PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Araç satışında para transferi yardım....

dulger007
18-11-2020, 19:52
Selamun aleyküm

Yarın bi araç satışım olacak babamın adına vekaletle satacam, bir kaç bi şey duymuştum ama hiç bir yerde net bilgi göremeyince burdan sormak istedim.

Dediğim gibi babamın adına vekaleten bir araç satacam alacak kişide kardeşinin üzerinden burdan bir tanıdığına vekalet verip satışını öyle alacak. Alacak kişi kimse parayı onun hesabından göndermeleri lazım dediler ama alacak adam para benim hesabımda vekalet ile alacak kişiye parayı göndermeden direk kendi bana göndereceğini söylüyor. Bu durum başımı ağrıtır mı? Başımı ağrıtmadan halledebilrceğim başka bir yolu yok mu? Adam parayı kendi hesabından göndermeye ısrar ederse kendimi nasıl bi güvenceye alabilriim?

Octane
18-11-2020, 20:59
Araç kimin üstüne yapılacaksa para transferi o kişiden olacak.

Octane
18-11-2020, 21:01
Araç alacak kişi yaşlı, engelli vs ise notere gidip işlemleri başlatın. Parayı nakit alın bankaya gidin bankaya yatırın. Pqra sahte değilse ve mebla eksik değilse notere gidin imzayı atın. Buna yanaşmayan adama arabanızı satmayın.

Mert Safa
18-11-2020, 21:13
Bilmediğimden soruyorum, artık noterlerde havuz sistemi yok mu zaten bunu onlemek ve engellemek için ?

YunuscanVg
18-11-2020, 21:23
Ben 2 ay önce araç aldım kendi üzerime, paranın bir kısmını elden verdim bir kısmınıda akrabamın hesabından havale yaptım sıkıntı olmadı

yigitblr
18-11-2020, 21:46
Yaklaşık iki ay önce enişteme araç aldık parayı babamın hesabından eft yaptık herhangi bir sıkıntı olmadı. Açıklamaya da plaka araç modeli gibi bilgileri yazdık sadece

dulger007
18-11-2020, 21:51
Araç kimin üstüne yapılacaksa para transferi o kişiden olacak.

Eğer farklı kişi tarafından açıklamaya plaka ve vekalet no yazılarak transfer yazılırsa olmaz mı? Farklı kişi tarafından gönderilirse para ne gibi sıkıntılar olabilir?

DOHC
18-11-2020, 22:31
Yaklaşık iki ay önce enişteme araç aldık parayı babamın hesabından eft yaptık herhangi bir sıkıntı olmadı. Açıklamaya da plaka araç modeli gibi bilgileri yazdık sadece

Baban kötü niyetli olsa satıcıya gider "ben para verdim ama araba maraba almadım" diyip parayı geri isteyebilir.
Alıcı kim ise para onun hesabından gelmeli. Nakit lışveriş olmayacaksa doğru ve olması gereken yol bu.

Seven7
18-11-2020, 22:50
Olması gereken aracı alacak yeni ruhsat sahibi olacak kişinin babanızın hesabına ödemeyi göndermesi.
Noterde siz babanızın adına, karşı taraf da alıcı adına orada olacak. Önemli olan eski ruhsat sahibinden yeni ruhsat sahibine paranın geçmesi.

' Arabayı satışa çıkardınız. Dolandırıcı muhakkak sizin satmayı tercih edeceğiniz rakamı teklif ediyor ve parayı transfer ediyor. Açıklamada da “Filanca plakalı aracın satış bedeli” yazıyor. Tam notere giderken cenazem var, acil durum var gibi kabul edeceğiniz bir beklenmedik durumla satışı kardeşim, kuzenim, akrabam dediği bir başkasına vermenizi istiyor. Para nasıl olsa geldi diye düşünüp devri yapıyorsunuz ve 3 gün sonra gelen ihtarla şok oluyorsunuz çünkü parayı yolladım satış olmadı, parayı iade et diyor. Savcılığa başvuruyorsunuz ve aracı devrettiğiniz adamla size para gönderen arasında en ufak bağ bulamıyorlar. Arabayı devralan da ben parayı elden verdim, bu da noter belgesi, araba benimdir diyor. Uçtu gitti araba. '

İkinci el araclarda son donem tureyen dolandırıcılık yontemleri | Tasit.com (https://blog.tasit.com/tavsiye/ikinci-el-araclarda-son-donem-tureyen-dolandiricilik-yontemleri/amp/)

canimrecepcim
19-11-2020, 00:35
Selamun aleyküm

Yarın bi araç satışım olacak babamın adına vekaletle satacam, bir kaç bi şey duymuştum ama hiç bir yerde net bilgi göremeyince burdan sormak istedim.

Dediğim gibi babamın adına vekaleten bir araç satacam alacak kişide kardeşinin üzerinden burdan bir tanıdığına vekalet verip satışını öyle alacak. Alacak kişi kimse parayı onun hesabından göndermeleri lazım dediler ama alacak adam para benim hesabımda vekalet ile alacak kişiye parayı göndermeden direk kendi bana göndereceğini söylüyor. Bu durum başımı ağrıtır mı? Başımı ağrıtmadan halledebilrceğim başka bir yolu yok mu? Adam parayı kendi hesabından göndermeye ısrar ederse kendimi nasıl bi güvenceye alabilriim?

Satıcı taraf sizsiniz zaten eğer alıcı kabul ederse ve baban ilerde senden şikayetçi olmayacak ise bir sorun yok.

Keza bu gibi durumlarda vekalete " araç bedelinin tamamını tahsil edebilir" gibi ibare ekletirseniz sorun tümüyle ortadan kalkacaktır.

tequila818
19-11-2020, 07:04
Vekalet ile para transferi işi karıştırılmamalı. Vekaleti olanlar mal sahibinin ya da alacak kişinin yerine evrakları imzalayacak kişilerdir. Para transferi vekalet detayından bağımsız arabayı üzerine alacak kişinin hesabından arabanın şu anki ruhsat sahibine yapılmalıdır. Aksi transferler ama alacak için ama satacak için risklidir.

Yani adam size doğru olanı söylemiş. Parayı vekaletle sizin aracınızı satın alacak kişiye değil direkt babanızın hesabınıza yollayacak.

dorukky
19-11-2020, 09:03
Bu herkes için geçerli değil ama.Parayı Ali gönderdi aracı Veli üstüne aldı.Ali 2 gün sonra gidip ben araç sahibine eft yaptım ama aracı bana satmadı paramı geri istiyorum deyip dava acabilir ve %99 kazanır.

muratburunce
19-11-2020, 09:11
ortalıka bununla alakalı baya dolandırılma mevzusu var işinizi sağlama almadan araç alım satımı yapmayın bence ne olur ne olmaz

ikuybu
19-11-2020, 10:15
Vekalet ile para transferi işi karıştırılmamalı. Vekaleti olanlar mal sahibinin ya da alacak kişinin yerine evrakları imzalayacak kişilerdir. Para transferi vekalet detayından bağımsız arabayı üzerine alacak kişinin hesabından arabanın şu anki ruhsat sahibine yapılmalıdır. Aksi transferler ama alacak için ama satacak için risklidir.

Yani adam size doğru olanı söylemiş. Parayı vekaletle sizin aracınızı satın alacak kişiye değil direkt babanızın hesabınıza yollayacak.

Aracı almaya veya satmaya yetkili olan kişi araç bedellerini alabilir veya ödeyebilir zaten bu vekaletnamelerde belirtilir.

Genelde araç alım ve satım vekaletnamelerinde bunlar yazılır ayrı tutulmaz.

Vekaletnamede sadece satış veya alış sözleşmelerini imzalayabilir yazıyorsa dediğiniz geçerli ama hiç denk gelmedim genelde hepsini yazarlar.

misery1903
19-11-2020, 12:49
Bilmediğimden soruyorum, artık noterlerde havuz sistemi yok mu zaten bunu onlemek ve engellemek için ?

Noter Havuz sistemi denilen aslında noter ile entegre olarak banka aracılığı ile yapılması bu işlemin.
Bu hizmeti verenlerden bazıları:
Vakıfbank:
Guvenli Arac Satış Sistemi (https://www.vakifbank.com.tr/guvenli-arac-satis-sistemi-.aspx?pageID=2799#:~:text=Vak%C4%B1fBank%20G%C3%BC venli%20Ara%C3%A7%20Sat%C4%B1%C5%9F%20Sistemi,Naki t%20ta%C5%9F%C4%B1ma%20derdi%20ortadan%20kalk%C4%B 1yor).
Ziraat Bankası:
Duyurular | Ziraat'ten Duyurular | Bankamız | Ziraat Bankası (https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bankamiz/ziraatten-duyurular/duyurular/arac-alis-satista-guvenli-odeme-sistemi)
TakasBank:
Taşıt Takas - Noter Guvenli Odeme Sistemi (https://www.tasittakas.com.tr/)

Bu arada belirtildiği gibi karşı taraf kötü niyetli değilse zaten sıkıntı olmaz, adam yasal olarak yapabilecek olsa da niye yapsın dolandırıcı değil ise.

tequila818
19-11-2020, 14:52
Aracı almaya veya satmaya yetkili olan kişi araç bedellerini alabilir veya ödeyebilir zaten bu vekaletnamelerde belirtilir.

Genelde araç alım ve satım vekaletnamelerinde bunlar yazılır ayrı tutulmaz.

Vekaletnamede sadece satış veya alış sözleşmelerini imzalayabilir yazıyorsa dediğiniz geçerli ama hiç denk gelmedim genelde hepsini yazarlar.

Evet alabilir ancak tercih edilmemeli. Ben benim adıma araç al diye birine vekalet verdim diyelim. Üzerine de parasını verdim 500 bin TL git bana araba al diye. Adam alır parayı gider ondan sonra ara ki bulasın. :) Malesef ülkemizde akla hayale gelmeyen dolandırıcılık yöntemleri söz konusu. O yüzden birisi vekaletle benim arabamı almaya gelse derim ki ona aracın ruhsat sahibi kim ise onun hesabına yatırmak isterim vekalet sahibine değil derim, güvenmem.

Arkadaş başım belaya girmesin istiyorum dedi diye bu detaylara girdim. Amacım en risksiz yönetimi anlatmaktı. Ben bu olay özelinde parayı vekalet sahibine değil de aracı satacak kişiye para göndermek isteyen alıcıyı haklı buluyorum.

Geçen hafta benzer yöntem ile araba sattım. Para hesabıma geçtikten sonra hemen başka hesaba aktardım ondan sonra noterde onayı verdim. Ne olur ne olmaz paranoyak olduk. :(

MCN21
19-11-2020, 15:07
Vekalette adıma raç satışı yapmaya ve parayı almaya gibi bir madde kullanılıyor. Eğer varsa vekalet sahibi kişiye de ödeme yapılmasında sorun olacağını düşünmüyorum.

KÖROĞLU
19-11-2020, 15:08
Olması gereken aracı alacak yeni ruhsat sahibi olacak kişinin babanızın hesabına ödemeyi göndermesi.
Noterde siz babanızın adına, karşı taraf da alıcı adına orada olacak. Önemli olan eski ruhsat sahibinden yeni ruhsat sahibine paranın geçmesi.

' Arabayı satışa çıkardınız. Dolandırıcı muhakkak sizin satmayı tercih edeceğiniz rakamı teklif ediyor ve parayı transfer ediyor. Açıklamada da “Filanca plakalı aracın satış bedeli” yazıyor. Tam notere giderken cenazem var, acil durum var gibi kabul edeceğiniz bir beklenmedik durumla satışı kardeşim, kuzenim, akrabam dediği bir başkasına vermenizi istiyor. Para nasıl olsa geldi diye düşünüp devri yapıyorsunuz ve 3 gün sonra gelen ihtarla şok oluyorsunuz çünkü parayı yolladım satış olmadı, parayı iade et diyor. Savcılığa başvuruyorsunuz ve aracı devrettiğiniz adamla size para gönderen arasında en ufak bağ bulamıyorlar. Arabayı devralan da ben parayı elden verdim, bu da noter belgesi, araba benimdir diyor. Uçtu gitti araba. '

İkinci el araclarda son donem tureyen dolandırıcılık yontemleri | Tasit.com (https://blog.tasit.com/tavsiye/ikinci-el-araclarda-son-donem-tureyen-dolandiricilik-yontemleri/amp/)

Bununla ilgili bir yargı kararı var mı ? Çünkü noterde aracı aldım sattım paramı aldım diyorsun,

Satışı gerçekleştirdiğim adamın da hesabıma bir eft si yok, elden de para almadım.

Dolayısıyla satışı vermem için parayı birinden almam lazım, bu da x kişisi. Çok makul durmadı bu iş.

Ha en temizi ruhsat sahiplerinin arsında para trafiği olmalı.

Ozgu_Akcan
19-11-2020, 15:46
temmuz ayında araç alımım oldu paranın tamamını abimin hesabından gönderdık fakat araç benim üzerime yapıldı. açıklamaya tc nolu özgü akcan adına 34tc123 plakalı arac satışı için yazıdık sıkıntı cıkmadı

MeRtCaN
21-11-2020, 10:15
Vekalet ıle kız arkadasımın uzerıne araba aldım

Parasını ben eft yaptım kendı hesabımdan

acıklama kısımına arac plakası satıs ıcın arabayı ustune alan kısının adı soyadı dıye not dusersenız problem olmaz

Allah araba alırkende satarkende karsınıza ıyı kısılerı cıkarsın ınsallah
cıdden cok sıkıntılı bı durum.