PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hayat mı bozuldu biz mi büyüdük?

Draniela
25-02-2016, 19:45
27 yaşına gireceğim benim mi çok tuhafıma gidiyor yoksa herkes aynı şeyi mi düşünüyor?
Hep bir dolandırma, hep bir kazık atma, cinayeti vs. vs. bitmiyor. Forumda bile devamlı bu tarz başlıklar açılıyor.
Bazen diyorum ki düzen hep böyleydi ama biz küçüktük farkında değildik ya da harbiden insanlarda karakter vardı sonradan bozuldu.
1 paket sigarayı dolaptan çalan insanlar var ya aklıma geldikçe sinir oluyorum. Kerameti sigara yani.

fthdrn
25-02-2016, 19:47
Kıyamet yaklaşıyor..

Evrenoz
25-02-2016, 19:54
Toplumun, hayatın her anında her alanında.. Sorunun cevabı tek kelime;
YOZLAŞMA

Benim çocukluğumda toplum, insanlar böyle değildi.. Edep vardı, adap vardı, utanma vardı, saygı vardı, görgü vardı, şeref vardı, namus vardı, Allah korkusu vardı..

Çalanın, dolandıranın, güçlü olup güçsüzü ezenin, hırsızın, utanmazlığın, yüzsüzlüğün prim yaptığı bir dönemdeyiz artık..

dahan
25-02-2016, 19:58
haberleri vs izlemezseniz sıkıntı yok her şey düzeliyo,,,,

turbo&quattro
25-02-2016, 20:11
Baski, hayat pahaliligi, adaletsizlik, siddet, otekilesme, karsit dusunceye saygisizlik....Belki bunlar daha oncelerde de vardi ama 2002 kasimdan sonra hersey cok ama cok degisti.

kelalper
25-02-2016, 20:16
Bizim çocukluğumuzda eve muz girdiği zaman annemiz babamız sokakta yememize izin vermezdi ayıp diye. İnsanlar o kadar ince düşünürdü. Apartmanın otoparkında eğim vardı. Hafta sonu insanlar erken çıkacaklarsa arabayı çalıştırmadan boşa alıp otoparktan çıktıktan sonra sokakta arabayı çalıştırırlardı. Yeşilyurtta bütün apartmanların bahçesinde meyve ağacı vardı. Meyvaya daldığımız zaman tokatı evdekilerden yerdik. Yaşlı teyze gördüğümüz zaman tanımasakta maçı bırakır elindekileri alır yardım ederdik. Yazları akşam evin balkonunda yemek yer gelen geçen afiyet olsun dediği zaman buyur ederdik. Samimi tanıdıklar hop balkona atlar bi tabakta onlara koyardık. Evlerde camlarda parmaklık olmazdı giriş katında oturduğumuz halde. 1 kere bile hırsız girmedi. Ne oldu göç başladı ne kadar öküz eğitimsiz adam varsa taşı toprağı altın diye geldi onun var benim yok diye çaldı çırptı. Politikacılar oy uğruna hapistekileri ikide bir afla dışarı saldı. Sonucu bu. Şimdi arkadaş araba alıcak olan arkadaşına yardım edecek diye yardımcı olucam ayağına aradan komisyon alıyor. Arkadaşıma başka arkadaştan araba alıcaz. Yakın arkadaş ikiside. Satan herif kazık atmaya çalışıo. Nasılsa arada ben vardım diye. Herkes daha zengin olmak için milli değer duygusunu insanlığını kaybetti.

livaneli
25-02-2016, 20:42
Toplumun, hayatın her anında her alanında.. Sorunun cevabı tek kelime;
YOZLAŞMA

Benim çocukluğumda toplum, insanlar böyle değildi.. Edep vardı, adap vardı, utanma vardı, saygı vardı, görgü vardı, şeref vardı, namus vardı, Allah korkusu vardı..

Çalanın, dolandıranın, güçlü olup güçsüzü ezenin, hırsızın, utanmazlığın, yüzsüzlüğün prim yaptığı bir dönemdeyiz artık..

Balık baştan kokar.

R.I.P
25-02-2016, 21:11
eskinin şerefsizliği günümüzün uyanıklığı olmuş

Satanael
25-02-2016, 21:13
İnsanlığı unuttu bizim insanımız en başında yukarıda arkadaşlar cok güzel demişler cok güzel acıklamalar ile özetlemişler zaten.

Doyumsuz olduk hep daha fazlasını isteme yetmediğinde hak hukuk tanımama başladı en önemlisi saygı kalmadı kimsede.Tvler olsun yaşam bicimimiz olsun.Saygı duymayı utanılacak bişiymiş gibi göstermeye başladı insanımız.

Yaşam şartları diyor ya insanlar bakıyorumda biz cok daha iyi şartlardayız eskilere göre eskiden olan yokluklar zorluklar şimdi kacımıza cıksa ne kadar dayanabiliriz diye soruyorum kendime.ama ne oldu her yeni nesilde daha bi doyumsuzluk oldugundan dolayı artık hayat sartları zormus gibi geliyor bize.Lükse alıstırıldık yetmediğinde karsıdakinin hakkına saygı duymamayı.

Cevremde benle yaşıt yada bi tık daha büyüklere bakıyorumda kactanesi gercek manada yetiştirdiği cocuk ile ilgileniyor.Sorsam coguna neyi eksik diyor ama o cocugun manevi duyguları eksik en önemlisi.Mantık cok basitleşmiş evlenilecek evleniliyor e yıllar biraz geciyor nolacak hadi cocuk yapalım.Anne baba calısıyor kalan zamanda hepsi ya internet üzerinde ya kendi alemlerindeler cocuk arada boşlukta baba telefon al cocugum baba o al cocugum baba bu al cocugum.Alda bana bulaşma mantıgı var artık cogu ailede.nesil ahlaki olarakta manevi olarakta hic iyiye gitmiyoruz ama hadi hayırlısı.

Hani bizim insanımız icin derler ya hep biz misafirperveriz biz dost canlısıyız biz milliyetciyiz diye.Bence biz sadece cıkarcı bi millet olduk başka acıklaması yok.

Dragger
25-02-2016, 21:24
Eskiden aile terbiyesi denen birşey vardı, sonra bu o.çocukları türedi düzen değişti.

TigeR
25-02-2016, 21:31
Birbiriyle dalga geçme,arkasından kuyusunu kazmalar çoğaldı.Eline tespih alanı adam saydılar.Bana para gelsin de nasıl gelirse gelsin ne olursa olsun bana dokunmasın mantığı geldi.Çıkar ilişkileri için millet birbirinin biyerini yalamaya başladı sonra ortalık iyice bozuldu zaten.

Kadyr
25-02-2016, 21:32
herkesin dediklerine katılıyorum oyüzden tekrar aynı şeyleri yazmayayım.
çocukluk zamanlarında hep derlerdi avrupalaşıcaz falan filan diye tabi ozaman ergendik ya adamlar rahat rahat yiyişiyor sokakta falan diye aklımızdan geçerdi hep.tabi biz büyük gel zaman git zaman biz ergenlikten çıktık. avrupalaşıcaz ayağınada sadece sokaklarda rahatça yiyişenleri örnek aldık adamlarki saygıyı hoşgörüyü alamadık bizdekide hepten bitti neredeyse. tek tük hale düştük yazıklar olsun bizlere.

kanashibari
25-02-2016, 21:34
Balık baştan kokar.

220T
25-02-2016, 21:35
Göz görmeyince gönül katlanıyordu belki ya da zaten var olan ahlâksızlık potansiyeli,ortaya çıkmak için bir işaret,vesile bekliyordu.Nasıl oldu peki bu?Toplumumuzun her şeyi olan televizyonun,farklı içerikleri yansıtmasıyla.Dizilerde yaratılan sahte şatafatlı hayatlar;bir giydiğini bir daha giymeyen,bir yediğini bir daha yemeyen sözde elit karakterler,gelir seviyesi düşük olan insanların resmen gözüne sokuldu.Sınıf farkının gerçekleri abartılı bir şekilde vurgulanırken bir kesime de umutsuzluk,olumsuzluk pompalanıyordu aslında.Bu durumu da yanlış yorumlamaya müsait güruh,çalışarak bir şey olmayacağı,mesajını aldığını düşündü ve kolay yoldan para kazanma arzusunun temelleri atıldı.Başlığa konu olan sebep de bu arzudur bana göre.Alın teri,kapitalizm çarkına yenik düştü maalesef.

MBuğra
25-02-2016, 21:47
Toplum o kadar kutuplaştırıldı ve hoşgörü yerine nefret ekildi insanlar arasına.

14 yaşındaki çocukların birbirini ispiyonlamaya başladığı düzende bazı şeyler için artık çok geç kalındığını düşünüyorum.

http://t24.com.tr/haber/bakan-kilic-sikayet-etti-ortaokul-ogrencilerine-cumhurbaskanina-hakaretten-ceza-verildi-iddiasi,329413

Sinan58
25-02-2016, 22:01
Yukarıdaki benden büyük abiler durumu çok güzel özetlemiş.
Şu an verilen eğitiminde bu salak sistemde katkı payı büyük.
Biz ilkokulda öğretmenlerimize saygısızlık hiç ama hiç yapmazdık, onlarda bize hiç ama hiç yapmazlardı.
Bize dersleri sevdirirlerdi. Ben şuana kadar ne öğrendiysem ilkokul öğretmenlerim sayesinde öğrendim.
"ALLAH" hepsinden bin kere razı olsun.
Lise üniversite derken daha sonra birşeyler öğrenmenin sadece hocada bittiğini anladım.
Daha sonrasındaki eğitim sisteminide hepiniz görüyorsunuz zaten.
Bir işte karşılıklı "saygı sevgi" yoksa o işin hiçbir anlamı yok kesinlikle.
Yaklaşık 2-3 yıldır tv izlemeyi bıraktım maçlar dışında, ne kadar saçma programlar var yahu.
Eskiden köylülerimiz kahvede toplanıp sohbet ederlerdi.
Nerde o eski muhabbetler.
Eskiden herkes birbirine yardım ederdi şimdi ise insanlar 3-5 kuruş için eşini dostunu öldürüyor.
Yazık Valla yazık ne diyeyim.
avrupa birliği avrupa birliği diye diye ülkeyi ne hale getirdiler.
Sizin avrupa birliği dediğiniz şeyde samimiyet-dostluk denen şey yok, sadece kimse hakkını yedirmiyor o kadar.
Nasıl bir ülke olduk arkadaş, ağlanacak halimize gülüyoruz.
Yazık yemin ediyorum bize, yazık...

msk_bmw
25-02-2016, 22:12
Çok yazacak şey varda sabretmek lazım, gün gelir devran döner. Dünya bir günlük değil, bunu unutan herkesin tepe taklak oluşunu göreceğiz bir gün.

Satanael
25-02-2016, 22:15
Toplum o kadar kutuplaştırıldı ve hoşgörü yerine nefret ekildi insanlar arasına.

Evet bu konuda hem fikiriz fakat bizimde icimizde varmış demekki.İnsan oglu bu istemediği bişeyi bura bura soksanız ossura ossura cıkartır.

o yüzdendirki kutuplaşma vs insanlar bölündü demek cok basit geliyorki bana benim etrafımda din meshep siyasi görüş olarak bana cok uc insanlar dahi olsa herbirisi ile hala daha saygılı bi arkadaşlığım dostlugum var ve bu kolay kolay bozulmazda.Cünki bozmak en basitidir.Karsıdaki insanın düşüncesini sevmiyor olabiliriz ama en önemlisi o kişiye saygı duymuyorsak zaten olay bitmiş demektir.Her cümlede bahsettiğim gibi saygı yani en önemlisi bu.Bircok arkadasım ile böyle devam eder benim hayatımda onun düşüncelerini benimsemesemde saygı duyarım uzatmayız olayları o yolunda ben yolumda gider.Ama hır gür cıkarız birbirimize baskı kurup dusunce istekler konusunda baskı kursak ikimizden birisi elbette ters bişi yapacaktır buda arkadaslıgı dostlugu bitirmek demektir. bu yüzdendirki bişileri bozmak en basitidir zor olan devam ettirmesini bilmek. Neden herkez böyle yapamıyor kutuplaştık diyoruz neden oldu bütün bunlar... birazda icimizde varmış bizim sorun burada..

Bazı dostluklarda bile derler ya 10 kere iyilik yaparsın iyi olursun bi kere istediği olmayınca senden kötüsü yok.Böyle olmaz işte her zaman herşey insanların istedigi gibi olmuyor bu hayatta herşeyden önce bunu ögrenmeliyiz sonra kutuplaşma vs kalmıyor. ben bu konuda eminim. Sorun birazda eğitimsel dicem ama okullardaki bu eğitim değil bu insanın kendi etik anlamda eğitebilmesinde...

Sevgi saygı herşeyin başında gelir insanlar bu iki kavramın farkına önemine varsalardı unutmasalardı bu kavramı bu hale gelmezdik.herşeyen önce aile kavramı cok önemli herkez silkinip bi nereye ne hale geliyoruz demeli.Herkez öncelikle kendiside dahil olmak üzere biraz bazı seylerin farkına varabiliyorsak kücüksek elimizden geldiğince aile büyügüysek eşimize cocugumuza bazı değerlerin farkına varmalarını anlatarak sohbetler farkına vardırmalıyız.

Üstüne basa basa diyorum aile kavramlarının cogu bitme noktasında insanlar kendilerin bi haber yaşar durumda geriden gelen nesil sıkıntılı geliyor sebeb hem bi daha iyisi olsun azmi- hep bi daha fazlasına aclık.Büyüklerin kücüklere yol gösterici olması gereken bi toplumda kücüklerin büyüklere saygısı yokken büyüklerinde kendi dünyalarında kaybolduklarını görmüyormuyuz bu hayatta.

Tayfun.O
25-02-2016, 22:23
Bir toplumdan Allah korusu olmazsa böyle olur.
Ölümlü dünya . Herkes öleceğini bilerek yaşasa arabanı evinin önünde kitlemeye gerek kalmaz.

Tayfun.O
25-02-2016, 22:28
Ölümlü dünya . Herkes öleceğini bilerek yaşasa arabanı evinin önünde kitlemeye gerek kalmaz.

Ek olarak insanların gözünü hırs bürümüş.
Durumu iyi olan her çıkan iphone modelini alıyor. Gariban Özeniyor tabi oda istiyor olmuyor olmadıkça hırslanıp üç kagıtçılığa baş vuruyor.
İnsanlar Durumun yoksa almazsın kardeşim bizde çok şey istedik yoktan anladık kimsenin malına göz dikmedik.

EmreS13
25-02-2016, 22:32
Bi laf vardır; "Medeniyetleşme adı altında ... Gerek yok" diye...
Dolandırıcılığın, kaypakçılığın, sırttan vurmanın doğru olduğunu sanan ve buna inandırılan bi toplum olduk malesef. İnsanlar birbirlerine karşı saygıyı yitirdi. Herkes ne oldum delisi oldu.
Daha yazacak sayfalarca şey çıkar aslında, büyük bi kısmınıda önceki mesajlarda abilerimiz yazmış.

Asil
25-02-2016, 22:37
Bu alem, yeryüzü Kerbela'ya tanıklık etmiş. Emanete, gerçeğe hakkıyla sahip çıkmamış insanoğlu. Yozlaşmış, yozlaşmış ve daha da yozlaşıyor. Güzel insanların hor görülüp, zulüm gördüğü; zalimlerin ve kindarların bolca biat edildiği bu alemde daha ne, nasıl düzelecek? Hepimiz bu kötülüğe ama az ama çok ortağız. Emanetlerimize, değerlerimize hakkıyla sahip çıkıp, kardeşlerimize ve evlatlarımıza gerçeği anlatıyor muyuz? Bunları hakkıyla yaptığına inanan varsa tenzih ederim.
Allah hepimize doğruyu idrak edebilme ve uygulayabilme noktasında hidayet versin. Amin.

ümitech
25-02-2016, 22:44
kork Allah'tan korkmayandan..
Allah korkusu maalesef bitti !

16EC813
25-02-2016, 22:48
Biz eskiden su içerdik testiden :)
Binalar ve zinalar artınca kıyamet alamet-i derlerdi büyüklerimiz

34btr1907
25-02-2016, 23:31

Hırıstıyan yani dinle tehtid edilmeyen abd de kaldım 3 yıl,görgüde ve saygıda Allah korkusu olan ülkelerden ! 150 yıl öndeler..eğitim ve aile der susarım.

+soner
25-02-2016, 23:33
Eğitim bitik,sorgulama sıfır,körükörüne inanmak had safhada.

Bazen başı kapalı full makyajlı,tayt gibi kot pantolon giyen ve 10 cm topuklu hatunlar görüyorum. Bunlar bir gün ana olacak ve çocukları nasıl olacak diye sormadan edemiyorum. Zihniyetle icraat arasında dağlar kadar fark var.

orhan0633
25-02-2016, 23:42
Hadi hepsini bir kenara bırakalım. Canımız önceden de bu kadar ucuz muydu ? Muhtemelen sizlerden yaşça küçüğüm fakat herşeyin farkındayım yerinde bir konu olmuş.

Tavuk keser gibi her gün haberlerde ölüm haberleri izliyoruz. Ne basite indirgedik bunu. Ne kadar olağanmış gibi geliyor gözümüze artık. Kuru kuruya "Allah rahmet eylesin" demek bile gelmiyor içimden sadece bununla sınırlı kalacağım için.

hanz10
25-02-2016, 23:44
Üstteki yorumlarda büyükler açıklamış gereğince, her zaman şükrederim Aileme yetiştirme tarzlarına, kimseyi küçük görmedik, millete yalniş yapmadık, milletin karısına kızına laf atmadik, namussuzluk, şerefsizlik yapmadık. Üzülenle üzüldük , gülenle güldük belki iyi niyetliydik ama biz bundan kaybettik. İnsanlığımızı yitirmedik çok şükür.

Ama şu 2.5 senedir o kadar değişti ki insanlar, iti köpeği şerefsizi her şeyi türedi, güveneceğin bir kişi bile zor kaldı. İyi niyetli olsak bile bize yalniş yapar mı düşüncesini bile düşündük nerdeyse, otobüste metroda e5 te , yolda yürürken bile insanın insana tahamülü kalmamiş yan kesik bakış atmalar ne desemde kavga çıkarsam napsamda moral bozsam can yaksam derdine düşmüş millet. Allah herkesi iyi insanlarla karşılaştırsın yoksa bura istanbul yutarlar adami.

Satanael
25-02-2016, 23:55
Eğitim bitik,sorgulama sıfır,körükörüne inanmak had safhada.

Bazen başı kapalı full makyajlı,tayt gibi kot pantolon giyen ve 10 cm topuklu hatunlar görüyorum. Bunlar bir gün ana olacak ve çocukları nasıl olacak diye sormadan edemiyorum. Zihniyetle icraat arasında dağlar kadar fark var.

kusura bakmada insanların dıs görünüşleri ile bu konunun ne alakası var onu cozemedim.. olay gene baska amaclara kayacak gibi duruyor ama.. bizim bahsettiklerimizin bunlarla siyasetle yada baska bişi ile alakası yok...

Satanael
25-02-2016, 23:56
bazı konulardaki kişisel görüşleri bu konu altında akıtmalı olarak izah etmemeliyiz bence.

rx-7
26-02-2016, 00:51
Yaptıkları siyaseti,yönetimi vb beğenin beğenmeyin, Ecevit gibi dürüst,beş kuruş parası olmamış,torosa binen bir başbakandan sonra,Sezer gibi faturalarını cepten ödeyen,trafik ışıklarında bekleyen bir Cumhurbaşkanı' ndan sonra aynı pozisyonlara onlardan sonra gelen insanların yaptıklarına bakarsak yaşadıklarımız çok normal...

alihan_27
26-02-2016, 01:11
Öncedende böyleydi. Gözükmüyordu, baskılanıyordu. Toplum baskısı, kişisel özgürlüğe dönüşmeye başlayınca pislik gün yüzüne çıkıyor. Yanlış anlaşılmasın ne baskı taraftarı nede özgürlük karşıtıyım. Demek istediğim temelde olan bozukluk ilk fırsatta kendini kusuyor.
Sanki önceden dolandırıcı, hırsız, tecavüzcü yokmuydu kendini karanlıkta gizliyordu münferit seviyede kalıyordu bilinirlilik açısından, şimdikiler arsız örneğin hırsız senin malında kendini hak sahibi görüyor artık veya dolandırıcı kanmasaydı diyor açık açık.

Canselmo
26-02-2016, 01:12
Eskiden herkes paylaşımcıydı birşey alınıyordu ama komşulara komşu cocuklarına dağıtılıyordu görgüsüzlük yoktu
Şimdi hep bencilik var, ben zengin olayım, ben yiyim içiyim

forwett
26-02-2016, 04:39
Kanunlarımızın değişmesi cezaevi şartlarının işlenilen suça bağlı olarak otel modundan çıkıp amerikadaki gibi pislik bir ortama dönüştürülmesi lazım. Hırsızın arsızın dolandırıcının bu şekilde caydırılması lazım. Toplum olarak modernleşme adı altında değerlerimizi yitirdik. Modernleşmeyi bilimde sanatta gelişme değil, ahlaksızlıkta gelişme olarak algıladık. Sonuç olarak buradayız. İşimiz gücümüz para, sex, eğlence olmuş.

aslan
26-02-2016, 06:36
Teknoloji hayatımıza girdikten sonra oldu bunlar hep

zübeyir
26-02-2016, 06:47
İstiklal marşımızın şairininin 4.kıtasının 4.dizesindede deiği gibi

Medeniyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Gunumuzde bu sözun ne kadar dogru oldugu tartısılmaz sanırım..Çağdaşlaşalım,kalkınalım.Avrupa avrupa diye diye yüzümüze gözümüze herşeyi bulaştırdık.İnsanlık degerlerimizin cogu yıtıp gidiyor..komşu komşuyu tanımıyor.görünce slm vermiyor. eve hırsız giriyor.kimse bulaşmamak için arkasını dönüyor.para için artık herşeyi satar oldu insanımız.Elbette bilimde ve bunun gibi birçok şeyde medeniyetten nasibimizi alabileceğimiz şeyler var ama Dini işimize geldiği gibi,örf adetleride onlar gibi yaşamaya başladığımız an bu hale geleceğimiz baştan belliydi zaten. inşallah bir dönüşüm olur. yoksa daha neler izleyeceğiz.

*AddO*
26-02-2016, 06:59
Cehennemden korktuğun için günah işlemekten kaçarsan, cennete girmek için sevap işlersen, dini duygularını zayıflattıklarında her türlü pisliği yaparsın.
Din içten gelerek yapılır, bu da ahlaktır.
Bizde ahlak kalmadı.

Erdem K.
26-02-2016, 07:24
Sakız adasında çoğu yerleşim bölgesinde ev giriş kapısının üzerinde anahtarlar duruyor, ev sahipleri yaşlı olduğundan arada sırada komşuları girip bakıyor, acil bir durum olursa kapıyı açmak kolay olsun diye düşünüyorlarmış, çok garipsemiştim ve imrendim açıkçası.

Bizim evler kafes gibi ama bu da caydırıcı olmuyor, hırsızlar demir parmaklıkları kesip öyle giriyor içeri ...

ghibli06
26-02-2016, 07:35
biz küçükken Brezilya dizileri vardı TV lerde, zaten topu topu TRT1 sonrasında 1-2 kanal daha... biz dalga geçerdik 'yahu bu Brezilyalılar dünyanın en kötü ekonomisine sahip ama adamlar maşallah şatolarda yaşıyor, ne kadar komikler!'

şimdi dizilere bakıyorum, adam F458ini garajına koyuyor, havuzlu bahçesinden geçerek uşağına eşyaları almasına söyleyip malikanesinin 55 odasından birine geçiyor, sabah şoförüne gelme diyerek teknesine atlayıp evli sevgilisi ile denize açılıyor...

Runaway
26-02-2016, 07:38
dünya değişiyor biz hızla değişiyoruz farkında olmadan, bunun bir çok sebebi var bana göre...

Mesela

https://www.youtube.com/watch?v=sy5NfBzxpj8

mannerboy
26-02-2016, 08:37
Teknolojinin getirdiği kolaylıklar insanlığı bitirdide denebilir.İlk büyük icat cep telefonu diyebiliriz ilk zamanlar arama yapmak için haberdar olmak için kullanılırdı yararlıydı.sonrası kamera müzik çalar derken herşey oldu başımızı kaldıramıyoruz.2. internet oldu arama motoru diye başladık mırc-ıcq-camfrog-messenger gibi pc başına bağlayan bağımlılık yaratan olaylar gelişti.siber alemide unutmamak lazım ilk türk sosyal paylaşım sitesi istanbul sosyetesine özel yonja vardı seren serengil ordan evlilik yapmıştı profiline yabancı diziler kullandığın parfümlerin markalarını falan yazıyodun popülerliğin artıyodu özendirme başladı diyebiliriz.cep telefonu ve internet yaygınlaştıkça bir evde zorunluluk haline gelince eskiden tek telefon evde 3 cep telefonu + adsl ücreti eklendi 150 tlye yakın bi extra gider oluştu sürekli yenilenen cep telefonları furyası patlama yaptı 3210 ilk antensiz telefon 5210 vav su geçirmez 8850 mafya babalarına özel sürekli bi harcama hiç borçsuz olamadı alt kesim alt kesim ne kadar dara düşerse şiddet aksi olma ters cevap verme çaresizlik başlıyor. geçen dükkana geldi elinde resimli bir kağıt oğluma yardım topluyorum yaş 35 vardır çalışabilcek durumdasın dedim geri yolladım dışarda telefonu çaldı samsungdu galiba dokunmatik cuma günleri caminin önünde allah rızası diye ablalar olur kimisi belki 25 yaşında falandır sapa sağlamlar bak dükkanım karşıda camları silincek 1 saatii almaz 20 tl veririm evde çocuğum bekler ! herşeyin arkasına sığınmamak lazım ben bilinçli olursam benden olanıda bilinçli yapmaya gayret ederim boşvermişlik yapmamak lazım. hep bi hengame içersindeyiz ödemeler taksitler nasıl para kazanırım vardı eskiden şimdi nasıl kolay para kazanırım.geçen bi arkadaş sosyal programlar hakkında bişiler yazmıştı o konudada buna benzer yazı yazdım silin telefonunuzda swarm tango snapcat vs vs facebook tweet instagram ara ara kullanın wathsapp gerektiğinde kullanın bi ortama gidildiğinde telefonları bi köşeye koyun eline alana hesabı kitleyin

Berkan
26-02-2016, 08:45
adamlar yazmış zamanında
"yenik düşüyor herşey zamana biz büyüdük ve kirlendi dünya"

AliDogukan
26-02-2016, 08:52
Bu kötüleşmenin yıllara göre bir grafiğini çizecek olursak son 3 yılda eğimin çok artmasını nasıl,neyle yorumlarsınız ?

oabayram
26-02-2016, 08:58
bütün bu dediklerinin bana göre cevabı medya insanlara ne verirse insanların onu benimsemesiyle alakalı bkz; hipodermik iğne kuramı.

BahadırALTUN
26-02-2016, 09:05
Bence her ikisi de doğru. Hayat bozuldu ve biz büyüdüğümüz için bunun farkına vardık.

Şu anda çocuk olanlarda hep beraber onlara hazırladığımız dünya sayesinde, bizim çocukluğumuzdaki kadar saf değiller
ve bizim nesiller , bozulma oranının artarak devam etmesi için elinden geleni ardına koymuyor.

Birde bu bozulmayı hep beraber biz yapıyoruz. Dışarıdan birileri gelip memleketi , hayatımızı bozup gitmiyor. Medya , telefon , basın , i,nternet ; bunları mantıklı kullanmak bizim elimizde. Hepsininde alternatifleri yada fayda sağlanacak şekilde olanları var.

Birileri gelip bize bunu yapıp gitmişde, bizim hiç suçumuz yokmuş gibi yapılan yorumlar komik oluyor.
Birde herkesin çocukluğunun masum, tertemiz olmasına imkan yok , bu kadar şe...siz nerden türedi o zaman ?

Evrenoz
26-02-2016, 09:07
Sorun teknoloji, sorun modernleşme diyen arkadaşlar..

Yurtdışına çıkın.. Bi ingiltereye, italyaya hatta mümkünse isviçreye gidin. Saygı, sevgi, anlayış, ahlak, görgü nasıl oluyormuş hayran hayran izleyin.. Oralarda teknoloji yok mu? Alası var.. Mevzu teknoloji değil dolayısıyla... İnsanlık, insanlık.. İnsanlığını kaybedersen teknolojinin göbeğinde de olsan, uzağında da olsan farketmez.

lnd_samet
26-02-2016, 09:10
Allah evlatlarımızı korusun. güzel günler görmesini nasip etsin. gerisinin taa amk.

brave
26-02-2016, 09:11
yok kardesım daha yenı yenı basladı bu olaylar vs kıyamet alemeti gibi birsey :)

M3CSL
26-02-2016, 09:26
Egitimsiz ulkede kapitalizmin etkileri diyorum. Cahillik en buyuk tehlike toplumlar icin. Hicbirsey bilmeyen kitleler ( buna okumus televole kulturu ozellikle dahil)ne yapmasi gerektigini bilemez oradan oraya savrulur,tek olay statu haline gelir.medya ve kutuplasma ile yonlendirilir. Sonuc ortada..

ghibli06
26-02-2016, 09:58

Yurtdışına çıkın.. Bi ingiltereye, italyaya hatta mümkünse isviçreye gidin. Saygı, sevgi, anlayış, ahlak, görgü nasıl oluyormuş hayran hayran izleyin.. Oralarda teknoloji yok mu? Alası var.. Mevzu teknoloji değil dolayısıyla... İnsanlık, insanlık.. İnsanlığını kaybedersen teknolojinin göbeğinde de olsan, uzağında da olsan farketmez.

biz modernleşme ile para kazanmayı birbirinden ayıramadık... ceplerinde para olanlara özenip cebi bir şekilde doldurmanın mübah olduğuna inandık, hırsızlık da arttı yolsuzluk da, dolandırıcılık da, gasp da cinayet de...

oabayram
26-02-2016, 10:12

sorun gücü elinde bulunduranın teknolojiyi kendi çıkarları doğrultusunda yönetmesi,kullanması

Maxi
26-02-2016, 10:26

aynen... bu yozlaşmanın tüm dünyada olduğunu sanıyor heralde insanlar
hayır, türkiyede var.
teknoloji her yerde var ama türkiye yalancılar, sapıklar, şerefsizler, uyanıklar, itler, köpekler, ciğersizler ile dolu.
önceden de böyleydi sadece sayıları arttı!! ve siz bunu teknoloji sayesinde biliyor hale geldiniz
eskiden sadece gazete ve haberlerden duyardınız artık 5dk sonra twitter - forum yada facebook üzerinden haberiniz oluyor..

dolayısı ile mesele teknoloji değil insan faktörü
bizim insanımız avrupadaki insan gibi değildir, o yüzden avrupayı 1-1 kopyalarsan herşey b.o.k olur!
imam osurursa cemaat sıçar derler ya, işte o türkiye için doğru :)
en ufak bir gevşeklik olsun, onu dibine kadar zorlar bizim insanımız

34btr1907
26-02-2016, 10:33
suçlu teknoloji,suçlu bilim oldu ya ağzım açık okuyorum yobazlık akıyor paçalardan.

türkiyede dr olan,adam akıllı araştırma yapan bilim insanları ,layıkıyla işini yapan avukatlar,şirket sahipleri,hadi hepsini geçtim,yolda para bulupta sahibini arayan insanlar taş devrinde yaşıyor dimi ?

kansızım,hırsızım,bencilim,çakalım,orda burda ahlak bekçisiyim ama aklımdan neler geçer of demiyorda insan oğlu suçu ilime bilime atıyor çok garip,

forwett
26-02-2016, 11:06
sorun gücü elinde bulunduranın teknolojiyi kendi çıkarları doğrultusunda yönetmesi,kullanması

Kesinlikle katılıyorum. Özellikle medya, televizyon dizileri ve saçma sapan programlar. Evlilik programına çıkan kadın adama ilk malvarlığını soruyor. Dizilere bakıyoruz en fakir aile ulaşımını taksiyle sağlıyor. Orta gelir düzeyliler villalarda yaşıyor. Bu durum cahil adamın hayattaki bir numaralı amacını para kazanmak yapıyor helal ya da haram. En garibi Türk dizilerinde Türk örf adetlerine göre halkın yaşadığı şekilde yaşayan karakter yok. Hepsi modern(!).

İnsanlar gösterişi yaptıkları işlerle, aldıkları başarılar ile değil, ceplerindeki 9999999 taksitle alınan iphonelar ile, altlarındaki 10 yıl krediyle alınmış 20 yaşındaki arabalarla yapıyor. Son yıllardaki alım gücünün düşüşü vergi yükünün ve fakirliğin artışı da eklenince, halkımızda ayaklar yorgana göre uzanmayınca eller başkalarının cebine uzanır oldu.

süleymann
26-02-2016, 11:16
eskiden üç kagıtçılar vardı şimdi onların o. çoçukları oldu.

LnchCntrl
26-02-2016, 11:33
Bence sorun artık herkesin herşeye daha kolay ulaşması.

Sosyal medya platformlarını yeri geliyor ben dahi bilinçsizce kullanıyorum, yerli yersiz ,gerekli gereksiz bir sürü bilgi çöplüğü.

Şahsen ben detailworld den seramik kaplama öğrenmiş biriyim, ama adamın ilgi alanı farklı tech e bile adam çarpayım diye üye olan tipler oldu.

Herşey gün yüzüne çıktı velhasıl, sır diye bişey kalmadı, o yüzden bence durum bu noktada.

Günden güne yozlaşıyoruz, medeniyetini örnek aldığımız ülkeleri çok yanlış anladık.

Örnek vermek gerekirse, Çin tüm dünyaya sürekli birşeyler ihraç ediyor, biz ise o kadar özeniyoruz ki yapabildiğim sadece köpek yediklerini öğrenmek vs vs..

Kadyr
26-02-2016, 11:42
herşeye ulaşabilirlik olması başkasının malına el uzatmaya veya saygısız olmayı gerektirmez.
http://www.haberturk.com/gundem/haber/1201316-ahlak-polisinden-adanada-swingera-sucustu
mesela bunlarda teknolojiyi kullanıyor eskiden olsa gidip grup sex yapalım diyemezlerdi herhalde. onlarda teknolojiyi kullanıyor bende aynı teknolojiyi kullanıyorum. ben ne gidip milleti dolandırmaya çalışıyorum nede başkasının karısına sulanıyorum. gerçi bana gelip karı koca beraber teklif etse gene kabul etmem orası ayrı bir şeyde. oda yetişme tarzımızdan dolayı. burdada geçenki konularda gördük oğlu hırsız ailesinden o desteği aldığı apaçık ortada idi. bakalım bizden sonraki nesil nasıl olacak bizim çocuklarımız nasıl bir nesil olacak. allah esirgesin demeliyiz ve ona göre yetiştirmeliyiz çocuklarımızı

immortalboss
26-02-2016, 11:44
Yıl 98.Babam iş gereği akşam eve gelir.Hastalıktan ölüyorum.Beni sırtında götürdü hastaneye.Evimizin dibinde taksi durağı,otobüs durağı vardı.Binemedik paramız yok diye.3-4 km sırtında götürdü adam beni.Hastaneye bir vardık.Cüzdan yok.Yolda düşmüş.2mizde cımcırık olmuşuz.Neyse hemen doktor geldi vs.Aradan 1 saat geçti.Bi adam geldi.Elinde cüzdanla.Sokakta görseniz belki korkarsınız.Saç sakal birbirine karışmış.Elinde şarap şişesi.Abi ben seni tanıyorum hergün işe gidiyorsun kimlikten bildim cüzdanı getirdim dedi.Aslında dünyada her zaman iyi insanlar da kötü insanlarda var.Ama oranımız git gide değişti.2 gün önce de babamı dolandırdılar.900 liramız gitti.Yaptırımı olmayan suçlar olduğu sürece her zaman suç oranı artacaktır.Haa bu arada o cüzdanı getiren adam şu an yanımızda çalışıyor.İçkiyi bıraktı.Hergün içinde binlerce lira olan kasanın anahtarı da bu adamda.Biz geçmişimize dönüp kim olduğumuzu hatırlamazsak bundan sonra kim olduğumuzu zaten hatırlayamayız.

imprezaWRC
26-02-2016, 12:01
Hırsızlık, egoistlik, vurdumduymazlık, ahlaksızlık, tecavüz...vs yeni icad olmadı bunlar hep vardı. Mesela çok imrendiğimiz İsviçre'nin de sütten çıkma ak kaşık olmadığını anlatan bir yazı var aşağıda. (Heidi'nin ayakları neden çıplaktı diye merak edenler de aradığı cevabı burada bulacak.)
http://www.radikal.com.tr/kultur/isvicrenin-karanlik-yuzu-heidinin-ayagi-niye-ciplak-1293149/

Yaş ilerledikçe temiz kalmaya, saygılı olmaya...vs çalışmak güçsüzleşiyor. Ben halen karşımdakini de kendim gibi sanıyorum ama malesef saf olduğumu geçen gün yapılan site yönetim toplantısında iyice kafama kazıdım. Adam 5dk önce sen söyle ben de itiraz etmek için arkandayım diyor ama bir bakıyorum bir ben muhalefet gerisi sessiz çoğunluk. Özellikle Türk toplumunun büyük kısmı inanılmaz iki yüzlü hatta belkide 4 yüzlü, evde başka, işte başka, dışarıda başka...vs

Çok enteresandır, (alınma gücenme olmasın) Allah bir, biz namaz kılarız, müslümanız...vs diyen din alimi kılıklı tüccar kişiliklerden oldum olası uzak dururum, niye çünkü böyle diyen illaki bir yamuk yapıyor ve ne yazık ki daha bugüne kadar bir istisnaya denk gelmedim.

Kolay para kazanmak diye birşey icad edildi, bunun da yolu hırsızlıktan geçiyor. ***** hırsıza birşey olmadığını özellikle son 14 senede iyice kavrayan bu toplum/millet bende çalayım demeye başladı. Avantasız iş dönmemeye başladı. Bunu da sanırım en iyi inşaat yapanlar biliyordur. (özellikle de ***** partinin belediye sınırları içinde iş yapanlar biliyordur.)

İş bileni, okuyan edeni kenara itip iş bilmeyen ama sonsuz biat eden bademciklere iş verdikleri için de ben ne okuyacağım, okuyorsun birşey olunmuyor denmeye başlandı. Siz olsanız üniversite mezuniyetini tercih edermiydiniz, sanırım hayır. Bak adam kalfaydı şimdi heryerde inşaat yapıyor, çok ilginç nasıl oluyor acaba ?

Daha iyi iş yapan değil, daha iyi yalakalık yapan daha iyi kuyu kazan sırtından vuran ve çalan ödüllendirilmeye başlandı.

Eskiden kötülük yapanın sonunun kötülükle bittiği en azından hak ettiği cezayı bulduğu hikayeler okurduk, syrederdik. Şimdi ise inadına pislik, kötülük...vs yapanın başına bir halt gelmediği bir film izliyoruz ki malesef son 14 yılda bu filmler hiç vizyondan inmedi hiç yüzümüz gülmedi. Gerçeğin yalan, yalanın gerçek, hırsızlığın babadan oğula geçtiği, milletin a'sına koya koya zengin olunan, bize hece hece montajlanan bir hayat yaşıyoruz ve bakıyoruz ki hiçbirinin başına kötü birşey gelmiyor, gel de sonra inançlı ol, kötünün sonunun erken geleceğine inanmaya çalış.

Evrenoz
26-02-2016, 12:04
Bence sorun artık herkesin herşeye daha kolay ulaşması.

Sosyal medya platformlarını yeri geliyor ben dahi bilinçsizce kullanıyorum, yerli yersiz ,gerekli gereksiz bir sürü bilgi çöplüğü.

Şahsen ben detailworld den seramik kaplama öğrenmiş biriyim, ama adamın ilgi alanı farklı tech e bile adam çarpayım diye üye olan tipler oldu.

Herşey gün yüzüne çıktı velhasıl, sır diye bişey kalmadı, o yüzden bence durum bu noktada.

Günden güne yozlaşıyoruz, medeniyetini örnek aldığımız ülkeleri çok yanlış anladık.

Örnek vermek gerekirse, Çin tüm dünyaya sürekli birşeyler ihraç ediyor, biz ise o kadar özeniyoruz ki yapabildiğim sadece köpek yediklerini öğrenmek vs vs..

İsviçredeki, Venedikteki, İngilteredeki adam daha mı zor ulaşıyor aradığına?
Daha zor ulaştığı için mi onlar görgülü, kültürlü, saygılı, edepli, adaplı, ahlaklı?

"Bizim mayamızda bu var" ı kabul etmek yerine devamlı suçu ota boka atıyoruz.. Yok teknoloji, yok ulaşım hızı, yok o yok bu.. Anasını satayım sanki dünya mağara devrinde, biz ultron çağında..

LnchCntrl
26-02-2016, 12:09
Bence farklı gözden bakıyorsun abi, geri kafalı bi insan değilim kesinlikle ama sübyan düşürmek için kullanan insanlar dünyanın dört bir yerinde.

yazımın içeriğinde kişinin kendi ahlakını vurgulamak istedim anlatamamışım demek ki.

Kısaca bu tarz yenilikleri gören o kitle, içindekini daha kolay dışa vuruyor. Ben böyle düşünüyorum, ha sadece sosyal medyamı tabiki hayır.

Kaba tabirle dünya insanı olarak her geçen gün faydamıza sunulmuş şeyleri popomuzdan anlıyoruz

Yarbay
26-02-2016, 12:25
nasılki bir insan hergün gördüğü insanın kg aldığını zor fark ediyorsa bence içinde olduğumuz toplumdaki farklılıklarıda bizler zor ve geç fark ediyoruz.

yurtdışında doğdum 95de adanaya ailecek geldik ben tekrar 2002de yurtdışına gittim 2009da temmeli dönmek üzere.

inanın 2002deki biz ile 2009daki ve şu anki biz arasındaki farkı görememek için insanın tek kelime ile kör olması gerekir!

en büyük gözettiğim fark eskiden cahilin parası yoktu, malı mülkü yoktu ev ve iş olarak yaşıyordu hayatını.

bügün o cahil/kıro/affedersiniz eşşek dediğimiz birçok insanda kaçakçılıkla,örgüt ile, o bu yollarla para var.

ya gözünüzü seveyim pis iş yapmayan insanların bile bankalar saolsun kredi yolu ile 20 senelik borç için bile olsa evi var arabası var.

bu nasılmı bir fark yaratıyor?

1) 90larda kaliteli mekanlarda görmediğiniz rahatsız olmadığınız elemanların sayısı artık bahsi geçen mekanlarda kültürlü insanlardan fazla olmuş durumda,

kim kız arkadaşını 90lardaki rahatlıkla bu yıllarda mekanlara götürüyor? ya biri bakıyor, ya biri laf atıyor, her yan kendini bilmez terbiyesiz adam dolu ellerindeki Mercedes anahtarı havalarından geçilmiyor!

2) yolda eskiden 10 araba varsa bugün 110 araba var, krediler sayesinde yolda en son karşılaşmak istediğiniz cowboy dolu heryer

3) iş! bir iş yerinin mutluluğunu, çalışanın mutluluğunu amiri ve en temelde iş vereni belirler , zamanında iş verenler kaliteliyken bugün yolda selam vermeyeceğiniz insanlar iş veren oldu!

bizim çocuklarımız namusuyla alın teri ile kazanılan sıkı paradansa bu gibi adilerin altlarındaki Mercedesleri görerek onları örnek alıyor

aynı şekilde o eskiden kaliteli iş verende bu namussuzları örnek ala ala ne hale düştük kimse çalıştığı yer ve koşullarla ilgili mutlu değil.

umarım bu siteden kovulmam ve kimse beni yanlış anlamasın benim politik bir görüşümde yok ama bunların hepsinin AKPden sonra başladığı ve sadece hızla artığını görüyorum ve bence tesadüf değil!

en basitinden çek yasası yok ya şu ülkede! şaka gibi bir durum ve bu AKP sayesinde oldu AKP de sorunun farkında olduğu halde hiçbir adım atıyormu? en azından ben göremiyorum!

A firması B firmasına çek patlatıyor, B firması Cyi vs vs vs ortalık 56.

bugün kaçınız ıhracat yapıyor bilmiyorum ben 7 senedir firmamızla yapıyorum yıllardır evet bir kaç kez konusu geçmiştir ama çok değil şimdi son 2 senedir gittiğim her gezi/ziyaretde herkesin ilk konusu Tayip ve ondan ne derece nefret ettikleri ile ilgili.

diyorum ya benim bir görüşüm yok ama bunlar bariz ve net ortadayken, görülen köy kılavuz istemezken biz ellerimizle buna rağmen bazı seçimler yapmışsak sonucuna istesekte istemesekte katlanacaz gibi..

Tayfun.O
26-02-2016, 12:29
Hırıstıyan yani dinle tehtid edilmeyen abd de kaldım 3 yıl,görgüde ve saygıda Allah korkusu olan ülkelerden ! 150 yıl öndeler..eğitim ve aile der susarım.

Hristiyanlarin Allahı Müslümanlarla aynı değilmi?
Adamlar senden benden daha fazla inançlı ki Ahlak li bir toplum olmuşlar

darkmoon
26-02-2016, 12:45
sıkılan varsa konuşmayla düzeltemez okumuş kültürlü akli baki insan ülkedeki dönüşümü ve değişimi görüyor. bunu düzeltmekde artık çok zor .. bu dönüşümden zevk alan keyif alanlar bile şu anda kendi içlerinde sorgulamadalar çokmu abarttık diye..

çünkü dönüşüm kendi içlerindede zehirlenmelere yol açdı. detaya inmiycem.. neyse.. kısaca insanın bozulmadığı stressin az olduğu yerlere taşının durumu beğenmiyorsanız oralara bu işlerin yansıması oranın insanına bağlı ya hiç olmaz yada geç olur..

bulunduğunuz büyük şehirlerde bunu gözünüzün içine göstere gösrete yaşatıcaklar her açıdan..

niye bu ülkedeki en yüksek yaşam süresi ege ve akdenizden çıkıyor niye bu ülkedeki en yüksek kanser oranı marmaradan çıkıyor niye en çok dolandırıcılık sahtekarlık tecavüz alavere dalavere marmaradan çıkıyor çünkü nerde çokluk orda sorun.

Kısaca durumdan şikayetçiyseniz huzurun olduğu yerlere taşının.. zaten çevremde gördüğüm elitisiyen yurtdışlarında okumuş kültürlü insanların içinde imkanı olanlar ege ve akdenize kaçıyor.

bir arkadaşım çeşmede butik otel kiraladı yaz kış orda bir arkadaşım bodrumda bar açdı bir arkadaşım kuşadasında catering işine başladı oraya taşındı.. bu dediğim çocukların bazısı yurtdışında eğitim almış kolej okumui ünv okumuş insanlar.. kimle konuşsam biri diyor elimde sinirsel egzama vardı geçti gitti biri diyor migrenim geçti gitti biri diyor çok huzurluyum mutluyum..

mannerboy
26-02-2016, 13:18
İsviçredeki, Venedikteki, İngilteredeki adam daha mı zor ulaşıyor aradığına?
Daha zor ulaştığı için mi onlar görgülü, kültürlü, saygılı, edepli, adaplı, ahlaklı?

"Bizim mayamızda bu var" ı kabul etmek yerine devamlı suçu ota boka atıyoruz.. Yok teknoloji, yok ulaşım hızı, yok o yok bu.. Anasını satayım sanki dünya mağara devrinde, biz ultron çağında..

bi laf ettim :D konu sadece oraya geldi teknelojiyi kullanmasını bilmiyoruz işte teknloji bizde karı kız hayatlar somali instagram paris modeli hep bi gösteriş hep kanıtlama hep bi ispat vs vs insanı duygular yok olmuş duyarlılık yitirilmiş teknolojiyi doğru kullanamaktan artık

https://www.youtube.com/watch?v=G9RuK9eqRgg

mannerboy
26-02-2016, 13:23
en sondaki sözde manidar uyan var uymayan toplum var bi buna uyan toplumlardanız.

https://lh3.googleusercontent.com/-Pq-DyeuSB9w/VSuOByd0tZI/AAAAAAAAAhY/7ixxZrJHEKk/w800-h800/11115590_871762956200525_4615720720353020813_n.jpg

Yigit-Y
26-02-2016, 13:37
2002 den beri böyle.

Allah korkusu yok.

Kul hakkı hırsızlık helal olmuş.

Tecavuz ırza geçmek normal olmuş:)

Yani bu ülke b.k kuyusuna düşürülmüş çıkaracak kimsede yok.

Bazen diyorumda keske kurtulus savasi olmasaymis.

Bu serefsizlerle yasamak zorunda kalmazdik diyorum.

Allah bizi cahil olmayan bir turkiye nasip etsin.

KÖROĞLU
26-02-2016, 14:06
Eskiden imkanlar kısıtlı ama daha mutluyduk. Babam anlatırdı ilk sinemaya gittiğimde atların koştuğunu görünce korktuk eğildik diye, nasıl saf zamanlarmış.

Şimdi bakıyorum her şey çıkar üzerine kurulmuş. X'in Y'den bir çıkarı var ya da ileride olabilecek ise görüşüyor / destek oluyor.

Tabi ki istisnaları vardır ama çok çok az. Sistem sizi buna itiyor. X'in var benimde olsun, olsun ama çaba sarf etmeden olsun. Kolay yoldan olsun.

Yani Müslüman olduğunu iddia eden bir toplum içerisinde bu kadar yanlışın olmasının mantıklı bir izahı yok.

Bence toplumun büyük kısmı Din'i maske olarak kullanıyor.

Normalde din'in öğretisi temel de "kamil" insan'a ulaşmaktır. Biz tam tersini yapıyoruz daha ne kadar çakal olabiliriz diye yöntemler geliştiriyoruz.

Şu forumda hiç okumadıysam 10 tane dolandırıcılık konusu okudum. Bozuk telefon satanlar, yanlış mal gönderip salağa yatanlar.

Sosyolojik olacak biraz ama bireyin faydasını toplumdan önde tutan nesiller yetişiyor. Ve her geçen gün daha da kötüye gidiyoruz gibi hissediyorum.

Bunu x partinin iktidarına mal etmek ne kadar doğru bilmem ama ilgili zaman dilimde çokça arttığını kendi gözlemim ile çok rahat söyleyebilirim.

Hatta bir örnek vereyim bir akrabam x parti için övgüler yağdırıyordu. Gün geldi, liyakatı / tecrübesi (20 yıl) ilgili makama kendisinin atanmasını gerektirirken yerine 2 senelik tecrübesi olan birini atadılar. Sonrasında da demediğini bırakmadı tabi :)

Demem o ki, çıkar bizden yana olduğu sürece yaşananın kime ne zarar verdiği ile ilgilenmiyoruz. Ama aleyhimize bir şey olduğunda da anında iki yüzlü davranabiliyoruz.

Böyle davranmayan insanları tenzih ederim. Daha iyi / daha paylaşımcı nesiller yetiştirmek dileğiyle.

M3CSL
26-02-2016, 14:21
Imani zayiflatma. Bilimden uzaklastirma operasyonu yillardir yapiliyor
Sozde Dindar kesimi yobaz ilan etme uydurulmus dine inandirma, diger kisim din dusmani devlet dusmani materyalist kesim.ulke ne islami duzgun yasiyor ne bilimi..
Tam zitlarin birlikteligi diyaelektrik. 1800lerin ortasindan gelen marxsizm hareketi guzel uygulaniyor.
Egitim/akil herseyin basi, bilgi sahibi olmayan aklini kullanamaz. Sonuc ne yaptigini bilmeyen cahiller ordusu...

Sinan58
26-02-2016, 14:57
Biz ve avrupalılar çok farklı insanlarız.
O insanlarda akrabalık, eşt, dost kavramları yok.
Ama bizde bu kavramlar atalarımızdan geliyor.
avrupada insanlar kesinlikle "birbirlerine değil kanunlara" güveniyorlar.
avrupa ülkelerinde adamın 10 katlı evi vardır oğlundan kira alır.
Ülkemizde böyle bir durum mümkün değil.
avrupa ülkelerinde herkes kendinden sorumludur.
Herhangi bir ailenin oğlu 18 yaşına geldiğinde kendi hayatını kurması zorunludur, ailesi bu yaşa getirdikten sonra daha kuruş vermez (okula gitmediği sürece).
Ama bizim insanımıza ters bir davranıştır bu :)

avrupada insanların rahat yaşamasının tek sebebi sert kanunlardır.
Siz gidip birisine tek yumruk atarsanız o adam mahkemeyle sizin donunuza kadar alır.
Aynı şekilde birisinin en ufak bir hakkınız yerseniz oda sizin donunuza kadar alma hakkına sahiptir.
Durum böyle olunca insanlar kanunlardan korktuğu için suç işleyemiyor.
Ama maalesefki ülkemizde dolandırıcılar bile 10 dakika sonra serbest kalıyorlar.

avrupa ülkelerinde 10 kişiyle kavga etseniz yanınızdaki dostunuz bile karışmaz.
Siz dayak yerken o en fazla ayırmaya çalışır, kıçını bile kaldırmaz hatta.
Ama kendi memleketimde en yakın arkadaşlarımdan birisi bana bunu yaparsa ben o adamın daha yanından geçmem.
Yani anlatmak istediğim avrupa bize göre değil :)
Hatta en son "düşünce özgürlüğü" adı altında saçma sapan bi sistem çıkardılar üniversitede teröristler doldu.

TigeR
26-02-2016, 14:57
İnsanların iyi niyeti suistimal edildikçe, yardım ettiğin,arkadaş olduğun kişilerin seni bir kalemde harcadığını gördükçe iyi insanlar da iyiliği bırakıyorlar doğal olarak

M3CSL
26-02-2016, 16:25
Din dedigim sey iman ve salih amel/faydali is yapmaktan olusur cok ayrintilara girmeye gerek yok.
Iman aslinda guven anlamina gelir. Faydali is yapmak ,soylememe gerek yok adi ustunde insanlarin yararina is yapmaktir. Din aslinda bi bakima toplumsal yasam kurallaridir. Ve kesinlikle bencil olmayi yasaklar yani kendin kadar baskasini dusunmeyide soyler.
Ne imanimiz var cunku Allahi tanimiyoruz bundan dolayi dini bilmeyip imanimizda zayifliyor. Salih amel kismina hic girmiyorum durum ortada.
Arap toplumundan gelme mezhepci yaklasimla gidersek daha cok bu durumlara duseriz ve hayata neden geldigimizi bile bilemeyiz mutsuz oluruz.
En buyuk problem herkes kendi bildiginin dogru oldugunu iddia eder hosgoru ortadan kalkar,oda cahilliktendir Halbuki tek dogru yoktur bu hayatta.Hakikat vardir.

KÖROĞLU
26-02-2016, 16:45
Din dedigim sey iman ve salih amel/faydali is yapmaktan olusur cok ayrintilara girmeye gerek yok.
Iman aslinda guven anlamina gelir. Faydali is yapmak ,soylememe gerek yok adi ustunde insanlarin yararina is yapmaktir. Din aslinda bi bakima toplumsal yasam kurallaridir. Ve kesinlikle bencil olmayi yasaklar yani kendin kadar baskasini dusunmeyide soyler.
Ne imanimiz var cunku Allahi tanimiyoruz bundan dolayi dini bilmeyip imanimizda zayifliyor. Salih amel kismina hic girmiyorum durum ortada.
Arap toplumundan gelme mezhepci yaklasimla gidersek daha cok bu durumlara duseriz ve hayata neden geldigimizi bile bilemeyiz mutsuz oluruz.
En buyuk problem herkes kendi bildiginin dogru oldugunu iddia eder hosgoru ortadan kalkar,oda cahilliktendir Halbuki tek dogru yoktur bu hayatta.Hakikat vardir.

Cahillik konusunda kesinlikle katılıyorum. İlim çinde olsa gidip alın diyen bir ümmet varken önümüzde.

Pozitif bilimlere Müslüman toplumların katkısı diğer dinsiz addedilen ülkelere göre çok daha düşük seviyede.

Nerden geldi bu rahatlık merak ediyorum. Temelde tüm dinlerin öğretisi ortak değil mi ? Ahlak / İiy niyet / dürüstlük /hoş görü vs.

E böyleyken diğer dinlere ait kitaplar insan eliyle değiştiği için son Peygamber Hz. Muhammed (S.A.V) ve Kur'an gönderilmedi mi?

Eskiden kiliseler dini kullanarak (cennete yer edinme vaadi) insanları sömürmedi mi ? Günümüz islamiyetinin içinde bulunduğu durumu ben buna benzetiyorum.

İman etmek ya da etmemek inanmak ya da inanmamak kişinin özgürlüğündedir.

Pekala ateist / teist bir insanla aynı sofrada oturur konuşur sohbet ederiz. Ne o benim fikrimi ne de ben onun fikrini kabul etmek zorunda değiliz, saygı duymak zorundayız ama.

Face üzerinde yorumlara bakıyorum bazen ağzında "Allah" olup arka da "Yallah" yapan ne kadar insan var ise bizim toplumumuz peşinden koşuyor.

Bir insan iman etmemiş ama ahlaklı ve doğru ise, iman etmiş ve ahlaksız / yanlış bir insandan daha şereflidir benim gözümde.

Hem din Allah ile kul arasında gönülden olmadıktan sonra, reklamasyon olarak yapılsa dünyevi faydadan fazla ne sağlar ?

Eğer gerçekten bir hesap günü olacak ve o günü görecek isek. İnandı görünüp inanmayanların vay haline.

B.Koçer
26-02-2016, 16:55
Din ile para karıştı ortalık böyle oldu kısa ve net özeti budur bence :)

OrcunInce
26-02-2016, 17:08
Sebep ne Allah korkusu, ne de teknoloji. Sebep cahillik. Üniversite mezunu olan milyonlarca cahil var sokakta.
Diploma almakta ne var? Girersin özele verirsin parasını, olursun mezun. Ama cahil kalmaya mahkumsun. İnsanlar sorgulamadıkları için vicdansız oluyorlar, çünkü sorgulama yetilerini kaybettirdi bu ülke insanlara.

ertantamer
26-02-2016, 17:56
O kadar yaşım yok ama bende farkındayım insanlar herkesin arkasından kuyu kazma peşinde hergün dile getiriyorum heryerde. Yaşanamayacak hale geldi bu ülke memnun değilim.

M3CSL
26-02-2016, 19:53
Kesinlikle katiliyorum.insana faydasi olmayan, hosgorusu olmayan aldigi nefes zarar olan insanla ilgili ayeti yazmak icimden geldi:)
"Allah katinda insanlarin en hayirsizi sagirlar ve dilsizlerdir" yani gelisime kapali. Kendi dogrusunu kabul eden insanlar, bknz arap toplumu.

Arti millet olma bilinci ortadan kaldirilmis, ozenti toplumu olmus,dedigim gibi 19. Ve 20.yuzyildan itibaren insanlari bencillestirme ve dinsizlestirme projesi var.Yurtdisinda ulkelerde vardir milli bilinc, hatta japonyada ilkokul cagindaki cocuklara atom bombasinin atildigi yerleri gosterip bir zamanlar boyleydi simdi bu halde seklinde egitim veriliyormus.bizde "avrupali gibi gol atti":) gibi diye diye iyice kompleksli toplum haline getirdiler.

M3CSL
26-02-2016, 19:54
Tolga kaan sana alinti yapmistim cikmamis)

M3CSL
26-02-2016, 20:16
Hayatida kimse sorgulamiyor/sorgulayamiyor. Cunku insanin beynine surekli mesgul olucak seyler pompalaniyor,dusunmeleri istenmiyor oyle olursa birseyler kavranir insanlar yardimlasmaya baslar toplumsal ahlak ve duzen artar bencillik azalir. Diziler filmler gazete yani medya hep insanlari oyalayacak seylerle kurulu bknz acun kulturu. Toplum zitliklar uzerinde,siyaset zitlik uzerinde ne olmasi bekleniyorki ustune cahillik.
Son 10 yila baktigimizda ondan onceki 10 yillik periyotlara gore davranis sekilleri cok degisti.Belkide bu iyi halimiz.Insan beyni her sarta adapte oluyor bir sekilde,dogrular surekli degisiyor.Konuyla ilgili daha cok sey yazilir dinler tarihine girmek lazim.

Draniela
29-02-2016, 11:14
@sinan58 düşünce özgürlüğü diyorlar ama düşününce içeri alıyorlar. Böyle de bir durum var.

mcitir
29-02-2016, 17:25
Bi ülkede eğer cezalar caydırıcı değil ise,yapanın yanına kar olan sistem devam ettiği müddetçe daha çok duyarız böyle şeyleri biz.

İbrahim Erdem
01-03-2016, 03:28
Duyarlılığımızı tamamen kaybettik.Dibimizde olan büyük olaylarda bile yokmuş gibi davranıyoruz.Bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyoruz. Empati kurmuyoruz.Başka insanların ne düşündüğü nasıl yaşadığı umurumuzda değil.Sadece istediğimiz olsun diyoruz. Acaba nerede yanlış yaptım diyemiyoruz. Sosyal medyaya bakın herkes haklı kimsenin suçu yok nedense. Günü kurtarmaktan öteye gidemiyoruz.

Bu konuda net konuşmam gerekirse. Forum kurallarını ihlal edeceğim, ceza alacaksam da sağlık olsun. Sert bir üslupla

Bu yazıyı okuyan sen ve bu yazıyı yazan ben dahil hepimiz yozlaşmış insanlarız. Eğer toplum bu hale geldiyse hepimizin (77 milyon yani) az veya çok bunda payı var.

Çözüm ise, yok. Bence yok.:tapedshut

AliGizda
01-03-2016, 08:26
Bu konuyu çok önceden gördüm ve nedense ne yazdım ne de okudum, yaşım çok sayılmaz ama bende eskilerle şimdiki Türkiye arasında dağlar kadar fark var.

Önceden herkesin tek bir işi vardı, adam sabah çalışıyor akşam evine geliyordu. Saat 11 oldu mu dışarıda araba bulunmuyordu neredeyse. Herkes azla yetinmeyi biliyordu. Sonrasında bu diziler girdi hayatımıza. Lüks araçlar, zengin yaşantı insanları cezbetti ve insanlar daha fazla çalışmaya, çalışamayan çalmaya çırpmaya, dolandırıcılığa başvurdu.

Ben milletimizi kimse üstüne alınmasın ama bir 'koyun' olarak görüyorum. Kim ne derse ona inanan, kim ne derse onu yapan ve birbirini taklit eden bir toplumumuz var. Özellikle gençlerimiz.

Eski dizileri hatırlayın; Mahallenin Muhtarları, Süper Baba bunların hangisinde bir lüks yaşantı vardı? Yabancı film veya dizilerde bir 'öpüşme' sahnesi görsek yadırgardık şimdi adamlar combo yapıyor, yengesine asılanından tutun karısını aldatan vs vs. Şu diziler hayatımızı alt üst etti.

Kimsenin kimseye Eyvallah' ı, saygısı kalmadı. Çıkarı olmadığında insanlar birbirlerine selam vermez oldu.

sercanavcı
01-03-2016, 08:46
memlekette ne ifade özgürlüğü kaldı ne basın özgürlüğü herşeyin üstü örtülüyor resmen uyutuluyoruz herkesin elinde akıllı telefonlar metroda otobüste heryerde kafalar telefondan kalkmaz oldu , bayram ziyaretlerini smsler aldı çok yozlaştık hiçkimsenin birbirine saygısı yok sabah işe gelirken metroda bakıyorum oturanlar hep öğrenci genç insanlar , yaşlılar ayakta kimse kimseye yer vermiyor eskiden bazı edep kuralları daha çocukluktan aşılanırdı bize öğretmenlerin gölgesine basamazdık şimdi öğretmenler dayak yiyor bunun gibi birçok şey gün geçtikçe kötüye gidiyoruz malesef.

streetracer_nos
01-03-2016, 09:04
Paranın aldığı şeyler çoğaldıkça insanlar buna ulaşmak için her şeyi yapar, her kalbi kırar oldu.Bizim toplumda üstünlük kurma durumları var buda bizi birbirimizden uzaklaştırıyor.Toplum bireyi bu hale getiriyoru

blow07
01-03-2016, 11:01
Hani bir laf vardır ya . Çok hoşuma gidiyor.
Yıllar sonra bugünler anlatılırken: "Her şey Kasımpaşalı bir şizofrenin kendini Ortadoğu'nun lideri sanmasıyla başladı..." diyecek tarih...

Cezalar caydırıcı olmayınca ülkenin b.ku çıktı.Aslında diyecek çok şey var ki yukarı da bir çok şey zaten açıklanmış.

forwett
01-03-2016, 11:04
Hani bir laf vardır ya . Çok hoşuma gidiyor.
Yıllar sonra bugünler anlatılırken: "Her şey Kasımpaşalı bir şizofrenin kendini Ortadoğu'nun lideri sanmasıyla başladı..." diyecek tarih...

Cezalar caydırıcı olmayınca ülkenin b.ku çıktı.Aslında diyecek çok şey var ki yukarı da bir çok şey zaten açıklanmış.

Haklısın cezaların caydırıcı olması cidden düzene oturmamıza yardım edecek. Dolandırıcılığı kanıtlanmış adam denetimli dışarı çıkıyor var mı böyle saçmalık.

Draniela
01-03-2016, 11:31
@aligizda eskiden pc sahibi olmama rağmen televizyon izlerdim ki çıkan diziler gerçekten kaliteliydi tv de bir kalite vardı. Yıllardır televizyon izlemedim hiç bana o kadar gereksiz geliyor ki tarifi yok. Kenan İmirzalıoğlu'nun dizilerini izliyordum sadece en son Karadayı izledim bıraktım. Ara sıra mecburi ortamlarda tv açılırsa gördüğüm kadarıyla sadece lüks hayat gösteriliyor. Senaryo hep aynı. E onlar da haklı bayılıyor millet onu izlemeye.
Tv aptal kutusu diye söylenirdi ya şu an bence aptal ^sonsuz. Bizimkiler evde tv izlerken kırasım geliyor resmen o kadar gıcık oldum artık.

M3CSL
01-03-2016, 13:08
Boğaz manzaralı bir yerde yemek yemenin bize hedef gösterilip bununla mutlu olacağımıza** şartlandırıldığımızı söylersem şaşırabilirsiniz. Birileri beğenilerimizi, hedeflerimizi kısaca mutluluğumuzu satın almış. Bu aslında ortaçağ ayrupasından sonra gelişen bir durum. zira bu dönemde zengin ve aristokratların alabildiği yada yapabildiği şeyleri orta tabaka halk kesimleri de yapabilince onların farklılıklarını ortaya koyabilmeleri için kolay ulaşılabilse de bazı şeylerin fiyatını çok yüksek tutarak sadece kendilerinin alabilmelerini sağlayıp, ayrıcalıklarını ortaya koymuşlar. Mesela hep aklıma gelir altına neden insanlar sahip olmak ister diye.. Hiçbir ihtiyacımızı karşılamaz.. Ama zenginliğin göstergesidir.. . Altını olanın farkını ortaya koyduğu bir dünyada mutlu olmaya çalışır hale gelmişiz.. . Birileri sizi boğaza bakarak balık yemenin salaş bir yerde dostlarınızla yemek yemekten sizi daha fazla mutlu edeceğine inandırmış.. Hayır ben aslında aynı para bile olsa daha sıcak ve samimi olduğu için salaş yerde yerim denmez olmuş.. . Bu şartlandırma ile fiyatlar ve insanlar arasında kastlar oluşturulmuş. Kısaca bize nasıl mutlu olacağımız öğretilir hale gelmiş.

Bugün iphone 6 nız olur 6 ay sonra İphone 7 çıkar onu almaya çalışırsınız aldığınız 3-5 kuruş maaşınızla.. Onu alırsınız İphone 8 gelir. Tıpkı atın koşmasını sağlayan yem gibi hiç bitmez ulaşmak istedikleriniz. Sizin İphone almaya ihtiyacınız olduğuna inandırılır önce.. . Sonra iphone almak sizin beklentiniz haline gelir.. . Buna farkında olmadan zorlanırsınız.. Herkes alır çünkü.. . Ve artık bu döngünün içine sizde girmişsiniz demektir.. . Yeni çıkacak İphonelar sizi beklemektedir Öyleki hırs bile yapabilirsiniz onu almak için.. Sabahtan sıraya girip ilk alanlardan olmak bile isteyebilirsiniz. İşte o anda o hep yeme ulaşmaya çalışan attan bir farkınız kalmaz.. .

Alintidir..

Draniela
01-03-2016, 13:55
@m3csl
Şu iphone muhabbetini canlı canlı yaşadım ben.
Askerden gelip işe başladığımda iphone 4 üm vardı. O ara da iphone 6 yeni çıkmıştı. neyse bir arkadaş vardı 2. el telefon işi yapan dedim temiz bi 5 5s olursa alayım diye geldi bana 5s buldu ama garantisizmiş evkur alımı garantide görünmüyor sonradan uyanınca ayar oldum gittim verdim telefonu sıfır iphone 6 aldım yarım saat içinde. Neyse tabi 3 ay falan geçmişti çıkalı. Bir gün oturuyoruz iphone6 sı var herkesin sordu ne zaman aldın diye dedim işte şu zaman garip bir hareket ve sesle ben ilk çıktığında aldım dedi şaşırdım. Böyle bir rekabet var işte :D cidden yazık.

Not: İlk çıktığı gün alınan ip6 lar rulo yapılıp münasip bir yere monte ediliyormuş. Öyle bir söylenti var.

Draniela
01-03-2016, 13:56
Ben biraz değişiğim herhalde. Telefonda ölü pixel vardı bekledim biraz daha zaman geçsin geç yenilensin daha uzun kullanırım diye :)

EnesAksu
01-03-2016, 14:02
Akşam ezanı okunduğunda eve koşa koşa giderdik saate geçerse başımıza birşey gelir diye.Şimdi ise air bag olmayan arabaya bütün etiketleri (srs etiketi) üzerinde diye araç satılıyor.

LnchCntrl
01-03-2016, 14:14
7 yaşından sonrası sarmadı beni :)

imprezaWRC
01-03-2016, 14:22
Bu dünyada hırsızlık, gasp, çocuk istismarı, pedofili, tecavüz...vs sonradan icad olmadı veya gelişmedi. Bakınız İsviçre'nin karanlık tarihi http://www.radikal.com.tr/kultur/isvicrenin-karanlik-yuzu-heidinin-ayagi-niye-ciplak-1293149/ (eminim çoğumuz vay anasını orada da böyle ruh hastaları mı varmış diyecektir.)

Çoğu ülkede bu yukarıda saydıklarım var ama kimisinden senede 1 kere oluyorsa kimisinde (ne yazıkki çoğunlukla Arap ülkelerinde) senede 365 belkide 730 kere oluyordur. Bunun belki milyon tane sebebi olabilir burada bunun değerlendirmesini, kritiğini..vs'ni yapmayacağım sonra rahatsız olup üstüne alınıp savunmaya geçecek tomarla adam var.

Fakat, bildim bileli (ki hiç istisnaya denk gelmedim) nerede Allah, kitap...vs bizde yamuk olmaz diyen takkeli tüccar varsa ondan oldum olası uzak durmuşumdur, sebebi adamın dindarlığı değil, dini alet ederek bir kamyon yalan dolan çevirmesidir.

Aramızda Japonya'ya gidenimiz olmuştur; adamlar budist ama bir müslümandan daha müslümandır. Saygı sonsuz, art niyet yok, arkandan iş çevirmiyorlar, bir dakika benim bir tapınağa gitmem lazım diyerek işi gücü yarıda bırakmıyorlar, en önemlisi de işlerine sahip çıkıyorlar ve ciddiye alıyorlar. Adamların alışveriş merkezinde asansördeki düğmelere beyaz eldiven takmış hatunun biri basıyor, ister anla siter anlama herkese güleryüz yapıp teşekkür ediyor, iyi günler diliyor. Bize böyle iş kolu olsa kadın yerine kıl yumağı yontulmamış bir adam koyarlar, tarrağım hangi kat diye sorar, arkandan da bir tomar konuşur.

Demem şudur, biz son 14 senede hepten şımardık, saygımızı, sevgimizi, güvenimizi yitirdik ve en kötüsü de umursamaz olduk. TV'de yerel kanallardan bana bir tane bilgi dolu belgesel gösterebilirmisiniz. Hepsinde işi boş programlar var. Hatta, bitmeyen dizilerdeki abuk sabuk hayatları empoze etmeye çalışmaları da cabası. O ona mı çaktı, bu bunu mu düdükledi, adada ne halt ediyorlar, hiç işe gitmeyen ama her nasılsa para kazanan tipler...vs vs
Bu abuk sabuk şeyleri izleyenlerden hayır gelir mi?

Özetle, şu an dayatılan nedir? Minimal ya da lazım olduğu kadarıyla yaşama, lazım olmayanı da al hatta gırtlağa kadar borca gir öyle al hatta kısa yoldan da zengin olabiliyorsan ol, onun içinde her yol mübah.
Ne derler bilirsiniz, fasulye yiyen imam kesin...bunu gören cemaat de sıvar. Ülkenin şu an ki durumu böyle.

P.S: Yazacak çok şey hatta şok şey var ama kısa kestim.