Orijinalini görmek için tıklayınız : Japonca Öğrenenler Buraya
Öncelikle konu Evrenoz"dan izinlidir.
Konuyu açma amacım forumda Japonca ile uğraşanları biraraya toplayıp yardımlaşmayı sağlamak. :)
Hem birbirimize yardım ederiz hemde bu işe gönül veren üyelerle tanışma kaynaşma ortamı oluşur.
Ana konu başlığına Japonca zormu diye soranlar olacaktır ben direk cevabını vereyim Japonca kolay :)
Bende fazla bilmiyorum, ufaktan tefekten anlıyorum bu işten ama Japonca öğrenmek ciddi manada kolay.
Nede olsa aynı dil ailesine sahibiz. Sadece Kanji öğrenirken biraz daha fazla çalışmalısınız.
Günde 30 kelime ezberleseniz aylık 900 kelime yapıyor, ne demiş Atalarımız damlaya damlaya göl olur.
Yokmu forumda Japonca öğrenen yada Japonca bilen? :)
LnchCntrl
23-03-2016, 11:19
ben daha mıtsubişi diyemiyorum adamlar japonca öğreniyor hıammnnaaa
volume81
23-03-2016, 12:20
ben daha mıtsubişi diyemiyorum adamlar japonca öğreniyor hıammnnaaa
aklıma bu geldi :D
http://www.komiklik.org/wp-content/uploads/2012/04/H2O..-Nas%C4%B1l-Bi%C5%9Fi-ki-O.jpg
LnchCntrl
23-03-2016, 12:25
hahahahaha yarıldım yeminle
PiscocuK
23-03-2016, 12:29
yazılışlarını bilmem ama dil eğitimi alırken japon italyan ispanyol koreli arkadaşlarım vardı basit terimleri öğrenmiştim
koniçiva
genkidasuka
mattane gibi
selam nasılsın günaydın gülegüle vs vs
LnchCntrl
23-03-2016, 12:32
İnternetten giriş seviye ders alabileceğim bi yer var mı peki
İnternetten giriş seviye ders alabileceğim bi yer var mı peki
Reis Japonca.com.TR sitesi en iiisi bence, çok açık bir anlatımı var.
Gelin sizide Japonca"ya başlatalım abi :)
LnchCntrl
23-03-2016, 12:49
valla bu aralar boş zamanım var dediğin siteyi incelicem.
benim ingilizce ı dont work ( yüzme bilmiyorum ) seviyesinde
belki yeteneğim japoncadadır.
inceliyorum
watashi wa no namae wa Timur desu, O-namae wa nan desu ka ? O-shigoto wa nan desu ka ?
Şaka bir yana Japonca hem aşırı kolay hem aşırı zor
Kolay çünkü:
1) aynı temel dil grubundan gelmekteyiz, türkçe bir cümle düşünüp ingilizce söyleseniz yada tersini yapsanız komedi bir sonuç çıkarken Japoncada aynı bizimki gibi özne , yüklem vs gibidir neredeyse türkçe düşünüp karşılığını bulup japonca cümle bile kurabilirsiniz :)
zor çünkü:
1) 3 tip alfabesi vardır
a) hiragana (çok kolay)
b) katakana (çok kolay)
yukarıdaki 2 alfabedede özel isimler gibi mesela bir Siemens gibi yabancı kelimelerde kullanılan ve genelde her bir işareti 2-3 harfin çıkardığı sese denk gelen basit bir alfabedir
c) Kanji , işte burada gidin bir köprü bulun ve atlayın Japonyada ortalama gazete okuma yaşı orta okul da başlıyor siz düşünün bu kadar çalışan, akıllı vede gururlu bir ırkın veledi ancak Hurriyet ekini 12-13 yaşında okuyabilecekse sizin halinizi.
bu alfabede tüm karakterler (semboller ) kendine hastır, atıyorum ağaç için ayrı komple bir sembol olur katakana hiragana gibi seslendirmeye denk gelmezler çıkardığı sesi, nasıl okunacağını , nasıl yazılacağını ve neye benzediğini kafada ezberlemeniz lazım ve hatırladığım kadarıyla temel iletişim için 5000 tane fln vardı.
şahsen bu dili bende aldım, Ankara dil tarih bölümünde Ali hocaya vede Merthan hocayı tanıyorsanız Adanalı ama Kanadalı bir arkadaşımız varmış Mahmut Timur deyin bolca güleceklerdir :) konuşma orta, gezme kral (osaka,tokyo gezdim) :) , hiragana,katakana 10 numara, kanji 1 sene dene,2sene dene sonra kaççç kaçç kaççç :) sonunda doğuduğum yere Kanadaya geri döndüm açıkcası iyikide öyle oldu mühendislik tam bana göre
valla bu aralar boş zamanım var dediğin siteyi incelicem.
benim ingilizce ı dont work ( yüzme bilmiyorum ) seviyesinde
belki yeteneğim japoncadadır.
inceliyorum
Abi hiç merak etme, Japonca"da dil kurallarının çoğu Türkçe"yle aynı.
Hakkaten kelime, yazım kuralları öğrenmesi çok kolay, hatta cümle içindeki kelime dizilişleri bile aynı.
Sizi Japonca öğrenmeye başlatıcam, kafaya koydum reis :)
Japonca"ya başlamayı düşünen arkadaşlara en büyük tavsiyem bu işi severek yapmanız, eğer bu işi severek yapmayacaksanız hiç başlamayın.
Günde 10 tane Kanji öğrenseniz senede 3650 Kanji yapar, ki normal bir Japon gazetesi okumak için yaklaşık 2000 tane yeterlidir.
Ben günde ortalama 30"a yakın kelime öğreniyorum, aylık 900"e yakın oluyor.
3 ayda ise 2500"e yakın kelime yapıyor, 2500 kelime ciddi bir rakam :)
Bu işi sevdikten sonra gerisi hikaye :)
Günlük 20 kelime ve 10 Kanji ezberleseniz 30-40 dakikanızı almaz, ortalama 6 ayda Japon"larla konuşacak kadar Japonca öğrenirsiniz. :)
kardeşim yanlış anlama ama 6 ayda Japonca öğrenmek bir yılda 3650 adet Kanji ezberlemek tek bir kelime ile sadece ÜTOPİK ! ve asla gerçekci değil.
nerede öğrenim görüyorsunuz bilmiyorum ama Üniversite 1de 600 adet öğrenmek (koca yılda) size sınıfı geçmeye yarıyor.
adamların kendi dili, kendi ırkı ölüm kalımmış gibi ezberlenildiği halde Japonyada 2000 kanji ancak 6-7 yılda öğretiliyor (6 yaşında başlanıp 13te bitiyor)
Vasat bir yetişkin Japon 3000 kanji gereksinimi var
yahu bu dilin 18 yaşında sınavı Kanji Kentei Lise sınavı 2136 adet kanji, siz 6 ayda 3650 den söz ediyorsunuz.
ya yeni başladınız ve heyecanlısınız kafanızda şimdilik şişmiş değil yada gerçekten tutku boyutunda seviyorsunuzki iki durumdada size saygı duyarım ama yanlış anlamazsan ben şahsen söz ettiğin kadar kolay olduğunu asla düşünmüyorum.
https://www.italki.com/question/196522
http://www.sljfaq.org/afaq/education.html
http://www.textfugu.com/kanji/kanji-intro/1-2/
kardeşim yanlış anlama ama 6 ayda Japonca öğrenmek bir yılda 3650 adet Kanji ezberlemek tek bir kelime ile sadece ÜTOPİK ! ve asla gerçekci değil.
nerede öğrenim görüyorsunuz bilmiyorum ama Üniversite 1de 600 adet öğrenmek (koca yılda) size sınıfı geçmeye yarıyor.
adamların kendi dili, kendi ırkı ölüm kalımmış gibi ezberlenildiği halde Japonyada 2000 kanji ancak 6-7 yılda öğretiliyor (6 yaşında başlanıp 13te bitiyor)
Vasat bir yetişkin Japon 3000 kanji gereksinimi var
yahu bu dilin 18 yaşında sınavı Kanji Kentei Lise sınavı 2136 adet kanji, siz 6 ayda 3650 den söz ediyorsunuz.
ya yeni başladınız ve heyecanlısınız kafanızda şimdilik şişmiş değil yada gerçekten tutku boyutunda seviyorsunuzki iki durumdada size saygı duyarım ama yanlış anlamazsan ben şahsen söz ettiğin kadar kolay olduğunu asla düşünmüyorum.
https://www.italki.com/question/196522
How is Japanese writing taught to Japanese children? (http://www.sljfaq.org/afaq/education.html)
TextFugu | 2: The Way Japanese Kids Learn Kanji (http://www.textfugu.com/kanji/kanji-intro/1-2/)
Abi bu işi severek yapıyorum belki o yüzden kolay geliyordur, öğrenmek isteyenlerin illaki Kanji öğrenmesine gerek yok.
6 ayda hiçbir dil öğrenilemez haklısınız ama önemli olan sistemli bir şekilde bıkmadan çalışmak.
Bilmiyorum, ben öğrenirken ciddi manada zevk alıyorum.
2006"dan beri Japonca"ya bir tutkum vardı ama o zaman 10 yaşındaydım, imkan yoktu ama her zaman Japonca öğrenmenin hayalini kuruyordum.
Herşey Hızlı Ve Öfkeli 3 Tokyo Yarışı"nı izlememle başladı.
Benim hayalimdi Japonca öğrenmek halada hayalim.
Lise-Üniversite derken bu yıla nasipmiş Japonca öğrenmeye başlamak, belkide dediğiniz gibi bana en büyük hayalim olduğu için kolay geliyordur.
Abi bu işi severek yapıyorum belki o yüzden kolay geliyordur, öğrenmek isteyenlerin illaki Kanji öğrenmesine gerek yok.
6 ayda hiçbir dil öğrenilemez haklısınız ama önemli olan sistemli bir şekilde bıkmadan çalışmak.
Bilmiyorum, ben öğrenirken ciddi manada zevk alıyorum.
2006"dan beri Japonca"ya bir tutkum vardı ama o zaman 10 yaşındaydım, imkan yoktu ama her zaman Japonca öğrenmenin hayalini kuruyordum.
Herşey Hızlı Ve Öfkeli 3 Tokyo Yarışı"nı izlememle başladı.
Benim hayalimdi Japonca öğrenmek halada hayalim.
Lise-Üniversite derken bu yıla nasipmiş Japonca öğrenmeye başlamak, belkide dediğiniz gibi bana en büyük hayalim olduğu için kolay geliyordur.
valla helal olsun kardeşim sana, insanın boş saçma sapan sıradan hayatına bir farklılığının heleki tutkusunun olması ve bunun izinden ilerlemesi sadece takdir edilecek bir durum, seni samimiyetle tebrik ederim.
sınıf arkadaşlarımızdan 5-6 tanesi ne oldu bitti bilmiyorum açıkcası uçuk bir pozisyona vs sahip olan oldumu sanmıyorum ama bu bölümü seçmemdeki en büyük sebeb Komatsu firmasının o yıllardaki Türkiye genel müdürü bir aile dostumuzdurki sayesinde firmaya vede bu iş pazarına girdim.
örnek vereceğim birde gurur duyduğum bir sınıf arkadaşım vardı, adam çobanken dışardan kendi okuyarak idealist bir yapı ile ful çekip japonca seçmişti, herif gel sosisli ısmarlim dediğimde sosisli nedir abi demişti bana benden 3 yaş büyük olduğu halde.
işte o arkadaş Türkiye Toyota temsilcisi, sanırım duyduğum kadarıylada şimdi Daikin Adapazarında üst yönetici olmuş.
en son birkaç yıl önce hatır sormak için aradığumda sosisliyi öğrendinmi lan deiğimde lan ibne ben sabah kalvaltıda Rus havyarı yiyiyorum senin yılda kazandığını ayda kazanıyorum demişti :)
valla helal olsun kardeşim sana, insanın boş saçma sapan sıradan hayatına bir farklılığının heleki tutkusunun olması ve bunun izinden ilerlemesi sadece takdir edilecek bir durum, seni samimiyetle tebrik ederim.
sınıf arkadaşlarımızdan 5-6 tanesi ne oldu bitti bilmiyorum açıkcası uçuk bir pozisyona vs sahip olan oldumu sanmıyorum ama bu bölümü seçmemdeki en büyük sebeb Komatsu firmasının o yıllardaki Türkiye genel müdürü bir aile dostumuzdurki sayesinde firmaya vede bu iş pazarına girdim.
örnek vereceğim birde gurur duyduğum bir sınıf arkadaşım vardı, adam çobanken dışardan kendi okuyarak idealist bir yapı ile ful çekip japonca seçmişti, herif gel sosisli ısmarlim dediğimde sosisli nedir abi demişti bana benden 3 yaş büyük olduğu halde.
işte o arkadaş Türkiye Toyota temsilcisi, sanırım duyduğum kadarıylada şimdi Daikin Adapazarında üst yönetici olmuş.
en son birkaç yıl önce hatır sormak için aradığumda sosisliyi öğrendinmi lan deiğimde lan ibne ben sabah kalvaltıda Rus havyarı yiyiyorum senin yılda kazandığını ayda kazanıyorum demişti :)
Bende tüm samimiyetimle teşekkür ederim abi :)
Valla helal olsun diyorum saygıdeğer arkadaşınıza, insanın içinde olması lazım.
Eli öpülesi adammış.
Abi siz hangi üniversitede Japonca bölümü okudunuz acaba?
Ankara"damı Kayseri"demi :)
Ben çat pat biri iki cümle kullanabiliyorum. NHK'nın eğitim vcdlerinden arkadaşla öğrenmeye başlamıştık.
Alfabeye dalmadım hiç, romanji ile idare ediyordum (japoncanın bizim alfabe ile yazılışı), okunuşu da nerdeyse birebir Türkçe gibi olduğundan çok güzel gidiyodu.
Şimdi steam'de bir oyun var.Learn Japanese To Survive - Hiragana Battle isimli. Ucundan ona başladım aram ısınsın diye.
Bende tüm samimiyetimle teşekkür ederim abi :)
Valla helal olsun diyorum saygıdeğer arkadaşınıza, insanın içinde olması lazım.
Eli öpülesi adammış.
Abi siz hangi üniversitede Japonca bölümü okudunuz acaba?
Ankara"damı Kayseri"demi :)
Ankara dil Tarihte başlamıştım ama dediğim gibi bitiremedim be kardeşim 2 yıl gittim akabinde zaten hayatımın çoğunluğunu yaşadığım kanadaaya geri dönmüştüm makine + hvac (iklimlendirme burda sanırım) mühendisliği okudum .
açıkcası zaman zaman devam etseydim nolurdu diye merak etmedim değil, biliyorsun japonlar dilini bilen yabancılara inanılmaz saygı duyuyor hiç alacağı yoksa bile sırf gururundan desteklemek için herşeyi yapıyorlar.
tahminim bitirmiş olsaydım Komatsuda çalıştığım yıllarda o örnek aldığım abimizin yerini muhtemelen alırdım ve cidden çok iyi para kazanıyor olurdum türkiye şartlarında ancak hayal edilebilecek rakamlardan söz ediyorum ama hepsi kader kısmet işte
Ankara dil Tarihte başlamıştım ama dediğim gibi bitiremedim be kardeşim 2 yıl gittim akabinde zaten hayatımın çoğunluğunu yaşadığım kanadaaya geri dönmüştüm makine + hvac (iklimlendirme burda sanırım) mühendisliği okudum .
açıkcası zaman zaman devam etseydim nolurdu diye merak etmedim değil, biliyorsun japonlar dilini bilen yabancılara inanılmaz saygı duyuyor hiç alacağı yoksa bile sırf gururundan desteklemek için herşeyi yapıyorlar.
tahminim bitirmiş olsaydım Komatsuda çalıştığım yıllarda o örnek aldığım abimizin yerini muhtemelen alırdım ve cidden çok iyi para kazanıyor olurdum türkiye şartlarında ancak hayal edilebilecek rakamlardan söz ediyorum ama hepsi kader kısmet işte
Valla abi kimsenin beni anlayacağını zannetmiyordum ama siz anlıyorsunuz.
Parasında değilim abi, varsın evim-param-malım-mülküm olmasın ama Japonca"m olsun.
Japonya"da küçük bir evde yaşayıp, küçük bir arabam olduktan sonra hayattan bişey beklemiyorum, zaten en büyük hayalim bu :)
Dediğiniz gibi abi herşey nasip kısmet :)
Bi işi seviyorsanız gerisi hikaye :)
Bu japonca İngilizceden daha mı kolay şimdi?
Kardeşim Kore de yaşıyor ama o koreceden daha zor demişti Japonca için. Bu kadar kolaysa Japonca'ya saralım :)
Kardeşim Kore de yaşıyor ama o koreceden daha zor demişti Japonca için. Bu kadar kolaysa Japonca'ya saralım :)
zorunu kolayını bilmiyorum korece ile kıyas yapamam ama maaş anlamında şöyle izah edeyim Japonyada bir tek yani tane domates sezonunda 3-4 usd sezon dışında 7usdye kadar çıkabiliyor, 1 karpuz 40-50 usd.
40m3 bir oda tokyoda yeri ve kalitesine göre 1200usdden başlar
orta kalitede kotlar birkaç yüz usd olabiliyor.
fiyatlar böyle olunca insanlar uçuk rakamlara çalışabiliyor, eğer direk japon firmasının japon kadrosunda çalışıyor ve Türkiyede yaşıyorsanız muhtemelen kalvaltı yapmaya first class uçuşla antepe katmer, öğlen first class uçuşla izmire kumru, akşama bodrum takılıyorsunuz demektir :)
Draniela
23-03-2016, 15:29
Memleketteki insanlar Türkçe konuşmaktan aciz o adamlar 12 yaşında gazeteyi okuyabiliyorsa bizim genel kitle ölmeye 5 dakika kala ancak okuyabilir diye düşünüyorum :D
Keşke herkes Türkçe öğrense. Ne kadar güzel olur :D
buristyle
23-03-2016, 15:36
orama goma burama go. Saygilar
naruto
death note
bleach
izleyerek inanın 8-10 kelime ben öğrendim :D
izlemek bile insanın aklında 3-5 bişey bırakyo,, bende severeim caponcayı ama vakit lazım heves lazım.. bu saatten sonra zor (inş diyelim)
Rıdvan :icon_tup:
::ZaFeR::
23-03-2016, 15:40
Lise yıllarındayken Japonca okumak çok istiyordum ama sonradan çevrenin baskısıyla İngilizce öğretmenliğini seçtim.Gerçi benim gazımla Japonca okuyan arkadaşım oldu.Şimdi bi firmanın call center'ında çalışıyor :) Ben de tek tük bir kaç kelime biliyorum.
Memleketteki insanlar Türkçe konuşmaktan aciz o adamlar 12 yaşında gazeteyi okuyabiliyorsa bizim genel kitle ölmeye 5 dakika kala ancak okuyabilir diye düşünüyorum :D
Keşke herkes Türkçe öğrense. Ne kadar güzel olur :D
üretim bandımızda , ürün gamımızda Forklift'de var hatta Tümosanında direk OEM üretisiyiz , geçen Temsa'ya gittik görüşmeye adam üniversite okumuş işide Forkliftler grubuyla ilgili formen ama PORTTİFFF diyor :)
hatta forkliften çok Portif diyen var piyasada.
bolca görüyoruz ilanlarda geçen ESLAYN A3 gördüm :)
Draniela
23-03-2016, 15:42
üretim bandımızda , ürün gamımızda Forklift'de var hatta Tümosanında direk OEM üretisiyiz , geçen Temsa'ya gittik görüşmeye adam üniversite okumuş işide Forkliftler grubuyla ilgili formen ama PORTTİFFF diyor :)
ahahahah al benden de o kadar :D
Ya herkes portif diyor dedim ben malım herhalde forklift diyorum :D Üretim duruşlarını çıkarırken yazılara bakıyorum neler çıkıyor neler adam taşlamaya DAŞLAMA yazmış :D hepsinin fotolarını çekiyorum
Abi kesinlikle ve kesinlikle ingilizceden daha kolay, aynı dil ailesindeyiz bundan daha güzel ne olabilirki :)
Kanji biraz çalışmayı gerektiriyor ama gerisi ciddi manada çok kolay.
Kelime öğrenirken ilk başta biraz öğrenmeye başlayınca kelimelerin birbiri arasındaki ilişkilerini görüyorsunuz.
Zaten geriside çorap söküğü gibi geliyor, mesela Hana-Çiçek Hanaya-Çiçekçi Hana aynı zamanda Burun anlamınada geliyor, Hon-Kitap Honya-Kitapçı bunun gibi birçok örnek var :)
Birkaç tane örnek vereyim:
-Hana-Çiçek,Burun Hanaya-Çiçekçi
-Hon-Kitap Honya-Kitapçı
-Anata-Sen Anatatachi-Siz
-Watashi-Ben Watashitachi-Biz
-Asa-Sabah, Gohan-Yemek Asagohan-Kahvaltı
-Gemu-Oyun, Suru-Yapmak Gemu Wo Suru-Oyun Oynamak
Bu şekilde çok kelime var.
Ciddi manada çok kolay siz yeterki öğrenmek isteyin :)
zorunu kolayını bilmiyorum korece ile kıyas yapamam ama maaş anlamında şöyle izah edeyim Japonyada bir tek yani tane domates sezonunda 3-4 usd sezon dışında 7usdye kadar çıkabiliyor, 1 karpuz 40-50 usd.
40m3 bir oda tokyoda yeri ve kalitesine göre 1200usdden başlar
orta kalitede kotlar birkaç yüz usd olabiliyor.
fiyatlar böyle olunca insanlar uçuk rakamlara çalışabiliyor, eğer direk japon firmasının japon kadrosunda çalışıyor ve Türkiyede yaşıyorsanız muhtemelen kalvaltı yapmaya first class uçuşla antepe katmer, öğlen first class uçuşla izmire kumru, akşama bodrum takılıyorsunuz demektir :)
Maşallah :)
Abi senle bir ara görüşmek istiyorum Temsa Tümosan vs için :)
Abi o bir şey mi reach truck'a "iştirak" diyorlardı eski şirketimde :D
Nasıl içselleştirdiysek artık. Uzak doğulu kardeşler inanılmaz milliyetçi.
Burda Otokarda ve Toyota fab. çalışanlar kendi markalarından başka araç kullanmıyorlar.
Otokardaki koreliler Sonataya Toyotadakiler de camry ye falan biniyorlar.
Hani verin bi E serisi de binelim mantığı yok.
leader_T
24-03-2016, 14:08
Ben Japon firmasında çalışıyorum. Genel müdürümde japon. şimdilik ingilizce anlaşıyoruz. bende öğrenme isteğindeyim. şirketimizde 2 haftadır eğitimler başladı. şimdilik firma içinde japon birisi veriyor ama bana vasat geldi. pek öğretici değil. bu nedenle belirtmiş olduğunuz internet sitesinden faydalanacağım. yıl sonunda işimle alaklı basit cümleleri kurmayı hedefliyorum :)
burdan paylaşımlara devam edelim. :)
HondatugraL
24-03-2016, 14:25
Japonca öğrenmem demek ülkeyi terketme sebebim. Durursam gondiklesinler kaçarım buralardan ait olduğum dünyaya giderim 2 göz odalı ev kocaman garaj yeter bana :D
Canselmo
24-03-2016, 15:08
Benim arkadasim 1.5 senede iyi bir seviyeye geldi japoncada , ufak tefek ogrenilebilir.
Ama kimse yazıdan bahsetmemis hadi konustuk cat pat, o yazi nedir abi 3 kelime bisey yazicam diye oraya cin ali mi cizelim
Canselmo
24-03-2016, 15:10
Okulda 4 sene rusca gordum en cok onu ogrenemedigime yanarim cok pismanim ,
Hocamiz elinden geleni yapti derse girmemiz icin 2 tane rus kizi bile getirdi ama yok abi olmayinca olmuyor :D
kelalper
24-03-2016, 15:38
valla ben initial D izlerken ciddi anlamda kafayı kırmıştım öğrenicem lan bu dili diye ama iş güç vs yüzünden öğrenemedim. Arabistan da çalışırken 3 ayda arapça öğrendim ama yazmayı öğrenemedim bi türlü. Ders aliim dedim vaktim olmadı vs. Dönünce de konuşmayınca unuttum.
Ne zaman bir Japon görsem sataşırım. Samimiyim. Zaten samimi olarak sataşırım. Laf atarım Konbanwa, Jaa ne! falan. Bu güne kadar kötü bir tepki aldığım olmadı. Yaptığım kötü bir şey mi? Sanmıyorum. Kuvvetle muhtemel yabancısı olduğun bir ülkede, birilerinin senin dilinden sana iyi niyetli bir şeyler söylemesi kötü sayılmaz bence. Pek severim Japonları.
Anime izlemek Japonca öğrenme yolunda faydalı olabilir. Ural-Altay'da olmasından kelli cümle yapıları ve ek alışıyla bizim dilimize yakın oluşu Japonca'yı kolay öğrenilebilir kılacak ana etmenler. (İngilizce'den sonra öğrenilmeli). Lakin konuşmasından ziyade, yazması ayrı bir boyut gibi görünüyor. Kanji öğrenmeye hiç girmiyorum. : )
Tüm bunların dışında da, kendi dilimizi etkin bir şekilde kullanabildiğimizi düşünmüyorum. Bu elbet başka bir dil öğrenme yolunda engel değil. Fakat başka dillere heves ederken, kendi dilimizi layığıyla kullanmamak-kullanamamak şimdilik bir sorun yaratmasa dahi, geleceğe dönük olarak yozlaşmaya giden yolun adımları olacaktır. Zira eskiden Türkçe bu şekilde mi konuşuluyordu? Günlük yaşantımızda kendimizi ifade ederken kullandığımız kelimeler ne kadar seçkin ve geniş yelpazede? Siz hiç, size söylenilene karşılık "aynen aynen" demiyor musunuz? : ) Demeyin.
Ayrıca "vasat" orta demektir. Kötü, orta altı, aşağı seviye, dandik anlamına gelmez.
Yarın konumuza birkaç kelime eklemekle başlayabiliriz bence, günlük 10 kelime öğrensek sende 3650 kelime yapar :)
En fazla 30 dakikamızı alır 10 kelime ezberlemek, haftada bir gramer konusu ve 70 kelime ezberleyebiliriz isterseniz.
Hepimizin araba meraklısı olduğunu düşünürsek, konu işlerken kullandığımız örneklere arabayla ilgili bağdaştırmalar ekleyebiliriz.
Bu sayede konuları ciddi manada uzun sürede aklımızda tutabiliriz :)
Canselmo
24-03-2016, 17:46
Yarın konumuza birkaç kelime eklemekle başlayabiliriz bence, günlük 10 kelime öğrensek sende 3650 kelime yapar :)
En fazla 30 dakikamızı alır 10 kelime ezberlemek, haftada bir gramer konusu ve 70 kelime ezberleyebiliriz isterseniz.
Hepimizin araba meraklısı olduğunu düşünürsek, konu işlerken kullandığımız örneklere arabayla ilgili bağdaştırmalar ekleyebiliriz.
Bu sayede konuları ciddi manada uzun sürede aklımızda tutabiliriz :)
kardeşim iyi güzel de günde 10 kelime öğrensek , 2 gün sonra ben o kelimeleri unuturum bu kadar kolay değil :D
kardeşim iyi güzel de günde 10 kelime öğrensek , 2 gün sonra ben o kelimeleri unuturum bu kadar kolay değil :D
Abi günlük ortalama 20-30 arası kelime ezberliyorum, çözümü kendim buldum sizede söyleyeyim :)
Ezberlediğiniz kelimeleri aklınızda birşeylerle bağdaştırırsanız hiç unutmazsınız, örnek vereyim abi:
Hako---Kutu anlamına gelir, Hakobu---Taşımak anlamına gelir.
Benim aklımda direk olarak "Kutu Taşımak" olarak kaldı, hiç ama hiç unutmuyorum bu sayede :)
Başka bir örnek daha vereyim isterseniz abi:
Japoncada İro---Renk anlamına gelir, İroİro--- Çeşitli anlamına gelir.
Benim aklıma direk olarak bu sözcük "Renk Renk Yani Çeşitli" olarak geliyor.
İlk başta biraz komik gelebilir ama çok ciddi anlamda işe yarıyor.
Önemli olan sizin o kelimeyi aklınızdaki "Türkçe" kelimelerle bağdaştırabilmeniz :)
Maşallah :)
Abi senle bir ara görüşmek istiyorum Temsa Tümosan vs için :)
Her zaman beklerim kardeşim, seve seve adabıyla ağırlarım buraya gel 2kg aldırmadan yollamayız :)
Bolkar1st
25-03-2016, 10:21
Hayalinin pesinden git kardesim bir hedefin olmak ve ona başlayıp pesinden koşmak gibisi yok.
Zor degil istemek onemli olan. Istemek başarmanın yarısı benim gözümde :)
Öncelikle merhabalar,
Bugün Japonca"ya ilk adımlarımızı atabiliriz, size Japoncanın ne kadar kolay olduğunu anlatmakla başlayacağım.
Eminim sizde bana hak verip Japonca"nın ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. :)
Size oldukça basit olan Japonca yazım kurallarını anlatmakla başlıyorum.
Japonca Türkçe"yle aynı dil ailesinde (Ural-Altay) olduğu için bir Türk için Japonca öğrenmek çok kolaydır.
Sadece Kanji öğrenirken biraz daha fazla çalışmanız gerekmektedir, şu anlık konuşma dilini öğrenmekle başlayalım.
İlk olarak Japonca yazım kurallarının ne kadar basit olduğunu örneklerle açıklamakla başlıyorum:
1-Japonca yüklem her zaman cümlenin sonunda yer alır. :)
Siza basit bir örnek vereceğim, bu örneği kendimden değilde başka bir siteden veriyorum çünkü en basit örneklerde birisi bu sayılır.
Diğer örnekleri kendimden vereceğim :)
Watashi wa tabete imasu---Ben yemek yiyorum.
NOT:Wa kelimesinin Türkçe"de karşılığı yoktur, birşey hakkında bilgi vereceğimiz zaman kullanırız diyebiliriz.
":" işareti yerinede kullanılabilir diyebiliriz.
"Wa" kelimesinin kullanım alanını size örnek üzerinde göstermek istiyorum.
Kuruma wa akai desu.---Araba kırmızıdır. Kuruma-Araba Akai---Kırmızı
Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi "Wa" sözcüğünü kullandıktan sonra arabanın hakkında bize bilgi vermiş.
Konumuzda ufak ufak yazım kuralları anlatarak paylaşımlara devam edeceğim, yukarıdaki gibi örneklerle günde 2"şer tane yazım kurallları ile ilgili konular göstererek devam edebiliriz.
Anlatım tarzım vb hoşunuza gitmeyen yerler olursa çekinmeden söyleyebilirsiniz, bu sayede hatalarımı daha iyi görmemi sağlayabilirim :)
Şu anda bende Japoncayı tam olarak bilmiyorum, benimde ciddi manada eksiklerim var.
Yukarıda yazmayı unutmuşum :)
Benim size yukarıda anlattıklarım eksiksiz bilgiler arkadaşlar, size anlattığım konularda eksiklerim yok.
Hatta buraya yazmadan defalarca kontrol ettim eksiğim varmı diye, bu konuya yazdığım anlatım kurallarının doğruluğundan emin olabilirsiniz :)
Benimde Japoncada ileriki birkaç konuda eksiğim var, size burada geçmiş konuları anlatırken bende evde ileriki konulara çalışıyorum.
Bu sayede hem geçmiş konuları tekrar ediyorum hemde gelecek konuları ezberliyorum, bilgilerin doğruluğundan şüpheniz olmasın :)
konuyu takip edicem hep
birde okunuşları da yanlarına yazarsan iyi olabilir
konuyu takip edicem hep
birde okunuşları da yanlarına yazarsan iyi olabilir
Hatırlatmanız için teşekkür ederim,
Tabiki yazarım bundan sonra :)
Öncelikle merhabalar, konulara devam ediyoruz :)
Bugün size yine başlangıç yazım kuralları hakkında bilgi vereceğim.
2-Japonca"da özneyi söylemek zorunda değiliz.
Bundan bir önceki konuda gösterdiğim örnek üzerinden göstermek istiyorum.
Watashi wa tabete imasu --- Ben yemek yiyorum.
Watashii wa tabete imasu --- Yemek yiyorum.
Japonca"dada tıpkı bizim dilimiz olan Türkçe"deki gibi gizli özne vardır, yani özneyi söylememize gerek yoktur.
Eğer yemeği kimin yediği belli değilde cümlenin başına sadece Watashi --- Ben, Anata --- Sen gibi özneleri getirebilirsiniz.
Japonca okuma kuralları bu şekildedir:
Sh - Ş
Ch - Ç
J - C
Shi - Şi
Cha - Ça
Ai, Ei, Ui gibi yazımlar Ay, Ey, Uy şeklinde okunur.
Size video vereyim, eğer dinleme tarzında daha iyi anlıyorsanız video size daha iyi yardımcı olacaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=NUbMtH7fY94
dragstar
28-03-2016, 10:54
kardeşim evvelsi sene yazın gitti japonyaya kursa, burdayken hiç bilmiyordu sadece anime izleyip sözlükden baktığı kadar biliyordu, japonyada intermediate seviyesine kadar geldi burdada maltepede kursa gidiyor, zor diyor ama ingilizceye almancaya göre
kardeşim evvelsi sene yazın gitti japonyaya kursa, burdayken hiç bilmiyordu sadece anime izleyip sözlükden baktığı kadar biliyordu, japonyada intermediate seviyesine kadar geldi burdada maltepede kursa gidiyor, zor diyor ama ingilizceye almancaya göre
Zorluk konusu bence kişiseldir abi, ben Japonca"yı seviyorum :)
Benim 10 yıllık hayalimdi Japonca öğrenmek, hayallerime emin adımlarla ilerliyorum şu anda :)
Herkes Kanji"ye zor gözüyle bakıyor, ki zaten Kanji çalışmayı gerektiriyor.
Ben Kanji ezberlerken zevk alıyorum, hatta zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyorum.
Dışarıdaki yaptığım aktivitelerin verdiği zevk Japonca"nın verdiği zevkin yanında bir hiç sayılır.
yaklaşık 3 aydır fransızca kursunada gidiyorum, bence durum tam tersi avrupa dilleri çok zor.
fransızcayı öğrenemiyorum nedense, bilemiyorum belkide sevmediğimdendir.
"Atalarımız boşuna dememiş abi; "Bir işi yapmanın en kolay yolu o işi sevmektir" diye..." :)
dragstar
28-03-2016, 15:16
Sevmekle alakalı herhalde,kardeşimde çok seviyor
Merhabalar,
Yaklaşık 5-6 aydır Japonca öğreniyordum, yaklaşık 1000 kelime biliyorum.
Normal bir Japon arkadaşımla rahat sohbet edebiliyorum, tabi bazen ufak ufak sıkıntılar oluyor. :)
Önümüzdeki 6 ay içinde tüm gramer konularını bitirip, bildiğim kelime sayısını 4-5 binlere çıkarmayı düşünüyorum.
İnanın bana Japonca çok kolay, bir kez başladığınızda daha bırakamazsınız.
Kelime öğrenmeye başladıktan bir süre sonra kelimelerin birbirleri arasındaki ilişkiyi hemen anlıyorsunuz ve günden güne kelime ezberlemek kolaylaşıyor.
Japonca öğrenmek isteyipte zor olduğunu düşünen varsa hiç beklemeden Japonca öğrenmeye başlasın. Dakika durmasın.
Kanji öğrenmeye ta olarak daha başlamadım ** birkaç tane biliyorum, öğrenmeside oldukça kolay.
Mesela "Balık" Kanji"sinin belirli bir kökü vardır, hayatınızda hiç görüp duymadığınız bir balık türünün Kanji"sini gördüğünüzde Kanji"nin kökünden balık olduğunu anlayabilirsiniz.
Paylaşımlara burdan devam edelim :)
Merhaba arkadaşlar;
Aklınızda çok kolay kalabilecek kelimeler ekliyorum, eminimki aklınızda çok rahat kalacak :)
Toruko:Türkiye
Torukojin:Türk, Türk Vatandaşı, Türkiye Vatandaşı
Torukogo:Türkçe
Adana:Takma İsim, Lakap
Eda:Dal, Ağaç Dalı
Hondai: Asıl Soru
Takumi:Yetenekli
İkiİki:Canlı, Hayat Dolu
Hattatsu:Gelişme, Büyüme
Subarashii:Mükemmel Harika
Bakın, hemen ezberlediniz bile :)
Düzenleme:
Eda:Dal, Ağaç Dalı demek :)
Tekrar Düzenleme:
Eda: Dal demek, ":" ile "D" yanyana gelince gülücük oluyormuş, bende diyorum neden olmuyor. :)
Merhaba arkadaşlar;
Bilgisayarım açılmadığı için konuyu güncelleyip anlatım yapamıyorum.
Hemen hemen 6 ay oldu Japonca"ya başlayalı, belki çok azda geçmiş olabilir.
1600 kelime ve gramerin 3"te 1"ini öğrendim, ilk 5 ay kendimi hiç kasmadım günlük yarım saat çalıştım, son 1 aydır Japonca delisi oldum :) Günde en az 1 saat, bazende gece 12"lere kadar Japonca çalışıyorum.
İnternetten eklediğim Japon arkadaşlarımla rahat rahat konuşabiliyorum, tabi arada yazacağım kelimeleri sözlükten kontrol ediyorum tam olarak doğrumu diye, yanlış öğrenmek istemem sonuçta.
Günlük en az 20 kelime öğrenerek gidiyorum, buda aylık en az 600 kelime yapıyor.
Bu yıl bitiminde 5000 Kelime ve grameri bitireceğim.
Geri kalan 1 yılda ise Japonca"mı tam anlamıyla pekiştireceğim.
Japonca öğrenmek isteyipte çekinen varsa dakika durmasın, inanın çok kolay :D
6 ayda iyi yol ilerledim kendime göre, sizde dakika durmayın :D
Benim kuzen kore dizileri manyagı alt yazisiz izliyor rahatsız. Japonca yı da ogrenir herhalde.
Benim kuzen kore dizileri manyagı alt yazisiz izliyor rahatsız. Japonca yı da ogrenir herhalde.
Fatih abi insanlar değişik bakıyor böyle insanlara.
Japonca çalışıyorum eve misafir geliyor ne yapıyo bu deli der gibi bakıyor :D
Kafaya koyduysa kesinlikle öğrenir bence.
i-vtec07
02-06-2016, 13:24
Valla sinan kardeşim senin Son posta larını okuyunca bende merak sardım :D kültür olarak katkısı tartışılmaz. Peki japonca öğrenmenin iş hayatına nasıl bi katkısı olur acaba ?
Kursu var mı antaltada bi araştıracam .
i-vtec07
02-06-2016, 13:28
Edit: antalyada
Valla sinan kardeşim senin Son posta larını okuyunca bende merak sardım :D kültür olarak katkısı tartışılmaz. Peki japonca öğrenmenin iş hayatına nasıl bi katkısı olur acaba ?
Kursu var mı antaltada bi araştıracam .
Reis Türkiye"de biraz zor maalesef, iş hayatı için ciddi ciddi N2 seviyesine kadar bilmeniz gerekiyor.
Buda eksiksiz 1000 Kanji+10 Bin Kelime+ Bütün gramer.
Bildiğim kadarıyla konsolosluktaki JLPT sınavlarına girip belge alarak turizm, tercümanlık vb yerlerde çalışabiliyorsunuz.
Ama iş için "Japon Dili Ve Edebiyatı" okuyabilirsiniz, bu sayede Japonya"da yaşayıp çalışabilirsiniz.
Ben hobi olarak yapıyorum :)
Eğer iş için düşünüyorsanız güzel bir kurs+hocayla rahatça N2-N1 seviyesine kadar öğrenebilirsiniz. :)
Edit: antalyada
İş hayatı için bir diğer seçenekte Japonya"da dil okuluna gitmek, Japonya"da bu sayede üniversite bile okuyabilirsiniz.
Benim şu anda imkanım olsa dakika durmam Japonya"ya giderim.
Ama imkan yok işte :)
Ama yaşım 30"ada gelse, 40"ada gelse gidicem kafaya koydum :)
Verilen bilgiler çohei çok teşekkür ederim.
Bu işi en iyi nasıl çözerim? Kursa falan gitmeden önce kanjiyi hiraganayı ezberlemek lazım mı yoksa kursla beraber mi gitmek lazım? Jıca'ya gitmek istiyorum ben burada, Türk Japon vakfı var kurs açıyolar.
Verilen bilgiler çohei çok teşekkür ederim.
Bu işi en iyi nasıl çözerim? Kursa falan gitmeden önce kanjiyi hiraganayı ezberlemek lazım mı yoksa kursla beraber mi gitmek lazım? Jıca'ya gitmek istiyorum ben burada, Türk Japon vakfı var kurs açıyolar.
Abi önce Hiragana"yı, sonra Katagana"yı ve daha sonra Kanji"yi ezberlemek lazım.
Kursa gitmeden önce Hiragana"yı bilmeniz size çok yardımcı olacaktır.
Ben şu anda alfabeleri daha bilmiyorum, ilk başta kelimeleri öğreneyim dedim.
Ama bence siz kesinlikle ilk önce alfabe öğrenmeye başlayın, ki bende hemen bugünlerde başlayacağım :)
Kelime öğrenirken ilk başta Japonca-Türkçe şeklinde öğrenin çünkü bu şekilde akılda daha kolay kalıyor.
Kelime ezberlerken ezberlediğiniz kelimeleri Türkçe kelimelerle tamamlayın, bu sayede hiç ama hiç unutmazsınız.
Mesela Subarashii-Mükemmel,Harika demek, benim aklıma Subaru"dan geliyor :)
Kelime öğrenirken bir anda arka arkaya öğrenmeye çalışmayın, 1"er 1"er ezberleyin.
Bu sayede öğrenmesi çok çok kolay oluyor.
İşin içine kursta girince çok ciddi manada rahat öğrenebilirsiniz, ben evde 6 ayda öğrendiğim Japonca"yla Japon arkadaşlarım araba fiyatları hakkında bile konuşabiliyorum. :)
Yalnız Japonca öğrenirken Japonca bide izlemeyi ihmal etmeyin çünkü konuşmaları anlayabilmek için kulak alışkanlığı gerekiyor.
Türkiye'nin En Büyük Japonca EÄŸitim Portalı (http://www.Japonca.com.TR) ben buradan ayrıntılı öğreniyorum.
Konuları sırasıyla ve çok düzenli.
Video izlemek için kesinlikle kulak alışkanlığı şart, günlük 10 kelime öğrenseniz yıllık 3650 kelime yapıyor.
1 yılda rahatça günlük konuşabilirsiniz :)
Anime bizim işimiz :D Bir kulak dolgunluğu var.
Dediklerini yapayım. Teşekkür ediyorum, cidden.
Anime bizim işimiz :D Bir kulak dolgunluğu var.
Dediklerini yapayım. Teşekkür ediyorum, cidden.
Önemli değil abi, yalnız anime izleyebilmek için tavsiye ettiğim sitedeki "Japonca argo sözcükler-kelimeler" bölümüne bakmanızı tavsiye ederim.
Animelerde kullanılan dil sokak dili, birde anime izlerken alt yazılar her zaman tam olarak çevrilmez.
Bazen yakın anlamlı çeviriyorlar.
Yani takılmayın benim gibi alt yazılara :D
meLaNchoLic
03-06-2016, 02:36
konuyu takipte kalayım.. benimde öğrenesim varda önce kendimi azıcık motive edeyim :D
konuyu takipte kalayım.. benimde öğrenesim varda önce kendimi azıcık motive edeyim :D
Ekibe bir kişi daha kattık :)
Motive olmak için 1-2 günde arabalarla ilgili Japonca 15-20 kelime öğrenip İnitial D izlemenizi tavsiye ederim, ben öyle yaptım.
2-3 kelime duyduklarını anlayıncada insan kendini elinde defter kalem Japonca çalışırken buluyor zaten. :)
Konuyu güncelleyelim arkadaşlar :)
Bilgisayarımda maalesefki ufak bir sorun olduğundan dolayı gramer anşatamıyorum, mobilden girerken 15 dakika sınırı olduğu için anlatmak gerçekten çok zor oluyor.
Japonca öğrenen arkadaşlara 8 aylık Japonca tecrübelerime dayanan birkaç ipucu vereyim, eminimki çok işinize yarayacak :D
-Japon arkadaş bulmak istiyorsanız "hellotalk" isimli uygulamayı indirmenizi öğrenirim çünkü bu uygulamada bir sürü "Türkçe" öğrenen Japon var, hemde Türkçeleri mükemmel. Size gramer dahi anlatacak kadar Türkçe"si iyi olanlar var.
-Facebookta Japon arkadaş grupları var buradan Japon arkadaşlar edinebilirsiniz, yalnız bu grupların dışında Japon arkadaş bulmak biraz zor. Yabancılarla konuşma taraftarı pek değiller.
-Kelime öğrenmenin en kolay yönlerinden birisi Anime izlemek, aklınızda hertürlü kalıyor.
-Facebook vb sosyal medya hesaplarınızdan Japon arkadaş edindiyseniz Japonca öğrendiğinizi "kesinlikle" ona söyleyin, akai halde iletişim kuramam-anlaşamam korkusu var adamlarda. Bu yüzden biraz çekiniyorlar. Bugün yeni tanıştığım bir Japon bana skypten Japonca dersi vermeyi teklif etti. :)
-Kawaii - Güzel demek arkadaşlar ama sadece bayanlara karşı "tatlı, güzel, sevimli, şirin" manasında kullanılıyor. Geçenlerde bir Japon"la konuşuyorum. Bana birşey söyledi bende durumun güzelliğini belirtmek manasında (iyi, güzel) kawaii desu. dedim. Adam daha sonra "ben adamım" dedi. Sonra bana olayı açıkladı, kawaii sadece bayanlar için "sevimli, güzel" manasında kullanılıyormuş :D
-Kelime öğrenmenin bir diğer kolay yolu ise Japonca şarkı dinlemektir, şarkı sözleri direk olarak aklınıza girdiği için sözlüğe bakıp Türkçesi"ni direkt ezberliyorsunuz.
Şu anda 7-8 aylık Japonca"mla Japon videolarını izleyebiliyorum, tabi arada anlamadığım yer oluyor doğal olarak.
Buda demek oluyorki Japonca gerçekten çok kolay :)
Hatta gramerle ilgili aklıma takılan yerleri bile "7-8 aylık Japonca"mla" Japon arkadaşlarıma sorabiliyorum :D
Gelelim anime konusuna :D
Anime izlemek biraz zor arkadaşlar, anime dili gerçekten çok farklı bir dil.
Normal Japonca videoların (Yavaş konuşma) %70-80"ini anlayabiliyorsam animelerin %30-40"ını anlayabiliyorum.
Sokak dili biraz farklı açıkçası.
Kafanıza takılan soru olursa sorabilirsiniz :D
Konuyu güncelleyeyim arkadaşlar,
Buraya en son yazdığımdan beri oturup Japonca çalışamadım.
Bu yaklaşık 6 aylık zaman diliminde birtakım sağlık sorunlarım ve sağlık sorunlarımın getirdiği psikolojik sıkıntılarım oldu.
Çok yakın bir zamanda yine günlük 3+ saat üstü çalışmaya başlayacağım. Kafanıza takılan birşey olursa sorabilirsiniz.
Japonca en güzel aksan Türklerde Valla, cesaret edebilen varsa bir ingilizin Japonca konuşma videolarına baksın :D
Bizim dilimiz gibi sondan eklemeli dillerde diğer dillerin insanları çakılıyor sanki, bilemiyorum.
Kolay gelsin. Forum abileri konuya bakınca bunlar deli heralde diyo galiba :D
8.000rpm
27-12-2016, 22:32
Direkt konuyla ilgili değil ama şu bilgiyi aktarmak istedim
Japonyada türklere vize uygulanmıyor , vizesiz gidilebilen güzel bir memleket bu Japan :)
Ama şimdiye kadar bizden oraya el kol sallaya sallaya giden bazı arkadaşların türlü huysuzluk itlik düzenbazlık efendime söyleyeyim nerde pislik varsa hepsine bulaştıkları için Japon hükümeti bir karar alıyor , gelen türklere ciddi bir sorgu sual yapıyorlar
Yine vize yok ama bol bol detaylı sohbet ediyorlar havaalanında diye biliyorum :)
Japoncayı best motoring videolarından değil de ilim irfan yuvalarından öğrenmek güzel bir hamle , buna çaba sarfeden herkesi tebrik ederim
Japonca değil ama bir diğer uzak doğu dillerinden Çince öğrendim. Gerçekçi konuşmak gerekirse hiçte kolay diller değiller. Kullandığımız ortak alfabe yok. Her im(karakter) yeni anlamlar ifade ediyor. Çok meşakkatli bir iş bu dilleri öğrenmek. Örnek vermek gerekirse bir Çin'linin kendi dilini tam anlamıyla öğrenmesi 20 yaşını buluyor. Japonca ile ortak imlerimiz var ancak anlam ve okunuşları farklı.
İnternetten, videolardan sadece o dili öğrendiğinizi zannedersiniz. Karşınıza birisi çıkar 2 kelam eder böyle kalırsınız. Öyle oturup kelime ezberleme ile bu dil öğreniliyor zannedilir. En güzeli imkan yaratıp o coğrafyada yaşamak. Kültürü ve insanları tanımak. Dil öğrenirken insanlarla etkileşimde olmak öğrenim hızınızı artırıyor, telaffuzunuz güçlenir, Bir japon gibi düşünüp konuşursunuz bu da size ivme kazandırır. :)
Direkt konuyla ilgili değil ama şu bilgiyi aktarmak istedim
Japonyada türklere vize uygulanmıyor , vizesiz gidilebilen güzel bir memleket bu Japan :)
Ama şimdiye kadar bizden oraya el kol sallaya sallaya giden bazı arkadaşların türlü huysuzluk itlik düzenbazlık efendime söyleyeyim nerde pislik varsa hepsine bulaştıkları için Japon hükümeti bir karar alıyor , gelen türklere ciddi bir sorgu sual yapıyorlar
Yine vize yok ama bol bol detaylı sohbet ediyorlar havaalanında diye biliyorum :)
Japoncayı best motoring videolarından değil de ilim irfan yuvalarından öğrenmek güzel bir hamle , buna çaba sarfeden herkesi tebrik ederim
Abi bildiğim kadarıyla Japonya"da en çok suça karışan 3. milletiz. Topu topu 7000 Türk var Japonya"da. Ne ara suça karıştınız, ne ara 7000 kişilik sayıyla ilk 3"e girdiniz :)
Sorgu işinde haklısınız, çok ciddi bir disiplin varmış sınırda.
Japonca bambaşka bir dünya, zaten kurumsal dışında disiplinsiz çalışmayla" tam anlamıyla" öğrenmek bence çok zor. Adam gibi birisinden ders almak şart. Tabi benimki çılgınlık seviyesinde orası ayrı :)
Japonca değil ama bir diğer uzak doğu dillerinden Çince öğrendim. Gerçekçi konuşmak gerekirse hiçte kolay diller değiller. Kullandığımız ortak alfabe yok. Her im(karakter) yeni anlamlar ifade ediyor. Çok meşakkatli bir iş bu dilleri öğrenmek. Örnek vermek gerekirse bir Çin'linin kendi dilini tam anlamıyla öğrenmesi 20 yaşını buluyor. Japonca ile ortak imlerimiz var ancak anlam ve okunuşları farklı.
İnternetten, videolardan sadece o dili öğrendiğinizi zannedersiniz. Karşınıza birisi çıkar 2 kelam eder böyle kalırsınız. Öyle oturup kelime ezberleme ile bu dil öğreniliyor zannedilir. En güzeli imkan yaratıp o coğrafyada yaşamak. Kültürü ve insanları tanımak. Dil öğrenirken insanlarla etkileşimde olmak öğrenim hızınızı artırıyor, telaffuzunuz güçlenir, Bir japon gibi düşünüp konuşursunuz bu da size ivme kazandırır. :)
çince cidden zor değil zorun daha zoru :)
Japonca"da ben Kanji öğrenmesemde olur diyordum ama Kanji öğrenmeden bence olmaz.
Yukarıdaki yazımdada belirttim, dil öğrenmek gerçekten farklı bir dünya. Oturup ciddi ciddi çalışmadan öğrenmek imkansız zaten ama çalışınca oluyor orası ayrı.
Japonya"da yaşamadan Japonca tam olarak öğrenilemez bence, ve en önemlisi bu işe heves etmek gerekiyor.
Ben severek çalışıyorum, ki çalışmaya başladığım zamanda kısa bir sürede ciddi ilerleme kaydetmiştim.
Tabi günde 3+ saatlerde çalışıyordum. İnsan sevmedikten sonra yapamaz, zaten YAPMAMALIDA :)
Biraz bakındım öğrendiğim gramerlere ve kelimelere hemen hemen hiçbirini unutmamışım çünkü severek öğrenmiştim öğrenebildiğim kadarını :)
1,5 yıldır fransadayım dil kursuna falanda gidiyorum fransızca ama 2 hafta çalışmayayım ertesi gün tek bir kelime kalmıyor aklımda. Hala konuşamıyorum 1,5 yıl oldu, üstelik çalışmama rağmen.
bişeyi sevmiyorsanız o işi yapmayın, olmuyor :)
Üniversiteye Japonyada devam etmek gibi bir planım var, belki olur belki olmaz ama bilmiyorum.
Zaten konuşmakla yazışmak arasında bile tonla fark var. Yalnız bu işler azim istiyor. Hayatının bir kısmını vermeden yapılabilecek bişey değil.
Sizide tebrik ederim :)
Bu arada çin"lilerin hepsi çok soğuk insanlar, okulda 2 tane çinli arkadaşım vardı kimseyle konuşmazlardı.
Bu arada çin"lilerin hepsi çok soğuk insanlar, okulda 2 tane çinli arkadaşım vardı kimseyle konuşmazlardı.
Bana kızanlar olacaktır ancak Japonlar onurlu insanlar. Sözüne güvenilir kişiler genel olarak
imprezaWRC
28-12-2016, 11:38
Sinan58 Senin mesajların ve Japonik kanalından sonra yine Japonca merakım depreşti. Birkaç sene önce konuşma kılavuzu almıştım. Onun sayesinde çat pat konuşmaya başlamıştım ama devamını getirmemiştim.
Boş vakitlerde yine o kitaba sarılayım birazda ezber çalışayım bu yaşımdan sonra da sınava girerim belki yetkinlik belgesini tuttururum. (ne mokuma yarar bilemem ama en azından merak ettiğim teknik kitapları okur hale gelirim, an itibariyle sadece otomobil fotoğraflarına bakabiliyorum :D :D )
P.S : Kütüğü Kyoto'ya aldırabiliyormuyuz. Ben Japonları, Japon otomobillerini, Japonca'yı, Japonya'yı çok seviyorum desem alırlar mı :D Subaru'da çalışayım, fabrikaya yakın ev versinler, oğlanı da okula veririz oldu bitti. Herif zaten ufaktan ufaktan domo arigato gozaimas diyor :D :D
imprezaWRC
28-12-2016, 11:50
İş gereği birkaç kere Çinli'ler ile görüşmek zorunda kalmıştım. 3.görüşmede yanıma Çince bilen Türk tercüman verdiler. Heriflerin bazısı İngilizce bilmiyordu, tercüman ile işi çözmüştüm. Tercümana, Çince'yi nasıl öğrendin diye sormuştum; Çin'de Üniversite okumuş olmasına rağmen, elinde bir defter ile dolaşıyordu ve o defterde kelimeler yazıyordu. 5000 kelime ezberlemiş fakat olay kelime ezberlemek değil, herşey hece hece öğreniliyormuş. Yani, kelimeden çok heceler ve anlamlarını ezberlemek gerekiyor. Hece mece ezberlemek bu saatten sonra zor.
Bugüne kadar şantiylerde karşılaştığım Çinliler soğuk tipler değildi ama teknik personelden bir iki tanesinin kütük kesin Bağcılar'dı :D :D . Adamın hareketler, bakışlar, tavırlar...vs tam Bağcılar Apaçi'sine uyuyordu :D :D
imprezaWRC
28-12-2016, 11:55
Bendeki kitap bu, http://www.dr.com.tr/Kitap/Pratik-Japonca-El-Kitabi/Junri-Masuda/Foreign-Languages/Language/Phrase-Book-and-Language/urunno=0000000025182
Japonca yazılanlar ile ilgili bir çalışması yok, sadece konuşma odaklı bir kitap. Günlük, lazım olabilecek cümleler ve kelimeler var. Ben bir ara heveslenip naber napıyon nasıl gidiyor seviyesine kadar ilerlemiştim. Konulacak Japon olmayınca haliyle ezberlediklerimin çoğu gitti :(
imprezaWRC
28-12-2016, 11:59
Bendeki kitap bu, http://www.dr.com.tr/Kitap/Pratik-Japonca-El-Kitabi/Junri-Masuda/Foreign-Languages/Language/Phrase-Book-and-Language/urunno=0000000025182
Japonca yazılanlar ile ilgili bir çalışması yok, sadece konuşma odaklı bir kitap. Günlük, lazım olabilecek cümleler ve kelimeler var. Ben bir ara heveslenip naber napıyon nasıl gidiyor seviyesine kadar ilerlemiştim. Konulacak Japon olmayınca haliyle ezberlediklerimin çoğu gitti :(
Universitede ders olarak almistim. Almancadan falan kolay gelmisti. Cok garip kurallari vardi. Kultur farkliligindan dolayi hep bi tesekkur-rica iliskisi. Mesela birine hediye verirken iki elle verip dozo lazim. O da hediyeyi alirken iki elle alip domo demesi gerekir. Yoksa cok ayip eder saygisizlik yapar. Saygisizligin luzumu yok :D garip garip kulturleri var. Mesela kufur diye bisey yok. Bol bol hakaret var. Yere tukurmek serbest, uzerine basmak ayipmis. Ulen canini yedigim Türkiyem be :D
Birde bi alfabesi var sorma gitsin. Final sorusu alfabeydi sadece :D
Bana kızanlar olacaktır ancak Japonlar onurlu insanlar. Sözüne güvenilir kişiler genel olarak
İstanbulda köprümüzde mühendis bir Japon hata yaptığı için intihar etmişti, ben çok üzülmüştüm.
Gururlu, onurlu insanlar.
Sinan58 Senin mesajların ve Japonik kanalından sonra yine Japonca merakım depreşti. Birkaç sene önce konuşma kılavuzu almıştım. Onun sayesinde çat pat konuşmaya başlamıştım ama devamını getirmemiştim.
Boş vakitlerde yine o kitaba sarılayım birazda ezber çalışayım bu yaşımdan sonra da sınava girerim belki yetkinlik belgesini tuttururum. (ne mokuma yarar bilemem ama en azından merak ettiğim teknik kitapları okur hale gelirim, an itibariyle sadece otomobil fotoğraflarına bakabiliyorum :D :D )
P.S : Kütüğü Kyoto'ya aldırabiliyormuyuz. Ben Japonları, Japon otomobillerini, Japonca'yı, Japonya'yı çok seviyorum desem alırlar mı :D Subaru'da çalışayım, fabrikaya yakın ev versinler, oğlanı da okula veririz oldu bitti. Herif zaten ufaktan ufaktan domo arigato gozaimas diyor :D :D
Hiç sorma abi, Japonik kanalının videolarını izledikten sonra adamın içinde bir burukluk oluyor nedense.
Sanki Japonya Türkiye"nin, memleketimizin bir parçası gibi geliyor bana.
Zaten dışarıdan gidenler genelde araba fabrikasında çalışıyorlar. Ama cidden efsane olur, sabah kalk işine git akşama Kadar Subaru yap; çıkıştata Subaru"na binip evine git :)
Japonya başbakanı olsam ülkeye avrupalı amerikalı sokmam, berbat etmedikleri bir Japonya kaldı onuda yedirmeyiz :)
çinli"ler bir acayip zaten; kimseyle konuşmazlar falan bayaa sıkıcı tipler. çince uçurum, öğrenmeye yürek istiyor. Anormal hareketleri var, sanarsın hepsi panik atak :D
Bence kitap olmadan öğrenilemez, ben Kanjide öğreneceğim abi. İmkanım olursa gidip yerinde, Japonya"da öğreneceğim.
Japonyada insan yaşlanmaz abi :)
Universitede ders olarak almistim. Almancadan falan kolay gelmisti. Cok garip kurallari vardi. Kultur farkliligindan dolayi hep bi tesekkur-rica iliskisi. Mesela birine hediye verirken iki elle verip dozo lazim. O da hediyeyi alirken iki elle alip domo demesi gerekir. Yoksa cok ayip eder saygisizlik yapar. Saygisizligin luzumu yok :D garip garip kulturleri var. Mesela kufur diye bisey yok. Bol bol hakaret var. Yere tukurmek serbest, uzerine basmak ayipmis. Ulen canini yedigim Türkiyem be :D
Adamlar saygı üzerine kurulu, güzelde bir kültürleri var.
Devlet yıllık izin kullanmaya zorluyor Japonları, nasıl bir çalışma azmiyse yıllık izni bile kullanmıyorlar :)
3 tane alfabeleri var, Türkiyeme kurban olayım VALLAHA :)
imprezaWRC
28-12-2016, 13:51
Hiç sorma abi, Japonik kanalının videolarını izledikten sonra adamın içinde bir burukluk oluyor nedense.
Sanki Japonya Türkiye"nin, memleketimizin bir parçası gibi geliyor bana.
Zaten dışarıdan gidenler genelde araba fabrikasında çalışıyorlar. Ama cidden efsane olur, sabah kalk işine git akşama Kadar Subaru yap; çıkıştata Subaru"na binip evine git :)
Japonya başbakanı olsam ülkeye avrupalı amerikalı sokmam, berbat etmedikleri bir Japonya kaldı onuda yedirmeyiz :)
çinli"ler bir acayip zaten; kimseyle konuşmazlar falan bayaa sıkıcı tipler. çince uçurum, öğrenmeye yürek istiyor. Anormal hareketleri var, sanarsın hepsi panik atak :D
Bence kitap olmadan öğrenilemez, ben Kanjide öğreneceğim abi. İmkanım olursa gidip yerinde, Japonya"da öğreneceğim.
Japonyada insan yaşlanmaz abi :)
Ben 2008'de gidip birkaç yeri gezmiştim. Gezi fiyatları uygun olsa bir kere daha gitmeyi çok istiyorum. Kyoto ve Nara tam benlik yerler. Orada huzurla yaşayabilirim.
Ben 2008'de gidip birkaç yeri gezmiştim. Gezi fiyatları uygun olsa bir kere daha gitmeyi çok istiyorum. Kyoto ve Nara tam benlik yerler. Orada huzurla yaşayabilirim.
Abi uçuşlar gerçekten çok pahalı, ama benim en büyük hayallerimden birisi bisikletle TÜRKİYE-JAPONYA turu yapabilmek :)
2. bir GÜRKAN GENÇ olabilmek. Tabi sağlam tecrübe ve sağlam cesaret isteyen bir iş. Hayal işte.
Kurda kuşa yem olmakta var işin ucunda :D
Onumuzde ki donem secmeli ders olarak rusca mi yoksa japonca mi secsem beyler? ***** rusya ile iliskiler guzel gidiyor belki bi ise yarayabilir. Japonca konusunda hala karar veremedim ama japon kizlarinin o tatliligi, utangacligi rus kizlarini s.ker atar. Bu da ayrica kafa mi kurcaliyor :D
Onumuzde ki donem secmeli ders olarak rusca mi yoksa japonca mi secsem beyler? ***** rusya ile iliskiler guzel gidiyor belki bi ise yarayabilir. Japonca konusunda hala karar veremedim ama japon kizlarinin o tatliligi, utangacligi rus kizlarini s.ker atar. Bu da ayrica kafa mi kurcaliyor :D
Bence ilk başta 1-2 hafta Japonca öğrenmeye başlayıp sonra karar vermelisiniz. Japonca"yı sevmezsiniz yapamazsınız açık ve net :)
rusça konusunda tam olarak bilgim yok ama çok kaba bir dil, youtube"da birkaç kez denk gelmiştim kulak tırmalıyor. Tabi bu benim görüşüm.
Bu işin Hiragana"sı, Katagana"sı ve Kanji"si var, severseniz çocuk oyuncağı :)
SevmezSEniz demek istemiştim, kusuruma bakmayın :)
Cince bildigim icin japoncanin kolay gelecegini dusunuyorum ama nerede kullanicam iste o da var. Rusca ise oyle degil ogrendikten sonra ulkede heryerde kullanma imkani var :)
SevmezSEniz demek istemiştim, kusuruma bakmayın :)
alinti bir ust mesajda unuttuk alinti yapmayi :D
alinti bir ust mesajda unuttuk alinti yapmayi :D
O zaman öğrenirsiniz, zaten Japonca öğrenenler çoğu meslek üzerine değil zevk aldığı için öğreniyor bence :)
Meslek üzerine Japonca"yı öğrenenlerde genellikle üniversitede Japon Dili Ve Edebiyatı okuyorlar.
Sizin bileceğiniz iş.
benim cok ilgim var bi ara hem anime hemde best motoringden kovalamistim ama 10 15 sozcukte kaldi. anime izleyerek japonca ogrenmis arkadasim mevcut takir takir konusuyo okuyo cocuk bende cat pat bilmek isterim upgarage da calisicak eleman ariyolar ver elini jzx100 mark2 :D
benim cok ilgim var bi ara hem anime hemde best motoringden kovalamistim ama 10 15 sozcukte kaldi. anime izleyerek japonca ogrenmis arkadasim mevcut takir takir konusuyo okuyo cocuk bende cat pat bilmek isterim upgarage da calisicak eleman ariyolar ver elini jzx100 mark2 :D
Toyota Chaser"leri, Toyota Mark 2"leri görünce adamın işi gücü bırakıp Japonca çalışası geliyor :)
Japonya"da okulları araştırdım arkadaşlar, bu bilgileri sizle paylaşayım. Yalnız kurallar çok SERT :)
-Türkiye"de Japonya ile doğrudan bağlantılı Devlet kontrolündeki kurumlar var, bu kurumlara başvuruyorsunuz.
Daha sonra Türkiyemiz"deki bu kurumlar sizin yerinize Japonya"daki okullarla iletişime geçip vizeye kadar sizin adınıza çıkartıyorlar.
-1 yıl Japonya"da size yetecek kadar belirli bir parayı banka hesabınızda bulundurmanız gerekiyor. Yani bir nevi sizin güvenciniz oluyor bu para.
-Vizeniz çıktığında gidiyorsunuz.
GELELİM ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YERE :D
-Yaklaşık 1,5 yıllık dil eğitimi bittikten sonra resmi olarak üniversite veya dershaneye devam etmezseniz 2 hafta içinde Türkiye"ye geri dönüyorsunuz.
-Dil okuluna %85 ve üzeri gitmezseniz vizeye elveda diyorsunuz, vizeniz yanıyor :D