PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dijital Fotoğraflarınızı Nasıl Arşivliyorsunuz? (Yardım)

Diyadin
07-09-2016, 13:19
Arkadaşlar bir konu hakkında fikirlerinize ihtiyacım var.

Artık fotoğraflar kağıt olarak değilde dijital olarak muhafaza ediliyor.

Elimde 4 adet usb bellek 2 tane dvd 2 tane cd var içlerinde belirli aralıklarla alınmış telefon yedekleri var.

Yıllar geçtikçe artacak tabiki. Hepsini düzenli bir şekilde toparlamak istiyorum.

Uzun yıllar saklamak ve istenildiği zaman bakmak için hangi yöntem güvenli olur?

1- Hepsini kağıda bastırmak
2- Harici harddisk alıp kullanmak.
3- DVD-CD ile saklamak
4- USB ile saklamak

sMh
07-09-2016, 13:21
harici harddisk kullanıyorum ben

Evrenoz
07-09-2016, 13:21
2 TB Harici disk al, fazlasıyla yeter
Yedeği için de cloud ortamına ( dropbox, onedrive vs ) gönderebilirsin

Diyadin
07-09-2016, 13:27
2 TB Harici disk al, fazlasıyla yeter
Yedeği için de cloud ortamına ( dropbox, onedrive vs ) gönderebilirsin
Evren abi peki harici diskin güvenli veri saklama ömrü kaç yıldır?
Kullanım şekli senede bir yedek için ara sıra eski fotolara bakma şeklinde olacak.
Kullanım ömrü kaç sene olur? Daha önemlisi olası bir veri kaybı olayını önceden anlamak mümkün mü?

c20let
07-09-2016, 13:29
Harici disk de riskli tabi. Benim geçmişim 3 yıl öncesine kadar :D Bi cızzz sesi harddisk nanay. Gerçi kurtarılabiliyormuş öyle olunca çoğu veri sonradan öğrendim.

XoR
07-09-2016, 13:32
Kullanım şekli senede bir yedek için ara sıra eski fotolara bakma şeklinde olacak.
Kullanım ömrü kaç sene olur? Daha önemlisi olası bir veri kaybı olayını önceden anlamak mümkün mü?

Ben TV'ye bağlıyken TV'yi kapatmadan çektim Usb'yi ve Haricideki bütün veri uçtu aklında olsun Bilgisayar gibi değil TV'yi kapatmak gerekiyor :D

Evrenoz
07-09-2016, 13:33

3-4 sene gider bir aksilik olmazsa
Veri kaybını pek önceden anlayamazsın, o yüzden clouda yedekleyebilirsin

TigeR
07-09-2016, 13:41
Güzel beğendiğiniz fotoları baskıya alın baskı her zaman daha kalıcı ve güzeldir

osmanaydo
07-09-2016, 13:51
O kadar çok birikiyor ki bir yerlerde saklanıp biriktirilecek gibi değil.

Diyadin
07-09-2016, 13:51
Harici işi çok kafama yatmadı şirkette bilgi işleme sordum elinden düşerse vs yine sıkıntı olur dedi.

Telefon doldukça DVD ye yazdırıp üzerine tarih atacağım sanırım en azından riski paylaştırmış olurum :)

fthdrn
07-09-2016, 13:52
5 Senelik 2 tb taşınabilir hard disk kullanıyorum. İçinde bütün önemli belgeler fotoğraflar mevcut. Hard diskin ömrü mü olurmuş anlamadım ki ? 5-6 ayda bir pcden diske taşıma yapıyorum bunu yaparken de kesinlikle antivirüs olan bir sistem ile yapıyorum. Dışarıda yanımda gezdirmiyorum. yada bilmediğim bir pc ile bağlantı kurmuyorum. aile fotoğraf albümlerimin hepsini tarayıcı vasıtası ile hdd ye aktardım.

mimarsertac
07-09-2016, 13:55
2 farklı HDD'de tutuyorum biri bozulursa öbüründe yedeği olmuş olacak.

Berkan
07-09-2016, 14:09
Ssd bir nebze daha iyi sanki ama . bende genelde photobucket / google drive / dropbox 3lüsünü kullanıyorum

Day Walker
07-09-2016, 14:13
İnstagrama yükle baby :hehe:

ben yedek falan almıyorum walla facebook'da kapadım bütün resimler ordaydı. Aklıma düştü bende bişeyler yapıp yedeklerim artık.

NakkaSss
07-09-2016, 14:15
Mümkünse önemli anları kağıda baskı+disk+cloud şeklinde saklayabilirsiniz. Çok çok önemli fotoğraflar ise diskte sakladığınızda aynı diskten bir adet daha alın (aynı model aynı seri no ile başlayan) ki yarın bir gün yedek tuttuğunuz disk arızalandığında, aldığınız diğer diskin parçalarını kullanarak arızalanan diski kurtarabilirsiniz.

Batum
07-09-2016, 14:26
genelde hdd yükleniyorda inş bozulmaz.

EREN34
07-09-2016, 14:30
Harici hard disk ama fiziksel disk değil. SSD. Fiziksel disk it'nin de dediği gibi düşmeye vs.'ye gelmez.

DVD'ye kayıt konusunda DVD kaliteli seçilmeli. Eskiden boş cd'ler sıcağa dayanamazken telfon cdler (siyah olurdu) dayanırdı. Hatta 2000 yılında yazdığım cd hala okunabiliyor.

Diyadin
07-09-2016, 14:32
İnstagrama yükle baby :hehe:

ben yedek falan almıyorum walla facebook'da kapadım bütün resimler ordaydı. Aklıma düştü bende bişeyler yapıp yedeklerim artık.

Abi facede eğer dondurduysan girip yedek alma menüsü var hepsini yedekleyebilirsin.

İş yerinde vakit buldukça DVD yapar tarih yazarım üstlerine

Day Walker
07-09-2016, 14:44
Abi facede eğer dondurduysan girip yedek alma menüsü var hepsini yedekleyebilirsin.

bu na bakiyim bi ama olm ailemden çok mangal fotoları var :D

ilerde çoluğa çocuğa ne diycez nasıl anlatcaz bunları :hehe:

tuvalette ekmek mi yediniz derler adama :hehe:

by.gkn
07-09-2016, 15:12

DVD'leri de nemli ve güneş alan ortamlardan uzak tutmanız gerekiyor. Kimi dvdlerde üstündeki kısım kabarıyor sonra pert oluyor onlarda.

Bende son günlerde ne yapsam diye düşünüyorum ama hala emin olamıyorum en sağlıklı neresi diye.

Diyadin
07-09-2016, 15:38
DVD'leri de nemli ve güneş alan ortamlardan uzak tutmanız gerekiyor. Kimi dvdlerde üstündeki kısım kabarıyor sonra pert oluyor onlarda.

Bende son günlerde ne yapsam diye düşünüyorum ama hala emin olamıyorum en sağlıklı neresi diye.

Şuan evde 2010dan kalma princo marka olanlar hala sağlam daha iyi markalardan bakarım yeni alacaklarımı :)

asmisinsan
07-09-2016, 15:40
evde 4 farklı yerde duruyordu yedekler hırsız eve girince 1 tanesini birakmış :D

fthdrn
07-09-2016, 16:04
evde 4 farklı yerde duruyordu yedekler hırsız eve girince 1 tanesini birakmış :D

Helal olsun koca yürekli hırsıza :D

McKrop
07-09-2016, 16:10
Cloud yedek en garantisi koy internete kalsin

mannerboy
07-09-2016, 16:17
en son herkez toprak olucak :D

KÖROĞLU
07-09-2016, 16:25
1-) Harici HDD ( 2 farklı pc) 1 tanesini tek pc haricinde başka bir yere takmıyorum.
2-) yandex disk 10 GB alan var (yükselteceğim)

Digital ortam garantisi yok ama 2 - 3 lü yedekleme yapılırsa illa ki bir yerde kalır diye düşünüyorum.

dasemert
07-09-2016, 16:34
Harici hdd yada gmail hesabında yedeklenebilir.Kullandığınızın haricinde bir mail hesabı açın oraya rar dosyası yapıp atın kendinize sağlıklı olur diye düşünüyorum

sinisa
07-09-2016, 17:31
ben de 6 senedir harici disk kullanıyorum, ayrı elektrik fişli. bi kaç kere düşürdük, televizyona bağlayıp çıkarırken de kapamayız genelde, çok şükür bozulmadı. sözde fotoğrafları da saklar arada bakarız dedik ama bi kere bile bakmadım 6 senedir. Film dizi yükleyip seyrediyoruz. fotoları genelde telefonla çektiğim için ordakileri açıp bakıyorum anca, yüksek hafızalı bi telefon en iyisi bana göre.

cabrioleter
07-09-2016, 17:33
sandiskin 100 yıl veri saklayan çözümü var ancak 16gb yeterli gelmeyebilir..

Gko
07-09-2016, 17:37
2 tb falan görünce aklım çıktı oha :D

32lik mini usb bellek aldım ben orda saklıyorum :D :D

wolrath
07-09-2016, 17:42
ne olursa olsun yedeklemek iyidir yani yapacagin secim x2 yap bence.
yirtilir, silinir vs onemli ise yedekle kesinlikle.

Schumi
07-09-2016, 17:56
2 diskli bir NAS sisteminde RAID 1 ile koruma altına al. Geceleride Dropbox yada Google Drive gibi bir buluta senkronize yaptır. ADSL'de upload kotadan düşmediği için hızda yavaşlamasın diye geceleri yapsın. NAS üniteleri çok çok az elektrik çektiği için 24 saat açık kalması sorun olmaz.

samara
07-09-2016, 22:09
Harici HDD en temizi :)

Evrenoz
07-09-2016, 22:14
Fotoğraf printerlarının fiyatları nedir?
Kartuşlar kaç adet fotoğraf çıkarır? Kartuş ve fotoğraf kağıdı fiyatları nedir?
Bunları bilen var mı?

EOG
07-09-2016, 22:28
Toplam dosya boyutu ne kadar? Klasörler halinde organize edip cloud a yüklemek en garanti yöntem, mekanik disklerde illaki veri kaybı riski var, çok kez şahit oldum. SSD bir harici ise maliyetli oluyor. 15 GB'tan büyük ise gdrive ya da yandexten ayda 2 dolara 100 gb alabilirsiniz, daha uygunları da vardır belki.

Thracian
07-09-2016, 22:44
Toplam dosya boyutu ne kadar? Klasörler halinde organize edip cloud a yüklemek en garanti yöntem, mekanik disklerde illaki veri kaybı riski var, çok kez şahit oldum. SSD bir harici ise maliyetli oluyor. 15 GB'tan büyük ise gdrive ya da yandexten ayda 2 dolara 100 gb alabilirsiniz, daha uygunları da vardır belki.

Kesinlikle en iyi yöntem bu.

fthdrn
08-09-2016, 07:48
Fotoğraf printerlarının fiyatları nedir?
Kartuşlar kaç adet fotoğraf çıkarır? Kartuş ve fotoğraf kağıdı fiyatları nedir?
Bunları bilen var mı?

Bu eskiden bastırdığımız fotoğraf ölçüsünün bi boy büyüğüne 25 krş almıştı fotoğrafçı. 100 adet bastırmıştım ben belki fiyatı o yüzden değişebilir. 25 kuruşa sattıysa 1 tanesini ona 15 kuruşa mal olmuştur. Oradan yap abi hesabi :)