PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yabancı plakalı bir aracı satın alıp yedek parça olarak kullanabilir miyiz ?

KÖROĞLU
21-12-2018, 15:05
Yabancı plaka bir araç bulduk,

Citroen C5 için Whatsapp grubumuz var, burada da bazı parçalara ihtiyaç duyan arkadaşlarımız var.

Böyle bir aracı alsak, öncelikle satın alamıyoruz diye biliyorum (yabancı oturumu olan kimse yok aramızda)

Hadi diyelim bir şekilde aldık, arabayı söktük istediğimiz parçaları da üzerinden aldık.

Bu işin yasal olarak başımıza bir iş açma olasılığı nedir ?

Araç hiçbir şekilde trafikte kullanılmayacak, biri koltukları alacak biri ön göğüsü, biri kapı içini, biri lastikleri falan filan.

Bir fikir alalım sizden, bu konuda cahiliz resmen.

Yigit-Y
21-12-2018, 15:08
2.el parça almak yasak diye biliyorum arabada dahil

painkller
21-12-2018, 15:25
2.el parça almak yasak diye biliyorum arabada dahil

Abi sanırım Türkiye'de yabancıdan yabancıya satılan araç misali.

Sonuç olarak araç burda kaza yapsa farzı misal, hurda olarak burada satılmıyor mu ? sizinki de aynı misal olacaktır diye düşünüyorum.

CloudGrey
21-12-2018, 15:28
samimi bir arkadaşım yapmaya çalıştı başı epey belaya girdi , bulaşmayın..
kendi arabasında dışarda getirdiği arabayada el konuldu vs vs...

B16
21-12-2018, 15:29
Sanayi de buna çeynç (change) yapmak derler ve birisi şikayet ettiği zaman polis baskınıyla hepiniz önce göz altına sonra g*t altına gidersiniz.
Yabancı birisi getirse bile farketmez yakalandığınız da gençliğinizi alırlar.

Başınızı ağrıtmayacak iki seçenek var.

1) Arabayı yurtdışına gönderip orda parçaları değiştirmek.
2) Tasiş'in sattığı araçlar'dan birini almak.

1. seçeneği torpido değiştirmek için 2 yıl önce uygulamıştık bi sorun olmadı.

Daha detaylı bilgi için p.m. :)

GokhanRS
21-12-2018, 15:31
başına iş açarsın, 1ncisi yabancı plakalı aracı hurdaya ayıramazsın, ayırırsan aracı gümrüğe terk etmek zorundasın. Gümrüğe terk edeceğin aracından tabi ki parça söker teslim edersin ancak bu bir suç, sadece yalan söyleyerek yani illegal olarak sökebilirsin...

örneğin ben yabancı plaka araçla tr ye 2 yıllığına gelebiliyorum, bu iki yıl içinde uçakla tekrar yurtdışına gidip gelmem gerekirse ve gümrüğe bunu bildirmezsem cezayı kitliyorlar. Ya gümrüğe haber vermeliyim ve kimsenin kullanmayacağını taahhüt etmeliyim yada aracı gümrük otoparkına çekmeliyim ki döndüğümde geri alayım.

yani geçici gelip kullanıp arada 3-5 günlüğüne ülkeyi uçakla terk edip geri dönen arkadaşlarım bile cezayı yiyip sonra aa bilmiyorduk dediler.

yabancı plaka aracın her şeyi dert dir. kuralları kanunları bilmezsen bundan 20 sene sonra bir bakmışsın kaçakçılıkla filan yargılanıyorsun.

Yigit-Y
21-12-2018, 15:32
Benim bildiğim şöyle oluyor

Aracı yurtdışından ülkeye sokuyorsun yabancı vasıtasıyla

Yabancı arabam çalındı diyor sonra işlemler bitince

Olay kapanıyor

Bu full illegal bir organizasyon.

Şuan 2. El araba parçası girmesi yasak diye biliyorum

Arabada yasak tı aynı şekilde

Yukarıdaki yazdığım gibi olur başka yolu yok benim bildiğim

B16
21-12-2018, 15:34
Benim bildiğim şöyle oluyor

Aracı yurtdışından ülkeye sokuyorsun yabancı vasıtasıyla

Yabancı arabam çalındı diyor sonra işlemler bitince

Olay kapanıyor

Bu full illegal bir organizasyon.

Şuan 2. El araba parçası girmesi yasak diye biliyorum

Arabada yasak tı aynı şekilde

Yukarıdaki yazdığım gibi olur başka yolu yok benim bildiğim

2. el araba parçası girmesi hala yasak.
getiren kişi türkiye'ye bir daha gelmemesi lazım. Yani 50-60 yaşında gürcü ve ya bulgar birisine para verdiğin zaman yapıyor bu tarz şeyi ama sigorta sonra öpüyor

GokhanRS
21-12-2018, 15:34
Abi sanırım Türkiye'de yabancıdan yabancıya satılan araç misali.

Sonuç olarak araç burada kaza yapsa farzı misal, hurda olarak burada satılmıyor mu ? sizinki de aynı misal olacaktır diye düşünüyorum.

burada kaza yaparsa hurdaya çıksa dahi satamaz, gümrüğe bırakmak zorunda o aracı. yani şahsi olarak hiçbir çözümü yok o durumun. ya al arabanı çekiciyle yurt dışına gönder derler yada gümrüğe teslim et. açılan ihalede öncelik sende olur sadece, onun dışında bireysel olarak tek çözüm sahtekarlık. örneğin kaza yapmadığı halde tonla parçasını söküp çalındı diye yalan ihbarla çözenler var olduğu gibi, bu yöntem yüzünden uzun yıllardır hapisten çıkamayanlar da var.

KÖROĞLU
21-12-2018, 15:36
Tamam efendi gibi evimizde oturuyoruz :) Gerekli fırçalar yenildi, ilan kapatıldı. Zahmet edip yazanların şukuları da verildi.

Yigit-Y
21-12-2018, 15:37
2. el araba parçası girmesi hala yasak.
getiren kişi türkiye'ye bir daha gelmemesi lazım. Yani 50-60 yaşında gürcü ve ya bulgar birisine para verdiğin zaman yapıyor bu tarz şeyi ama sigorta sonra öpüyor

Yabancı araba parçalanıp dağıltıldık akabindeki sabah polise başvuruyor

Arabamı çalmışlar polisler kameralardan bulamazsa

Araba hem satılmış hemde sigortadan parası alınmış oluyor

Ama bir patlarsa organize suç örgütü dolandırıcılık falan ekle üstüne bol bol :)

CloudGrey
21-12-2018, 15:38
Tamam efendi gibi evimizde oturuyoruz :) Gerekli fırçalar yenildi, ilan kapatıldı. Zahmet edip yazanların şukuları da verildi.

bulgar gümrüğünden viski sokmaya benzemiyor ne yazıkki bu iş ahahah :D

B16
21-12-2018, 15:40

Ama bir patlarsa organize suç örgütü dolandırıcılık falan ekle üstüne bol bol :)

Büyük risk. Tanıdığım birisi yaptı sabahına adresine polis ekipleri geldi ki araba getirdiğini bilen 2 bilemedin 3 kişi vardı. Kim taahhüt edebilir beni ihbar etmezler diye.

hatta araba tam istediğim dolulukta ve ihaleye çıkmasını bekliyorum. Yakalatan kişiye de söyledim bu araba ihaleye çıkarsa alırım diye :D

GokhanRS
21-12-2018, 15:42

hacı bunu deneyip yırtan pek yok. gerçekten çalınsa bile çoooook uzun yıllar mimleniyorsun hem polisin hem sigortaların sisteminde. yani gerçekten bu haltı yemişsen mutlaka yakalanırsın. öyle ev soygununa benzemez, hapisin ön kapısından girip 3 ay sonra arka kapıdan çıkmaya filan.

eğer öyle olsaydı türkiyeye gelip de arabasını çaldırmayan yabancı ve gurbetçi kalmazdı memlekette.

KÖROĞLU
21-12-2018, 15:45
Vay arkadaş akla hayale gelmeyecek yöntemler varmış, biz illegal bir iş peşinde değiliz, üç kuruşluk bir parça için o işlere girmeyiz.

Ama sistemde bir bug falan varsa hani bilse bilse tech'liler bilir dedim. Maşallah yanılmamışım. Ama bug'ı bulan yok hala :)

Öneriler efsane yanlız. vay anam vay neler dönmüş serhat ya diyerek okuyorum şuan :)

B16
21-12-2018, 15:51
Vay arkadaş akla hayale gelmeyecek yöntemler varmış, biz illegal bir iş peşinde değiliz, üç kuruşluk bir parça için o işlere girmeyiz.

Ama sistemde bir bug falan varsa hani bilse bilse tech'liler bilir dedim. Maşallah yanılmamışım. Ama bug'ı bulan yok hala :)

Öneriler efsane yanlız. vay anam vay neler dönmüş serhat ya diyerek okuyorum şuan :)

Sökük bi tane C5'i yolla Bulgaristan'a veya Gürcü'ye doldur gel. Gideceğin ülkede ki giriş kapısı ile çıkış kapısı farklı olsun yeter.
Alsana bug :D

Denedim çalışıyor.

_opeth
21-12-2018, 15:51
dışarı çıkıp yaptırıp dönmek en mantıklısı ve legali gözüküyor. Gürcistan'dan araç alımı yazılarında okumuştum.

BARR
21-12-2018, 15:52
İngilterede araç temin edilir.

B16
21-12-2018, 15:53
Sökük bi tane C5'i yolla Bulgaristan'a veya Gürcü'ye doldur gel. Gideceğin ülkede ki giriş kapısı ile çıkış kapısı farklı olsun yeter.

Denedim çalışıyor.

Araç ile gidecek kişiye vekalet, yurtdışı araç sigortası yaptırman gerekiyor. Sigorta 20 euro civarı olması lazımdı.

GokhanRS
21-12-2018, 15:54

Denedim çalışıyor.

o kadarına girerse, o bug aynı kapıdan bile çalışıyor. özellikle yazın gurbetçi yoğunluğunda ben parçaları polisin gözüne soktum arkadaşlara hediye diyerek bir şey demedi zaten. gerçi sıfır parçalardı ama arabayı komple yurtdışın da tüm parçalarını da yenilesem ikinci el bile olsa ellemezler o kadarına. çünkü bakan yok. adam oturup neyini değiştirmiş diye incelemez. evrakların düzgünse bas git modundalar.

KÖROĞLU
21-12-2018, 15:56
bir araca yaklaşım 30 kişi kurbana girer gibi girecektik, hayaller suya düştü.

Ama kendi aracım için böyle bir ihtiyaç hasıl olsa bu sistem çalıştırılabilir. Ona da değmesi lazım. Git gel o kadar uğraşacaksın.

GokhanRS
21-12-2018, 16:01

Ama kendi aracım için böyle bir ihtiyaç hasıl olsa bu sistem çalıştırılabilir. Ona da değmesi lazım. Git gel o kadar uğraşacaksın.

bu tür şeyler daha çok modifiyeci adama yarıyor. örneğin güzel bir proje yapacaksın, kendine bir yurtdışı tatili ayarlıyorsun, hem aracını doldurup hem gezmiş oluyorsun :)

yada diyelim klasik bir aracın var, bulgarda bağlantın varsa tüm parçaları önceden ayarlatıyorsun, hepsi hazır olduktan sonra gidiyorsun külüstürünle pırıl pırıl oluyorsun.

range rover v.s pahalı araçlar içinde aynı taktiği yapan çok var. zaten bu bir suç sayılmaz. avrupa turuna çıksan ve aracın bozulsa türkiyeye geri dönmek zorunda değilsinki, yolda istediğin yerde tamir ettirirsin. bunun gibi düşün.

kelalper
21-12-2018, 16:04
beyler adama fikir veriosunuz ama bu yazılanları ***** poliste okuyor. Fikir verenlere musallat olmasınlar sonra yardım diye. Zamanında eski gurbetçiler Almanyadan ikinci elde full donanımlı ucuz mercedes bmwleri getirip burada herşeyini söküp camları vs manuele çevirip dönüyorlardı. Bunlar zamanında yapıldı ama şu anda söksen neyi sökeceksin. Kolçaklı cam kalmadı.

CloudGrey
21-12-2018, 16:09
beyler adama fikir veriosunuz ama bu yazılanları ***** poliste okuyor. Fikir verenlere musallat olmasınlar sonra yardım diye. Zamanında eski gurbetçiler Almanyadan ikinci elde full donanımlı ucuz mercedes bmwleri getirip burada herşeyini söküp camları vs manuele çevirip dönüyorlardı. Bunlar zamanında yapıldı ama şu anda söksen neyi sökeceksin. Kolçaklı cam kalmadı.

abi konudan dolayı seni ifadeye cağırmasınlar , haftada bir gidiyorsun ya :D

kelalper
21-12-2018, 16:21
Adliye ile kanka olduk. Tech sayesinde haftada 1 kere uğramazsam onlar arayıp soruyor hasta mısın iyi misin merak ettik diye.

hddsheriff
22-12-2018, 00:03

Oooooo hemde 30 kişi organize suç örgütü , bu 30 kişiden bir kısmı sakaryadaysa tabanca tüfekte vardır.... Silivri soğuk olur Tolga , üşürsünüz.

Senin başına gelen cep telefonu davasını düşün ve onu 20-30 ile çarp.

Yiğit G.
22-12-2018, 00:08
Böyle change olaylarında biri 50 yıl yemişti.Evet 50 yıl.Adam öldürün daha az yatarsınız

KÖROĞLU
22-12-2018, 08:29
Oooooo hemde 30 kişi organize suç örgütü , bu 30 kişiden bir kısmı sakaryadaysa tabanca tüfekte vardır.... Silivri soğuk olur Tolga , üşürsünüz.

Senin başına gelen cep telefonu davasını düşün ve onu 20-30 ile çarp.

Hahahah amirim valla biz öyle şeyapmak istemedik :) Bir kısımdan sadece ben sakaryadayım, arka koltuğu değiştirip pampişi koyucaz diye pampiş altına gitmeyelim :)

Kafamızdaki soru işaretleri gitmiş oldu manayla. Hakketten ya bu arada adam öldüren bu kadar cezalar almıyor bu ülkede. Enteresan.

Yigit-Y
22-12-2018, 09:18
Devlet aslında güzelce vergisini alsa ama ama

Bu kadar kötü yönetilir

Herşey serbest olmalı ve vergisi konulmalı

O zaman asıl ihtiyaçların vergisi düşebilir

Devlet vergi kanalını büyütmesi lazım iken yasaklar filan kendi bacağına sıkıyor

Acısınıda bizden çıkarıyor

sinisa
22-12-2018, 09:41
araba hurdaya ayrılmasa geri yurtdışına dönse yine yakalayabilirler mi? sadece kozmetik parçaların değişeceğini varsayarsak

Yigit-Y
22-12-2018, 09:42
araba hurdaya ayrılmasa geri yurtdışına dönse yine yakalayabilirler mi? sadece kozmetik parçaların değişeceğini varsayarsak

Aracın motor şasesi okunaklı olup plakası önünde arkada olursa

Çıktıktan sonra sorun olmaz

KÖROĞLU
22-12-2018, 09:43

Bence sıkıntı olmaz, mesela baktığımız arabada navigasyon var, bizim arabada temiz sağlam dashboard var. Tr de biz bunu sök tak değiştir yapsak sanmıyorum ki gümrükte ama bi dakka bu arabada navi olması lazım nerede desinler.

ya da benim ihtiyacım olan arka koltuk, bende sağlam olanı var ama malzemesi farklı, adamdaki orj ve sağlam. Değiştirsek çok detay bakmadıktan sonra anlaşılması zor.

utkunoa
22-12-2018, 10:28
aman diyim çok basit birşeyden bile gümrük kanunun 238. maddesinden cezayı kitlerler.

TLH
22-12-2018, 18:07

Ağustos ayı içersinde batumdayız tatil için bir aksilik olmaz ise. 3 araba, 2si akyazılı.
İstersen buyur gel abi :D :D

KÖROĞLU
22-12-2018, 19:37
Ağustos ayı içersinde batumdayız tatil için bir aksilik olmaz ise. 3 araba, 2si akyazılı.
İstersen buyur gel abi :D :D

hhahahahaah Akyazı dedin beni kazandın:) Sesli güldüm bu posta.

Ordan direk AHL ye bilet alalım silivri yolu uzun sürmesin :)

hddsheriff
22-12-2018, 19:38
hhahahahaah Akyazı dedin beni kazandın:) Sesli güldüm bu posta.

Ordan direk AHL ye bilet alalım silivri yolu uzun sürmesin :)

Akyazılılar boş gezmez daha sarp sınır kapısından silivriye gönderirler sizi :D

suk3b3
23-12-2018, 10:21
Ben yurt dışından araç getirmis birinden arabanın kafa kısmını komple aldım. Bak simdi
Kaput- tampon-farlar-tampon demiri-panel- ön iki airbag - klima ve su radyatorleri- davlumbazlar-fan fan termigi- ön taşıyıcılar komple - 4 adet 530 jantlari - ön cam - cam suyu fiskiyeleri. - cam suyu haznesi - ön amortisörler vs . motor hariç arabanin kafayi 4 bin TL ye aldım 2017 şubat ayında. Sadece kaputa 1500 dedikleri piyasada ilac gibi gelmişti. Parcalar yolda gelirken ön cam kırıldı. Haricinde hersey yerinde idi. Ha adam nasil getirdi nasıl parçaladi bilmiyorum. Ama sistem çalışıyor.

KÖROĞLU
23-12-2018, 11:25
Ben yurt dışından araç getirmis birinden arabanın kafa kısmını komple aldım. Bak simdi
Kaput- tampon-farlar-tampon demiri-panel- ön iki airbag - klima ve su radyatorleri- davlumbazlar-fan fan termigi- ön taşıyıcılar komple - 4 adet 530 jantlari - ön cam - cam suyu fiskiyeleri. - cam suyu haznesi - ön amortisörler vs . motor hariç arabanin kafayi 4 bin TL ye aldım 2017 şubat ayında. Sadece kaputa 1500 dedikleri piyasada ilac gibi gelmişti. Parcalar yolda gelirken ön cam kırıldı. Haricinde hersey yerinde idi. Ha adam nasil getirdi nasıl parçaladi bilmiyorum. Ama sistem çalışıyor.

2 sayfa boyunca yazılanlara göre yorumum o iş pek yasal olmamış gibi duruyor. Bizim baktığımız araç 7 bi TL ve durumu oldukça iyi.

Şöyle söyleyim iç kapı kolunun tanesi 500 TL 4 tanesi 2.000 TL civarı. Yani araba bedava, öyle bir sistem olsa çok işimize yarayacaktı ama tecrübeli arkadaşlar yazdı yasal olarak mümkün değil. Yasal olmayan bir şey ile de işimiz olmaz.

Citroen / C5 / 2.0 HDi / Hdi / acil satlik yurtdisi (Almanya bulgaristan yunanista cikmak lazim sahibinden.comda - 622048482 (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-citroen-acil-satlik-yurtdisi-almanya-bulgaristan-yunanista-cikmak-lazim-622048482/detay)

Yigit-Y
23-12-2018, 11:28
2 sayfa boyunca yazılanlara göre yorumum o iş pek yasal olmamış gibi duruyor. Bizim baktığımız araç 7 bi TL ve durumu oldukça iyi.

Şöyle söyleyim iç kapı kolunun tanesi 500 TL 4 tanesi 2.000 TL civarı. Yani araba bedava, öyle bir sistem olsa çok işimize yarayacaktı ama tecrübeli arkadaşlar yazdı yasal olarak mümkün değil. Yasal olmayan bir şey ile de işimiz olmaz.

Citroen / C5 / 2.0 HDi / Hdi / acil satlik yurtdisi (Almanya bulgaristan yunanista cikmak lazim sahibinden.comda - 622048482 (https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-citroen-acil-satlik-yurtdisi-almanya-bulgaristan-yunanista-cikmak-lazim-622048482/detay)

İlan resmen kendi kendini ihbar ediyor :):):)

KÖROĞLU
23-12-2018, 13:09
İlan resmen kendi kendini ihbar ediyor :):):)

Subliminali vermiş, bu benim kasadan değil olaydı o sistemi uygulayabilirdik aslında :)

Bagajda araca ait yedek parça sokmakta mı yasak bunun durumu nedir ? İlla üstünde takılı olmalı mı sınırı geçerken.

sanctuary35
23-12-2018, 20:04
e parçaları aldıktan sora araba pert edilip gümrüğe bırakılsa?

dragstar
23-12-2018, 21:02
e parçaları aldıktan sora araba pert edilip gümrüğe bırakılsa?

parçaları almak kanun dışı

kanashibari
24-12-2018, 09:13
Hapis soğuk olur dikkat etmek gerek. Böyle konu mu açılır direkt yasa dışı.
Adminler görünce konuyu kaldırır umarım.

GokhanRS
24-12-2018, 09:49
Subliminali vermiş, bu benim kasadan değil olaydı o sistemi uygulayabilirdik aslında :)

Bagajda araca ait yedek parça sokmakta mı yasak bunun durumu nedir ? İlla üstünde takılı olmalı mı sınırı geçerken.

yanında eşya getirme kanunu önemli genelde polis için, ne getirdiğine çok takılmıyor, faturana takılıyor. örneğin limit 1000 euro ise bu rakamın üstünde eşya getiremezsin (doğal olarak sıfır). fatura ile getirdiğin ürünün rakamı uyumsuz ise de sana güvenmez sistemde taratır, verir küsküyü. bagajda et dahil bir çok gıda bile yasak zaten. getiren getiriyor ama yasal değil. tamamen gümrük yoğunlu ve polislerin özellikle aile olanları çok fazla aramamasından kaynaklı.

doğal olarak yassak. tek çözümün bulgara gezmeye gider aracını yaptırır gelirsin. onun dışında incik bonuc stepne kısmına atarsın, açma kapama tuşuymuş v.s miş gibi küçük basit şeylere dırdır eden polis pek göremezsin. ama jant atarsan bagaja ikinci el ise el koyabilir, sıfır ise fatura vergi v.s olabilir. veya onuda yanında sıfır eşya getirme kapsamında vergisiz direk geçte diyebilir.

hiç birşey getirmezsin, polis o gün karısından fırça yemiştir, tipine kıl olur. tüm arabanı parça parça söktürüp yassah madde aratabilir, bu arada arama için konsol dahil sökül aracı geri toplamıyorlar:D

yani gümrük işleri şakaya gelmez. 10 kere geçersin bişi olmuyormuş yaa dersin, 1 kere alırlar olmadık şeyden iş açarlar. kaldı ki en efendi gümrükçülerden biri de bizim polisler artık. bulgar polisi dahada çirkefleşebiliyor. çıkışta olmasa bile tr den bulgara geçerken otu boku sorun eden polisleri var.

suk3b3
24-12-2018, 18:47
Adamla anlaşın. Cikan parcalari geri takın araca. Adamdan gitsin gümrüke bıraksın aracı . Oldu bitti

ef186
24-12-2018, 19:22
Adamı mikerler sakın ha...

turkerrr
25-12-2018, 10:51
Arabayı alacağınıza sahibine ulaşıp parçaları tek tek alın, hatta sizde ki bozuk parçaları da ona takın araç yürür şekilde çıksın yeter. Girerken deri koltuktu çıkarken kumaş koltuk diye bir yaptırım olmaması lazım.

KÖROĞLU
25-12-2018, 10:56
Arabayı alacağınıza sahibine ulaşıp parçaları tek tek alın, hatta sizde ki bozuk parçaları da ona takın araç yürür şekilde çıksın yeter. Girerken deri koltuktu çıkarken kumaş koltuk diye bir yaptırım olmaması lazım.

Ben de benzer mantıkla düşündüm ama ef186 aman ha mikerler diyor, eminim benden iyi biliyordur bu konuyu, büyük sözü dinlemek lazım.

Teorik olarak bir sıkıntı olmaması lazım ama bi ince madde vardır bir yerlerde problem yaşarız gerek yok.

turkerrr
25-12-2018, 10:59
parçaları almak kanun dışı

Yabancı plaka araçtan mı, yoksa tr plakalı araçlar içinde geçerli mi? İnternette binlerce çıkma parça ilanı var acaba sadece hurdaya çıkmış araçların parçalarını mı satıyorlar ?

Ben aracıma facelift stop lambası aldım, elimde ki eski tip olanları sattım bu bir suç mu ?

GokhanRS
25-12-2018, 11:02
Yabancı plaka araçtan mı, yoksa tr plakalı araçlar içinde geçerli mi? İnternette binlerce çıkma parça ilanı var acaba sadece hurdaya çıkmış araçların parçalarını mı satıyorlar ?

Ben aracıma facelift stop lambası aldım, elimde ki eski tip olanları sattım bu bir suç mu ?

tr plakalı araçlarla ilgili herhangi bir sorun yok.

bu tamamen ucuza mal edilen yabancı araçlarla alakalı problem. kimse o yollara başvurmasın, yan sanayi sektörümüz ve otomotiv sektörümüz aman yaralanmasın mantığında kanunlar, tabi asıl mantığı vergi gelirleri.

yani Türkiye içinde Türk plakalı istediğiniz gibi aldığınız aracın parçalarını satarsın kimse arabanı parçalamana karışmaz. sonrada istersen hurdaya çıkarır çöpe atarsın arabanı.

ancak yurtdışından gelmiş yabancı palaka araçtan servis bakım harici sökeceğin her bir parça illegaldir.

EOZDAG
25-12-2018, 11:04
Ben de benzer mantıkla düşündüm ama ef186 aman ha mikerler diyor, eminim benden iyi biliyordur bu konuyu, büyük sözü dinlemek lazım.

Teorik olarak bir sıkıntı olmaması lazım ama bi ince madde vardır bir yerlerde problem yaşarız gerek yok.

Abi bu olay zaten usülsüz fakat yaptığınız işlem farkedilmez muhtemelen.

ef186
25-12-2018, 11:10
Abi bu olay zaten usülsüz fakat yaptığınız işlem farkedilmez muhtemelen.

Farkedildiğinde alacağınız yasal risk ve cezalar karşılığında değer mi bunu düşünmeli...
kapı kolu vb. için hapsi göze alacak kadar kara ise gözler neylesin bu sözler...

KÖROĞLU
25-12-2018, 12:14
Farkedildiğinde alacağınız yasal risk ve cezalar karşılığında değer mi bunu düşünmeli...
kapı kolu vb. için hapsi göze alacak kadar kara ise gözler neylesin bu sözler...

yok be abi üç kuruşluk mal için o risklere girilmez. Başından beri dedim ya biz usulsüz bir iş peşinde değiliz.

Hani vergi kaçırmak suç ama yasal yolları kullanarak kaçınmak (teşvik / indirim gibi şeylerden yararlanmak ) suç değil, bizim hakim olmadığımız bir konuydu. Tamamen netleşti.