çok kar yağmayan, yazında çok yakıcı sıcaklık olmayan yerlerde kullanılabilir. Çünkü şöyle düşünmek lazım, kışın kar lastiği kadar tutmaz, ama yazında yaz sıcaklıklarına dayanacak dayanıklılığı yoktur.

darkred
04-10-2024, 08:25
Arkadaşlar aldığım Goodyear Eagle Sport 4 Seasons lastiklerle ilgili ön izlenimlerimi paylaşayım.

Lastiklerimi geçen hafta taktırdım. Eski lastiklere göre ciddi bir yumuşama oldu arabada. Bozuk yol ve tümsek geçişlerinde daha yumuşak tepki veriyor lastikler.

Ani frenlemede gayet tatminkar durma mesafesi beni memnun etti. Sıfırdan kalkıştaysa biraz zayıf bulduğumu söylemek isterim, araba gitmek istiyor ancak lastikler tutunamadı.

Tabi bu deneyimlerim lastikler takıldıktan 5 km sonra asfalt zeminde edindiğim tecrübeler.

Yol sesi olarak 72db ile eski lastiklerimden çok bir farkı yok uğultu ve ses gözlemlemedim araç içinde.

Virajda sert direksiyon hareketinde sorunsuz bir şekilde istediğim tepkiyi verdi. Tabi yanak 55 olduğu için ve araç büyük olduğu için kabul edilebilir düzeyde az bir esneme yaptı.

Eagle Sport 4 Seasons serisi tamamıyla yabancı ülkelerde üretiliyormuş. Benim lastiklerim 2022 yılı 20 hafta Fransız üretimi. Yerli üretimle karıştırılıyormuş genelde.

Genel olarak ilk izlenimlerim olumlu. Çok yumuşak bir lastik bu nedenle dikkatli olmak gerekir diye düşünüyorum. Islak zemin tecrübem olmadı ama ilerleyen zamanda paylaşırım.

Evden işe, işten eve günlük kullanılan araçlar için tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum. Desen olarak diğer 4 mevsimler gibi değil yazlık lastik formunda durduğu için görüntüsü de kışlık mod gibi değil.

31.01.2023 Güncellemesi

Lastikleri yağmurda test imkanım oldu hiç güven vermiyor. Yağmurlu havada gaza basmamla 2 ve 3. viteste patinaja düştüm yerimde saydım. Yağmur performansını hiç beğenmedim.

Dün gece kar yağmıştı ve sabah işe gelirken erimişti birçok aracın yaz lastiği ile kızaklayarak kaydığı noktalarda kayma yapmadı, patinaja düşmedi, tutunması iyiydi.

Tam karlı yolda test imkanı henüz olmadı ancak bu sabah ki performansına göre güven vereceğini hissediyorum.

2023 te tiguanımda 4 mevsim kullanmıştım o zaman bu yorumu yapmışım. Yorumu yazdıktan sonra tam karlı zeminde de kullanma imkanım oldu.

Şöyle özet geçeyim yaz lastiği ile karda olduğunuz yerde çakılıp kalıyorsunuz ya hani, kışlık olunca tutuna tutuna gidiyorsunuz. İşte bu ikisinin tam ortası :)

Bir kışlık gibi tam tamına tutunmuyor ama yazlık lastik gibide değil. Bir şekilde ortadan ortadan gidiyorsunuz.

Islakta hiç memnun kalmamıştım ben ama yazın frenlemesi filan başarılıydı.

O zaman tercih etme sebebim bütçe ile ilgiliydi tabi. 18" hem yazlık hem kışlık ihtiyacım vardı. İkisini birden alamayacağım için 4 mevsim almıştım.

Ormanci
04-10-2024, 08:26
4 mevsim konusunda bazı yanılgılar var gördüğüm kadarı ile :)

Zamanında 106 Quiksilver'da Pirelli P2500 kullanmıştım 2-3 takım.
M+S diye geçen bir lastikti, ıslakta ve özellikle karda efsaneler yaratmıştı. Sarıyer Bahçeköy orman yolunda okula gidiyordum, ortalık bembeyaz, araba solluyordum o lastiklerle.
Karda işe yaramıyor diyen beri gelebilir :P Tabi ki lastiğin deseni şusu busu çok önemli.

Michelin CC'ler karda çok iyi iş yapamıyor diyorlar ama geçtiğimiz senelerde arkadaşın şirket aracı Focus ile CC'ler takılı halde Ataşehir'in arkalarına gidip bir sürü yokuşta orada burada denemiştik yoğun karda. Arkadaşın yorumu "biraz bir şeyler yapmasını bilen, karda kullanmasını bilen bu lastiklerle yolda kalmaz abi" şeklinde idi.

"Yazın yaz lastiği kışın kış lastiği olur 4 mevsim olmaz" söylemi artık biraz eskide kaldı, teknoloji değişti. Hem de biraz "lastikçi" söylemi bence. Elinde o lastik olmayan, başka lastik satmak isteyen adam tabi ki 4 mevsim diye bir şey yok diyecek. 4 mevsimlerle birlikte M+S'ler ne peki mesela, böyle bir lastik yoksa?

Efendim yaz lastiği gibi davranamıyor.
Testlerde gidip ortalama lastiğin önüne referans diye serinin en iyi performans lastiğini koyarsan tabi yazın onun gibi duramaz.
Kış lastiği gibi de davranamıyor.
Yoo gayet de davranıyor.

Lastikçi hurafelerine pek inanmayın. Deneyebilirsiniz :)
3 takımdır deniyorum. Şikayetçi olsam bi daha takmazdım.

Bir de 4 mevsimin şu anki en büyük cazibesi "fiyatı" oluyor tabi.
Ben de istemez miyim, kışın ayrı takım takayım, yazın performans lastiği alayım. Ama saçma sapan bi maliyete doğru koşuyoruz hükümetimiz sağolsun.
Bir ara düşündüm performans lastiği yanında dandik 1 takım da kış lastiği alsam. E bunu Kasım-Aralık'ta takıp Mart-Nisan'a kadar kullanacağım, o arada kar olmasa ıslakta performansı *** gibi olacak, hanım falan kullanıyor uçacak sağa sola. Onun yerine 4 mevsimi alır geçerim dedim.

Berkan
04-10-2024, 08:32
Buza kesen havada sizi lastiğin ıslak derecesi de 4 mevsim hikayesi de kurtarmaz arkadaşlar

Yazlık yazlıktır, kışlık kışlık

4 mevsim lastik yazın tatil yerlerinde özellikle, hele parlak asfaltta frenajı rezil oluyor, ramakkala yaşamışlığım var

Keza yola kar düştüğünde de işe yaramadığını yine frende anlıyorsunuz, ha amaç ilerlemekte ilerletiyor orası ayrı.

Sorun durmak istediğinizde

Yani zaten kar yağmıyor, ya da kar yağdığında çıkmıyorum; yazın da çok sıcak yerlere gitmiyorum deniliyorsa belki tercih edilebilir

Aracımı aldıgımda üstünde vardı 4 mevsim lan dedim degişmiyim hadi bunla devam edelim kısında dedim. ama alıntı yaptıgım arkadasın yazdıgıyla paralel tamamen yaşadıklarım

Gitmesine gidiyor karda kabul lan acaba dedirtiyor. Mesela eski yaşadıgım apartmanın girişinde hafif bir megil vardı karda ileri geri saga yanas sola yanas deliye dondürdü bir otoparka girecez diye kıslıkla oyle dertler olmuyor kar yokmu gibi dümdüz gecebiliyordum.

Tabi işin mevzusu sadece karda degil yapısından kaynaklı düsük derelecerde calısması daha iyi performans vermesi.

İşine 1 kere lazım olur ondada ah vah etmemek için varlıgını unuttugum lastik türü :D


https://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s&ab_channel=TireRack


GlYEMH10Z4s

brv
04-10-2024, 09:15
Aldığım tüm arabalarda bir şekilde 2 takım lastik bulundurdum, Smart'a kış lastiği alıcam diye aramadığım marka kalmamıştı,
Evde çoçuk olunca ve arabanın ne zaman lazım olacağını kestiremediğim durumlar için her zaman tedbirli davranmaya çalıştım,
4 mevsim olarak zamanında Nokian ve Continental kullandım fakat ikisinde de 2 sene içerisinde çatlama problemi oldu,
Lastiklerin test verilerinin yanı sıra şikayetvar gibi platformlardaki genel şikayetlerede bakın,

cnzdmr
04-10-2024, 09:22
bu yaşadığınız yere aracın çekişine her şeyine göre değişir.

4 çeker araç varsa İstanbul gibi engebeli yokuşlu bir şehirde görece düz bir yerde oturuyorsanız 4 mevsim lastik iş görür.

Ancak benim oturduğum Sarıyerde mümkün değil kışın kar yağdığında dışarı çıkabilmek. İyi bir kış lastiği olmazsa olmaz.

Eşimin 500x de Conti winter lar var. Cayır cayır çıkıyor yokuşları ki geçen sene kartalkaya'ya gittik, yolda hiç sorun yaşamadık.

Benim f30 da pirelli sotto zero lar var, lastik iyi olmasına rağmen her an herşey olabilir modu var araba rwd olduğu için. Dışarı pek çıkmak istemiyorum güven vermediği için.

Yollar boş olsa drift yapmaya çıkılabilir tabi :) Ama bu söylediklerim kar yağması durumunda. Kar olmadığı zaman yazlık pzero larla her koşulda yolda kalmadan gidilebilir ancak aracın limitlerini zorlamamak koşulu ile. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına indiği zaman pzero lar hiç güven vermiyor çünkü.

Sonuç olarak karda kışta çok aksiyona girmem deniyorsa 4 mevsim lastik alınır tabi ama ne yazın yaz lastiği gibi olur ne de kışın kış lastiği gibi.

S-works
04-10-2024, 09:30
Ben yazlık ve kışlık kullanma taraftarıyım. 4 Mevsim bence yazın kötü,kışın kötü lastik demek.

Kullanım şekliniz önemli. Ben agresif kullanırım arabayı o nedenle lastik benim için önemli. Sonuçta yapacağınız ufak bir kazada 1 takim lastik parası doğrudan veya dolaylı olarak cebinizden çıkıyor.

İmkan varsa 2 lastik almak lazım. Kışlık lastiği bende eskitemiyorum. Genelde 3.senesinde 2. el olarak satıp üzerini tamamlayarak yeniliyorum. Buda bütçeye destek sağlamış oluyor.

gökan
04-10-2024, 09:30
Ben on yıla yakın doğuda yaşadım kars digor Erzurum buralarda en soğuk zamanlarda kaldım aracım Honda civic‘te Nokian vr dört kullandım Erzurum’un ve Sarıkamış‘ın Yokuşlarında ciddi anlamda çok işe yaradı

yiiter
04-10-2024, 09:50
Bir dönem 4 mevsim kullandım, arabadan performanslı bir kullanım beklentiniz yoksa ya zaten karda kışta çıkmıyorum ama çıkarsam yolda da çok kalmayayım demek için birebir. Pandemiden beridir zaten kar kış olduğundan evden arabayla çıkmıyorum. Şu an arabamda yazlık lastik var ve durumu iyi değil sadece kışı geçirmek için bir takım kışlık alıp yaza sıfır yazlıklarla gireceğim sonrasında belki önümüzdeki kış hiç kışlık takmam bile belki

drago
04-10-2024, 09:54
4 mevsim konusunda bazı yanılgılar var gördüğüm kadarı ile :)

Zamanında 106 Quiksilver'da Pirelli P2500 kullanmıştım 2-3 takım.
M+S diye geçen bir lastikti, ıslakta ve özellikle karda efsaneler yaratmıştı. Sarıyer Bahçeköy orman yolunda okula gidiyordum, ortalık bembeyaz, araba solluyordum o lastiklerle.
Karda işe yaramıyor diyen beri gelebilir :P Tabi ki lastiğin deseni şusu busu çok önemli.

Michelin CC'ler karda çok iyi iş yapamıyor diyorlar ama geçtiğimiz senelerde arkadaşın şirket aracı Focus ile CC'ler takılı halde Ataşehir'in arkalarına gidip bir sürü yokuşta orada burada denemiştik yoğun karda. Arkadaşın yorumu "biraz bir şeyler yapmasını bilen, karda kullanmasını bilen bu lastiklerle yolda kalmaz abi" şeklinde idi.

"Yazın yaz lastiği kışın kış lastiği olur 4 mevsim olmaz" söylemi artık biraz eskide kaldı, teknoloji değişti. Hem de biraz "lastikçi" söylemi bence. Elinde o lastik olmayan, başka lastik satmak isteyen adam tabi ki 4 mevsim diye bir şey yok diyecek. 4 mevsimlerle birlikte M+S'ler ne peki mesela, böyle bir lastik yoksa?

Efendim yaz lastiği gibi davranamıyor.
Testlerde gidip ortalama lastiğin önüne referans diye serinin en iyi performans lastiğini koyarsan tabi yazın onun gibi duramaz.
Kış lastiği gibi de davranamıyor.
Yoo gayet de davranıyor.

Lastikçi hurafelerine pek inanmayın. Deneyebilirsiniz :)
3 takımdır deniyorum. Şikayetçi olsam bi daha takmazdım.

Bir de 4 mevsimin şu anki en büyük cazibesi "fiyatı" oluyor tabi.
Ben de istemez miyim, kışın ayrı takım takayım, yazın performans lastiği alayım. Ama saçma sapan bi maliyete doğru koşuyoruz hükümetimiz sağolsun.
Bir ara düşündüm performans lastiği yanında dandik 1 takım da kış lastiği alsam. E bunu Kasım-Aralık'ta takıp Mart-Nisan'a kadar kullanacağım, o arada kar olmasa ıslakta performansı *** gibi olacak, hanım falan kullanıyor uçacak sağa sola. Onun yerine 4 mevsimi alır geçerim dedim.

Lastikçi hurafesi değil, bizzat yaşadıklarımdan yola çıkarak yazdım

Tekrar ediyorum, ilerlemekte sorun yok, frene basınca olay.

Örnek: Ankaralılar bilirler, yüzüncü yıldan balgata çıkan yokuşta yeni nesil bazı tatlı su 4 çekerleri çıkamazken ben önden çeker araçla 4 mevsimle yanlarından geçtim.

Ama devamında 30la giden araba düz yolda frene basınca 3 araba boyunda durdu.

Para kolay kazanılmıyor herkesi anlıyorum ama 4 mevsim takıp her mevsim lastik kalitemden feragat edeceğime, küçük sac jant alır çıkma kış lastiği alır takarım aracıma

Ormanci
04-10-2024, 10:10
Ben Angara yollarını kriter olarak alamıyorum maalesef. Asfalt diye bir şey yok orada, tutmuyor zaten çoğu yer. Tabi bi 5-6 senedir gitmedim, değişti mi bir şeyler bilemiyorum.
Eski arabamda 2-3 takım, bunda da 3 takım kullanmış olarak, frende de sorun yaşamadığımı söylemek isterim. Belki sizde başka bi durum olmuştur hocam bilemedim.

Tabi ki dediğim gibi kış lastiği takmak daha hayırlı olacaktır ancak feragat edilenin çok büyük şeyler olduğuna inanmıyorum veya katılmıyorum diyebilirim.

Eworen
04-10-2024, 12:18
Aslında sormak istediğim genel yazılanlara göre biraz daha farklıydı cevaplar kıymetli harika
Zaten istisnasız tüm araçlarıma yazın yaz lastiği kışın kış lastiği takıyorum kar görmeyen kış lastiklerim bile oldu
Ama asıl soru şu yazın yazlık lastik kullanıyoruz yaz için 4 mevsim veya kışlık gibi bi seçenek yok yaz olunca yazlık lastikleri taktık
Kışın ise kışlık lastik yerine 4 mevsim lastik daha mı mantıklı diye danışmak istemiştim sorunun sebebide şu kış olunca kış lastiklerini takıyoruz tamam peki ama hava kış lastiği için uygun değerlere çok çok az geliyor ve lastikler devre dışı performanslı kullanımda sorun yaratabiliyor atıyorum istanbulda 90 gün kış varsa kış lastiği için uygun sıcaklık ( 7 derecenin altı ) olan gün sayısı 10 gün hadi 15 gün geriye kaldı 70-80 gün boyunca uygunsuz lastikler ama kışın 1 kere bile gerekse karda kışta lastik ihtiyacı yeterli bundan dolayı 4 mevsim mantıklı mıdır

S-works
04-10-2024, 13:16
Aslında sormak istediğim genel yazılanlara göre biraz daha farklıydı cevaplar kıymetli harika
Zaten istisnasız tüm araçlarıma yazın yaz lastiği kışın kış lastiği takıyorum kar görmeyen kış lastiklerim bile oldu
Ama asıl soru şu yazın yazlık lastik kullanıyoruz yaz için 4 mevsim veya kışlık gibi bi seçenek yok yaz olunca yazlık lastikleri taktık
Kışın ise kışlık lastik yerine 4 mevsim lastik daha mı mantıklı diye danışmak istemiştim sorunun sebebide şu kış olunca kış lastiklerini takıyoruz tamam peki ama hava kış lastiği için uygun değerlere çok çok az geliyor ve lastikler devre dışı performanslı kullanımda sorun yaratabiliyor atıyorum istanbulda 90 gün kış varsa kış lastiği için uygun sıcaklık ( 7 derecenin altı ) olan gün sayısı 10 gün hadi 15 gün geriye kaldı 70-80 gün boyunca uygunsuz lastikler ama kışın 1 kere bile gerekse karda kışta lastik ihtiyacı yeterli bundan dolayı 4 mevsim mantıklı mıdır


Kışlık alın , sıcak havada lastik erken biter.Zaten süre olarak az kullanıldığı için önemsiz olacak. Fren mesafesi biraz uzar. Bunu bilerek süreceğiniz için sorun olmaz. 2 takım her türlü alacağım diyorsunuz , 4 mevsim almaya bence gerek yok .

Ormanci
04-10-2024, 13:31
Aslında sormak istediğim genel yazılanlara göre biraz daha farklıydı cevaplar kıymetli harika
Zaten istisnasız tüm araçlarıma yazın yaz lastiği kışın kış lastiği takıyorum kar görmeyen kış lastiklerim bile oldu
Ama asıl soru şu yazın yazlık lastik kullanıyoruz yaz için 4 mevsim veya kışlık gibi bi seçenek yok yaz olunca yazlık lastikleri taktık
Kışın ise kışlık lastik yerine 4 mevsim lastik daha mı mantıklı diye danışmak istemiştim sorunun sebebide şu kış olunca kış lastiklerini takıyoruz tamam peki ama hava kış lastiği için uygun değerlere çok çok az geliyor ve lastikler devre dışı performanslı kullanımda sorun yaratabiliyor atıyorum istanbulda 90 gün kış varsa kış lastiği için uygun sıcaklık ( 7 derecenin altı ) olan gün sayısı 10 gün hadi 15 gün geriye kaldı 70-80 gün boyunca uygunsuz lastikler ama kışın 1 kere bile gerekse karda kışta lastik ihtiyacı yeterli bundan dolayı 4 mevsim mantıklı mıdır

Yani şahsen şöyle diyebilirim;

Zamanında 106'da kullandığım Pirelli P2500'ler M+S lastik idi, özellikle yağmur ve karda gerçekten muhteşemlerdi. O arabayı gençliğin de verdiği gazla manyak gibi kullanıyordum, hatta FB stadının oradaki viraja girer çıkardım hayvan gibi :D O lastiklerle ciyak ciyak tutardı, 165/65/14 2-3 defa aldım o lastiklerden yanılmıyorsam bittikçe..

Giulietta varken zengindik :P :D yazlık+kışlık şekilde kullandım PZero + Sottozero ile..

500x'te ilk takım Nokian Weatherproof oldu.
Lastik çok yumuşak, çok güzel, çok sessiz falandı ancak 2-3 sene sonunda dişlerde çok kopmalar ve yanakta çatlamalar nedeniyle terk ettim. Zaten sonra lastik bu sorunlar nedeniyle Seasonproof olarak güncellendi. Deseni falan da değişti. Daha kışlık bir lastik gibi görünürken CC'ye benzedi biraz. Tutuş konusunda bunda da hiç sorun yoktu.

İkinci takım Falken AS210 Euroallseason oldu.
Onları da 3 sene kadar kullandım. Performanslı kullanıma bu tip lastikler pek gelemiyor maalesef, bu yüzden sık sık ön-arka yapmak gerekiyor. 3.senede buna çok dikkat etmeyince ön lastikler çok yıpranmış kaldı, arkalar da bitmeye yakındı, bir sezon daha idare etmeye çalışmak yerine biraz daha düzgün bir lastik alayım dedim.

Bu lastiği kışın İstanbul içinde de, yazın 40 derece Antalya sıcağında da kullandım. Yazın sıcakta bu tip lastikler yüzüyor, salıyor söylemine katılmıyorum, böyle bir şey hiç hissetmedim mesela. Ha jant küçük yanak çok büyükse belki olabilir. Yağmurda korkuyordum ancak neredeyse hiç üzmedi. ABS ile durma olayım neredeyse hiç yok. Salak saçma sessiz sedasız önden arkadan kaymalar kopmalar falan yapmadı hiç bir şartta mesela.
Üçüncü senesinde yani geçen sene, bir defa bir yayaya çarpıyordum, ABS ile 50 km/s civarı frene bastım, baktım kurtarmayacak, çok yakınımdaydı, bir de o esnada direksiyonu kırıp arabaya yön verdim. Hamuru özelliğini kaybeden, sessiz sedasız uçup giden, tutmayan lastikler genelde böyle hamlelerde verdiği, daha doğrusu "veremediği" cevapla çok rahat anlaşılıyor..

Üçüncü takım Conti AllSeasonContact.
Bunlar 1.senesini dolduracak.
Şu an için iyi gidiyoruz, bakalım.

Arabayı zorlarım, gazlarım, ederim, çok standart bir kullanıcı olmadığımı söyleyebilirim, araba 200hp'ye yakındır.
Lastik ölçüsü 225 45 18.


Bu arada 7 derece muhabbetlerine de bir ekleme yapayım;
Kışın ortasında havalar 0-5 derecedeyken Giulietta ve PZero'larla trafiğe çıktığım da çok oldu.
İşin biraz "pazarlama" ayağının ağır bastığını söyleyebilirim. Evet Pzero'lar evden çıktığımda taş gibi sert ve vızır vızır kayıyorken, bu olay yalnızca ilk 10-15dk sürüp, sonrasında yine 200hp'ye yakın Giulietta ile soğukta çatır çatır gidebilir hale geliyordum. Bu olay öyle bir lanse ediliyor ki, sanırsın gaza basınca araba hiç tutmuyor 5.vitese kadar patinajla gidiyorsunuz. Ki bu tip performans lastikleri kolay ısınmaması ve bu yüzden kışın kayması ile bilinir.

Yani hani şu "ısınmıyor, tutmuyor, araba sağa sola uçuyor" tarzı işler F1'de oluyor öyle diyeyim :) Standart kullanıcılar, standart araçlar ve standart lastiklerle bu sorunlar zaten yaşanmaz. Veya o farkı standart bir sürücü anlamaz. Bu hale geliyorsa da sorun lastiklerde değildir zaten ;)

cnzdmr
04-10-2024, 14:04
Aslında sormak istediğim genel yazılanlara göre biraz daha farklıydı cevaplar kıymetli harika
Zaten istisnasız tüm araçlarıma yazın yaz lastiği kışın kış lastiği takıyorum kar görmeyen kış lastiklerim bile oldu
Ama asıl soru şu yazın yazlık lastik kullanıyoruz yaz için 4 mevsim veya kışlık gibi bi seçenek yok yaz olunca yazlık lastikleri taktık
Kışın ise kışlık lastik yerine 4 mevsim lastik daha mı mantıklı diye danışmak istemiştim sorunun sebebide şu kış olunca kış lastiklerini takıyoruz tamam peki ama hava kış lastiği için uygun değerlere çok çok az geliyor ve lastikler devre dışı performanslı kullanımda sorun yaratabiliyor atıyorum istanbulda 90 gün kış varsa kış lastiği için uygun sıcaklık ( 7 derecenin altı ) olan gün sayısı 10 gün hadi 15 gün geriye kaldı 70-80 gün boyunca uygunsuz lastikler ama kışın 1 kere bile gerekse karda kışta lastik ihtiyacı yeterli bundan dolayı 4 mevsim mantıklı mıdır

Abi 2 takım lastik alacaksan yazlık ve kışlık almak lazım. Bu en mantıklısı
Soru 4 mevsim lastikle İstanbul gibi bir yerde yazı kışı geçirmek mi olsaydı araca ve bütçeye bağlı derdik.

Ama sen her halükarda yazlık lastik yanına 2. bi set alacaksan bunun kışlık olması lazım 4 mevsim değil. Gerekirse düşük ebatlı saç jant al ama ona kışlık koy.

Ben 4 mevsim lastikle yazı da kışı da geçiririm diyorsan o da ok ama bu seferde kullananlar ne yazın sıcakta doğru düzgün tutar ne de soğukta karda doğru düzgün durur demişler.
Hiç bir işi tam yapmayan ama hepsinden biraz biraz yapan bi lastik tipi 4 mevsim. Senin aracı sürme moduna kalıyor yani.

mcemrek
04-10-2024, 15:27
Çalıştığım kurumun araçlarını 4 mevsim yaptılar yaz kış değiştirme iş yükü çıkan lastikleri saklama vs gibi dertlerden dolayı. Mevsimine göre yaz yada kış lastiğinin yerini tutmuyor. İstanbul"da temkinli sürüşte günü kurtarıyor yukarda yazılan şeyleri tekrar söylemiş gibi oldum ama fikir olması için yazıyorum. Ayrıca şöyle de bir sıkıntısı var km olarak çok çabuk bitiyor lastikler muhtemelen yaz sıcağında lastik iyice yumuşak kalıyor ve hızlı bitiyor lastik.

KocaAyak
05-10-2024, 08:50
Bende daha önceki aracımda (Golf MK6 160'lık) kış - yaz lastiği olarak ayrı bulunduruyordum. Sonuçta bir kere verilen bir para, bazen insan ona vermeye yeltenmiyor ama bu iş ehliyet gibi. Alana kadar 50 tane çevirmeden kaçarsın, ehliyetini alırsın polis çevirmeden geçersin, polis yüzüne bile bakmaz. :)

Eworen
05-10-2024, 09:50
Abi 2 takım lastik alacaksan yazlık ve kışlık almak lazım. Bu en mantıklısı
Soru 4 mevsim lastikle İstanbul gibi bir yerde yazı kışı geçirmek mi olsaydı araca ve bütçeye bağlı derdik.

Ama sen her halükarda yazlık lastik yanına 2. bi set alacaksan bunun kışlık olması lazım 4 mevsim değil. Gerekirse düşük ebatlı saç jant al ama ona kışlık koy.

Ben 4 mevsim lastikle yazı da kışı da geçiririm diyorsan o da ok ama bu seferde kullananlar ne yazın sıcakta doğru düzgün tutar ne de soğukta karda doğru düzgün durur demişler.
Hiç bir işi tam yapmayan ama hepsinden biraz biraz yapan bi lastik tipi 4 mevsim. Senin aracı sürme moduna kalıyor yani.

Ben 4 mevsim lastikle yazı kışı geçirme taraftarı değilim imkanı olan kimseyede tavsiye etmem ama alana takana kullanana birşey demem kesinlikle haklılar derim lastik fiyatları belli yaz kış sökme takma imkan yoksa saklama derdi derken meşakatli iş birde std bir araç std bir kullanıcı ise olabilir neden olmasın.
Takacağım araca ( Golf 8 GTI ) zaten yazın yazlık lastikler bile fwd münasebetiyle sıkıntı amacım lastikten kaçmak değil aslında kesin 2 takım kullanıcam ama kışlık lastikler İstanbulun kışında oransal olarak işlevsiz kalıyor 4 mevsim kışın bir denge sağlarmı düşüncesi vardı

Grimlord
05-10-2024, 16:56
Peugeot 3008 aracıma artık sök tak uğraşmak istemediğim ve 2 takım lastik parasını vermek istemediğim için Continental AllSeason Contact 2 lastik takımı satın aldım.

Ebat : 225 55 18

Yılda zaten max 8-10 bin km yol yapıyorum. Üzerinde yine fabrika çıkışı Continental Crosscontact lastikler var, artık 55 bin km -4 sene olunca değiştirmek istedim.

Epey bir test videosu izledim, incelemelere falan baktım. Özellikle uzun ömürlü olduğuna vurgu yapmışlar, aslında Michelin almak istiyordum ancak fiyat- fayda endeksi için hep zayıf yorumları yapılmış. Kimisi ise 4 mevsim lastikler için 1 sene sonra performansı düştü, tutmaz hale geldi demiş.

Yazın zaten sıkıntı çıkarmaz sanırım ancak kışın da yaz lastiğinden her türlü iyi olacağı için böyle bir tercihte bulundum, zaten aşırı buzlu ya da karlı havada aracı kullanmam, kışlık takılsa bile tehlikeli, kabak lastikle gezen çok.

Eğer yine markalı birer yazlık hem de kışlık alırsam şuanki 4 mevsim lastik ücretinin tam iki katını vermem gerekiyor, dolayısıyla ekonomik olarakta mantıklı geldi. Üstüne bir de sök tak belasından ve lastikçilerle papaz olmaktan bıktım.

Henüz taktırmadım, ancak muhakkak yorumları paylaşırım, özellikle havalar soğuduğu zaman.

Ormanci
07-10-2024, 08:26
Ben 4 mevsim lastikle yazı kışı geçirme taraftarı değilim imkanı olan kimseyede tavsiye etmem ama alana takana kullanana birşey demem kesinlikle haklılar derim lastik fiyatları belli yaz kış sökme takma imkan yoksa saklama derdi derken meşakatli iş birde std bir araç std bir kullanıcı ise olabilir neden olmasın.
Takacağım araca ( Golf 8 GTI ) zaten yazın yazlık lastikler bile fwd münasebetiyle sıkıntı amacım lastikten kaçmak değil aslında kesin 2 takım kullanıcam ama kışlık lastikler İstanbulun kışında oransal olarak işlevsiz kalıyor 4 mevsim kışın bir denge sağlarmı düşüncesi vardı

Üstad GTI'da çok verim alamayabilirsin o zaman diyelim :)
Aynen dediğin gibi std araç std kullanıcı ile bence gayet yeterli.
Önceki mesajlarım uzun oldu, herkes okuyabildi mi bilmiyorum ama, 0-100'ü 7-8sn civarı araçla kullanıyorum işte mesela. Yazın yaz lastiği gibi değil, kışın kış lastiği gibi değil durumunu yaşamadım. O farkı anlayabilecek azdır bence. Ki ben de gazlar ederim, viraj yaparım, vesaire vesaire. Sonuçta bir performans lastiğine göre elbette ki fark eder, orada fark çok olur ona diyecek bir şey yok. Ancak std bir lastikle acayip fark olacağını hiç sanmıyorum. Yani dediğim gibi o kadar kullanımda bana "ulan bunu değiştirmek lazım, iğrençmiş" durumu hiç olmadı.

Arkadaşlarla da konuşuyorduk, arkadaşın da söylediği "sen daha 'sürücü' bi adamsın, senin kullanımında zaten sana kabak lastik bile versek zor durumda kalmazsın" diyordu.
Kısaca şuursuz kullanılmadıkça pek bir şey olmuyor, yaş ve araç seçimi itibariyle saçma sapan kullanmadığını da varsayarsak bir şey olmaz ama GTI'a da gerenk yok gibi :)
Araba 1.4 TSI olsa al geç 4 mevsimleri derdim :)

mirafiori
07-10-2024, 08:38
Öncelikle şu ayrımı yapmak gerekli alacağınız 4 mevsim lastik hangi türde bir lastik, açmam gerekirse, yaz kısmımı ağır basıyor kış mı, yazlık lastik olup kışın kullanılan mi, kışlık olup yazın kullanılabilen mi?
Örnek vermem gerekirse,
Michelin CrossClimate temelde yazlık bir lastiktir ama kışında kullanılabilir
Nokian Weatherproof, esasen kışlık bir lastiktir ama yazında kullanılabilir, şeklindedir.
Burada kışın daha yoğun geçtiği yerlerde 2. örnek hafif geçen yerlerde 1. örnek tercih edilebilir.

Bende eski bir lastikçi olarak yazın yaz kışın kışlık kullanımı taraftarıyım, 4 mevsimler hep bir yerde eksik kalıyorlar.

drago
10-10-2024, 12:16
Öncelikle şu ayrımı yapmak gerekli alacağınız 4 mevsim lastik hangi türde bir lastik, açmam gerekirse, yaz kısmımı ağır basıyor kış mı, yazlık lastik olup kışın kullanılan mi, kışlık olup yazın kullanılabilen mi?
Örnek vermem gerekirse,
Michelin CrossClimate temelde yazlık bir lastiktir ama kışında kullanılabilir
Nokian Wet. Prof, esasen kışlık bir lastiktir ama yazında kullanılabilir, şeklindedir.
Burada kışın daha yoğun geçtiği yerlerde 2. örnek hafif geçen yerlerde 1. örnek tercih edilebilir.

Bende eski bir lastikçi olarak yazın yaz kışın kışlık kullanımı taraftarıyım, 4 mevsimler hep bir yerde eksik kalıyorlar.

Nokian weatherproof olmasın üstad?

Wetproof baya baya Primacy ayarında bir lastik çünkü

mirafiori
11-10-2024, 08:06
Nokian weatherproof olmasın üstad?

Wetproof baya baya Primacy ayarında bir lastik çünkü
Evet evet kısaltma yapmak isterken yazım hatası yapmışım isimler birbirine yakın olunca :(