Orijinalini görmek için tıklayınız : Şömineden Anlayan Arkadaşlara Bir Soru...
ghibli06
08-01-2017, 19:35
Arkadaşlar selam;
***** son kar kış durumlarından sonra şömine yakalım dedik, geçen sene hiç yakmadık, bildiğiniz cam kapaklı, hazneli şömine... ilk kere yaktık ve içerisi duman ve koku oldu, hanım ağzıma tükürdü tabii... dün yaktım yine aynı, biraz araştırınca yeni şöminelerin 5-6 kullanımda bu kokuyu yaptığını söyleyeni de okudum, şömineyi komple sökün izolasyon yanıyor diyeni de... var mı aramızda bu işin uzmanı? ne yapılabilir?
Abi, Şömineden öte, şöminenin tahliyesinde bir sıkıntı var mı acaba? Duman çıktığında baca ile aynı yönde ki kapı-pencereyi açtıysanız, duman azalmaz aksine çift taraflı olarak artar.
İçerdeki kapağı kapalı olmasın?
ÖmerF.Bayar
08-01-2017, 19:41
Abi ben kullanici yorumu yapayim,
Her sene ilk yakmada bizimde oyle oluyordu, bizde agir biseyi yani tas falan sarip bi beze bacadan geccek kalinlikta bacadan atip somineden aliyoruz bu sekilde bacada kurum falan tikandiysa aciliyor ve rahatca cekiyir baca dumani, hatta birkac defa atinca iyice temizleniyor bacanin ici daha iyi cekiyor,
Deneyin isterseniz bizde ise yariyor.
ghibli06
08-01-2017, 19:49
arkadaşlar baca açık, gelen koku is ya da odun kokusu değil, plastik gibi boya gibi sanki, duman da aynı şekilde, hazneden gelmiyor...
Yazlıktaki şöminede aynı durumu yaşamıştım. Şöminenin ağız kısmını üstten folyo ile kapatarak daralttıktan sonra daha iyi çekmeye başladı ve duman falan kalmamıştı.
Çayyolu köyünün girişindeki şömineci yardımcı olabilir...
baca tıkanmıs olabılır mı?
kontrol edebılıyomusunuz.
Şömineci çağırmadan önce ; eğilip bacanın içine bir bak, kapak vardır orada kullanılmadığı zaman hava akışını engellemek için, kapalı olabilir.
Duman nerden geliyor peki.
arkadaşlar baca açık, gelen koku is ya da odun kokusu değil, plastik gibi boya gibi sanki, duman da aynı şekilde, hazneden gelmiyor...
ghibli06
08-01-2017, 20:21
Duman nerden geliyor peki.
abi duman haznenin dışından geliyor koku da öyle, sanki şöminenin dışında bir sey yanıyormuş gibi
Mehmetmert
08-01-2017, 20:25
Abi bacada falan sorun yoksa normal hic yakmadi isen,hatta oyle kokuyorki 3 gun cikmamisti,evde buyuk mevzu cikmisti :D Kapali falan degil zaten sifirdi ev-baca...vs
Yazin bayagi bir yakti babam,1 ay once falan yakmislar sifir kokuymus bu sefer,Ic isleri bakani(annem) ariza cikarmamis :D Bizimkide bildigin camli kapakli somine ama genede kokuyor sifirsa
Benzer sorunu yaşıyorum, konu açılmışken sorayım; ancak benim durum biraz daha acemi işi;
Ben de balkona çakma bir şömine yaptırdım.. Balkon derken, ufak bir cam balkon..
Evi yapan usta ytong ile yaptı şömineyi. iç kısmına da 2 set yüksekliğinde alev tuğlası koyduk. Yanma bölümünün bulunduğu zemini de bu tuğla ile kapladık. Tuğlanın altı da mermer.. Apartmanda baca olmadığından, Cam balkonun camlarından 1 tanesini 15 cm çap ile kestim, metal baca takıp şömineye birleştirdim. Duman çıkmasın diye de şömine-baca birleşimini yanmaz mastik ile mastikledim. Baca, şömineye 90 derece açı ile birleşiyor
Asıl amacım nargileye köz yapmak, bunda sorun yok. Ama odun yakmaya kalktığımda dumanın bir kısmı bacadan çıkmıyor, yanma haznesinden içeri balkona doğru çıkıyor. Hazne Önüne cam mı koymalıyım? Alev tuğlası yüksekliği 20-30 cm; kalanı evin kendi duvarı. Bu bir sorun yaratır mı?
Bir de istanbulda, Anadolu yakasında nereden odun bulunur?
bahadırtelli
09-01-2017, 00:00
Bende yeni yaptırdım sömineyi camlı olanlardan ilk birkaç yakmada bizde de koku oldu.
Metal üzerindeki boyalar yandı etrafa silikon cekmişler o biraz yandı.İçerisi duman oldu baya. Bacayı falan kontrol ettik sorun görünmedi.
3. yakmadan sonra koku kalmadı.
yilmazcatalbas
09-01-2017, 08:24
Yeni şömine yaptıran bir çok kişi aynı dertten muzdarip. Şömineyi komple sökmenize gerek yok yalıtımınız yanmıyor. Tabiri caizse cayır cayır 3-4 sefer yakın sonra yalıtım ve tuğlalar biraz kavrulup katman oluşturup kokuyu kesecektir ama biraz sabretmek biraz da o acı kokuyu çekmek gerekiyor ilk başlarda.
Evrenoz abi yanma odasında herhangi bir tel/saç ızgara var mı eğer yoksa bulup üzerinde yakmayı deneyebilirsin anladığım kadarıyla yanma oda yüksekliği ve hava akışıyla alakalı bir sorun var belki çözüm olabilir yada dediğin gibi cam koyup komple de kesebilirsin.
Yeni şömine yaptıran bir çok kişi aynı dertten muzdarip. Şömineyi komple sökmenize gerek yok yalıtımınız yanmıyor. Tabiri caizse cayır cayır 3-4 sefer yakın sonra yalıtım ve tuğlalar biraz kavrulup katman oluşturup kokuyu kesecektir ama biraz sabretmek biraz da o acı kokuyu çekmek gerekiyor ilk başlarda.
Evrenoz abi yanma odasında herhangi bir tel/saç ızgara var mı eğer yoksa bulup üzerinde yakmayı deneyebilirsin anladığım kadarıyla yanma oda yüksekliği ve hava akışıyla alakalı bir sorun var belki çözüm olabilir yada dediğin gibi cam koyup komple de kesebilirsin.
Tel / ızgara vb metal bir şey yok ama; yanma odasının içine 3 parmak yüksekliğinde sağa ve sola 2 ayrı alev tuğlası koydum. Odun onun üzerinde duruyordu, altında da nargile için kullandığım köz hale gelmiş kömürlerim vardı. Cam illaki alıcam, kömürü de ilk yakışta o ilk yanma kokusu içeri geliyor onu engellemek için ama cam almadan önce dediğin gibi biraz daha yükseltmeyi deniyeyim
Bu arada, alev tuğlalarının üstü ( 20-30 cm alev tuğlasının yüksekliği ) bildiğin duvar. Yalıtım vb bir şey yok. Problem yaratır mı bu?
Bizde yeni taşındığımız evde süs olarak kullandığımız şömineyi yakma girişiminde bulunduk.İlk defasında evde duman altı olduk.Daha sonra bacacı çağırdık temizlediler.Şimdi sorun kalmadı.Yanmasından çok köz olup patates yapmak süper oluyor :D
yilmazcatalbas
09-01-2017, 09:00
Tel / ızgara vb metal bir şey yok ama; yanma odasının içine 3 parmak yüksekliğinde sağa ve sola 2 ayrı alev tuğlası koydum. Odun onun üzerinde duruyordu, altında da nargile için kullandığım köz hale gelmiş kömürlerim vardı. Cam illaki alıcam, kömürü de ilk yakışta o ilk yanma kokusu içeri geliyor onu engellemek için ama cam almadan önce dediğin gibi biraz daha yükseltmeyi deniyeyim
Bu arada, alev tuğlalarının üstü ( 20-30 cm alev tuğlasının yüksekliği ) bildiğin duvar. Yalıtım vb bir şey yok. Problem yaratır mı bu?
Ateş hem yükselir hemde alttan da hava alır daha iyi olur diye düşünüyorum. Yalıtım konusunda yanma odasında alev tuğla zaten var, bacaya doğru da ytong örüldüyse(yani balkon duvarıyla şömine arasında şömine boyunca ytong varsa) anlattığın kadarıyla kullanım amacını da göz önüne alarak problem olmaz diyorum. Eğer arada ytong yoksa şömine bulunan balkon duvarının iç ve dış kısımlarında zamanla sıva çatlağı oluşabilir.
Ateş hem yükselir hemde alttan da hava alır daha iyi olur diye düşünüyorum. Yalıtım konusunda yanma odasında alev tuğla zaten var, bacaya doğru da ytong örüldüyse(yani balkon duvarıyla şömine arasında şömine boyunca ytong varsa) anlattığın kadarıyla kullanım amacını da göz önüne alarak problem olmaz diyorum. Eğer arada ytong yoksa şömine bulunan balkon duvarının iç ve dış kısımlarında zamanla sıva çatlağı oluşabilir.
Yok Ytong sadece dış tarafta. Şömine direkt balkon duvarına yapışık yapıldı.
Sıva çatlağı pek problem olmaz herhalde, şömine içinde kaldığından görmem diye düşünüyorum çatlağı. Duvarın diğer yüzü de pek problem olmaz
ghibli06 abi kokunun sebebi bişilerin yanması değil yeni şöminelerde bu koku olur ısıya dayanıklı olarak kullandıkları macun vb türevlerin saldığı kokular bunlar 2 3 kez ciddi anlamda yakarsanız koku tamamen kaybolacaktır birdahaki kış tekrar yakana kadar koku kalmıycaktır birde eğer geçen yıl kullandıysanız 2. yakmadan sonra birtane bacasil atmanız gerekiyor içine... Kış gelince şöminesi hiç sönmiyen biri olarak tavsiyem bu yönde.
ghibli06
09-01-2017, 09:36
çok teşekkür ederim arkadaşlar, ya herro ya merro diyerek tekrar cayır cayır yakacağım bakalım keser inşallah :)
coolvtec
09-01-2017, 21:30
3 kış şömine ısındık. Bahsettiğin koku muhtemelen odun kokusu değil. Yanık boya kokusu gibi bir şey. Her kış başında ilk yakmalarda geliyor o koku. Şöminenin içindeki parçaların üzerindeki boya vb kokusu olabilir. Yani boyanmış petek kokusu gibi bir süre sonra geçiyor 3-4 yakma gerekebilir. Hanım yokken bas odunu yak bol bol sonra havlandır evi :)
Bir de istanbulda, Anadolu yakasında nereden odun bulunur?
Evren abi oturduğum yerde cevizli köprüsü var onun altında oduncu var ordan alıyorum ben
ÖmerF.Bayar
10-01-2017, 18:16
Bizde luleburgaza gidip aliyoruz odun, hem uzun sure gidiyor hemde yuklu aldigimiz icin ucuza geliyor,
Bizim isinma direk somineye bagli, somine yandikca petekleri isitiyor, somine yoksa isinmada yok :)
Evren abi oturduğum yerde cevizli köprüsü var onun altında oduncu var ordan alıyorum ben
Bi ara google mapten lokasyonunu falan atsana kardeşim sana zahmet
Kanber Tastan
13-01-2017, 20:22
ghibli06 ,
Şöminelerin hazneleri 1 veya 2 mm sac dan yapılır , bizde yaptırdığımız şömineyi 2 yıl sonra ilk yaktığımızda aynı sorun ile karşılaştık , diğer arkadaşların bahsettiği gibi boya macun vs. malzemelerin çıkardığı duman ve koku , benim ilave olarak söylemek istediğim haznede kullanılan sac ilk yanmada içerisinde bulunan yağı atar ve dumana kokuya yol açar , bunu dışarıda bir 2-3 mm sac ı ateşin üzerine koyarak veya pürmüz ile ısıtarak deneyip görebilirsiniz , öneriler doğrultusunda bir kaç defa yüksek ateşte kullanıp tamamen kurtulabilirsiniz.
ghibli06
14-01-2017, 14:00
Son durum ne ?
geçen şömine faciasından sonra bütün camları açan hanım sayesinde hasta oldum 1 haftadır fena durum iyileşene kadar cesaret edemiyorum belki yarın sabah :)
yilmazcatalbas
14-01-2017, 14:03
Çok geçmiş olsun abi. Tam toparlanmadan uğraşma hiç çünkü yine kokacak ama birazcık tahammül edersen bir sonraki şömine yakışın duman ve koku değil sadece keyif verir :)
ghibli06
15-01-2017, 12:49
hanımı annesine yolladım camı pencereyi açtım Allah ne verdiyse yakıyorum, duan ve koku azalmış ama hala var...
Yaktıkca gecıcek kenarlarndan da akıntı olucak boya akıntısı yenı mesıl camlı somınelerde bpyle
ghibli06
15-01-2017, 16:26
Yaktıkca gecıcek kenarlarndan da akıntı olucak boya akıntısı yenı mesıl camlı somınelerde bpyle
evet aynen şu anda oturacak duruma geldi nihayet salon, çok az koku kaldı duman bitti...
ghibli06
15-01-2017, 16:42
Ver odunu :)
sorma koku gitsin diye şimdiye kadar 3 çuval odun gitti :D
ghibli06
18-01-2017, 21:26
çok şükür koku ve duman olayı bitti :) şimdi eve yığınak yapmam lazım çuval pahalı geliyor 25 lira çuvalı, adam gibi yaksam günde 1 çuvaldan fazla yanar, explorerın arkasına 1 ton yükleyip eve yığayım diyorum :)