PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : pılı pırtı toplayıp yurtdışına gitmek

lancerevo8
03-09-2019, 16:28
Öncelikler selamlar herkese, Uzun zamandır kafamda bir sorun var ve artık karar verme zamanım geldi. Şuan Atatürk üniversitesinde makine mühendisliği okuyorum 2. sınıf sayılırım. Okuldan veya bölümden bir ümidim kalmadı. Makine mühendisi olarak çalışan, iş arayan arkadaşlarıma sorduğumda çok komik ücretler ve gereğinden fazla mesai yaptıklarını görüyorum. Daha önceden odtü makinedeydim ordan mezun olanlarda sorun yok geneli düzgün işlerde çalışıyorlar. Ülkedeki artan şiddet olayları geçim sıkıntılarını göz önüne aldığımda gitme fikri kafamda daha mantıklı gelmeye başladı. Şirketi olan tanıdıklarım, akrabalarım var farklı ülkelerde ( Almanya, Hollanda, Amerika gibi). Şuan bir iş bilmiyorum. 8 yaşımdan beri sanayide zaman geçiririm arabanın altından üstünden anlarım. Bilgisayar, telefon tamir edip para kazanmışlığım var fakat elde tutulur bir belgem yok. Bir çoğunuz yaş olarak benden büyüksünüz düşüncelerimin doğru mu yanlış mı olduğunu öğrenmek istiyorum. Sizler 20 yaşında olsanız gitme imkanınız olsa bırakıp gider miydiniz? yoksa üniversiteyi devam edip 2.500-3000tl için sabah 8 aksam 7 haftasonu dahil çalışır mıydınız?

kiraccemal
03-09-2019, 16:31
İmkanın varsa git kardeşim.

CloudGrey
03-09-2019, 16:32
durman hata

ahmet3425
03-09-2019, 16:33
imkanın varsa git ama egitimini tamamlamak icin git ingilizceni ana dil yap geri gel o komik maasları sana teklif edemezler...

KÖROĞLU
03-09-2019, 16:41
En büyük avantaj genç olman. Bekar olduğundan dolayı hareket kabiliyetinin yüksek olması. Atadan bir zenginlik ya da nüfuslu bir tanıdık yoksa, bu ülkede üni mezunu olmak artık sıradan bir durum maalesef.

Benim tavsiyem okulunu ne olursa olsun bitir, imkan varsa mutlaka erasmus vb programlar ile 1-2 dönem yurt dışında oku.

Sonra bahsettiğin ailevi bağlantılarını kullanarak git kendine bir hayat kur. Bizim jenerasyonda yine bir iş bulma imkanı vardı, benle mezun olan herkes mutlaka bir yerlerde bir şeyler oldu, ama şuan bakıyorum daldan düşen elma gibi mezun veriyor fakülteler.

ülkenin durumu ***** işsizlik tarihi rekorları kırıyor, her sektör daralıyor, insanlar yakında sadece barınma ve yemek ihtiyaçlarını giderdikleri için sevinir hale gelecekler.

Kendi kuzeni iti mimarlıkta okuyor kız almanyada 1 senedir, dönecek okulu bitirecek ve staj yaptığı şirkette işe başlayacak. Asla gelip burada kalmasını istemiyorum mesela.

lancerevo8
03-09-2019, 17:05
imkanın varsa git ama egitimini tamamlamak icin git ingilizceni ana dil yap geri gel o komik maasları sana teklif edemezler...

Peki şöyle bakarsak. Hadi 6-7bin kazandığım bir işe girdim. ortalama bir ev 300bin olmuş, araba fiyatları ortada, bir elektronik alet almaya kalksan kaç katı fiyat ödüyorsun. Aldığım maaş ne kadar dayanabilir ki?

En büyük avantaj genç olman. Bekar olduğundan dolayı hareket kabiliyetinin yüksek olması. Atadan bir zenginlik ya da nüfuslu bir tanıdık yoksa, bu ülkede üni mezunu olmak artık sıradan bir durum maalesef.

Benim tavsiyem okulunu ne olursa olsun bitir, imkan varsa mutlaka erasmus vb programlar ile 1-2 dönem yurt dışında oku.

Sonra bahsettiğin ailevi bağlantılarını kullanarak git kendine bir hayat kur. Bizim jenerasyonda yine bir iş bulma imkanı vardı, benle mezun olan herkes mutlaka bir yerlerde bir şeyler oldu, ama şuan bakıyorum daldan düşen elma gibi mezun veriyor fakülteler.

ülkenin durumu ***** işsizlik tarihi rekorları kırıyor, her sektör daralıyor, insanlar yakında sadece barınma ve yemek ihtiyaçlarını giderdikleri için sevinir hale gelecekler.

Kendi kuzeni iti mimarlıkta okuyor kız almanyada 1 senedir, dönecek okulu bitirecek ve staj yaptığı şirkette işe başlayacak. Asla gelip burada kalmasını istemiyorum mesela.

Tolga abi teşekkürler öncelikle. Tanıdık türkiyede var abi de şöyle birşey ben kendi ayaklarımın üzerinde nasıl duracağım. İyi kötü bir ev alsam 300binden aşağı değil, bir araba alayım desem en boş dizel megane 160 bin dedi renault yani burada kalmam için bir sebep bulamıyorum neden 3-4 sene daha kaybedeyim üniversite ile diye düşünüyorum.

lancerevo8
03-09-2019, 17:07
İmkanın varsa git kardeşim.

En azından okulu dondurup denemek istiyorum. İşler istediğim gibi gitmezse geri dönebileyim diye

durman hata

:)

ahmet3425
03-09-2019, 17:21
Peki şöyle bakarsak. Hadi 6-7bin kazandığım bir işe girdim. ortalama bir ev 300bin olmuş, araba fiyatları ortada, bir elektronik alet almaya kalksan kaç katı fiyat ödüyorsun. Aldığım maaş ne kadar dayanabilir ki?

tamam da memlekettin yuzde 20 lık kısmı suan bu bahsetiğimiz paralara calısıyor ben 35 yasıma geldim bir sirkette uretim mudurlugu yapıyorum ben dahil o telafuz ettiğin paraları alamıyorum.

senin dusuncene gore bakacak olursak herkes pılını pırtını toplasın gitsin olur mu oyle sey ?

iyi bir bolum okuyorsun amenna ama su bir gercek aza kanaat etmeyen cogu bulamaz...

Octane
03-09-2019, 17:23
yurtdışında taksici, dönerci, bisiklet tamircisi vs olmak burada odtü mezunu mühendis olmaktan daha iyi inan bana. En baba mühendis en kurumsal firmada 4-5bin tl alıyor. En ucuz golf 170bin. Nereye kimin durumu iyi, herkes aç, kimse söylemiyor. İmkanın varsa zerre düşünme.

turboman
03-09-2019, 17:28
Arkama bakarsam şerefsizim kaç kurtar kendini :)

loiz
03-09-2019, 17:31
Üniversiteyi bitirmeden yurt dışına çıkman sana dışarda dez avantaj sağlar, ilerde şimdi burdan şikayet ettiğin gibi oradan şikayet etmeye başlarsın. Odtüden atatürkten bahsediyorsun, makine mühendisliği diyorsun, bende bir mühendis olarak her zaman kişinin kendini geliştirdiği kadar iyi bir mühendis olabileceğini düşünüyorum, ne kadar iyi bir mühendisse o kadar iyi bir iş bulabilir. Buraya diplomasız (niteliksiz işçi) olarak geldiğinde alt seviye işlerde çalışabileceksin, aldığın para yine ev kiralamana, araba almana yetecek, ancak bu sefer başka paran kalmayacak. Nitelikli olarak gelirsen hem sürekli olarak gelirin yükseliş gösterir, hem daima daha iyi şartlarda yaşama şansın olur.

Yani demem oki, gel yurt dışına. dışarı çıkmak için haklı sebeplerin var. ancak olabildiğince donanımlı gel. Önce kendini geliştir, sonra karşılığını bekle. Bahtın yolun açık olsun.

pirasa
03-09-2019, 17:38
Kardeş payında bı sahne vardı "sat gitsin. Sat sat dat" diye. Deseler ki gel burada pizza dagitacaksin koşa koşa giderim.

lancerevo8
03-09-2019, 18:01
tamam da memlekettin yuzde 20 lık kısmı suan bu bahsetiğimiz paralara calısıyor ben 35 yasıma geldim bir sirkette uretim mudurlugu yapıyorum ben dahil o telafuz ettiğin paraları alamıyorum.

senin dusuncene gore bakacak olursak herkes pılını pırtını toplasın gitsin olur mu oyle sey ?

iyi bir bolum okuyorsun amenna ama su bir gercek aza kanaat etmeyen cogu bulamaz...

Yani herkesi bilemem ama şuan türkiyede hayata benim gibi yeni atılacak kişileri hiç güzel şeyler beklemiyor bundan 10 sene önce olsa evi arabayı bir şekilde alırdın ama şuan kendini zor bakıyor insanlar.

yurtdışında taksici, dönerci, bisiklet tamircisi vs olmak burada odtü mezunu mühendis olmaktan daha iyi inan bana. En baba mühendis en kurumsal firmada 4-5bin tl alıyor. En ucuz golf 170bin. Nereye kimin durumu iyi, herkes aç, kimse söylemiyor. İmkanın varsa zerre düşünme.

Türkiyede işverenler çok acımasız akrabam makine mühendisi 3. senesi oluyor meslekte 2500tl ile işe başladı 3. ay zam dediler yapmadılar yılbaşında zam dediler yine yapmadılar. Hatta şunu eklediler bizzat bana söyledi 'istersen işten ayrılabilirsin 2500e çalışacak bir sürü makine mühendisi var sen olmazsan başkası gelecek zam yapamam' böyle örnekleri gördükçe içimdeki okuma isteği de kayboluyor

Arkama bakarsam şerefsizim kaç kurtar kendini :)

Umarım hocam

Üniversiteyi bitirmeden yurt dışına çıkman sana dışarda dez avantaj sağlar, ilerde şimdi burdan şikayet ettiğin gibi oradan şikayet etmeye başlarsın. Odtüden atatürkten bahsediyorsun, makine mühendisliği diyorsun, bende bir mühendis olarak her zaman kişinin kendini geliştirdiği kadar iyi bir mühendis olabileceğini düşünüyorum, ne kadar iyi bir mühendisse o kadar iyi bir iş bulabilir. Buraya diplomasız (niteliksiz işçi) olarak geldiğinde alt seviye işlerde çalışabileceksin, aldığın para yine ev kiralamana, araba almana yetecek, ancak bu sefer başka paran kalmayacak. Nitelikli olarak gelirsen hem sürekli olarak gelirin yükseliş gösterir, hem daima daha iyi şartlarda yaşama şansın olur.

Yani demem oki, gel yurt dışına. dışarı çıkmak için haklı sebeplerin var. ancak olabildiğince donanımlı gel. Önce kendini geliştir, sonra karşılığını bekle. Bahtın yolun açık olsun.

Çok teşekkür ederim söyledikleriniz düşüneceğim. En çok kafama takılan durumda üniversiteyi bırakıp vasıfsız olarak gitme kısmı zaten

Kardeş payında bı sahne vardı "sat gitsin. Sat sat dat" diye. Deseler ki gel burada pizza dagitacaksin koşa koşa giderim.

hahhaah hatırlıyorum o sahneyi fakat iyice oturup düşüneyim hayatımı değiştirecek bir karar fakat bende sizin gibi düşünüyorum

Gkn55
03-09-2019, 18:05
bence de okulunu bitir ve öyle git. gittiğin ülkede dilini geliştirdikten sonra git bir üniversiteye denklik al, oradaki eksik dersleri verip diplomanı tanıt. imkanların çok daha fazla olur.

rain man
03-09-2019, 18:43
Buraya bağlayan şeyler olmasa giderdim. Gittiğinde orada yapacağın bir iş varsa kafası kesilmiş tavuk olup sıla hasretiyle daha da pişman olmayacaksan git.

Burada kaldığında yapacağın iş ve alacağın karşılık ile orada gideceğin yerde vereceğin emekle alacağını karşılaştır. Sen yap çıkarımını. Ama uzaktan davulun sesi hoş gelir. Ne yaparsan yap iyi araştır.

Kahn23
03-09-2019, 18:52
Ben de 5 sene önce arkama bakmadan Türkiye'yi terkettim. Hiç de pişman değilim. Tr'de kazanmadığım parayı kazanıyorum. Çok şükür halim, vaktim yerinde.
Yaşının da genç olması sebebiyle çıkabiliyorsan çık ülkeden. Hiçbirşey kaybetmezsin.

KÖROĞLU
03-09-2019, 18:58
ev araba alınır bir şekilde mevzu maddiyatsa gitme, mevzu kafam rahat olsun özgür olayım, 2 laf etsem ulan acaba kim şikayet eder, 2 fikir beyan etsem silivri acaba kaç derecedir şeklinde görülmeyen ama çoğu kişinin üzerinde hissettiği baskıdan kurtulmak.

Elbette maddi kısım önemli, geçen arkadaşım 9+ senelik end. müh. 4400 brüt alıyorum dedi 7k brüte başka şirkete imza attı. 9 sene tecrübeden bahsediyorum.

Bizim gençler (seni tenzih ediyorum) kafada şöyle kuruyor, mezun olayım iyi bir şirket iyi bir maaş, + altıma yakıtı sorulmayan araç verecekler falan diye hayal aleminde yüzüyorlar.

Über antastik zeki değilseniz, ya da yaptığınız işin en iyisi fark yaratanı, değilseniz kimse size bol sıfırlı rakamlar ödemeyecek.

En basiti sen düşün tecrübesiz bir adama ne kadar maaş ödemek istersin ? Hele ki tecrübeli adamların ülkede çokça iş aradığı dönemde ?

Ben işletme mezunuyum mesela, artık ceketi assan 4 sene sonra işletme mezunu oluyor adamlar. Kıymeti yok, bu bölümü okumanın.

Ama okuyorsan da bir alana yönel oradan yürü, kendi adıma hep muhasebeydi (evet pişmanım :) ) 10 senedir de bu alanda hareket ediyorum, şükür iyi de bir firmada çalışıyorum, ama yine bahsettiğin rakamlar yok yani.

En basiti ist da bir ark. bir dergi'nin mali müşaviri me muhasebe müdürü aldığı para 5.5 net. İst dan bahsediyorum, bu adam her sabah yaka değiştiriyor işe gitmek için.

Başka örnek yine gebze de bir fab. da arkadaşım muh. md. alığı para 5 net + araç.

Bunlar benden max 2 yaş küçük ve mesleki tecrübesi oldukça iyi insanlar,

okulu bitirmeden gidersen bence hata edersin. Orada devam etme gibi bir durumun varsa bilemem, çok kuvvetli aile bağların yoksa burada, geride bırakamayacağın birileri yoksa git dene, türkiye bir yere gitmiyor. döner gelirsin (gelme)

ChuckBartowsKi
03-09-2019, 19:06
Yurt dışında istediğiniz maaşları alabileceğinizi zannetmeyin lütfen cidden çok kolay bir iş değil.

Vtec_2
03-09-2019, 19:36
7 aydir isvec te yasiyorum. Istanbul dan kalkip buralara geldim. Benim sana tek tavsiyem , en azindan okulu bitir ondan sonra yurtdisina tasin.Meslegini yapmak istemesende , En azindan elinde bir belgen olur . Gidecegin ulkeye gore degiskenlik gosterebilir fakat yurtdisinda yasamanin tek zorlugu , ingilizce yada isvecce bilsen dahi derdini tam anlatamamak. Bunun disinda pek bir zorluk yok gibi. Hersey kuralli , duzgun.

gokberkeren
03-09-2019, 19:54
İçini iyice karartmak istemem ama bir iki cümle de ben edeyim.2017 Haziran ayında otomotiv mühendisi unvanımı aldım,başladım iş aramaya bir kaç yerle görüştüm herkes dedi ki senin askerliğin yok,yap gel tekrar görüşelim.Kısa dönem askerliğimi yaptım 2018 Mayıs ayında geldim.Tekrar başladım iş aramaya 1 2 ay geçti döviz rekor kırdı,o oldu bu oldu,referans torpil derken hala kendi işimi bulamadım.Ümidim de kalmadı.Eğer yurtdışı imkanın varsa okulunu bitir,gitmeye bak.

Emre-Dylan
03-09-2019, 20:24
Keşke o kadar kolay olsa gitmek, amacım heves kırmak değil ama çok zorladım hala zorluyorum da. Maalum TC vatandaşıyız diye adamlar vize vermiyor, ülke de sadece yaşam değil her şey zor...

_opeth
03-09-2019, 20:40
yeğenimle aynı yaştasın o da itü metalurji okuyor şu an valla mezun olsun yurtdışına gitmesi için elimden ne geliyorsa yapacağım. Ben yandım yeğenim kendini kurtarsın bari.

optimus_prime
03-09-2019, 20:46
kardesim kusura bakma ama artik bu konu surekli acildikca sinir olmaya basladim, kendin de yazmissin ulkedeki makina muhendislerinin durumunu

bence arkana bile bakma amerikada almanyada tanidigin varsa, hayati koparan biriysen eger bir sekilde yolunu bulursun gece oku gunduz calis gerekirse

rebelh
03-09-2019, 21:02
Cesaret isteyen bir iş ülkeden ayrılmak ben de sık sık düşünüyorum hatta konu açmışlığım da var ama şundan eminim ki 20 yaşımdaki cesarete sahip değilim artık özellikle evlilik ve çocuk sonrası insanın risk iştahı iyice daralıyor sorumlulukları artıyor
20 yaşında olsaydım okulu bitirir bu sürede de dil kasar giderdim diploma sana daha yüksek bir saygınlık kazandıracaktır hatta kendi mesleğin ile ilgili daha fazla araştırma yapman da faydan olacaktır iş açısından

Grimlord
03-09-2019, 21:27
İmkanın varsa kesinlikle git ve geri gelme.
İmkanın yoksa da git.
Her türlü git bence.
Gitmelisin.
Ben gittim, mal gibi geri geldim, çok pişmanım.
Asgari ücretin biraz üstüne öğretmenlik yapıyorum, işimden hiç memnun değilim çoğu insan gibi ancak mecburum.
Yurtdışına gittiğimde sadece part time iş ile ev kiramı ve ufak masraflarımı ödeyebiliyordum, aradaki farkı sen düşün.

lancerevo8
03-09-2019, 21:57
Yurt dışında istediğiniz maaşları alabileceğinizi zannetmeyin lütfen cidden çok kolay bir iş değil.

tek sorun maaş değil ki, sokağa çıktığımda en basitinden arabamı çekecek yer bulamıyorum acaba led farlarım çalınır mı acaba biri gelir zevkine anahtarı takıp çizer mi? yani maaş değil toplumuzun son halini gördükçe burada kalma fikri mantıklı gelmiyor tek sorun üniversite

İçini iyice karartmak istemem ama bir iki cümle de ben edeyim.2017 Haziran ayında otomotiv mühendisi unvanımı aldım,başladım iş aramaya bir kaç yerle görüştüm herkes dedi ki senin askerliğin yok,yap gel tekrar görüşelim.Kısa dönem askerliğimi yaptım 2018 Mayıs ayında geldim.Tekrar başladım iş aramaya 1 2 ay geçti döviz rekor kırdı,o oldu bu oldu,referans torpil derken hala kendi işimi bulamadım.Ümidim de kalmadı.Eğer yurtdışı imkanın varsa okulunu bitir,gitmeye bak.

Hocam umarım iş bulabilirsiniz. Otomotiv yazmayı çok düşündüm fakat cesaret edememiştim içimde kaldı ilgimi çeken bir bölümdü

Cesaret isteyen bir iş ülkeden ayrılmak ben de sık sık düşünüyorum hatta konu açmışlığım da var ama şundan eminim ki 20 yaşımdaki cesarete sahip değilim artık özellikle evlilik ve çocuk sonrası insanın risk iştahı iyice daralıyor sorumlulukları artıyor
20 yaşında olsaydım okulu bitirir bu sürede de dil kasar giderdim diploma sana daha yüksek bir saygınlık kazandıracaktır hatta kendi mesleğin ile ilgili daha fazla araştırma yapman da faydan olacaktır iş açısından

kesinlikle cesaret gerektiyor. Okul konusunda en büyük sorunum içimden artık kitabı açıp ders yapmak gelmiyor. Odtude makine okurken böyle oldum ve okuldan atıldım şimdi Atatürk ünideyim ve yine benzer psikolojiye büründüm okul bitmiyor sürekli uzuyor sonsuz bir döngüde gibi

İmkanın varsa kesinlikle git ve geri gelme.
İmkanın yoksa da git.
Her türlü git bence.
Gitmelisin.
Ben gittim, mal gibi geri geldim, çok pişmanım.
Asgari ücretin biraz üstüne öğretmenlik yapıyorum, işimden hiç memnun değilim çoğu insan gibi ancak mecburum.
Yurtdışına gittiğimde sadece part time iş ile ev kiramı ve ufak masraflarımı ödeyebiliyordum, aradaki farkı sen düşün.

Kararımı verdim gibi birşey abi yarın tanıdıklarla konuşmadan evrak işlerini araştıracağım. Umarım bir aksilik çıkmaz.

Konuya cevap veren herkese teşekkürler. Sanırım okulu dondurup gideceğim 3-4 ay en azından deneyeyim diyorum. Baktım düzen tutturamıyorum gelir üniversiteye devam ederim sanırım en mantıklı olanı bu olacak

bkaraca
03-09-2019, 22:13
Çoluk yok çocuk yok bas git olmadı geri dönersin . Ben evli çocukluyum. 1 ay sonra yurtdışına gidiyorum . Ev çalışma iznim vs herşeyim hazır. Dünya artık çok küçük 50-60 sene evvel millet Almanya'ya gitmiş çalışmaya . Dil yok , bırak şehir dışını çoğu köyünden çıkmamış. Bu kadar stres yapana kadar git dene. Ne kaybedersin ? Sana söyleyeyim geciktirdiğin her gün daha da zor olur .

Y.Emre
03-09-2019, 22:25
Herşeyden önce okulunu bitirdiğinde yapacağın meslekten memnunsan okulunu bitir. Bitirdiğinde meslektaşın olarak söylüyorum.

Yurtdışında yaşamı görmek istiyorsan Erasmus yap, Work&Travel yap, anlatılan gibi mi gerçektende kendi gözlerinle gör. Bodoslama okul bırakılıp gidilmez.

İşin kalma tarafını düşünürken, Odtüden Atatürk'e geçiş konusunu anlamadım ama neyse, mezun olduğunda 'referansın :) ' var mı? Hangi sektörde ne iş yapmak istiyorsun vs bunları biraz netleştir kafanda.

Şehir konusu çok önemli meslek hayatında, Bir mühendisin İstanbulda 3000Tl maaş alması ile Erzurumda, Giresunda vs 3000 Tl maaş alması çok farklı şeyler. O yüzden kıyaslamalarında dikkatli ol, her iş sadece maaş için yapılmaz artçıl sebepleri de göz önünde bulundur. (Kariyere olacak faydası, aile, tecrübe vs)

Şu şartlar altında eğitimini tamamlamadan gitmenin doğru seçim olmadığına inanmakla birlikte,

3 yıllık proje&bakım (0'dan yeni üretim tesisleri kurulumu) tecrübesi bulunan bir makine mühendisi olarak, Ankara antlaşması, greencard gibi bütün gidiş yollarını bir fiil araştırdığımı da belirteyim :D

İşin özü, gittikten sonra dönmen gerekirse yapabileceğin bir mesleğin olsun, öyle git..

lancerevo8
03-09-2019, 22:48
Herşeyden önce okulunu bitirdiğinde yapacağın meslekten memnunsan okulunu bitir. Bitirdiğinde meslektaşın olarak söylüyorum.

Yurtdışında yaşamı görmek istiyorsan Erasmus yap, Work&Travel yap, anlatılan gibi mi gerçektende kendi gözlerinle gör. Bodoslama okul bırakılıp gidilmez.

İşin kalma tarafını düşünürken, Odtüden Atatürk'e geçiş konusunu anlamadım ama neyse, mezun olduğunda 'referansın :) ' var mı? Hangi sektörde ne iş yapmak istiyorsun vs bunları biraz netleştir kafanda.

Şehir konusu çok önemli meslek hayatında, Bir mühendisin İstanbulda 3000Tl maaş alması ile Erzurumda, Giresunda vs 3000 Tl maaş alması çok farklı şeyler. O yüzden kıyaslamalarında dikkatli ol, her iş sadece maaş için yapılmaz artçıl sebepleri de göz önünde bulundur. (Kariyere olacak faydası, aile, tecrübe vs)

Şu şartlar altında eğitimini tamamlamadan gitmenin doğru seçim olmadığına inanmakla birlikte,

3 yıllık proje&bakım (0'dan yeni üretim tesisleri kurulumu) tecrübesi bulunan bir makine mühendisi olarak, Ankara antlaşması, greencard gibi bütün gidiş yollarını bir fiil araştırdığımı da belirteyim :D

İşin özü, gittikten sonra dönmen gerekirse yapabileceğin bir mesleğin olsun, öyle git..

Abi odtüde 2 sene hazırlıktan kaldım sebebi ortama ayak uydurdum okulu boşladım. 2 senenin sonunda okuldan şutladılar beni mecbur kaldım daha doğrusu. Bölümü gerçekten seviyordum. Daha hazırlıkta deli gibi solid autocad kullanıyordum. Giresunda öyle kendimi geliştirebileceğim bir yer yok eğer devam edeceksem okula doğuş otoda vs tanıdıklarımız var onlarla iletişime geçip stajı falan oralarda yapmayı düşünüyorum. Yurtdışında defalarca bulundum hollanda da kaldım bir süre ve bana uygun olduğuna inandım.

TolgaUs
03-09-2019, 23:08
Daha 20 yaşındasın kardeşim. Kanın kaynıyo. Hard düşünüyosun. Her zaman önceliğin okul olmalı.
Okulunu bitir elinde diploman olsun. Sonra ülke değiştir.
Kafasına esip s*kerler böyle ülkeyi diyenlerin çoğu g*tüne baka baka geri geldi bu ülkeye.
Dışarıda yaşamak oldukça zor. En basiti İstanbula ayak uyduruyosun. Burdan tatile Antalya ya gitsen bile 7. gün de istanbulu özlüyorsun.
Bide işin "el ne der" kısmı var. Cesaret gösterip ülkeni değiştirsen daha sonra geri gelsen, arkadaşların başlıcak başaramadı edemedi bilmem ne konuşup duracaklar.
Önce okulunu bitir ki orada başaramazsan buraya geldiğin de rahat bi iş bulabilesin.

Diğer bi konu millet 2000-2500 bandın da maaş alırken bile ev sahibi olabiliyor.
Yeterki birikim yapmasını öğrenebil. Fevri hareket yapma zararlı çıkan yine sen olursun.

ahmet3425
03-09-2019, 23:08
Bu tarz konulari gorunce o kadar uzuluyorum ki :(

Ulkeyi oyle bir duruma getirdiler herkes kacip kurtulayim derdine dusmus, ya surda su ulkeye ne yaparim, nasil fayda saglarim diye dusunenlerin sayisi devede pire..

Eyy turk gencligi, birinci vazifesini tamamen unutmus...

Memleketi bu hale getirenlerin allah bin belasini versin. Amin!

997TT
03-09-2019, 23:33
Dıplomanı al ve gıt....

Ferhat_V
03-09-2019, 23:40
2 sene daha okulu bitirmeyle uğraşma..direk git staj yardımcı eleman kalfa ne olabiliyorsan ol ama yurtdışında ol..

bende kardeşimi göndercem kısmetse almanya ya..kazandığı okula başlatmadık bu sene türkiyede okusanda aynı okumasanda..

Seven7
04-09-2019, 00:17
Gidip gitmemek için bir çok sebep var ama benim aklıma başka bir şey takıldı, dediğimi yanlış anlama ama Odtü'nün hazırlığını 2 senede geçemeyip yurtdışına gidip çalışmayı nasıl hayal ediyorsun?

lancerevo8
04-09-2019, 00:46
Gidip gitmemek için bir çok sebep var ama benim aklıma başka bir şey takıldı, dediğimi yanlış anlama ama Odtü'nün hazırlığını 2 senede geçemeyip yurtdışına gidip çalışmayı nasıl hayal ediyorsun?

Hayır neden yanlış anlayayım haklısınız sormakta. Durumlar biraz karışıktı okula zaman ayıramadım doğru düzgün şansızlıklar üst üste geldi ve böyle bir sonuç ortaya çıktı. İngilizcem fena değildir yani

turbo&quattro
04-09-2019, 01:51
Benim hayattaki en buyuk pismanliklarimdan biridir 20 yasinda ayagima ksdsr gelen olma ihtimali yuzde bi milyon olan ingiltereye gitmemek. Bi bes sene daha ugrastiktan sonra ki o zamanlar durumlar cok daha guzeldi cok ugrasarak kendime Amerika firsati yarattim 25de . Yas 38 olacak, inanilmaz mutluyum . Imkanin varsa bir dakika bile durma .

Dou
04-09-2019, 01:53
Ben gittim. 2013 yılında gittim. Durumlar bugünkü kadar kötü de değildi. Biraz istemeyerek gittim, ailenin hafif baskı-hafif önerileriyle.

Okul bitmişti, 23 yaşında iş güç yok varsa yoksa araba topluyordum. Bir iki düzgün iş görüşmesinde askerlik olmadığı için almamışlardı. Aslında kaybedecek bir şey yokken gitmek en kolayı. Kimleri görüyorum, 45-50 yaşlarında 2-3 çocukla beraber gelip kariyerine baştan başlamayı göze alıp gelenleri gördükçe, doğru zamanda gitmişim diyorum.

Şimdi her gün dua ediyorum kayınpederimin ileri görüşlü olması sayesinde bugün TR de yaşayabileceğim hayat standardının 3x-4x üzerinde koşullardayım.

Burada forumdan tanışıp Toronto'ya ya da başka şehirlerde öğrenci/çalışan olarak gelen tanıştığım insanlar da var. Ana-babadan kalma TR de sizi bekleyen hazır düzeniniz yoksa dönmeyin diyorum, çünkü tanıdığım ve dönenlerin hepsi pişman.

Özlüyor muyum? Evet ama insanını değil (sözüm meclisten dışarı), 10 sene öncesine göre ahlak, hoşgörü vs. herşey bitmiş durumda. Düzgün kalabilenler ise kurtulmaya bakıyor.

Dou
04-09-2019, 01:57
Dıplomanı al ve gıt....

Şu anki aklım olsa, diploma almadan giderdim. Burada üniversite okurdum.

TR de okuduğun üniversitenin diploması, ODTÜ/Boğaziçi/Koç/Sabancı/Bilkent/İTÜ'den biri ve yazılım/mühendislik diploması değilse, tuvalet kağıdından farkı yok. Doktor avukat vs. de demiyorum sadece yazılım veya diğer mühendislikler.

Yurt dışına gitme planınız varsa TR de üniversite okumak para zaman kaybı.

mimarsertac
04-09-2019, 07:16
Duabi`deyim. 3 sene once ciktim geldim. Senin dusundugun gibi okulumu bitirmeden gelip bir yerde calismaya baslamis olsaydim, su an muhtemelen altimda Toyota Yaris ile her gun kirasi ucuz diye Sharja`a gidip geliyor olurdum.
Ben Turkiye`den mezun oldum. Yuksek lisansa girdim ve ayni zamanda ise basladim. 3 senede yuksek lisansi bitirdim ve is tecrubesi sahibi oldum. Geldim 6 ay is aradim. Cok zorlu bir surec gecirdim. Ama butun bunlarin sonunda simdi keyfim yerinde. Guzel bir evde yasiyorum. 2 tane cok severek bindigim arabam var. Oyle kolay olmuyor. Cikip gittignde ooo hos geldin hemen sana is verelim diye bir dunya yok. Mezuniyetin olacak, yuksek lisansin olacak. Benim meslegimden konusursam Leed Green Building sertifikan olacak. PMP alacaksin. BIM sistemini cok iyi bileceksin vs. Benim butun bunlara adapte olmam 6 ay surdu. En buyuk avantajim Turkiye`de 3 yil calistim diyebilmem, yuksek lisansim var diyebilmem oldu. Oyle ITU`den ODTU`den mezun olmanin hic bir onemi yok. Burada kimse onlarin ne oldugunu bilmiyor. Okulunu bitir,ana dilin gibi Ingilizce konus. Mumkunse yanina Fransizca/Almanca ekle. Ondan sonra gorursun kapilar nasil aciliyor. Bu gun ben Fransizca biliyor olsaydim cok rahat maasimi 2`ye katlamis ve cok daha rahat sartlarda calisiyor olabilirdim.

darkred
04-09-2019, 07:41
Valla bende yerinde olsam giderdim.

Ciddi bir girişimim olmasada bir şekilde arayış içindeyim şuan bile.

Üniversitedeyken yararlanabiliyorsan erasmus programlarını mutlaka dene.

Yurt dışında kendine ufakta olsa bir çevre edin. Üniversite bitince CV'de yer alan yabancı bir ülkede eğitim mutlaka faydalı olacaktır.

Senin yaşlarındayken bu vizyona sahip değildim açıkçası. Pişmanmıyım, kesinlikle pişmanım.

TarikS
04-09-2019, 08:22
Marmara Endüstri Müh mezunuyum, burada yeni mezuna göre çok iyi şartlarda şatış şefi olarak çalışıyorken MBA için New York'a gittim, 1 yıl da çalışma izniyle 3 yıla yakın kaldım

Bi elim yağda bir elim balda krallar gibi hayat yaşıyordum oranın 3 bin dolarıyla buranın 20bin liralık hayatına denk geliyordu heralde, haftada 3 gece Manhattan'da çıksam ay sonu para artabiliyordu :D

Neyse, 2 sene dolmaya yakın baktım bu hayat benim tam istediğim şey değil, garajımda tüm rüya arabalarım olsa da onları değerli kılan aslında beraber tadını çıkardığın insanlarmış. Burada çok değişik çevrelerden arkadaşlarım var, sürekli dışarda vakit geçirmeyi severim, bir hayat arkadaşım falan olsa belki mevzu değişirdi ama istediğim gibi yerli veya yabancı bir hatun da bulamadık, buradaki hatunu da bıraktık, şimdi hala sapım, orada bi gol attım kendime ayrıca

Eğer sosyal çevrene falan çok düşkün değilsen git, maddi anlamda vasıfsız işlerle dahi çok kolay iş bulur rahat da yaşarsın. Okurken off-the-book olarak valelik yaptım, tezgahtarlık yaptım, marangoz çıraklığı yaptım vs aylık ennnn az 2000 dolar kazanıyordum.

Ama sen yine de diplomanı al git, o süreçte work and travel yap erasmus yap onlara kas. Ama okulu bitir önce.

He bu şartlarda Amerika'da kurumsal bir firmada iş bulamadım, etrafımdan ciddi kasanlar oldu yine yok :) Ancak atıyorum Colgate TR'de çalışıp oraya transfer olanlar oldu veya Coca Cola'da sağlam pozisyonda çalışırken Amazon'a uğraşıp girenler oldu gibi..

Şu an napıyorum dersen 2018 başında geldiğimde ekonomik şartlar kötü olduğu için kesinlikle umduğumu bulamadım, 6-7 bine başlarım derken 5 anca kazanıyorum ki ilk geldiğimde 2700'e imza atmıştım bi patron firmasında :D, yaşıtlarım min 7 maks 12 bandına oturdu ama istisnalar var tabii. Çok şükür halimize

Vtec_2
04-09-2019, 08:57
2007 uluslararasi bankacilik ve finans mezunuyum. Buraya gelmeden once diplomamin noter tastikli ornegi ve okuldanda transkriptini alip geldim. Burdaki yetkili kuruma gonderip denkligini aldim, eksik bir dersin olursada okuman icin yardim ediliyor. Baktin yapamadin , Turkiye ye dondun en azindan mezun oldugun bir okulun olur.

Shadow_Dancer
04-09-2019, 09:07
Bu is askerlik gibidir, herkesin hikayesi baska.. 7 iklimi 7 kere gezen bi abin olarak sana verecegim tek tavsiye, iyi bir zanaatin ya da iyi bir diploman yoksa yurtdisi kabusun olur. El yurdunda azinlik olacagina kendi yurdunda kendi capinda kral olursun.

coolvtec
04-09-2019, 09:42
Yurt dışında yaşayanlardan çok değerli öneriler gelmiş.
Henüz burada bir düzenin yoksa gidip bir denemek çok mantıklı. Aksi taktirde hep aklının bir köşesinde kalacak ve burada mutsuz olacaksın. Gidip memnun olmayıp geri dönersen beynini yiyecek soru işaretlerinden kurtulmuş olursun ve burada hayat sana daha güzel gelir. Bu her konuda böyle.
Ama şu da var ki orada tutunmak kişiliğe göre değişir ama buradakinden çok ama çok daha zor. Burada bir şekilde aile, arkadaşlar, çevre destek oluyor Türk insanın yardımseverliğinden dolayı. Ama orada kimsenin umurunda değilsin.

+soner
04-09-2019, 09:50
Keşke 20 yaşında buradaki imkanlarıma,bağlarıma güvenmeyip basıp gitseydim.

İmkan varsa eğer hazır 1. sınıf yeni bitmiş buradaki okulu dondurup direk Almanyaya gidip üniversite okusan ? Hem parttime çalışırsın hem de dili tamamen çözmüş olursun üniversite bittiğinde.

Eğer olmuyorsa burada okulunu KESİNLİKLE bitir bölümünle alakalı becerilere ait belge topla ,gideceğin ülkenin dilinin kurslarına git alt yapısını oluştur. Yüksek lisans için git mesela Almanya'ya.

mturan
04-09-2019, 10:00
TR'de 10k bile alsan durma. Okulu bitir, bu süreçte ingilizceni advanced yapmaya calıs ve git. Pisman olmazsın, yakın vadede burada islerin duzelmesi mucize.

997TT
04-09-2019, 10:09
Şu anki aklım olsa, diploma almadan giderdim. Burada üniversite okurdum.

TR de okuduğun üniversitenin diploması, ODTÜ/Boğaziçi/Koç/Sabancı/Bilkent/İTÜ'den biri ve yazılım/mühendislik diploması değilse, tuvalet kağıdından farkı yok. Doktor avukat vs. de demiyorum sadece yazılım veya diğer mühendislikler.

Yurt dışına gitme planınız varsa TR de üniversite okumak para zaman kaybı.
Orada duzgun unı ye kabul sıkıntı. Ha,ıyı bır lıse gecmısı vardır,yada suan unı de parşak ogrencıdır,ok.
Yoksa zor. Sıradan unı dıploması yıne tuvalet kagıdı olucaktır.
Fakat ortalama iş bulursa zaten ıyı kazanıcak.

MK8800
04-09-2019, 10:24
Ailem bıraksa,saniye durmadan yapmak istediğim mümkünse dönüşü olmayan aktivite

Konu para değil,maddiyat olarak TR şartlarında iyi durumda olsam dahi artık inanılmaz sıkmaya başladı rahat değil

Örnek 25 Ağustos'ta 1 aylık plan yapmıştım iş sebebiyle onu dahi ertelemek durumunda kaldım.

Manevi olarak geride kalırsa aklının takılacağı çok şey yoksa hemen hayata geçir derim fikriini

KÖROĞLU
04-09-2019, 13:27

Katılmakla beraber amerika ya göçme planları yaparken araştırdığım izlediğim onca yurt dışına göçenlerin video /yazı / blog larından edindiğim izlenim.

Burada kıymet görmeyen ve görece düşük ücret alınan işler ile orada aynı işi yaptığınızda (Örn: Pizza dağıtımı en klasik örnek olsun) elde ettiğiniz hayat standardı çok farklı.

Bir çift vardı uzun süredir takip ettiğim, 2 si de herhangi bir mezuniyet yeterliliğine sahip değil, bayan bir restaurantta alışıyor erkek de uber benzeri bir iş yapıyordu.

İzlediğim dönemdeki yaşam şartları 2 suv - havuzlu bir ev- ay sonunu düşünmeden devam eden bir yaşam.

Şimdi bakıldığında bu iki arkadaş tr şartlarında max. 6 Bin tl kazanırlar (ki düşük ihtimal) bu kazanç üzerinden gittiğimizde kira ödeseler min 1500 TL elektrik su doğalgaz vs de 800 TL desek ortalama 2300 TL aylık sabit giderleri oldu. Kalan 3700 TL ile oradaki yaşam standartlarını burada yakalamaları imkansızın ötesinde.
Üstüne enflasyonist ortamda eriyen kazançları / artan ürün fiyatlarını eklediğimizde fotoğraf çok net.

Bu şartlarda eğitimli bir adamın göçüp kendini geliştirmesi ile elde edeceğiz kazanç ve dolayısıyla hayat standardı da yüksek olacaktır.

Şu 2 arkadaşın yaşadığı hayatı yaşamak için TR de orta direğin üst kısmında olmak lazım diye düşünüyorum.

+ adalet / ahlak / gelecek ile ilgili kaygılar da muhtemelen daha az gibi duruyor buradan bakınca.

20 li yaşların başında olup imkan da varken gitmemek tarihteki en büyük pişmanlık olur bence.

Dou
04-09-2019, 14:50
Sanırım yanlış anlasildi yazdigim mesaj, ben okumadan gidin orda is bulun demedim. Lise ya da üniversite 1-2. sinifsaniz yurt disinda üniversiteye geçiş yapın ordan diploma alin dedim. Orta düzey bir üniversite de olsa burada taninirligi çok daha fazla olacaktır.

Duabi`deyim. 3 sene once ciktim geldim. Senin dusundugun gibi okulumu bitirmeden gelip bir yerde calismaya baslamis olsaydim, su an muhtemelen altimda Toyota Yaris ile her gun kirasi ucuz diye Sharja`a gidip geliyor olurdum.
Ben Turkiye`den mezun oldum. Yuksek lisansa girdim ve ayni zamanda ise basladim. 3 senede yuksek lisansi bitirdim ve is tecrubesi sahibi oldum. Geldim 6 ay is aradim. Cok zorlu bir surec gecirdim. Ama butun bunlarin sonunda simdi keyfim yerinde. Guzel bir evde yasiyorum. 2 tane cok severek bindigim arabam var. Oyle kolay olmuyor. Cikip gittignde ooo hos geldin hemen sana is verelim diye bir dunya yok. Mezuniyetin olacak, yuksek lisansin olacak. Benim meslegimden konusursam Leed Green Building sertifikan olacak. PMP alacaksin. BIM sistemini cok iyi bileceksin vs. Benim butun bunlara adapte olmam 6 ay surdu. En buyuk avantajim Turkiye`de 3 yil calistim diyebilmem, yuksek lisansim var diyebilmem oldu. Oyle ITU`den ODTU`den mezun olmanin hic bir onemi yok. Burada kimse onlarin ne oldugunu bilmiyor. Okulunu bitir,ana dilin gibi Ingilizce konus. Mumkunse yanina Fransizca/Almanca ekle. Ondan sonra gorursun kapilar nasil aciliyor. Bu gun ben Fransizca biliyor olsaydim cok rahat maasimi 2`ye katlamis ve cok daha rahat sartlarda calisiyor olabilirdim.

Dubai ya da Arap yarimadasi ülkeleri ile bati ülkelerinin istedikleri seyler farklı.

Arkadaşın öncelikle nereye gitmek istediğine karar vermesi gerekiyor.

Sertifika olayına katılıyorum, ne yapmak istediğine karar verdikten sonra mutlaka uzmanlaşmak icin sertifika almak gerek.

lancerevo8
04-09-2019, 21:16
Aşırı zengin olmak gibi bir hayalim yok kendime yetsem yeter kafasında birisiyim türkiyede sabah 8 akşam 7 çalışacağıma yurtdışında bu şartlar altında çalışırım en azından insan yerine koyulurum başıma bir olay geldiğinde gerek polisi, gerek hukuğu kullanabileceğim bir yer olur, yurtdışındaki üniversiteleri bakacağım eğer ordan devam edebiliyorsam hem çalışır hem okurum daha iyi olur benim için de. Fikirleriniz için sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır, :D

EnesAksu
06-09-2019, 07:39
Öncelikler selamlar herkese, Uzun zamandır kafamda bir sorun var ve artık karar verme zamanım geldi. Şuan Atatürk üniversitesinde makine mühendisliği okuyorum 2. sınıf sayılırım. Okuldan veya bölümden bir ümidim kalmadı. Makine mühendisi olarak çalışan, iş arayan arkadaşlarıma sorduğumda çok komik ücretler ve gereğinden fazla mesai yaptıklarını görüyorum. Daha önceden odtü makinedeydim ordan mezun olanlarda sorun yok geneli düzgün işlerde çalışıyorlar. Ülkedeki artan şiddet olayları geçim sıkıntılarını göz önüne aldığımda gitme fikri kafamda daha mantıklı gelmeye başladı. Şirketi olan tanıdıklarım, akrabalarım var farklı ülkelerde ( Almanya, Hollanda, Amerika gibi). Şuan bir iş bilmiyorum. 8 yaşımdan beri sanayide zaman geçiririm arabanın altından üstünden anlarım. Bilgisayar, telefon tamir edip para kazanmışlığım var fakat elde tutulur bir belgem yok. Bir çoğunuz yaş olarak benden büyüksünüz düşüncelerimin doğru mu yanlış mı olduğunu öğrenmek istiyorum. Sizler 20 yaşında olsanız gitme imkanınız olsa bırakıp gider miydiniz? yoksa üniversiteyi devam edip 2.500-3000tl için sabah 8 aksam 7 haftasonu dahil çalışır mıydınız?

Bende senin gibi düşündüm. Üni hayatını geri plana çekip microsoft sertfikalarına almak için uğraştım ve aldım. Keşke okuluda aynı anda bitirseydim. maaşım daha iyi olurdu. Okulu bitir yurt dışına kaçmaya çalış. Yoksa türkiyede aklınıza gelebilecek en büyük şirketlerde görüşme yapan biri olarak çok komik rakamlar veriyorlar.

weST.27
06-09-2019, 07:45
Türkiyede makine mühendisi olmanın teknik bilindik bir üniversite mezunu değilsen ve dayıların yoksa hiç bir mantığı yok.. Dalga geçer gibi maaş verip sizleri eşek gibi çalıştıracaklardır. En mantıklısı yurtdışına gitmek. Benimde aklımda daha önce de gittiğim kanada var. Kesinlikle gitmelisin imkanın varsa.

AlwaysFast
06-09-2019, 08:38
7 senelik makina mühendisiyim. Ailecek makina parçaları imal ediyoruz, yıllardır bu işlerin içindeyim yani. Tecrübesi olmayan, dil bilmeyen yeni mühendisler için iş bulmak gerçekten zor.

Fakat şunu da atlamamak gerek. Kendini yetiştirmiş, iyi maaş alan, iyi koşullarda çalışan da çok insan var. Misal dayımın oğlu Konya selçuk makina mezunu, Almanyada dilini geliştirip yüksek lisans yaptı. Şu an büyük bir firmada fabrikada çalışıyor. Yaptığı sadece makinaların kurulumuyla arızasıyla vs ilgilenmek, Almanlarla görüşmeleri yürütmek. Maaşı çift hane, ikramiyesi vs cabası. Dilin yanında program da çok mühim tabi. Bir şeyler öğrenirsen eş dost desteğiyle kendin bir imalat vs de açabilirsin, illa personel olmak zorunda değilsin. Bunu da dünyanın başka yerinde bu kadar rahat yapamazsın:)

muzurasd
06-09-2019, 10:20
kaliteli makine mühendisi her zaman hakkını alır ,başka ülkede çay taşıyacağına burada arnılan adam ol

ÖmerF.Bayar
06-09-2019, 12:11
14 Yaşında yurtdışında yaşamaya başlamış biri olarak kesinlikle git diyorum, para kısmına girmeyeceğim ama sosyal ve kültürel yaşantı olarak çok rahat edersin,
Ben mecburiyetten 3 sene önce falan döndüm, tek beni tutan kendi işimi yapıyor olmam ve evli olmam, bu saatten sonra zor ama insan özlüyor :)

Hakkında hayırlısı olsun.

Güzel olmuş ve şansın yaver gitmiş, direk gidip sonradan iş bulmana sevindim,
Bekara cennettir Dubai :) Ben ilk gittiğim senelerde Discovery Gardens de yaşamaya başlamıştım işin nerde bilmiyorum ama konuma göre fiyatlar iyiyid ve sakin görünsede aktifdir,
Sonra Marina Torch a taşınmıştım Barasti alışkanlığından dolayı :)

VW6R
06-09-2019, 18:11
Özel bir bankada bir birimin bölge sorumlusu olarak görev yapıyorum. Yaklaşık 1 sene önce bu dönemlerde baba olacağımın haberini aldığımda daha doğmamış oğlumun gelecek ve eğitim kaygısı Almanya’ya yerleşme fikrini kafama soktu. ( öncesinde kesinlikle gitme düşüncem yoktu çünkü anne ve babamın benden başka kimsesi yok.)

Eşimin ailesinin Almanya da olması ve eşimin süresiz oturumunun olması sayesinde oğlumuzu Almanya da sünyaya getirdik. Şuan 6 aylık olan beyefendi Alman kimliğini doğduğu anda eline aldı:)

15 günlükken onları bırakıp dönmek zorunda kaldım ve onlardan 3 ay ayrı kaldım. O sürede Almanca kursuna gittim A1 belgemi aldım, oturum için müracat ettim ve nihayet bugun oturum vizem elime ulaştı.

Eşim ve oğlumu Pazartesi günü göndermiştim. Bu hafta da müdürlerimle konuşup işten ayrılıp yanlarına gidicem.

Yaşın daha genç ve hayatın başındasın. bura da çok güzel bir işim,evim,düzenim ve ailem olmasına rağmen ben ne iş olursa yaparım yeter ki oğlum Fikri hür bir birey olsun, gelecek kaygısı yaşamadan büyüsün diye gidiyorum.

Bence ülkenin geleceğini göz önünde bulundurarak bir düşün.

PiscocuK
06-09-2019, 19:41
7 aydir isvec te yasiyorum. Istanbul dan kalkip buralara geldim. Benim sana tek tavsiyem , en azindan okulu bitir ondan sonra yurtdisina tasin.Meslegini yapmak istemesende , En azindan elinde bir belgen olur . Gidecegin ulkeye gore degiskenlik gosterebilir fakat yurtdisinda yasamanin tek zorlugu , ingilizce yada isvecce bilsen dahi derdini tam anlatamamak. Bunun disinda pek bir zorluk yok gibi. Hersey kuralli , duzgun.

Gidilebilecek en guzel ama en kotu ulkelerden birine gitmissin
İs sebebiyle kisa sureli seyahatlerim oluyor. Allah yardimcin olsun

dieselpower
06-09-2019, 21:35

Akrabalarımda göteborgta 20yılı aşkın süredir. Son olaylardan sonra baya baya gel yerleş diyolar. Siz 7aylık izleniminiz hakkında ne söyleyebilirsiniz

ahmet3425
06-09-2019, 23:44
Su konuya bakiyorumda malesef insanlarimizin uzerinde yaratilan algi cok vahim. Kalip kendi memleketimi nasil daha guzel bi hale getirebilirim diye ugrasmak yerine, aslinda ciddi manada istenmedigimiz bilinc altlarin da hic bir zaman insan yerine koyulmadigimiz bati ulkelerine goc etme hayallerindeyiz. Cok uzucu...

.

Vtec_2
07-09-2019, 00:19
Akrabalarımda göteborgta 20yılı aşkın süredir. Son olaylardan sonra baya baya gel yerleş diyolar. Siz 7aylık izleniminiz hakkında ne söyleyebilirsiniz

Sessiz sakin bir ülke. Herkes isinde gucunde , yarın ne olacak derdi korkusu yok. Turkiye ' de parayi , biriktirmek icin kazaniyorsun cunki guvencen yok. Burada oyle bir derdin yok. Ha nufus farkindan dolayi. 9 milyon nereye 90 milyon insan nereye. Eşim doğma buyume burali , Oglumda burada dogdu. 1.5 sene oldu , gelecege dair endise yok. Hersey planli programli. Kendi kendine yetmeyi biliyorsan hic bir sorun olmaz. Akrabalarin egerki sana biz yol gosteririz , oturum vs almandada yardimci oluruz diyorlarsa , deneyebilirsin.

dieselpower
07-09-2019, 09:27
Sessiz sakin bir ülke. Herkes isinde gucunde , yarın ne olacak derdi korkusu yok. Turkiye ' de parayi , biriktirmek icin kazaniyorsun cunki guvencen yok. Burada oyle bir derdin yok. Ha nufus farkindan dolayi. 9 milyon nereye 90 milyon insan nereye. Eşim doğma buyume burali , Oglumda burada dogdu. 1.5 sene oldu , gelecege dair endise yok. Hersey planli programli. Kendi kendine yetmeyi biliyorsan hic bir sorun olmaz. Akrabalarin egerki sana biz yol gosteririz , oturum vs almandada yardimci oluruz diyorlarsa , deneyebilirsin.

Önümüzdeki 2ay içerisinde ziyaretim olcak, kafama yatarsa temelli gitmeyi düşünüyorum hayat çok erken başlayıp çok erkek sona eriyor olsa olsa bu problem olur gibime geliyor

GokhanRS
07-09-2019, 10:08
Okulu bitir sonra kaç. Şuan pişman olursun. En büyük pişmanlığın olur mühendisliği tamamlamadan gitmek. Bitir ve kaç, 10 yıl sonra kralsın.

Quantum
07-09-2019, 12:12
İnsanlar yurtdışında kimsesi olmamasına rağmen yapayalnız hayat kurmaya çalışıyorlar ki sen bir çok tanıdığın olduğundan bahsediyorsun.

Mutlaka gitmelisin.. Kafanı duvarlara vurursun bunu yapmazsan.. Bak buraya yazan bir sürü kişi var pişmanlıklarını yazan... Sen de onlardan olursun.. Benim de küçük bir pişmanlığım var mesela..
Milliyetçilik devri bitmeli artık.. Herkes dünya vatandaşı olmalı..

Ama mutlaka okulunu bitirip öyle gitmelisin.. Bu sene ile birlikte 3 yılın var. Okul ve dil kursu aynı anda gitmeyebilir. Ancak disiplinli bir şekilde mobil telefonlarda çalışan yabancı dil öğrenme uygulamaları var. Online facetime görüşmeleri vs.. Hem kendine göre çalışma saatlerini ayarlarsın, hem ekonomik olur, hem de 3 yıl sonunda 3-5 kelimeyi bir araya getirebilir duruma gelebilirsin.

İnsanların kafanı karıştırmasına izin verme.. Git..

ciroz31
08-09-2019, 12:43
benımde dayım orda gel diyorlar ama nasıl gidicem geçen sene şengen bile cıkmadı,evlilik harici giden nasıl gidiyor

delyyy
08-09-2019, 16:04
Gitmek için mesele bence kesinlikle para olmamalı.
Elbette ülkede geçinmek hiç kolay değil fakat okuduğun sürece kendini iyi yetiştirebilirsen, kendi ülkende okuduğun, sevdiğin işi yapmak çok daha mantıklı.
Dışarı çıkacaksan benim kanaatim okulu bitirmen ve orada da kendi işini yapman yönünde olur.
Şahsen pizza dağıtmak için ülke değiştirmem. Burada da orada da sevmediğin bir işi yaptığında mutlu olmayacaksın. Önce bunun kararını vermelisin.

Darbe vs patladıktan sonra açıkçası ben de çocuğumu düşünerek Bulgaristan ve çevre ülkelerde iş aramaya başlamıştım. Fakat kendi işimi kuramayacağım ve orada istediğim işi de bulamadığım için vazgeçtim.

Ne iş yapacağına karar verdikten sonra gidip gitmemeye karar vermek daha kolay olacaktır.

dragstar
08-09-2019, 20:51
Yurtdışında bir üniversiteye transfer olabiliyorsan orada oku.
Olmuyorsa work and travella git, mezun olunca komple git

calamityeas
08-09-2019, 21:22
Mimar mısınız hocam ?

Kahn23
08-09-2019, 22:20
Volunteer olarak başvuru yap. 6 ay ila 1 sene arası seçildiğin ülkede yaşa. Şartlar el verirse kal orada.

KÖROĞLU
08-09-2019, 23:07
Su konuya bakiyorumda malesef insanlarimizin uzerinde yaratilan algi cok vahim. Kalip kendi memleketimi nasil daha guzel bi hale getirebilirim diye ugrasmak yerine, aslinda ciddi manada istenmedigimiz bilinc altlarin da hic bir zaman insan yerine koyulmadigimiz bati ulkelerine goc etme hayallerindeyiz. Cok uzucu...

.

bu forumda o an canım sıkılıyordu diye bir üyeyi şikayet edip, adamın işinden gücünden kalıp mahkemelerde ifadelerde uğraşmasına sebep olan insanları gördük. Bir gün birinin canı sıkılıp evinizden de alınabilirsiniz mesela, ne kadar huzurlu bir yaşam değil mi ?

Ballı ihalelerden parları çukkalayıp mekanlarda huqqa layanları da gördük.

İşsizlik oranlarına baktınız mı hiç mesela ? Eski işyerinden bir arkadaşımın eşi 1 senedir işsiz, bu adam flo da çalışıyordu.

Her gün cv geliyor sağdan soldan bir destek olabilir misin diye, çalıştığım fabrikanın üretim kısmında mavi yaka olarak öğretmen bir çocuk çalışıyor örneğin.

Birileri iş bulamazken başkaları (belediyelerde) "iş yok sıkılıyorum bütün gün diyerek" ayda 2-3 asgari ücret alıyorlar.

Adalet denen kavramın içi boşaltılmış muktedir olanların elinde oyuncak olmuş.

Cübbelerin önünde ilik ve düğme yoktur kimseye bağlanmasın diye, mahkemelerde adalet dağıtacaklar ayağa kalkıp hukuku ayaklar altına almışlar.

Ekonomi uçuyor gerçekten açıklanan enflasyon %x reel enflasyon %2x.

Doğalgaz'a %15 + %15 zam yap ama işçiye memura gelince zam yok.

Ülkede kalmak için elle tutulur gözle görülür bir sebep yok, sevdiğim insanların burada olması dışında.

Ki geçim derdim yok, ev bark sorunum yok, işsiz değilim vs vs. Ben bu şartlarda düşünüyorsam gitmeyi, geleceği belirsiz bir adam düşünmüş çok mu?

Bizi ikna et mesela ne yapabiliriz ama yapmıyoruz.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı 4 puanlık artış ile %14,1 seviyesinde

İşsizlik rakamları acıklandı - Mart 2019 işsizlik verileri (https://www.yenisafak.com/ekonomi/issizlik-rakamlari-aciklandi--mart-2019-issizlik-verileri-3495153)

4 Milyon 202 Bin Kişiye Yukseldi: İşsizlik Oranı Yuzde 13 Seviyesinde - onedio.com (https://onedio.com/haber/issizlik-orani-yuzde-13-880214)

kunteper
08-09-2019, 23:17
2 yildir hollandadayim, turkiye candir :)

KÖROĞLU
09-09-2019, 06:59

Geliştir bunu mesela, neden ? Ben gerçekten öğrenmek istiyorum :) 1 cümle yazıp kolaya kaçma :)

coolvtec
09-09-2019, 07:23

Bir soru da benden;
Türkiye can ise, neden dönüş yapmıyorsunuz?

SekoLive
09-09-2019, 07:59
Geliştir bunu mesela, neden ? Ben gerçekten öğrenmek istiyorum :) 1 cümle yazıp kolaya kaçma :)

Hollanda'da Kokoreç yok.

kunteper
09-09-2019, 15:37

Bir soru da benden;
Türkiye can ise, neden dönüş yapmıyorsunuz?

Ben Rotterdamda yasiyorum suan, Hollandanin ikinci buyuk sehri. Istanbulun hareketliligine alistiysaniz, istanbuldan sonra buranin biraz ilce hissi vermesi muhtemel. Gitmeyi dusunuyorsaniz oradaki yasami, hangi sehirde neler oldugunu, Yakinlarda deniz kenari var mi, milli park var mi ?. Gidip haftasonlari yuruyus yaparsiniz ya da su aktiviteleri, kano, surf, mangal vs yapiliyor mu ?. Hafta ici de nasil bir gunluk hayat duzeni oldugunu iyi arastirin derim. Size uyacak mi onu tartin.

Son 2 senede cevremden bircok arkadasim buraya yerlesti. Eski is arkadaslarimla konserlerde vs karsilasiyoruz artik :D. Ama uzaktan baktiginizda aslinda gelenlerin cogu ya yeni evli ya da 1-2 yasinda cocugu olan aileler. Birlikte bir gelecek kurup, cocuklarini daha duzgun bir yerde yetistirip, buyutmek hedefleri. Bekarsaniz ve cok ozel bir hedefiniz yoksa Turkiyede kurdugunuz duzeninizi birakip yurtdisi tasinmak mantikli degil bence. (Buyuk maddi farklilik/hayat standarti degisikligi/Amsterdamda yasayacagim, burnum tabaktan kalkmayacak, DJ olacagim, bob marley gibi yemyesil bir hayat surecegim :D gibi kisisel hedefler ayri)

Geri donus konusu ise kisiden kisiye degisir.. Ben buradaki buyuk firmalardan birinde calismadan donmek istemiyorum. Sonrasinda da vatandasligi almak icin biraz daha kalabilirim. Toplamda 6 yil kalmak gerekiyor, benim 2si bitti. 5. seneden sonra devletin sagladigi avantaj bitiyor ve maaslar %25 kadar dusuyor. Onlar hadi yeter cok da yerlesmeyin geri gidin diyor yani zaten.

Hollanda ile ilgili farkli sorulariniz varsa cevaplamaya calisirim yeni gurbetcilerden biri olarak :)

KÖROĞLU
09-09-2019, 16:18
Bekarsaniz ve cok ozel bir hedefiniz yoksa Turkiyede kurdugunuz duzeninizi birakip yurtdisi tasinmak mantikli degil bence. (Buyuk maddi farklilik/hayat standarti degisikligi/Amsterdamda yasayacagim, burnum tabaktan kalkmayacak, DJ olacagim, bob marley gibi yemyesil bir hayat surecegim :D gibi kisisel hedefler ayri)

Asıl tam gitmesi gereken durumdaki arkadaşlar bunlar. Başlığı açan arkadaş çok şanslıysa mezun olduktan sonra 3-3.5 K arası bir iş bulur.
Hadi sakarya da yaşadı diyelim 1000 TL min kirası olur her şey dahil. Kaldı 2.5 diyelim bununla burada haftada 45 saat çalışarak ki kurumsal bir firma değilse cumartesi de işe gider,

yaşamaya çalışır. Ömür boyu boğaz tokluğuna çalışır. Bir araba alsa yakıt masrafı mtv si sigortası, ay sonlarında kota doldurmak için yenen cezaları derken eziyet olur.

Nefes alsın yeter diyorsan TR de yaşasın gerçekten makul. coolvtec'e katılıyorum o kadar iyi ise aramıza bekliyoruz, ay sonu ist park da festival var :)

M_PROJECT
09-09-2019, 16:33

Kendimce dunya uzerinde bir cok yere gittim gordum ama Goteborg bence gordugum yerler siralamasinda ilk 5te yer alir. Isvec'e ayri bi sempatim var belki de bunun etkisidir bilemem ama bir donem expat olarak gidersem naparim diye cok arastirmistim.

Iklimsel degisiklik sorun olmazsa kalinir yasanir bir yer.

Bir de Stockholm ile uzaktan yakindan alaksi olmayan bir sehir.

ahmet3425
09-09-2019, 16:36
bu forumda o an canım sıkılıyordu diye bir üyeyi şikayet edip, adamın işinden gücünden kalıp mahkemelerde ifadelerde uğraşmasına sebep olan insanları gördük. Bir gün birinin canı sıkılıp evinizden de alınabilirsiniz mesela, ne kadar huzurlu bir yaşam değil mi ?

Ballı ihalelerden parları çukkalayıp mekanlarda huqqa layanları da gördük.

İşsizlik oranlarına baktınız mı hiç mesela ? Eski işyerinden bir arkadaşımın eşi 1 senedir işsiz, bu adam flo da çalışıyordu.

Her gün cv geliyor sağdan soldan bir destek olabilir misin diye, çalıştığım fabrikanın üretim kısmında mavi yaka olarak öğretmen bir çocuk çalışıyor örneğin.

Birileri iş bulamazken başkaları (belediyelerde) "iş yok sıkılıyorum bütün gün diyerek" ayda 2-3 asgari ücret alıyorlar.

Adalet denen kavramın içi boşaltılmış muktedir olanların elinde oyuncak olmuş.

Cübbelerin önünde ilik ve düğme yoktur kimseye bağlanmasın diye, mahkemelerde adalet dağıtacaklar ayağa kalkıp hukuku ayaklar altına almışlar.

Ekonomi uçuyor gerçekten açıklanan enflasyon %x reel enflasyon %2x.

Doğalgaz'a %15 + %15 zam yap ama işçiye memura gelince zam yok.

Ülkede kalmak için elle tutulur gözle görülür bir sebep yok, sevdiğim insanların burada olması dışında.

Ki geçim derdim yok, ev bark sorunum yok, işsiz değilim vs vs. Ben bu şartlarda düşünüyorsam gitmeyi, geleceği belirsiz bir adam düşünmüş çok mu?

Bizi ikna et mesela ne yapabiliriz ama yapmıyoruz.

İşsizlik rakamları acıklandı - Mart 2019 işsizlik verileri (https://www.yenisafak.com/ekonomi/issizlik-rakamlari-aciklandi--mart-2019-issizlik-verileri-3495153)

4 Milyon 202 Bin Kişiye Yukseldi: İşsizlik Oranı Yuzde 13 Seviyesinde - onedio.com (https://onedio.com/haber/issizlik-orani-yuzde-13-880214)

kusura bakma bu saydıklarınının hiç biri bahane değil, bu ulkeyi biz copten bulmadık ki kıcımız sıkısınca 3 kurus daha fazla kazanalım, daha iyi araba alalım, daha guzel evde oturalım diye bırakıp gidelim.

ağır konusacağım, allah korusun yarın oburgun ulkede savas çıksa demekki suriyelilerden farkımız kalmayacak iş oraya geliyor kimse kusura bakmasın.

''soz meclisten dışarı ülke şöyle/böyle diye sikayet edip kacma pesinde olanlara lafım'' hoş batı ulkeleri de kollarını acıp bizi beklemiyor zaten, ozellikle avrupa ulkesine bir turk ucagı ile gidiyorsanız x2 kontrole tabi tutulup niye geldin ne zaman donecen donus biletini goster gibi aşşagılayıcı,ırkcı,insanlık dışı, hareketlerle karsılasmanız cok muhtemel. bi nevi hoşgeldin yapıyorlar.

konu sahibi arkadasa ve bu dusuncedeki diğer arkadaslara yonelik olarak imkanı olan yurt dısına gitsin tabiki ama egitim icin gitsin, kendini gelistirmek için gitsin sonra hazır olduğunuz da donun gelin memleketinize faydalı olun bu ulkenin egitimli/aydın insanları ''beyin gocu'' bırakıp gitti diye bu hallerdeyiz.

kalın ve cocuklarımıza daha guzel bir turkiye bırakmak icin elinizden ne geliyorsa mucadele edin.

KÖROĞLU
09-09-2019, 16:59
kusura bakma bu saydıklarınının hiç biri bahane değil, bu ulkeyi biz copten bulmadık ki kıcımız sıkısınca 3 kurus daha fazla kazanalım, daha iyi araba alalım, daha guzel evde oturalım diye bırakıp gidelim.

ağır konusacağım, allah korusun yarın oburgun ulkede savas çıksa demekki suriyelilerden farkımız kalmayacak iş oraya geliyor kimse kusura bakmasın.

''soz meclisten dışarı ülke şöyle/böyle diye sikayet edip kacma pesinde olanlara lafım'' hoş batı ulkeleri de kollarını acıp bizi beklemiyor zaten, ozellikle avrupa ulkesine bir turk ucagı ile gidiyorsanız x2 kontrole tabi tutulup niye geldin ne zaman donecen donus biletini goster gibi aşşagılayıcı,ırkcı,insanlık dışı, hareketlerle karsılasmanız cok muhtemel. bi nevi hoşgeldin yapıyorlar.

konu sahibi arkadasa ve bu dusuncedeki diğer arkadaslara yonelik olarak imkanı olan yurt dısına gitsin tabiki ama egitim icin gitsin, kendini gelistirmek için gitsin sonra hazır olduğunuz da donun gelin memleketinize faydalı olun bu ulkenin egitimli/aydın insanları ''beyin gocu'' bırakıp gitti diye bu hallerdeyiz.

kalın ve cocuklarımıza daha guzel bir turkiye bırakmak icin elinizden ne geliyorsa mucadele edin.

Üzgünüm ama saydıklarım buz gibi bahane değil gerçek.

Her gün bu gün de ölmedim çok şükür modunda kelle koltukta yaşamak bir sebep değil mi ?

Birileri bir koltukta oturuyor diye yeterliliği benim yarım olmayan insanların hak etmedikleri pozisyonlarda bol sıfırlı maaş almaları sebep değil mi ?

Ülkede açlık sınırı asgari ücretin üzerindeyken insanları sadece barınma ve yemek ihtiyaçlarını sağlayarak vergisel açıdan soymak sebep değil mi ?

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.067 TL, YOKSULLUK SINIRI 6.733 TL - See more at: Turkiye İşci Sendikaları Konfederasyonu (http://www.turkis.org.tr/HAZIRAN-2019-ACLIK-ve-YOKSULLUK-SINIRI-d249748#sthash.EtLidnlZ.dpuf)

Bu arada çok şükür böyle sıkıntılarım yok, eleştirilerim bu şekilde yaşamaya mecbur bırakılan sorgulamayı ayıp gören, biat kültürüne bataklığa saplanır gibi saplanmış ve "din allah kitap, vatan millet sakarya" diye kandırılan eğitimsiz ve özellikle eğitim almaması istenen kesim.

Asıl sen kusura banma sanırım biz farklı ülkelerde yaşıyoruz :)

dieselpower
09-09-2019, 17:13
Kendimce dunya uzerinde bir cok yere gittim gordum ama Goteborg bence gordugum yerler siralamasinda ilk 5te yer alir. Isvec'e ayri bi sempatim var belki de bunun etkisidir bilemem ama bir donem expat olarak gidersem naparim diye cok arastirmistim.

Iklimsel degisiklik sorun olmazsa kalinir yasanir bir yer.

Bir de Stockholm ile uzaktan yakindan alaksi olmayan bir sehir.

hayat gerçekten erken başlayıp erken bitmesi, anlattıkları kadarıyla yaşanan soğuk biraz kafamı kurcalamıyor değil ama seyehatim 1 2 haftadan daha uzun olcak herşeyi deneyimleyip öyle karar vercem ben

_opeth
09-09-2019, 22:12
valla bundan 14 sene önce ideallerim vardı "yurtdışına niye çıkayım gül gibi ülkem var tatile bile gitmem o kadar çok gezecek görecek yer var" diyordum. Şimdi ise ülkenin bu hale geleceğini görmek ister ve ona göre tası tarağı toplar çıkardım.

Adalet yok, hak hukuk yok, haksız yere sırf tanıdık diye kayrılan binlerce milyonlarca insan; yok gezici diye hai çağulcu olmak; yok kandırıldıklar; yok bizden olmayan vatan haini olmalar...

TV açmıyoruz evde ama illaki ekşi sözlükte facebookta denk geliyorsun çarpık bu da olur mu diyeceğin haberlere..

Karamsar olmayıp ne yapacağız. Ortada ülke mi kaldı?

Onurkk06
10-09-2019, 00:05
Kaç git iyi halden dışarıda gezen iki tane pi. Canı sıkıldı diye seni bıçaklayabilir herşey olabilir bu ülkede adamların sicili 3 sayfa ama iyi halden dışarıda tertemiz bir genci öldürdü fırsatım olsa ben durmazdım

Ouz
10-09-2019, 01:27
Maddi imkanin varsa kanada ve avustralya’daki sertifika programlarini arastir. Cogu program lise diplomandaki matematik notuna ve ingilizce belgesine bakiyor. Okudugun sene kadar ekstra calisma izni ve okurken de part time calisma izni veriyorlar.

GokhanRS
10-09-2019, 06:16
La altı üstü park yeri sporgazetesi,

Son dakika: Park kavgası katliama donuştu! Cok sayıda olu ve yaralı var - Guncel haberler (https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/park-kavgasi-katliama-donustu-cok-sayida-olu-ve-yarali-var-5325074/)

Hadi çabalamayla düzeltin, hergün yüzlerce böyle cahil olaylar.

Bir keresinde sırf uyarı kornası yaptım diye arabadan inip 4 kişi saldırdı bana. Yüzon kiloluk adam olmasam, güçleri yetse pert ederlerdi.

Ben rahatım, dandik b.ktan tü kaka Moskova da. Umarım işler uzun süre iyi gider de dönmek zorunda kalmam. Yazdan yaza tatile gelirken Türkiye'm Çooook güzel :)

VW6R
10-09-2019, 07:02
Kalıp ülke için mücadele etmek..

Askere gittim, oy verdim, çalıştım ,vergimi verdim, doğayı korudum, hayvanları korudum, hiç bir suça karışmadım iyi bir vatandaş olmaya çalıştım.

Kendisine oy vermedim diye terörist dedi, doğayı korudum çapulcu dedi. Kuran kurslarında çocuklara tecavüz edildi bişeyy olmaz dedi, 3 kişiyi bıçakla yaralayanları cezaevine sokmadan serbest bıraktı, tacizcisi tecavüzcüsü manyağı sapığı sokaklara doldurdu. Şort giyenlere hakaret etti, dayağı meşru hale getirdi. VATANI KURANLARA, KURTARANLARA KÜFÜR EDENİ ALKIŞLADI, kendisine en ufak imada bulunanı mesleğine bakmadan cezaevine yolladı.

Eğitim sistemi, yargı sistemi, ekonomi ne hale geldi. Ülkede üretim bitti. Üniversite mezunları iş bulamadığı için intahar ediyor.

Vatan hepimizin vatanı eyv. Ama ben tayyibin askeri değilim tiyatro sahnelerine kahramanlık yapmam.

Allh korusun başka bir ülkenin askeri vatanıma kurşun sıkarsa gelir yine ülkemi savunurum. Zaten o zaman da gitmeme sebep olanlar çoktan kaçıp gitmiş olur.

Anıl E.
10-09-2019, 09:03
Hepimiz korkağın tekiyiz o yüzden bunları yaşıyoruz :)

muzurasd
10-09-2019, 09:39

ahmet hocam doğruları gün yüzüne vurmuş

KÖROĞLU
10-09-2019, 11:36
ahmet hocam doğruları gün yüzüne vurmuş

siz hala elde süngü mevzi kazıp savaş falan yapılacağını sanıyorsunuz sanırım, hangi doğrular ?

Sisteme dair eleştirilerimi yazdım çıkıp hiçbiriniz aksini iddia etmediniz.

Neymiş suriyeymiş neymiş eğitim için gitmeliymişiz, elle tutulur bir cevap vermek bu kadar zor mu?

Hadi biz kötümser bakıyoruz, iyimser bakanlar da çıkıp demiyor ki kardeş sen de şurada haksızsın, şunu yanlış yazmışsın bak burası böyle.

Sonuç laf-ı güzaf, doğruları gün yüzüne vurmuşmuş, peki..

Cimmeria
10-09-2019, 13:09
Vatandaş olarak yapabileceğiniz mücadele oy vermek ve insanları bilinçlendirmek.

Bu şekilde bugünden daha iyi olacağımıza inanan insanların olması insanlığa olan inancımı güçlendiriyor...

Ne yazık ki bizim ülkemizden artık en az 2 nesil bir cacık olmaz, bu fakirleşme bu cahilleşme geri döndürülebilir olmayı çoktan geçti, global dünyada rekabet edebileceğimiz noktaları ne yazık ki çoktan kaçırdık.

Her ne kadar siz kalın mücadele edin deseniz de tek yaptığınız genç işsiz nüfusa ya bir istatistik daha eklemek ya da 3-4 bin lira maaş alabilecek ama kıçı kırık sıfır arabalara 150 bin lira vermek zorunda olan mutsuz yığınlara bir kişi daha eklemek.

Kitap okuyamayacak, adam gibi tatil yapamayacak, hakkıyla besleyerek ve okutarak çocuk yetiştiremeyecek, sanat, spor vs takip etmek istese edemeyecek genç nesiller farkında mısınız? Kal dediğiniz insanlara reva gördüğünüz hayat bu mu?
Ülkedeki 4 kişilk ailenin fakirlik ve açlık sınırlarına bir bakın, sonra o sınırda para kazanabilmesi için bu çocukların kaç yıl çalışması gerektiğine bir bakın. (Tabi iş bulaiblirlerse...)

Konuyu açan kardeşim, okulunu bitir ya da denk bir okula yatay geçmeye bak, diplomanı al, dilini geliştir, kendini geliştir, zaten o noktaya gelip bir iş bulduğunda sen geri gelmek istemeyeceksin...

Yurtdışında mutsuz olan insanların çoğu burda da çok da başarılı olmayan, kendini geliştirmemiş, gittiği yere adapte olmaktansa yaşadığı ülkeye türkiyeyi taşımaya çalışan insanlar... Mutsuz olmaları kadar doğal bir durum yok...

Arada istisnalar var mıdır? Tabii ki vardır, fakat gidenlerin çok büyük kısmı son derece mutlu mesut yaşıyor hayatlarını...

Yaşamak istediğin ülkeye turist oalrak git, en basitinden kanunların, belediyelerin, genel olarak hayatın nasıl yaşayan vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için yapıldığını gör, sonra geri gel istanbula falan bir sokağa çık dolaş, sorunun cevabını buraya sormana gerek kalmaz zaten...

darkred
10-09-2019, 14:29
Devletimizin güttüğü politikalar değilmi aslında nitelikli beyinleri göçe zorlayan.

Kimse kusura bakmasında okulu dereceyle bitir kpss'de full çıkart bir üniversiteye öğretim görevlisi olarak başvur ama bir rektörün senden daha niteliksiz kızı senin hakettiğin işe yerleşsin sen açıkta kal.

Bunun içinmi eğittim ben kendimi. Eskişehir'de asgari ücrete işe başlamaya hazır ne kadar makina mühendisi var biliyormusunuz. Bizzat kendim kaç kere şahit olduğum için söylüyorum bunu.

Yurtdışına çıkınca X2 kontrole giriyor ülkemiz vatandaşları doğru. 2 ay önce Almanya girişinde aynı muameleye maruz kaldım. Ama bu imajı çizen yine bizim devletimiz değilmi?

Hani batı bizi kıskanıyordu? Bize öyle demediler mi yıllarca. Benmi yanlış biliyorum. Batı'nın gözünde 3. dünya ülkesiyiz. Acı ama gerçek bu.

Evet ben gitmek istiyorum çünkü bu ülkede şansa yaşıyoruz. Öyle hissediyorum. Bu yapılanları reva görmüyorum. İçime sinmiyor. Oy veriyorum düzen değişmiyor.

Hergün gazeteyi açtığımda bir kadının daha öldüğünü görmek, bir çocuğun daha tacize tecavüze uğradığını görmeyi kaldırmıyor içim.

Ahmet, söylediklerimi senin postundan yola çıkarak yazdım ama polemik oluşması amacında da değilim lütfen yanlış anlama :)

Vtec_2
10-09-2019, 14:53
Bati nin bizi kiskanma nedeni , kendi para birimleriyle burda gezip tozmak ucuza geliyor. Kiskanclik sadece bu. 1 haftalik birikim ile 1 aylik tatil yapiyorlar. Herkes colugunu cocugunu ailesinin gelecegini dusunuyor. Imkani olan gider , olmayan zaten burda kalip hayatina devam ediyor.

ahmet3425
10-09-2019, 16:08
yıllardır hatta doğma buyume avrupada yasayıp AB pasaportlu, turk vatandaslıgından cıktıgı halde sırf ismi ahmet/mehmet/ayse/fatma vs diye hala 2. sınıf insan muamelesi goren gurbetcilerimiz var. giderseniz hiç bir zaman gercek anlamda insan muamelesi gormeyeceksiniz. Çogu avrupa ulkesi asırı miliyetci bu konuda. aralarında en az ırkcı takılan ulke benim izlemlediğim kadarıyla ingiltere, oraya da vize almak bile buyuk sıkıntıyken nasıl yerlesilir bilemedim :S

bunlar sırasıyla avrupanın en ırkcı ulkeleri; ''allah hepsinin belasını versin''

1-fransa ''a..... frenkleri''
2-avusturya
3-polonya
4-almanya
5-ıtalya
6-ispanya
7-iskandinavlar geneli
8-hollanda
9-belcika
10-ingiltere

işimiz geregi surekli seyahat ve bu ulke vatandasları ile yakın temas halinde oldugumuzdan gonul rahatıgı ile bu listeyi yazabiliyorum. Merak eden gitsin gorsun...

TolgaEsentepe
10-09-2019, 16:12
içinde patlayacağına, g.tünde patlasın. Yapılmayanın pişmanlığı her zaman yapılan hatanın pişmanlığından fazla olur.

Akraba vs demişsin ama sağlama almadan gitme kendini. Burda mühendisliği beğenmezken orda uber driver olup çıkarsın :)

Ben 5 avrupa ülkesi 11 12 tane şehrini gezdim, gördüm. İmkanım olsa durmam giderim ama şunu demeliyim ki genel olarak sessiz ve sıkıcı.

Çok bir beklenti içine girmeden gidersen mutlu olursun. yoksa aşağıdaki abimiz gibi gezinirsin sokaklarda :)

YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=d27gTrPPAyk)

RCkid
10-09-2019, 16:42
yıllardır hatta doğma buyume avrupada yasayıp AB pasaportlu, turk vatandaslıgından cıktıgı halde sırf ismi ahmet/mehmet/ayse/fatma vs diye hala 2. sınıf insan muamelesi goren gurbetcilerimiz var. giderseniz hiç bir zaman gercek anlamda insan muamelesi gormeyeceksiniz. Çogu avrupa ulkesi asırı miliyetci bu konuda. aralarında en az ırkcı takılan ulke benim izlemlediğim kadarıyla ingiltere, oraya da vize almak bile buyuk sıkıntıyken nasıl yerlesilir bilemedim :S

bunlar sırasıyla avrupanın en ırkcı ulkeleri; ''allah hepsinin belasını versin''

1-fransa ''a..... frenkleri''
2-avusturya
3-polonya
4-almanya
5-ıtalya
6-ispanya
7-iskandinavlar geneli
8-hollanda
9-belcika
10-ingiltere

işimiz geregi surekli seyahat ve bu ulke vatandasları ile yakın temas halinde oldugumuzdan gonul rahatıgı ile bu listeyi yazabiliyorum. Merak eden gitsin gorsun...
Haklı yanı yok değil. Ama maalesef insanımızın imajı çok düzgün değil. 8 aydır Hollanda'da yaşıyorum burada her kesimden Türk'le tanıştım. Burada Türkiye'deki hayatını sürdürmeye çalışıp entegre olmayı kabul etmezsiniz ve düzeni bozarsınız bahsettiğiniz muameleye maruz kalmanız mümkün. Dikkat çekmek istediğim nokta asimile olmak değil, entegre olmak. Ama insanlarla toplumun kuralları ve saygı çerçevesinde insanlarla iletişim kurmaya çalışırsanız ben bir sorunla karşılaşılacağını sanmıyorum. Bir de söyle bir nokta var, Hollanda için rahatlıkla söylebilirim, daha ileriye gitmeleri için dışarıdan gelen iş gücüne ihtiyaçları var ve bu insanlardan verimli yararlanabilmek için bu insanların uyumunu kolaylaştırmaları gerektiğinin bilincindeler. Bu noktada Hollanda vatandaşlarından bile bazı konularda daha avantajlı olduğumu söyleyebilirim.

Ahmet.S
10-09-2019, 18:10
Arkadaşım alman vatandaşı marka olan bir firmada yazılım yapıyor. 9bin euro gibi maaşı var çocuğu oldu orda okusun istemiyor ırkçılık yapıyorlar diyor.

+ lar - ler kişiye göre değişir.

lancerevo8
10-09-2019, 20:27
siz hala elde süngü mevzi kazıp savaş falan yapılacağını sanıyorsunuz sanırım, hangi doğrular ?

Sisteme dair eleştirilerimi yazdım çıkıp hiçbiriniz aksini iddia etmediniz.

Neymiş suriyeymiş neymiş eğitim için gitmeliymişiz, elle tutulur bir cevap vermek bu kadar zor mu?

Hadi biz kötümser bakıyoruz, iyimser bakanlar da çıkıp demiyor ki kardeş sen de şurada haksızsın, şunu yanlış yazmışsın bak burası böyle.

Sonuç laf-ı güzaf, doğruları gün yüzüne vurmuşmuş, peki..

Yazdığınız şeylerde kesinlikle haklısınız bunu açık açık söyleyemiyoruz vatan millet sakarya diye kendimizi kandırıyoruz

noelbaba
12-09-2019, 09:49
buradan gidiyorsan burayi unutacaksin sadece es dost ziyareti icin geleceksin yoksa disarda egitim alayim dil ogreneyim memlekete donup hemen is bulayim diyorsan oyle bir dunya kalmadi ben cok gordum lise biter bitmez disariya gidip turkcek

noelbaba
12-09-2019, 09:50
turkceyi unutup havaali havali donenleri hepsi patir patir dokuldu

semavi
12-09-2019, 22:23
turkceyi unutup havaali havali donenleri hepsi patir patir dokuldu

Burada pizza dagitan bir adam cogunlukla Turkiye'den daha iyi sartlarda...

Bu dogru bir cumle... Ama iki bakis acisi barindiriyor... Biri olumlu ve acik... Diger gizli ve tehlikeli...

1. Daha iyi ev-araba-gida vs vs ye ulasabiliyorsunuz buranin asgari ucretini bile kazandiginizda... Devamini herkes yaziyor zaten...

2. Bakin burasi cokomelli... Gercekten gizli bir ozne, yuklem yada mesaj var :) Basit islerle bile iyi standart yakalayan arkadaslar rehavete kapilip yukselmeyi dusunmeyip gunu nasil olsa kurtariyorum havasina girip 'niteliksizlesebiliyorlar'... Sizin dediginiz gibi bir son onlari bekliyor...

Kazandigimi ben biliyorum...

Oturdugum evi, kullandigim arabayi, yedigimi, giydigimi, kullandigim elektronikleri vs.... Turkiyede ne ben ne esim 3-4 bin TLye calismiyorduk...

Bunlari Turkiye'yi kotulemek icin yazmiyorum... Uzuldugum icin, nasil bir batakliga ittiklerini gostermek icin samimi gordugum ortamlarda ufak ufak dile getiriyorum...

semavi
12-09-2019, 22:47

Ulke disindaki vatandaslar zenginliktir. Cunku senin pastani bolmezler, aksine pastayi buyuturler...

Amerika da en cok sermaye sahibi olanlar Cinliler, Hintliler... Butun ulkelerin dis vatandaslar ve yatirimlarla alakli politiklari vardir ve cok onemlidir...

Orada egitim alin gelin buraya faydali olun olayi hic bir sistemin kabul etmedigi bir sey... Olaya daha genis bakmak lazim...

ahmet3425
13-09-2019, 00:32
Uzun bir konu abi tartismak isteyecegim en son insansin, ki benim gorusum belli beyin gocune istisnasiz karsiyim... ulkede egitimli akilli/parlak insanlara cok ihtiyac var...

semavi
13-09-2019, 04:47
Uzun bir konu abi tartismak isteyecegim en son insansin, ki benim gorusum belli beyin gocune istisnasiz karsiyim... ulkede egitimli akilli/parlak insanlara cok ihtiyac var...

Yok be Ahmet... Ne tartışması... Anca sohbet ederiz...

Ülke dış Türklere iyi imkanlar sağlarsa beyin göçü tersine döner...

Dış Türkler çok çok önemlidir...

Yahudi lobisi... Ermeni lobisi... Yunan-rum lobisi.... En büyük lobiler olarak kabul edilir. Dışarıda ve etkin oldukları için önemlidirler... Ülkelerinde olsalardı hiç bir etkinlikleri kalmazdı... Türkiye bunun eksikligino her zaman çektiği için diğer iki lobiyi her zaman Yahudi lobisi ile dengelemistir...

Ben dışarıya göç olayına ise asla milliyetçilik vatan sevgisi penceresinden bakmam... Türkiye de vatan millet Sakarya diyen bir çok zevzege yurt dışında ki Türklerin bir çoğunun vatan sevgisinin zekatı yeterde artar...

Dediğim gibi... Ben bu olaya zenginlik olarak bakanlardanim... Kendi adıma hemen her gün Türkiye anlatıyorum burada bir çok yabancı milletten insana... Bir çok Türk aynı şeyi yapıyor ...

Not: ABD göçmenleri üzerinden konuştum genellikle... ABD göçmenleri ile Avrupa göçmenleri çok farklı topluluklar... Bu ayrı bir tartışma konusu...

207_TR
15-09-2019, 19:47
Hedefin yoksa gitme dostum.

Kendini sadece ülkedeki şartlardan kurtarmak için gidersen boğulursun oralarda.

Okulundan mezun ol.

Orada git çalış kendini geliş.

Yurt dışında başarılı olabilirsen orada kal.

Orada kalmazsan döndüğümde hem dil bilgin gelişmiş olur hemde yurt dışı tecrübeli olursun...

lancerevo8
20-09-2019, 14:11
değerli abilerim, kararımı verdim okulu bırakıp gidiyorum. Şimdi evrak işlerini halletmeye kafa yormam gerekiyor akrabalarla faln konuşacağım konuyu zamanla güncellerim

dieselpower
20-09-2019, 14:19
değerli abilerim, kararımı verdim okulu bırakıp gidiyorum. Şimdi evrak işlerini halletmeye kafa yormam gerekiyor akrabalarla faln konuşacağım konuyu zamanla güncellerim

giittiğiniz ülkenin prosedürüne hakim değilim ama mevcut diplomanızı okuldaki son döneminize ait transkript'i yeminle tercümandan mutlaka çevirtin, denklik alabiliyorsanız ne güzel. iş bulma konusunda biraz daha hızlı yol alırsınız..

lancerevo8
20-09-2019, 14:22
giittiğiniz ülkenin prosedürüne hakim değilim ama mevcut diplomanızı okuldaki son döneminize ait transkript'i yeminle tercümandan mutlaka çevirtin, denklik alabiliyorsanız ne güzel. iş bulma konusunda biraz daha hızlı yol alırsınız..

Abi diplomam yok, okulu bırakıp gideceğim

cnzdmr
20-09-2019, 14:25
Okulunu bitirip gitseydin daha iyi olacaktı.

Neyse kararını verdiysen hayırlı olsun.

dieselpower
20-09-2019, 14:29
Abi diplomam yok, okulu bırakıp gideceğim

lise diplomanda mı yok mübarek ?

en basitinden meslek lisesi mezun olsan bile bişeydir..

DorukBasa
20-09-2019, 14:35
Ben 28 yaşındayım 1 ay sonra askere gideceğim ama her saat başı ülkeden ayrılma fikri aklıma geliyor, imkanım olsa 1 dk durmam giderim. Umarım bir gün bu imkanı yakalayacağım ama.. :) senin imkanın varsa git.

16EC813
20-09-2019, 14:38
sen şimdi yagmurdan mı kaçıyon mübarek :D

16EC813
20-09-2019, 14:40
editt : yarım kaldı postu hemen yolladım :D
denize mi düştünn ? midyata pirince mi gidiyonn ? vs vs :D
bide üstüne üstlük okulunu bile bitirmemişsin ,nebilem bilemedimm genç arkadaşım

ahmet3425
20-09-2019, 15:11

senin okumaya niyetin yokken odtu makineyi nasıl kazandın ilginc gercekten. git bakalım o hayallerini kurdugun toz pembe hayatı da bize anlatırsın...

lancerevo8
20-09-2019, 15:40
Okulunu bitirip gitseydin daha iyi olacaktı.

Neyse kararını verdiysen hayırlı olsun.

Öyleydi fakat şuan okumak istemiyorum. Umarım istediğim gibi olur.

lise diplomanda mı yok mübarek ?

en basitinden meslek lisesi mezun olsan bile bişeydir..

Tamamdır üniversiteden bahsediyorsunuz sanmıştım. Dediğiniz gibi halledeceğim teşekkürler

Ben 28 yaşındayım 1 ay sonra askere gideceğim ama her saat başı ülkeden ayrılma fikri aklıma geliyor, imkanım olsa 1 dk durmam giderim. Umarım bir gün bu imkanı yakalayacağım ama.. :) senin imkanın varsa git.

Valla bakalım bir yola çıkıyorum umarım yapabilirim.

editt : yarım kaldı postu hemen yolladım :D
denize mi düştünn ? midyata pirince mi gidiyonn ? vs vs :D
bide üstüne üstlük okulunu bile bitirmemişsin ,nebilem bilemedimm genç arkadaşım

Valla abi anlık bir karar gibi değil sadece okul para mevzusuda değil. Uzak kalmak daha iyi gelecek bakalım neler olacak göreceğiz

senin okumaya niyetin yokken odtu makineyi nasıl kazandın ilginc gercekten. git bakalım o hayallerini kurdugun toz pembe hayatı da bize anlatırsın...

tek siz değilsiniz şaşıran, hayırlısı olsun bakalım

R21TURBO 41
20-09-2019, 17:26
Doğup büyüdüğüm mahallede bir komşumuz vardı , Nezaket teyze. Oğlu Almanya da yaşıyordu, birde torunu vardı Ahmet , hiç unutmam.
Yaz tatili için Türkiye ye geldiklerinde 1 hafta bizim mahallede kalırlardı. Ahmet te bize Amlanya daki uçan bisikletini anlatırdı. Her gün , ekmek arası domateslerimizi alıp , sokağın başındaki merdivenlerde Ahmet in uçan bisikletini , sokakların nasıl temiz olduğunu , kızların erkekleri sokakta öptüklerini dinlerdik.
Yaş ilerledi , yaz tatilleri mahallede değil de Bodrum , Çeşme , Marmaris , Didim , Fethiye gibi yerlerde ; Tatil köyleri , gece klupleri , deniz kum güneş eşliğinde , kız tavlamaya çalışmakla geçer oldu. Etrafta bir sürü güzel kız var , kolej de okuyorsan zaten arkadaşlarından 1-0 öndesin. İngilizce bilmenin ne kadar önemli olduğunu anladığın ilk andır o.
Çakmağını şortun cebine koyup , güneşlenen kızlara yaklaşıp “ Have you got a fire “ diyerek çakmak istemektir ergenlik.
Aksanlı türkçe konuşanlar hep güzel olur. Çünkü yurt dışında yaşadığı çok bellidir , dolayısıyla güzeldir. Diğerlerinden üstündür yani , çok güzel olmasına gerek yok ki. Belli işte yurt dışında yaşayan bir Türk.
Bu şekilde büyürüz biz , ortamda yurt dışında yaşayan biri varsa gözümüze hep daha iyi , daha büyük , daha bilgili , daha şanslı gelir. Çünkü ben hızlı ve öfkeliyi sinemada izlerim sadece , ama o ! Amerika da yaşayan araba merakı olan kişi , o sokaklarda gazlar. Akşamları parasına yarışır , yanında hep şortlu bikinili kızlar vardır , gece kokoreççide yada işkembeci de bitmez. Ev partileri olur çünkü orda.
90 lar da daha bir masum du bu durum , çünkü detaylı bilmezdin. Şimdi sosyal medya ile istediğin zaman istediğin yerde olabiliyorsun .Hayatları daha yakından daha detaylı görüyorsun. Görüyorsun da o hayatın hangi aşamasını hangi bölümünü görüyorsun !!!
Neyse , yazarak bağzı şeyleri anlatmak zor , kısa keseyim.
Dönüş tarihinin belli olması ile , yurt dışına yerleşmek başka şeyler. Bodruma tatile giden genç ile bodrum da yaşayan genç e Bodrum u sorsan aynı mı anlatırlar sizce !
Farklı ülkelerde bulundum , Amerika da yaşıyorum. Genel anlamda yorum yapmak çok doğru olmaz. Herkezin Amerika sı başka.
Adamın sosyal medyasına bakıyosun kral lar gibi yaşıyor ; Hatunlar , arabalar , kıyafetler. Abi dönme sen , bende kal sabah ta kahvaltı yapar sahile ineriz diyor. Lan o evde köpek bağlasan durmaz. Ev aslında hamam böceklerinin ve muhtelif hayvanlarınmış da , biz müsafirliğe gelmiş gibiyiz.
Adam milleti dolandırıp kaçmış gelmiş buralara , 2 kelimesinden biri Türkiye bitmiş.
Çoluğunu çocuğunu Türkiye de bırakıp , unutan , umrunda olmayan dallama , burda kendine hayat kurmuş kendince parayı bulmuş bana ahkam kesiyor.
ITÜ nün sunny programı ile burda okumuş mezun olmuş çocuk iş bulamıyor beni arıyo , abi şu tarihe kadar iş bulamazsam dönmek zorundayım bir şeyler ayarlıyabilirmiyiz !
İyi tarafları çok , imkanlar , refah seviyesi tabiki kat kat fazla ama kötü yanları da çok. Kimin ne dediğinin bir önemi yok. Dediğim gibi herkezin Amerika sı başka. Binlerce iyi örnek olduğu gibi binlerce kötü örnek te var.
Gidin tecrübe edin , ölçün biçin , kendinize göre iyi yi kötüyü tartın , kendi doğrunuz neyse ona göre yaşayın hayatı. Kimse size referans olamaz.

Zamanla anlıyorsunuz ki , bisikletler uçmuyor , yurt dışında hayat toz pembe değil. O ibne Ahmet te gözümde büyüttüğüm kadar şanslı değil.

Buradaki hayat ile ilgili genel yorum yapamam , bırakın eyaletler arası farkları , şehirden şehire inanılmaz değişiyor şartlar ve yaşam. Herhangi bir konu ile ilgili öğrenmek istediğiniz bir şey olursa anlatırım. İyi mi kötü mü siz karar verirsiniz.
Hee bu arada , soran arkadaşlar oldu. Ayda 200$ a sıfır cıvıc alamazsınız. Peşinatı , kaskosu sigortası üzer. Zaten Leasing ile arabayı almıyor , uzun süreli kiralıyorsunuz. 3 yılın sonunda 10bin $ ödemiş olursunuz. Arabayı ya geri verir yada 12bin daha ödeyip satın alırsınız.
Neyse , arabanın bakımı bitmiş alıp paşa paşa işe gidiyim.

dorukky
20-09-2019, 17:41
Gelme burda domates elma taneynen satiliyo.maas 1500 ev kirasi 1200.Ulkenin kiymetini bil. Saka saka.

Diplomani al.
Bu arada 3. 4. Siniflarda eramus yap.Yurtdisi tecruben olur.
Turkiyede 1 2 iste 1 2 yil calis elin is tutsun.
Yurtdisina ciktiginda diploman is bulamasada ellerin is bulabilsin.
Benim yasadigim bolgede ust duzey calisanla yeni baslayan calisan arasindaki maas birbirine yakin.Ilk basta parayi dusunme 1 sene alismaya ve karnini doyurmaya bak.
Para yonu kuvvetliyse usa yada canada dusun avrupada kazanclar cokta super degil

etc
21-09-2019, 11:01
Konu ile farklı, gğzel fikirler mevcut. Gayet de keyifle okuduğum bir bilgi alışverişi oluyor. Biraz özele gireceğim ama, bu konu bence insanın bağlılıklarının derecesi ile de doğru orantılı bence. Ya da buradaki sorumlulukların, yükümlülüklerin o sıradaki ehemmiyeti ile de alakalı. Bırakıp gitmek herkes için kolay olmayabilir. Bu konuyu açan kardeşime gençken git derim ben, henüz buralarda bir şeyleri tesis etmeye başlamamışken. Ailen ile ilgili bir sağlık problemi yoksa, onlara karşı kendini herhangi bir şekilde borçlu hissetmiyorsan, bu tarz duygu durumlara sahip bir insan değilsen gitmelisin bence. Yakınlarını bırakıp gidiyorsun neticede, bu durum bir süre sonra midene kramplar sokmaya başlamayacak ise bu fırsat değerlendirilmeli. Çünkü kimisi bağlıdır, buradaki hinterlandı olmadan yapamayacağını hisseder. Ki senin de yurt dışında zaten yakınların varmış, gittiğinde orada tutunacağın dallar olacak gibi duruyor.

lancerevo8
22-09-2019, 21:37
Evet son durumu açıklıyorum. Konudaki yorumları dikkate alıp okulu bitirmeye çalışacağım. Elimden geldiğince uzatmadan bitirip hızlıca mezun olmaya çalışacağım. Teşekkürler her şey için