PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Köpek tuvalet ve itaat eğitimi konusunda yardım... (Acil :) :) )

The_Crow
13-10-2015, 14:07
Herkese merhaba,
Daha önceden konusunu açmıştım. Tinercilerin elinden kurtarılan bir köpeği sahiplendirmek istiyoduk. Maalesef olmadı. Köpek bize kaldı. cinsi sibirya kurdu ve sanırım malamut kırması erkek bir köpek.Şuan 1 yaşında. Resmini başarabilirsem ekleyeceğim.

Herneyse köpek bizde kaldı ve artık biz bakıyoz. Ancak sağolsun bizi maymun etti. :) :) Eşimle beraber perişan haldeyiz. O yüzden acil yardım lazım.

Şöyleki ; köpek bakmada özürlü olan bizler, onunla ilgilenirken herşeyi yaptık. Bildiğiniz şımarık çocuk kıvamına getirdik. :) :) Bundan sonra da eğitebilirmiyiz bilmiyorum. (Eşşoğlusu acayipte sevimli bişey :) ) Hayvanın günlük programından bahsedeyim önce sonrasında eğitim için istediklerimi aktarayım. (Hem halimizi de anlayın ne haldeyiz. :) )
- Evin balkonlu bir odasını ona tahsis ettik. istediğinde balkona çıkıyor. Sonrasında odaya giriyor. Diğer odalar ile arası kapalı. Oda kapısını kilitliyoruz. Ancak kapı buzlu cam olduğu için bizi ve kedileri ( evet evde birde kediler var.) görüyor. Kapıyı açmak için tırmalamaya başlıyor.
- Her sabah saat 06:00 - 07:00 arası uyanıp sokağa tuvalete çıkmak istiyor. Sabahın köründe çıkartıyoruz. Hem tuvalet hemde işe geç kalmamak için koşturuyoruz.
- ikimizde çalıştığımız için evde kimse yok. Hayvan seven komşulardan (sevmeyen dolu) öğrendiğimize göre hiç havlamadan ulumadan balkonda yatıyomuş. Bu yüzden odasında kurumama ve su herdaim var. Birde Kemik (Gerçek kasap kemiği) veriyoruz. Akşama kadar onu kemirsin oyalansın diye. ( Sanırım ilk yanlış.)

Akşam biz gelince esas macera başlıyor. :)
- Tuvaletini eve hiç yapmıyor. Biz gelene kadar tutuyor. (çiş dahil.) Bu durumda biz gelir gelmez hemen sokağa çıkmak istiyor. Bende acıdığımdan işten yorgun argın gelsemde aç olsamda mecbur çıkartıyorum ve yorulsun akşam uyusun diye en az 2 saat gezdiriyorum.
- Sokağa çıkar çıkmaz önce çişini yapıyor. Yak. 1 km. ötede bir park var. Oraya beni çeke çeke dört nala gidiyoruz :) ve kakasını oraya yapıyor. Başka bir yere yapmıyor. Tabi bu durumda benim halimi tahmin edebilirsiniz. Tuvalet olayını halledince normale dönüyoruz. Bol bol gezip şımarık olarak eve geliyoruz.
- Eve gelince, eşim bizim kendi akşam yemeğimizi hazırlamış oluyor ve masaya anca oturabiliyoruz. (saat 21:00- 22:00) Onada yeni kurumama koyuyoruz ama onu yemiyor. Masada biz ne yersek onu istiyor. Bizde dayanmıyoz veriyoz. (ikinci yanlışda bu sanırım. )
- Yemekten sonra biraz oyun istiyor. Ödüllerle filan kandırıyoruz. Bu sefer kendi acıktığı için kurumama istiyor ama onuda benim elimden yemek istiyor. Hadi bu sefer oturuyorum elimle tek tek besliyorum. (Şımarıklık) Saat bu sırada oluyor. 22:30 - 23:30
- Saat 12'den sonrası facia. Yemeğini de yedikten sonra oyun oynamak istiyor ancak bu sefer havlamalar, ulumalar başlıyor. Mecbur yorgun argın kalkıyorum onunla oynuyorum ama küçücük oda olduğu için hayvana yetmiyor. Havlamaya başlıyor. Sus mus felan hikaye. Bazen son çare, o halde iken tekrar sokağa çıkartıyorum. Sussun diye. Yoksa apartmandan atacaklar yakında. Gece saat 12:00 - 01:00'de havlayan bir köpek yüzünden.
- Sonrasında oyunlar, ödüller, sus oğlumlar saat 02:00 - 03:00'e kadar böyle uyutmaya çalışıyoruz. Ancak 2 yada 3'te uyuyor. Ertesi sabah bu döngü gene aynı. Böyle olunca eşimle biz son 2 aydır perişanız. :)

Sabırla okuduysanız bir sürü yanlışımızı görmüşünüzdür. Haa bu arada eğitim derseniz bir tek "Otur" u öğretebildik. oda ödül aldığı için. Diğer "Hayır" "Sus" "yapma" "gel" "git" "yat" komutları hak getire. hiçbirini takmıyo. :) Sizlerden yardım isteklerim ise şunlar.
- Tuvalet. Herkese sokağa yapsın ister ama ben tam tersi :) . Bu hayvanı evde tuvalete alıştırabilirmiyim ? Balkonda kocaman tuvalet yeri yaptım. Gitsin çişini, kakasını oraya yapsın. tutmasın. Sağlığına bişey olacak diye korkuyorum.
- Gezme saati. Çoğu kişiden dinliyorum. kimse öyle sabahın körü akşamın bi vakti felan günde 2 kere çıkartmıyomuş köpeğini.(günde 1 kere yetiyo diyolar.) Ben istiyorum ki. Akşam işten gelince yemeğimizi yiyip, çayımızı içtikten sonra mesela ben saat akşam 10'da çıkartayım. saat 12'de döneyim. Böyle olunca ben onu 2 yada 3 saat gezdiririm sorun değil. öbür türlüsü çok kötü. (işten gelir gelmez aç bilaç haldır haldır köpeği gezmeye çıkartmak. ) Böyle yapabilirsem sabah'ta çıkartmaya gerek kalmaz. (Kalmaz heralde değilmi ? )
- Uyku saati. Bu gezmeden sonra hemen uyku saati gelsin istiyorum. Gezdikten sonra eve zaten yorgun geliyor. Ondan sonra uyusun istiyorum. Ne yapabilirim. Bu odada biz televizyon da seyrediyoz. ( Bizim oturma odasını tahsis ettik beyefendiye :) ) Ne yapalım ? televizyonu ışıkları kapatıp odadan çıkalım mı ? Arkamızdan havlarsa geri gelelim mi ? ( yada başka çözümler.
- Yemek. Yemeğini nasıl verelim ? Çok çiş yada kaka yapmasın diye millet suyunu yemeğini önünden alıyormuş. Buna gönlüm razı olmaz ama akşam biz yemek yerken bizim yemeğimize sulanmasın :) gitsin kendi yemeğini kendi yesin. Biz işten gelince acıkmış olsun. Tuvalet işini evde halllettirebilirsem biz gelir gelmez bizden yemek istesin. Gezmek sokağa çıkmak değil. ( O arada da bizde kendi yemeğimizi yemiş olalım. :) :) )
- İtaat eğitimi. Dediğim gibi "otur" dan başka bişi öğretemedik. En önce Havladığı zaman nası sustururum ? Hangi komutla yada kelime ile ve nasıl yaparım ? Sonrasında nasıl yat eğitimi verebilirim. (uyku anlamında.) Birde biz işe gidince peşimizden kapıları tırmalamasını hangi komut yada itaatle ( geç yerine otur gibi.) sağlayabilirim. Sonraki gel git koş felan komutları o kadar önemli değil. Öğretebilirsem onları da öğretebilirim.

Aslında soracak daha milyon tane sorum var ama fazla kafa şişirmek istemiyorum.

Eğitmene para verecek gücümüz yok maalesef. Sizlerin bildiği eğitim,yemek,tuvalet konusundaki küçük tiyolar, doğru bilgiler, yanlış yapılanları aktarabilirseniz çok işe yarayacaktır. Hem bana hem diğer hayvan severlere.

Yazdıklarım uzun olmuş bayaa ama sabırla okuyup bana yol gösterebilecek hayvan sever ve özellikle köpek sever dostlara yol gösterdikleri için şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla,
Metin.

Resim :

http://i.hizliresim.com/o9gDLb.jpg

4TheReveNqe
13-10-2015, 14:49
Eğitim hakkında keşke bilgim olsa yardımcı olabilsem güzel kardeşim ne kadar temiz kalpli bir insansın eşinde öyle. Kurtlar kolay kolay yaşadığı çevreye pislemezler duvarları yıkar gerekirse apartmanı ayağa kaldırır ama gene tuvaletini o eve yapmaz boşuna uğraşma :)
apartmanda da illaki sıkıntılar oluşacaktır ister istemez sana tavsiyem bahçeli evi olan birine sahiplendirip haftada bir veya 10 günde bir ziyaret etmen çünkü her ne kadar köpekle aranda duygusal bir bağ olsada betonerme üzerinde beslemen eziyet olacaktır hem sana hem ona

TaGo
13-10-2015, 14:52
Çok uzun diye okumadım itiraf ediyorum. Yinede başlıktan yardımcı olayım.

1. Sibirya kurdu , haski vb cinsteki köpekler aslında en az eğitim alabilen ırklardır. Normaldede eğitime almazlar tesislerde.
2. 1. yaş eğitim almak için tüm köpek ırkları için çok geç bir zaman

Agent
13-10-2015, 15:02
Odanın heryerini gazete ile kaplıcaksın, sadece suyunu ve yatağını koyduğun yer boş kalacak sonra gün ve gün gazeteleri azaltıcaksın, gazeteye her yaptığında odul dışarı yaptığında ise kızıp gazeteyi göstereceksin taa ki tek parça gazete kalana kadar. Daha sonra gazeteyi gün ve gün ufak hareketler ile istediğin noktaya çekeceksin. Yemeği verdikten 15 dk sonra gezmeye çıkaracaksın ki zaten bu taktikle tuvaletini dışarı yapmaya alışacak daha çoğunlukla. Çiş için ise zaten yapmak istediği anda etraı koklamaya aranmaya başlar hemen dışarı çıkarmalısın. Bu işin en önemli yanı ödül ve ceza başka yolu yok .

Maxi
13-10-2015, 15:03
metin ohoo siz dert almışsınız başınıza kolay gelsin
çok anlamam ama husky tarzı köpekler zorludur yani

K.Kaan
13-10-2015, 15:29
12 yaşında iki tane Husky' miz var. Ben kendi oğluma geldiği gün ev içerisinde tuvalet eğitimini verebilmiştim. Balkondaki yerine ağlayarak koşuyordu tuvaleti geldiğinde. Husky ler en zeki ırklardandır ancak fazla özgür kafada olduklarından itaat etmezler genelde, bu yüzden de salak olduğunu iddaa eden bilinçsiz kişiler vardır :) yazınızı iş yerinde olduğum için çok detaylı okuyamadım pm olarak bana dertlerinizi kısa şekilde yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olurum. Arada gözüme çarpan bir iki şey var yalnız: asla elinizle mama yedirmeyin, maması 15 20 dakkadan fazla yemezse bile kapta durmasın kaldırın böylelikle yemek yeme saati olduğuna alışsın. ELinizden veya sofranızdan birşeyler verdiğiniz takdirde ömür boyu hiçbirşekilde yemek yemeyecektir başka şekilde. İlerleyen yaşlarda daha da inatlaşacaktır yemek yeme konusunda. Kesinlikle dikkat etmelisiniz bu konuya.

The_Crow
13-10-2015, 16:39
Tekrardan merhaba,
Yazıyı bende okuyunca çok uzun olduğunu farkettim. Artık içim ne kadar dolduysa :)

@4TheReveNqe ;
İyi dileklerin için teşekkür ederim. 2 ay hatta 3 aydır sahiplendirmeye çalıştık. Ancak bir türlü olmadı. 2-3 kere başka başka kişilerce alma girişimleri oldu. ama herseferinde vazgeçildi. Köpeği evlerine, işyerlerine, bağlarına bahçelerine ben götürdüm. İnanın hayvan hepsini anlıyodu. O bakışları ile neler yaşattı bize. Fakat her seferinde karşı taraftakilerde bişiler oldu. "Tam bak ne güzel bahçeli ev. köpeğide sevdiler. İnşallah burda mutlu olur" dedik. Hep karşı tarafta başka bir aksilik çıkıp bu bize kaldı. :) (Köpeğin herhangi bir kusuru yok. Aksine acaip insan canlısı. Her gören bayıldı. karşı tarafta, hastalık, taşınma, iş-güç türünde aksilikler oldu.) Biz ilk zamanlar bize alışmasın diye mesafe koyuyoduk bizi sahiplenmesin yeni sahibine alışsın diye O haliyle bile bizim içimizi yakıyodu. En sonunda "yeter la. gitmiyosa gitmiyo bu köpek. Bizde kalacak" diyip yumuldum hayvana. Alt altta üst üstte bi güreştik onla. Sonuç bu :) Şimdi tepemizde :) :) Bu saatten sonra umarım bir yer (bir yer değil. Çok iyi bir yer. ) bulurum ve onun mutlu olabileceğine inanırım.
Tuvalet konusunda tek bişey sorrayım o zaman ? Yapmayıp böyle saatlerce tutarlarsa bu onların sağlığını etkiler mi ? Tekrardan teşekkürler dileklerin için.

@TaGo;
Desenize ayvayı yedik. Artık hep tepemizde. :) Bakalım bende uğraşmaya devam edeceğim. Başarabildiğim kadar..

@Agent;
Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Uzun tutmak istemiyorum. Kızıcaksın ve Ceza dediğin yöntemlere örnek verebilirmisin ? Ben buna kızıyorum. Sert ve etkili bağırıyorum. Yüzüme bakıp havlıyo. :) :) Ceza hiç yapmadım. (azda olsa dayaksa kastın. Yapmam.)

@Maxi;
Dayı sorma aldık başımıza bir dert hemde katmerli :) :) ama acayip şahane bişeymiş köpek bakmak.. Şimdi daha iyi anlıyorum.

@K.Kaan;
Valla sizi tanıdığıma da çok memnun oldum. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. (Özellikle yemek konusu çok iyi oldu. Kaş yapayım derken göz çıkarıyormuşuz.) Kafamda Milyon soru var. :) Bende işteyim. Eve gidince sizi pm'e boğacağım müsadeniz olursa. ::)

Herkese teşekkürler tekrar. Başka cevaplar varsa hepsini öğrenmek isterim.
Saygılar,
Metin.

K.Kaan
13-10-2015, 16:45
Dediğim gibi elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Zordur Husky eğitimi ama, aklınıza ne takılırsa çekinmeden ulaşabilirsiniz bana.:)

Doğu
13-10-2015, 16:58
konu sahibinden özür dileyerek bende bir soru olmak istiyorum;

12 yaşındaki terrierim eve sürekli çiş yapmaya başladı. ama herhangi bir sağlık sorunu yüzünden değil tepki olarak yapıyor, trip atıyor yani. daha önceden evde hep babam oluyordu, benden babamdan ayrıldı diye yapıyor sandım ama babamın evine götürdüm yine aynı. evde halıları falan kaldırdım amerikanyalılar gibi ayakkabıyla gezer oldum, ne yapmak lazım?

4TheReveNqe
13-10-2015, 17:02
Tekrardan merhaba,
Yazıyı bende okuyunca çok uzun olduğunu farkettim. Artık içim ne kadar dolduysa :)

@4TheReveNqe ;
İyi dileklerin için teşekkür ederim. 2 ay hatta 3 aydır sahiplendirmeye çalıştık. Ancak bir türlü olmadı. 2-3 kere başka başka kişilerce alma girişimleri oldu. ama herseferinde vazgeçildi. Köpeği evlerine, işyerlerine, bağlarına bahçelerine ben götürdüm. İnanın hayvan hepsini anlıyodu. O bakışları ile neler yaşattı bize. Fakat her seferinde karşı taraftakilerde bişiler oldu. "Tam bak ne güzel bahçeli ev. köpeğide sevdiler. İnşallah burda mutlu olur" dedik. Hep karşı tarafta başka bir aksilik çıkıp bu bize kaldı. :) (Köpeğin herhangi bir kusuru yok. Aksine acaip insan canlısı. Her gören bayıldı. karşı tarafta, hastalık, taşınma, iş-güç türünde aksilikler oldu.) Biz ilk zamanlar bize alışmasın diye mesafe koyuyoduk bizi sahiplenmesin yeni sahibine alışsın diye O haliyle bile bizim içimizi yakıyodu. En sonunda "yeter la. gitmiyosa gitmiyo bu köpek. Bizde kalacak" diyip yumuldum hayvana. Alt altta üst üstte bi güreştik onla. Sonuç bu :) Şimdi tepemizde :) :) Bu saatten sonra umarım bir yer (bir yer değil. Çok iyi bir yer. ) bulurum ve onun mutlu olabileceğine inanırım.
Tuvalet konusunda tek bişey sorrayım o zaman ? Yapmayıp böyle saatlerce tutarlarsa bu onların sağlığını etkiler mi ? Tekrardan teşekkürler dileklerin için.

mesaj sayınız ile yaş kısmını karıştırdım bu arada kusura bakmayın benden yaşca büyüksünüz kardeşim kelimesini ağabey olarak değiştiriyorum :)
sağlık açısından illaki zararı olur sürekli bu durum tekrarlandığı için zaten yaşadığı yere tuvaletini yaptığı zaman genellikle ağlar, havlar, huysuzlaşır ilerleyen zamanlarda daha da aksileşmeye başlar. İnşallah dediğiniz gibi onunda mutlu olabileceği sizinde içinizin rahat edebileceği bir yer bulabilirsiniz :)
günü kurtarmak için eğitim hakkında yeterince bilgisi olup yardımcı olacak arkadaşlar olacaktır

Agent
13-10-2015, 17:15
Şuan onun Alfası olman gerekiyor. Benimde 10 yaşında bir Huskym var. Gazete kağıdını burarak kıçına vurabilirsin ama bir şekilde onun üstün gelmesini engellemen lazım bilgin olsun.

yucelebeci
13-10-2015, 17:34
Merhaba benimde 3 yaşında dogo argentinom var gördüğüm kadarıyla köpeğiniz sizin lideriniz olmuş ondan bu liderliği almanız çok zor ama imkansız değil, kesinlikle kurallarınız olmalı ne yazıkkı sürekli sevgi pıtırcığı edasında severseniz sözünüzü çok dinleyeceğini sanmıyorum
Öncelikle sabah ve akşam olmak üzere mutlaka iki kere çıkarmanız gerekli günde bir kere çıkarmak kesinlikle yeterli değildir, ama çıkaracağınız saatleri sizin belirleyeceğiniz saatler yapın onun istediği saatler değil bir süre ağlayıp sızlanır ama sonra biyolojik olarak o saatlere alışır, yemek konusunda da sakın önünde yemek bırakmayın ve günde sadece bir kere kilo enerji dengesine göre kaç gr vermeniz gerekiyorsa o kadar verin 15 dk içinde yemezse önünden alın ertesi gün tekrar verin bir gün aç kalınca hiçbirşey olmaz korkmayın mutlaka komut öğretin emin olun köpekler tahmin ettiğinizden daha akıllılar komutları yapmamaları onuları öğrenmediklerinden değil yapmak istemediklerinden bunları oyunla ödül mamasıyla cazip hale getirmelisiniz, ayrıca gün içinde kemik koymanız hem oyalanmasına hemde diş temizliği için iyi birşey ama sürekli önünde bırakmayın yoksa bir süre sonra ilgisini kaybeder ve asla siz yerken yemeğinizden ona birşey vermeyin siz liderisiniz o yüzden önce siz yemeğinizi yersiniz sonra o yer sormak istediğiniz birşey olursa yine yardımcı olurum

Ekrem_06
13-10-2015, 18:42
Merhabalar Metin bey biraz uzun yazacağım ama bütün yazdıklarınızı bir köpek sahibi olarak sıkılmadan okudum ve bir bir cevap vermeye çalışacağım öncelikle yanlış yapmanız gayet doğan daha önce köpek bakmadıysanız gayet doğaldır. Size ilk tavsiyem bu hayvana ciddi bir şekilde maddi ve manevi bir şekilde yıllarca bakabilecek misiniz? Yani yarın öbür gün hastalığı olacak ki inşallah ciddi bir hastalığı olmaz başka köpekler tarafından ısırılır,maması,aşısı olur kısacası ciddi bir mebla ile zorlanmadan bakabilecek misiniz? Bunun yanı sıra yeri gelecek kar yağacak yeri gelecek tatile gideceksiniz bir yakınınızın düğünü olacak ona bakabilecek ihtiyaçlarını karşılayabilecek misiniz? Cevaplarınız kesinlikle evet ise yardımcı olmayı çok isterim ama durup düşünüp bakabilecek miyiz acaba derseniz kesinlikle başka bir ev bakmanızı tavsiye ederim çünkü iki üç ay sonra ya da bir yıl sonra sokağa atarsanız ağır bir tramva geçirir hayvan.. Cevabınızı evet olarak varsayıyorum ilk önce köpeğiniz hakkında bildiğim kadarını söyleyeyim husky olarak adlandırılan Sibirya köpekleri doğaları gereği soğuk havayı çok severler ve bildiğiniz gibi bunlar takım köpekleridir. Takım köpeği derken bunlar illa ki bir filmde yada belgeselde tanık olmuşsunuzdur kızak çeken işçi köpeklerdir. Yani tempoları çok yüksektir. Evde kapı kilitli duruyor demişsiniz size ilk tavsiyem bir koşu bandı almanızdır. Bu koşu bandı sayesinde enerjisini çok güzel attığını ve daha sakin bi yapıya girdiğini çok güzel gözlemleyebilirsiniz ki bu yöntemin biraz değişiğini atlarada uygularlar genelde uzun yola çıkmadan önce atlara yoğun tempolu yürüyüşler düzenleterek daha rahat stressiz yolculuk yapmalarını sağlarlar. (Bakmanız için Horse Treadmill). İkinci olarak mutlaka sabah ve akşam dışarı tuvalet ihtiyacı için çıkartın ama bu koşu bandını kullanmadan önce olsun ki bu hayvanlar yürüdükçe bağırsakları çalışır bu yüzden ihtiyaçlarını giderdikten sonra banda çıkartırsanız kazalarıda engellemiş olursunuz. Enerjisini attıktan sonra inanın çok daha uysal ve sizi dinleyen bir köpek olacaktır. Yemek mevzuna gelince ilk önce bir yatak alın ona ve sürekli olarak orada dinlenmesini sağlayın. Günlük egzersizlerini yaptıktan sonra oraya alın ve dinlensin sonra siz yemeğinizi yemeye başlayın o enerjisini attıktan sonra kalkıp gelmeye hali olmayacaktır. Ve siz yemek yedikten sonra aferin diyip onu yanınıza çağırarak mamasını kabına koyun otur deyin ve sakin bir şekilde oturup beklediği zaman yemeğini verin. Şunu mutlaka unutmayın önce siz yemek yemelisiniz . Bu bir saygıdır nasıl biz ilk önce büyüklerimizin başlamasını bekliyoruz buradaki mantıkta aynen bu sonra o yiyecek. Biraz uzun oldu ama şu an başka ne yazmıştınız hatırlamaya çalışıyorum. Birde kasaptan kemik alıp koymayın bu ileride bağırsaklarda yırtığa sebep olabilir boğaz tahrişine neden olabilir şimdilik bu kadar aklınızda başka bir soru varsa seve seve yardımcı olmaya çalışırım.

Ekrem_06
13-10-2015, 18:54
Esas yazmam gerekeni unutmuşum evde tuvalet yapmasını inanın istemezsiniz onu temizlemek çok zahmetli bir iştir. Ayrıca çok mecbur kalmadıkça yapmaz diye düşünüyorum ama öğretilmez diye bir şey yok. Yaşı müsait şu an 3 yaşına kadar hatta daha ilerleyen yıllarda bile yeni şeyler öğretebilirsiniz. Tam 5 yıldır bizzat her günüm beraber geçen bir goldenım var. İnanılmaz bir köpek deli diye sokağa atmışlar ki sanki ona su yerine enerji içeceği içiriyoruz gibi felaket bi enerjisi vardı. Her gün gündüz sabah 6 dan 7ye akşam 7den 8e sokaktayız. Burada parka gelen bir grubumuz var. 4 golden iki husky bir pitbull var ve kesinlikle o kadar sakin olup birbirleri ile oynuyorlar. Koşu bandı öncesi sanki kurulu roket atar gibi parkı 10 kere koşarak turluyordu. Banttan sonra sadece tuvalet ihtiyacı geçirip arkadaşları ile oynuyor. Bu arada koşu bandı gereksiz derseniz bir bisiklette önerebilirim hem siz spor yapmış olursunuz hemde o yanınızda koşar. Yoksa benim eşimde çok çekiştirmesinden şikayetçi idi. Bu enerji meselesini çözdükten sonra eğitim konusunda da yardımcı olurum. :D

The_Crow
14-10-2015, 00:15
Tekrar merhaba,
gezmekten yeni gelebildik anca yazabiliyorum. :)
Öncelikle tekrar teşekkürler. Yorumlarınız önerileriniz çok işime yarayacak. Mümkün olduğunca kısa tutacağım kimseyi sıkmamak adına.
Cevaplarıma gelince ;
- Öncelikle sahiplik konusunda cevabım kesinlikle evet. Bu hayvanın bize gelişine kadar yaşadığı travmaları anlatmaya kalksam bi bukadar daha yazmam gerekir. Dolayısyla bir travma daha yaşatamam ona. Zaten biz onu değil o bizi buldu gibi bişey. Etrafımızda o kadar çok sahipsiz köpek varki. Hiçbiri bizi bukadar etkilemedi. Hatta ismini de şansı bol olsun diye Lucky koyduk. (önce takmıyodu şimdi öğrendi çok şükür. :) ) Ayrıca biz kediciyiz. Evde hiç sokak yüzü görmemiş yeterince :) kedimiz var. Bıraksaydık onlardan bırakırdık. Dolayısıyla veterinerdi, hastalıktı, maddi sıkıntıydı (her daim yaşıyorum zaten ama bi şekilde bu canların rızkı geliyor) tatildi (unutttuk), düğündü (biz gelemiyoz) olaylarına yeterince alışığız. Birde Lucky etkisini ekleriz olur biter. Apartman da sorun çıkartırsa umarım durumum müsait olur onun yüzünden evden taşınmayı bile göze alabilirim.
- Sahiplendirme konusunda ise cevabım artık hayır ama sizler gibi bu işin piri ve sevgisini esirgemeyen birilerine denk gelirsem, yaşadığı yerde mutlu olacağına inanırsam ( mümkünse bizimde ziyaret edebileceğimiz ama ona görünmeden tabii.) ona hiçbir travma yaşatmayacağı bir kişiye bizim yanımızdan daha mutlu olacağı için evet derim. Yoksa onun dışında kesinlikle düşünmem.
- Ayrıca bir arkadaşım bana kardeşim demiş sonra düzeltmiş ağbi demiş. İnanın bunların hiç önemi yok. yaşça büyük olabilirim ama verdiği cevaplarla ben ona ağbi derim. Bu forumun çok uzun zamandır takipçisiyim. (Tee Cardanadam'dan gelen tayfadanım bende :) ) Evet az yazarım ama burdaki herşeyi okurum. Buluşmalara pek gelemiyorum o yüzden affedin.
- Husky'si olan bir arkadaşıma da PM'den sorarım dedim ama vakit kalmadı. Artık önümüzdeki günlerde yazabileceğim.
- Terrier'i olan bi arkadaşım benden izin istemiş. İzine hiç gerek yok. Herkese istediğini yazabilir.

Cevapların özetlerine gelirsek ;
- Gezdirme ve tuvalet konusunda kaçış yok anlaşılan :) . Hersabah 06-07 arası, akşam 20-21 arası (işten eve saat sekizde gelebiliyoruz.) dışarıya gezmeye ve tuvalete çıkartacağız mecburen.
- Evde tuvalet olayı iptal böylece. Hem pisliği bakımından hem gezmeleri olacağı için gerek kalmıyor.
- Yemek olayı tamamen değişecek. Günde 1 kere verilecek. Sonrasında yemek yok.
- Liderlik ve Alfa olayı çözülecek. Bakalım nası çözülecek :) :)
- Liderlik konusunda elden yemek olayı da bitecek. akşam saat dokuzda biz yemeğe oturunca bizden yemek kesinlikle verilmeyecek. (inşallah :) ) O bekletilecek. Yemek bitince ona yemek verilecek. ( Aslında biz yemek yerken aynı anda da ona yemek versek olmazmı ? Hem bizi de rahat bırakır.)
- Kemik fazla yok. Evde yalnızken verilmeyecek. Akşam bizim yanımızda verilecek.
- Koşu bandı güzel bir çözüm. En kısa sürede denenecek. ( Bide koşu bandına nasıl çıkartacağız ? Bizimki biraz süpürge, masaj aleti gibi motorlu şeylerden çekiniyo uzaklaşıyor.)
Şimdilik bunlar ;

Birde uyku konusunda birşeyler önerebilirmisiniz ? Saat 1 oldu arkamda hala cin gibi kendi kendine oynuyo. Sıkılınca başlayacak havlamaya. (Oynayın benle diye.Tabii bu durumda havladığı zaman ne yapmalıyım ? Havlamasını nasıl kesebilirim ? ) Yarın iş güç var. Hem bizi hem apartmanı uyutmuyo. O yüzden saat 2, 3'e kadar başında bekliyoz. ( Odayı kapatıp gidince de başlıyo kapıları tekmelemeye ve havlamaya. ) O yüzden nasıl erken uyutabiliriz ? (sorular, sorular :) :) )

Herkese tekrar tekrar teşekkürler.
Saygılar,
Metin.

http://i.hizliresim.com/n2g2N0.jpg

Orcun_Simsek
14-10-2015, 01:30
Öncelikle bir köpek sahibi olmadığımı belirtiyim. Fakat husky cinsini aylarca araştırdım , dökümanlar topladım , videolar izledim , birkaç husky ile az da olsa vakit geçirdim.
Kendimce bir şeyler yazıyım yanlışım var ise tecrübeli arkadaşlar düzeltirler şimdiden affola.

1) Husky kesinlikle aptal/gerizekalı bir köpek değildir. Aksine en zeki köpek ırkları arasında yer almaktadır. Kolay eğitilemesinin sebebi aşırı inatçı olmaları , baskınlık kurmak ve lider olmak istemelerindendir.

2) Yapıları gereği çok güçlü vücutları ve bitmek bilmeyen bir enerjileri vardır. Bir golden gibi günde 2 kez 1er saat sokağa çıkarıp dolaştırmakla enerjisini bitirmeniz mümkün değil. Avrupa ülkelerinde husky sahibi olan ailelerin büyük bir bölümünün arka bahçesinde bu hayvan için özel yapılmış spor alanı bulunmaktadır ( Atlamalı , zıplamalı , sürünmeli vs.vs.). Siz apartmanda yaşadığınız için böyle bir şansınız malesef yok. Bu yüzden hayvanın enerjisini bitirmek için çözümler üretmeniz gerekir. Çözümlerden biri dışarı çıktığınızda 1 saat boyunca onu sürekli koşturmak(Bu sabah çok erken saatte ve işten yorgun geldiğinizde dışarı çıktığınız için size uymaz) İkinci seçenek yukarıda bir arkadaşın bahsettiği koşu bandı. Bütün enerjisini aldığınızda uyku konusunda ve gece yaşadığınız oyun problemi , havlama , uluma gibi problemlerden kurtulursunuz. Unutmayın o bir kızak köpeği ve o kar üzerinde saatlerce hem kendi koşup hem kızak çekebilen bir yapıya sahip.

3) Husky cinsi normalde yemek seçen bir cinstir. Sizdeki herşeyi yiyebiliyorsa buna şükretmelisiniz. Yaptığım araştırmalar sırasında şu şekilde bir yazı ile karşılaşmıştım. "Yemek seçiyor , her yemeği yemiyor. Yemediği bir yemeği yedirmek için 1 hafta aç bıraktım en sonunda ben dayanamadım yine sevdiği yemeği verdim" gibi birşeydi net olarak hatırlamıyorum. Fakat o kadar inatçı bir hayvan ki açlıktan öleceğini bilse istemediği birşeyi yemiyor.

4) Yukarıda arkadaşların söylediği gibi ona bir alfa lazım. Eğer alfanın kendi olduğuna kanaat getirirse mümkünatı yok söz geçiremezsiniz. Amerikan filmlerinde bir söz vardı yine yanlış hatırlamıyorsam " Oraya gidip patronun kim olduğunu göstereceğim" Sizde ona patronun kim olduğunu gösterin. AMA / FAKAT / LAKİN bunu kesinlikle hayvana vurarak vs. yapmayın. Her ne kadar inatçı aksi bir karakteri olsada bir o kadarda duygusal , narin ve kırılgan bir yapıya sahip. Ona bir kez vurmanız size küsmesine ve aranızdaki ilişkilerin bir daha asla eskisi gibi olmamasına sebep olabilir. Her konuda inatçı olan husky'miz küslük konusunda da aşırı inatçı. Ona patron olduğunuzu dozunda bir sevgi gösterisi , ufak kızmalar , ödüller vs. onun üzerinde işe yaradığına kanaat getirdiğiniz bir yöntemle göstermelisiniz.

5) Tuvalet konusunda kesinlikle ev içerisine yapmasını istemezsiniz. Hayvancağız size rağmen ısrarla terbiyeyi elden bırakmamış ve eve çişini yapmamış tebrik ederim :)

6) Komut eğitimlerini vermenin yolu sanıyorum ufak ödüller veya sevildiğini göstermek. Fakat sizin alfa olduğunuzu anlamadığı sürece ona göstereceğiniz sevgi dolu hareketler çokta umrunda olmayabilir. Şöyle düşünün o sürüsünün lideri. Sürüsündeki bir birey onu sevdiği zaman mı daha mutlu olur yoksa onun bir bireyi olduğu sürünün lideri ( alfa ) onu sevdiğinde mi?

7) Ona ev içerisinde bir alan belirleyin evet ama onu sürekli olarak hapsetmeyin. Yerinin orası olduğunu bilsin ama o ailenin sevilen bir bireyi olduğunu da bilsin. Çoğu köpek bakıcısı ev içerisinde onu bir yere kapatmak yerine bazı odalara girişini yasaklıyor ( yatak odası , çocuk odası gibi ). Tabiki bu iyi bir eğitimi aldıktan sonra olabilecek birşey. Onu serbest bırakıp işe gittiğiniz bir gün işten döndüğünüzde kalp krizi geçirebilirsiniz :)

Bu arada baya uzun olmuş daha fazla uzatmadan 1-2 birşey daha söyleyip bitiriyim. Yaptığınız davranış için sizi tebrik ederim. Allah sizden razı olsun. "Allah der ki; Hayvanlar benim sessiz kullarımdır. Onlar şimdi zulme susuyorlar ama hesap günü konuşacaklardır" Bakılması en zor ama sahip olunabilecek en muhteşem cinslerden birine sahipsiniz. (şahsi görüşüm ) Ve eli öpülesi bir insansınız. Bir tarafta 3 günlük heves için hayvanı alıp hevesi geçince sokağa atan hayvan oğlu hayvanlar var diğer tarafta da onu aile bireyi gibi görüp ölene kadar sevgiyle şefkatle bakan , evinin kirasını vermeyip , okul kitabını almayıp o parayla köpeğine ilaç alan adam gibi adamlar. Ne mutlu size ki adamsınız. Ne kadar sıkıntı yaşarsanız yaşayın evinize aldığınız hayvanı yarı yolda bırakmayın. Bu dünyada olmasa bile öbür dünyada mükafatını alacaksınız.

Görüştüğüm uzmanlar bana asla ama asla bir husky ilk köpeğiniz olmasın ona yazık edersiniz dediği için husky sahiplenmekten vazgeçtim ve bakımı daha kolay olan (golden gibi) bir cins aramaya başladım. Ama andım var. Eğer bir husky sahibi olmadan (3-5 günlük değil. öldüğü ana kadar) ölürsem gözüm açık giderim. Sırf şu yukarıda yazdığım karakteristik özellikleri yüzünden aşığım bu hayvana ben. Renkli gözüymüş , maskeli suratıymış vs. bunlar hikaye. Bu köpeğin en çekici ve bana benzeyen tarafı karakteri. Yakın zamanda bir golden sahipleneceğimi ve bir golden'in 10-12 yıl yaşadığını göz önünde bulundurursak ömrümün 2.yarısına bir husky ile başlarım Allah kısmet ederse.

The_Crow
14-10-2015, 09:27
@Orcun_Simsek;
Sanırım isminizde Orçun. İyi dilekleriniz için ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizinde araştırıp belirttiğinize göre öncelikle bu liderlik olayını ve enerji olayını çözmekle başlayacağız işe sanırım. Umarım çözebilirim. Dediğiniz gibi hakikatten karakteri çok acayip bir köpek bu.(bunlar.) Bağlanmamak mümkün değil.
Tekrar teşekkürler.

Bu arada naçizane bir öneri ; bu bilgilerinize ve sevginize karşın birde yaşam alanınız da müsaitse ben olsam cesaretle bir husky alırdım. Hiç öyle beklemez ve söylenenlere kulak asmazdım. Çünkü gördüğüm kadarıyla evet zor ama imkansız değil diyor herkes. Hadi benimkisi deli cesareti ama yanımda olunca onunla yaşayınca yemişim deli cesaretini diyorum ve Hayvanın bizimle mutlu olduğunu biliyorum. İlk geldiği gün (tinercilerden kurtarıldığında) evin bir köşesine geçti ama nası ürkek, korkak, gözler nemli hani heran beni burdan da kovucaklar gibi oturuyor. önüne yemek koyduk 2 saat bize baktı altında bir trick varmı ? bunu yersem başıma bişi gelirmi diye ? 3 gün çişe çıkmadı. Dışarı çıkmadı. ama hiç uyumadı. Devamlı düşünen adam pozisyonunda gözünün ucu ile hep bizi izledi. Bu işte bir hile hurda varmı diye ? ilk çiş için sokağa çıkarttığımızda "hah tamam benimle işleri bitti. şimdi gene beni atıyorlar" der gibi kurbanlık koyun gibi bizimle çıktı. sonra eve döndüğümüzde normale döndü. Atılmadım bugünde burdayım der gibi. Sonrası da yavaş yavaş geldi. Şuan bizim evin bir bireyi oldu artık. (Haa bir tek evdeki kedilerle iç içe değil. giriş çıkışlarda bi göz göze geliyorlar. İleride de o sorunu da aşarız umarım. )

O yüzden naçizane önerim madem bu kadar merakınız var bence hiç ertelemeyin sizde bir tane Husky alın. Tabii golden'a söz verdiğseniz o başka. Kafanızı karıştırmayayım. Bir de daha önemli bir naçize öneri ; alacaksanızda Barınaklardan bir tane sahiplenin. Hiç husky yada başka bir cins bulma zorluğu çekmezsiniz inanın. ( Gerçi biliyorsunuzdur.) Oradaki durumlar içler acısı.
Teşekkürler tekrar,
Saygılar,
Metin.

The_Crow
14-10-2015, 09:30
Bu arada Maxi dayı,
Resimlerin çıkmasını sağladığın için teşekkürler..

yesil
14-10-2015, 10:03
Öncelikle özverinizden dolayı sizi tebrik edyorum, apartman dairesinde köpek bakmak kolay bir şey değil. Bende teriyer cinsi köpek baktım apartman dairesinde uzun yıllar. Köpeği hiç bir konuda eğitmekte başarılı olamasamda tuvalet eğitimini verebilmeyi başarmıştım. Aslında çok kolay, çişini yaptığı yeri bir bezle silin, sonra o bezi tuvaletini yapmasını istediğiniz yerin bir köşesine koyun. Köpek otomatik olarak tuvaletini oraya yapmaya başlıyor zaten bir süre sonra. Yine de çok zor durumda kalmadıkça eve yapmıyorlar, benim köpek günde bir kere bir kaç saat dışarı çıkar gezerdi, evede hiç yapmazdı. Çok nadir dıları çıkartamadığımız zamanlarda sıkışırsa gider o alıştırdığımız yere yapardı.

Ekrem_06
14-10-2015, 10:44
Ufak bir kaç şey daha söyleyeyim birincisi golden sahibi olarak inanın en kaliteli mamaları amerikan ithal mamaları kullansam bile tüyleri dökülüyor hemde sürekli öyle bir ay falan değil sürekli ha belli aylarda daha az döküyor ama döküyor hele ki geçiş mevsimlerinde şimdiki olduğu gibi zamanlarda iki haftada çok rahat bir yorgan iki yastık doldurursunuz :D Bakımı kesinlikle çok zor diş bakımı ıvırı zıvırı neyse gelelim huskyimize :D
Aklınızda bulunması için;
1) Kesinlikle tüylerini makine ile kestirmeyin.. Kürkleri onların koruyucusudur. Çok uzadı derseniz makasla kısaltın en fazla.. Kendi köpeğimden örnek vereyim cahillik gittik kestirdik az tüy döker hayvan rahatlar diye mantar oldu, kepeklenme problemi oldu..
2) En fazla 3 ayda bir yıkatın kışın 4 ay olabilir.. Ama bu demek değil ki eve geldiğinde patiler silinmesin :)
3) Ona havlamayı öğretin.. Yani ne zaman havlayacağını mesela benimki havlamayı bilmiyordu.. Bir gün kedi saldırdı öyle durup baktı :) Sonra sokakta bir yere bağlayıp uzaklaşmaya başladım.. İlk önce hıyk die bir ses çıktı biraz daha uzaklaştım havladı hemen cebimden ince kesilmiş bir dilim sosis çıkarıp verdim aferim dedim.. Sonra tekrar uzaklaştım bu sefer daha kuvvetli bir havlama tekrar sosis.. Sonra tekrar uzaklaştım bu sefer havlamanın keyfiyle uzun uzun havladı.. Sosis verdim yine sonra ertesi gün.. Tekrar bağladım parmağımı şıklatıp uzaklaştım havladı tekrar sosis.. sonra yanında durdum parmağımı şıklattım havlamadı uzaklaştım şıklattım tekrar havladı tekrar sosis.. Sonuç bugün parmak şıklatmasına havlıyor hayır veya şşt işareti (bildiğimiz hastanelerdeki hemşire işareti) yaptığımızda susuyor. Bunu anlatmamda ki sebep hem sokakta istediği gibi havlasın rahatlasın hemde ev için pratik çalışmalarla en geç 3-4 gün içerisinde sorununuz çözülmüş olur.
4) Ev yemekleri vermeyin kesinlikle.. Bu onların bağırsakları için aşırı yorucu olabiliyor ve ilerleyen zamanlarda ciddi mide problemleri ile karşılaşabiliyorsunuz. Çoğu köpeğin tavuğa alerjisi vardır. Fazla tavuk vermeyin. Ben uzun yıllar bir çok mama denedim. Sonunda balıklı ve ya protein değeri yüksek olan mamalarda karar kıldım. Hem tüy parlaklığı hemde sağlığı açısından.. Birde biz yerken oda yesin demişsiniz.. İnanın hızlı hızlı yemektense keyifle yemeğinizi yiyin yoksa o 30 saniyede yemeği yiyip karşınızda dikilebilir ve o küçük emrah bakışı ile sanki aylarca yemek yememiş gibi size bakabilir :D
Birde yemeğini yavaş yemesini sağlayın buda ileride mide açısından önemli bir nokta.. Mama kabının içine iki tane tenis topu koyup mamasını koyabilirsiniz bu sayede biraz daha yavaş yemesi sağlanabilir..
Dip not: Tenis toplarını çok pahalı almayın pahalı olanlar biraz ağır kokuyor onları pek sevmiyor benimki.. Birde tenis topu onu hipnotize ediyor..Ne derseniz yapıyor :D
5)Kuvvetli oyuncaklar var.. Kasaptan aldığınız kemik yerine onları verebilirsiniz.. Pitbull sahibinin bana önerdiği bir marka var 3 yıldır onu kullanıyoruz hala ilk günkü formunda ki sakız çiğner gibi çiğniyo onu hala parçalanmadı hemde bütün gün onunla enerjisini atıyor. Evden çıktığınızda öyle bir oyuncak verirseniz bütün gün onunla vakit geçirebilir. Akşamları da yine verirseniz onunla oynar ve havlamanın önüne geçebilirsiniz.
6) Kedi konusuna gelirsek.. Enerjisini attıktan sonra kedilerle çok iyi anlaşabilirler yalnız burada önemli bir konu kedilerinde onun kadar sakin olması lazım.. Kediler köpeklere göre çok daha çevik hayvanlardır amma bir kedinin köpeğe saldırması iki tarafında ağır hasarlar almasına yol açabilir. Kediler direkt patileri ile köpeğin yüzüne atlıyor genelde ki gözler çok ciddi yaralar alabilir ve köpeklerde ısırırsa kedileri omurgasını bile çok rahat kırabilir. Bu yüzden iki tarafda sakin bir biçimde karşılaşırlarsa neden olmasın bir arkadaşımın bir labradoru var 4 yaşında ve evindeki kedisi yavruladı şu an 6 kedisi ile beraber yaşıyor ve köpek kedilere hizmet ediyor resmen :D ödül olarakta kedi masajı :D :D

öğle arasında bunlar aklıma geldi şimdilik aklıma geldikçe yazarım kusura bakmayın baya bir uzun oluyor ama yardımcı olmak için aklıma geleni yazıyorum ***** oldukça teferruatlı bir konu

Mpower
14-10-2015, 11:03
Abi köpeğin önünde sürekli yemek bırakılmaz sizin yemeklerinize sulanmasının sebebi budur önünde sürekli yemek olması onu terbiyesizleştirir 1 yaşındaki bir köpek günde sadece bir öğün yemek yer ama dolu dolu bir öğün.Köpekle çok yüz göz olmuşsunuz eğitmeniz biraz zor gözüküyor bence destek alın köpek eğitimi çok pahalı bir şey değil

CTG
14-10-2015, 11:56
küçük bi tavsiye de benden, köpeğe emirleri 1 kişi versin, hem siz hem eşiniz ona şunu yap bunu yapma dediğinde kimi dinleyeceğine karar veremez

The_Crow
14-10-2015, 13:09
Selamlar herkese,
Valla bu bilgiler için çok teşekkürler. Şimdi daha bilinçli olmaya başladım.
@ekrem_06;
Özellikle benim yaşadığım herşeyi nokta atışı tespit etmişsiniz. Hele o 30 saniye koca yemek kabını bitirip bize bakması olayı bitirdi beni :) Direk onu yaşıyoz. :)
Havlama eğitimi de çok iyi oldu. Bunu bu akşamdan itibaren yapmaya başlayacağım.

Yıkama, kesme konusunu hiç düşünmüyorum zaten. ihtiyacımda olmaz sanırım ama dediğiniz gibi patiler her daim eşim tarafından silinmekte.

Tenis topunu tam anlamadım ama deneyeceğim. Yani 2 topu kabın içine koyacam. Zaten kabın alanı daralacak. O mamaları ararken mi yavaşlamış oluyor ? yoksa topun rengini yada kokusunu alınca mı yavaşlamış oluyor ? neyse deneyip göreceğim.

Haa esas ben kedi olayımızı tam anlatmamışım onu fark ettim. Benim korkum kedilerimi bu köpekten korumak değil. Tam aksi bu köpeği benim canavarlardan korumak. :) Normalde hepsi sakin kedi ancak 3 tanesi yan yana gelince kaplan kesiliyo. Bunu görünce tüyler, tırnaklar hak getire. Bizimki ise öyle bön bön onlara bakıyo. Geçen gün yolda gezdirirken bi tane boynunda tasması olan bir kedi koşa koşa yanımıza geldi. Ben köpeği korumaya aldım. Geldi bunu burnundan öptü. Alnına süründü. Yaladı.Bizimkinde hiç hareket yok. öyle bön bön bakıyo. Yani aslında benim kedileri eğitime almam lazım. :)

Diğer arkadaşlar, sizlere de çok teşekkürler. Verdiğiniz her bilgiyi harfiyen uygulayacağım.
Saygılar,
Metin.

Şahan
14-10-2015, 14:21
Selamlar herkese,
@ekrem_06;
Özellikle benim yaşadığım herşeyi nokta atışı tespit etmişsiniz. Hele o 30 saniye koca yemek kabını bitirip bize bakması olayı bitirdi beni :) Direk onu yaşıyoz. :)
Havlama eğitimi de çok iyi oldu. Bunu bu akşamdan itibaren yapmaya başlayacağım.

Yıkama, kesme konusunu hiç düşünmüyorum zaten. ihtiyacımda olmaz sanırım ama dediğiniz gibi patiler her daim eşim tarafından silinmekte.

Tenis topunu tam anlamadım ama deneyeceğim. Yani 2 topu kabın içine koyacam. Zaten kabın alanı daralacak. O mamaları ararken mi yavaşlamış oluyor ? yoksa topun rengini yada kokusunu alınca mı yavaşlamış oluyor ? neyse deneyip göreceğim.

Haa esas ben kedi olayımızı tam anlatmamışım onu fark ettim. Benim korkum kedilerimi bu köpekten korumak değil. Tam aksi bu köpeği benim canavarlardan korumak. :) Normalde hepsi sakin kedi ancak 3 tanesi yan yana gelince kaplan kesiliyo. Bunu görünce tüyler, tırnaklar hak getire. Bizimki ise öyle bön bön onlara bakıyo. Geçen gün yolda gezdirirken bi tane boynunda tasması olan bir kedi koşa koşa yanımıza geldi. Ben köpeği korumaya aldım. Geldi bunu burnundan öptü. Alnına süründü. Yaladı.Bizimkinde hiç hareket yok. öyle bön bön bakıyo. Yani aslında benim kedileri eğitime almam lazım. :)

Diğer arkadaşlar, sizlere de çok teşekkürler. Verdiğiniz her bilgiyi harfiyen uygulayacağım.
Saygılar,
Metin.

Önemli bir noktaya da ben değinmek isterim.. Köpeğinizin sizi Alfa olarak kabul etmesinin yollarından bir tanesi de sizin yemeğinizi ondan önce yemenizdir. Sürü liderleri buldukları yemeği önce kendileri yer daha sonrasında grubun diğer elemanları karınlarını doyurur. Köpeklerin diğer köpeklerin kıçlarını ve zaman zaman sizin ağzınıza yaklaşıp koklaması ne yediğinizin, ne kadar kaliteli yemek ile beslendiğinizin analizidir. Bu yol ile sürüdeki yerlerini belirlerler. Aynı zamanda tüm tavırlarınızda kararlı olmanız ve ne olursa olsun o tavırdan vazgeçmemeniz dik kafalılığını yenmenizde yardımcı olacaktır.

OMTechJr.
14-10-2015, 14:24
Bende de 8 aya yaklaşan bir kangal var. bende evde bakıyorum ama neyse ki bahçe uygun. Sizin yaşamakta olduğunuz sorunları çok taze şekilde bende yaşadım. Yıllar boyu çiftlikte bir kangal daha baktım diyebilirim o yüzden naçisane bende fikirlerimi sunayım. Şuan sizi en iyi anlayanlardan biride benim :) Gereken diğer ince bilgileri bilen arkadaşlar cevaplamış zaten ama benim gözümde başka bir şeye takıldı. Biraz mesafe algısında sıkıntı olduğunu görüyorum. Şöyle siz eşinizi çok çok çok seviyor çokta aşık olabilirsiniz ama bir şey konuşacağınızda gidip kucağına oturmazsınız değil mi? Aynı şekilde köpekte de bir mesafe algısı oluşturmanız gerek. Çünkü köpek bildiğine yada anladığına değil gördüğüne boyun eğer. Bu durumda şunları söyleyim, gelip ayağınızın üstüne oturuyorsa oturtmayın, üstünüze zıplıyorsa yada siz yere çömeldiğinizde üstünüze tırmanıyorsa engel olun. Bu mesafe size karşı olan saygısını (yani alfa olduğunuzu) kabul etmesidir.

Bu mesafe olmadığı taktirde yemeğinizden yemek ister, ben uyumuyorsam onlarda uyumasınlar der kısacası düşünce bu olur. Ödüllendirmek için verdiğiniz kemiği önünde bırakmayın mesela. Ağzından durduk yerde alın. Mamayı verenin kim olduğunu bildiği gibi alanında kim olduğunu bilmesi lazım. Paçanızı terliğinizi yada kollarınızı ısırttırmayın. Size söz geçiremediğini bilmesi lazım. Çok heyecanlandığı zaman yere yatırın canını acıtmadan bastırın. O kalkmak isteyene kadar değil siz kalkmasına izin verene kadar yatsın ve sakinleşsin. İşin özü insan vs insan ilişkisi gibi düşünmeyin. Ciddi anlamda şizofrenik davranın. 1 Dakika içinde defalarca modunuz değişebilir. Sıkıntı yok. Güzel güzel oynarken seviyorsanız ısırdığı anda sesinizi yükseltin kızın ama o yanlışı bıraktığı anda normal olun. Kendinize bile tutarsız geleceksiniz ama o bu şekilde hızlı tepki alabileceğini ve doğru şeyi yaparsa positive feedback'i hızlıca alacağını görmüş olur.

Yorma konusunda da şöyle bir şey var. Oyuncakları her daim gözünün önünde durursa oynamaz zaten. siz onu sıkılacak şekilde oyuncaksız bırakır hareketsiz bırakırsanız o daha çok iştahlanacak. Daha uzun süre oynayıp daha çok yorulacak. Yeter ki oyuncaklar her daim gözünün önünde durmasın.

Sinirleriniz çok bozulabilir. Canınızı acıtabilir. Fiziksel basit darbelerle sakinleştirmek isteyebilirsiniz bu çok normal. ama yüze ve kafaya değil. kalçasına poposuna herhangi bir ince çubuk cetvel..vs ile vurabilirsiniz. Kalça bölgesinden alınan darbeler daha onur kırıcı oluyor onlar için. sabaha kadar yüzüne şaplak atsanız da popoya küçük bir fiske onu daha kolay sakinleştirir. Bir materyalle vurun dememin sebebi de el kaldıran herkesten korkmasın ama cetveli gördü mü anlasın diye.

Çok zamanım olmadığından hızlıca okudum mesajları genel bir şeyler yazmak istedim. Yardımcı olabileceğim bir sorunuz olursa elimden geleni yaparım :) Allah ona uzun ömür size de sabır versin :) Hiç bir insana verdiğiniz emeği bir köpeğin verebileceği kadar alamazsınız. Ne mutlu size.. :)

Her gördüğümde bi içim sızlar duygulanırım :)

https://www.youtube.com/watch?v=Uk-zuHsRmcE

bahadırtelli
14-10-2015, 18:19
Cok iyi yapmışsınız bir canı sokaktan kurtarmışsınız.
Tecrübelerimden birkaç şey söleyim.
Kesinikle ev yemeği vermeyin. Kemik bile verecekseniz kaynatmadan vermeyin. Yazın tavuklu mama dan cok kuzu etli yada balıklı karışınlar tercih edin.
Cok uzun gezmeleri haftanın hergünü değilde belirli günleri yapın. ***** yagmur camur kar hastalık var hergün o kadar gezdiremeyebilirsiniz.
Günde sadece 1 kere besleyin ve maamsını kaba koyup bırakın 15-20 dakikada yerse yesin yemezse kaldırın.
Kediler kısmı sakat bizim kedi ile kopek hiç anlasamadı. Kedi 5 yıl boyunca evin tek hakimiyken köpek gelince bahcede kalmasına ragmen düşman belledi.
Köğeğin burnuna bir çarpı işareti bıraktı ve evden kaçtı bir daha dönmedi.
Bahçede bir sürü kedi de beslediğimiz için bizdede bazen havlama problem oluyor ama sus deyince susyor. Istemediğiniz birşey yaptığınızda kızdığınızı belli edin. Gazete ile burnuna vurmak ve sonrasında ilgilenmemek işe yarayabilir.
Benim de 1.5 yaşında dişi alman kurdum var. Bahçede kalıyor her türlü eğitimi var tasmalı tasmasız bir tek tuvalet eğitimini benimsemedi. Kafesine aynı noktaya yapıyor toprak olduğu için ne kadarda gezdirsek oraya yapıyor. yazın sorun olmuyor da yağmur çamur olunca temizlemek zor oluyor.

Orcun_Simsek
14-10-2015, 19:10
@Orcun_Simsek;
Sanırım isminizde Orçun. İyi dilekleriniz için ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizinde araştırıp belirttiğinize göre öncelikle bu liderlik olayını ve enerji olayını çözmekle başlayacağız işe sanırım. Umarım çözebilirim. Dediğiniz gibi hakikatten karakteri çok acayip bir köpek bu.(bunlar.) Bağlanmamak mümkün değil.
Tekrar teşekkürler.

Bu arada naçizane bir öneri ; bu bilgilerinize ve sevginize karşın birde yaşam alanınız da müsaitse ben olsam cesaretle bir husky alırdım. Hiç öyle beklemez ve söylenenlere kulak asmazdım. Çünkü gördüğüm kadarıyla evet zor ama imkansız değil diyor herkes. Hadi benimkisi deli cesareti ama yanımda olunca onunla yaşayınca yemişim deli cesaretini diyorum ve Hayvanın bizimle mutlu olduğunu biliyorum. İlk geldiği gün (tinercilerden kurtarıldığında) evin bir köşesine geçti ama nası ürkek, korkak, gözler nemli hani heran beni burdan da kovucaklar gibi oturuyor. önüne yemek koyduk 2 saat bize baktı altında bir trick varmı ? bunu yersem başıma bişi gelirmi diye ? 3 gün çişe çıkmadı. Dışarı çıkmadı. ama hiç uyumadı. Devamlı düşünen adam pozisyonunda gözünün ucu ile hep bizi izledi. Bu işte bir hile hurda varmı diye ? ilk çiş için sokağa çıkarttığımızda "hah tamam benimle işleri bitti. şimdi gene beni atıyorlar" der gibi kurbanlık koyun gibi bizimle çıktı. sonra eve döndüğümüzde normale döndü. Atılmadım bugünde burdayım der gibi. Sonrası da yavaş yavaş geldi. Şuan bizim evin bir bireyi oldu artık. (Haa bir tek evdeki kedilerle iç içe değil. giriş çıkışlarda bi göz göze geliyorlar. İleride de o sorunu da aşarız umarım. )

O yüzden naçizane önerim madem bu kadar merakınız var bence hiç ertelemeyin sizde bir tane Husky alın. Tabii golden'a söz verdiğseniz o başka. Kafanızı karıştırmayayım. Bir de daha önemli bir naçize öneri ; alacaksanızda Barınaklardan bir tane sahiplenin. Hiç husky yada başka bir cins bulma zorluğu çekmezsiniz inanın. ( Gerçi biliyorsunuzdur.) Oradaki durumlar içler acısı.
Teşekkürler tekrar,
Saygılar,
Metin.

Cevabınız için teşekkür ederim. Bazen bende gözümü karartıyım diyorum ama birde sonrasını düşünüyorum. Sonuçta ailemle birlikte yaşıyorum ve hiç köpek tecrübemiz olmadığı için yaşayacağımız sıkıntılar yüzünden o canı sahiplendirmek yada barınağa vermek istemiyorum. Sırf ben tecrübesiz olduğum için bazı şeyleri yanlış uyguladığım yada uygulayamadığım için ona bu kötülüğü yapmaya gerek yok. Golden dememin sebebi aslında ilk köpek için en doğru seçimlerden birisi. Hem uysal olması hem eğitimi çok çabuk kabul etmesi hemde diğer büyük ırklara göre daha düşük enerji seviyesi ilk defa köpek bakacak birisi için büyük avantajlar sağlıyor.

Ben ilk dostum olarak bir husky evet sahiplenebilirim benzer karakterimiz sebebiyle onu çok iyi anlayabilir ve birçok davranışını görmezden gelebilirim. Fakat ailenin tüm bireyleri için bu durum geçerli olmayabiliyor. Hepimizin biraz tecrübe kazanması gerekiyor. Sahiplenme konusunda ise canlı ticaretine %100 karşıyım. Kesinlikle para ile canlı alışverişi yapmam. Ayrıca hayvana birkaç ay bakmış olup ona yaptığı masraflar için para isteyenle de ticaret yapmam. Nasıl ki bir baba kızını evlendirirken bu kadar yıl ekmek yedirdim doktora götürdüm okuttum benim şu kadar masrafım var bunu ver demiyorsa aynı şey hayvanlar içinde geçerli. Evet barınakların durumunu biliyorum malesef. Hatta barınak bile diyemeyiz. Bizim ülkede barınaklar yol üstü ponsiyon gibi. Hayvan gelir barınağa alınır. Cins değilse , ortama zor ayak uyduran bir karaktere sahipse ve yaşadığı büyük travmalar sonucu normalde olmadığı şekilde davranıyorsa 3 gün sonra barınaktan kapı dışarı edilir.

Bu arada umarım kedilerle en yakın zamanda barış anlaşmasını imzalarlar. Kötü bir durum fakat oda imkansız değil. Zamanla o sorunu da aşacaklardır. Köpeğiniz kedilere karşı çok sakinse ses çıkarmıyorsa kediler zamanla yumşayacaktır ( umarım )

Ekrem_06
14-10-2015, 19:43
Selamlar herkese,
@ekrem_06;

Saygılar,
Metin.

Evet tenis topu alan daraltmak için ve böylelikle biraz daha yavaş yemek yer..
İnternette yavaş yemesi için bazı kaplarda var örneğin ; buradan bakablirsiniz videolarıda var (http://www.amazon.com/gp/product/B009CKHXYU?colid=1JBRUJXOX7RRP&coliid=I1C73PBRAFNGRE&psc=1&ref_=wl_it_dp_o_pd_nS_ttl)

Birde göğüs tasması almanızı öneririm, ani çekiştirmelerde boyunları ciddi zararlar alabiliyor.. Eğer bi soru gelirse aklınıza özelden de yazabilirsiniz istediğiniz zaman

The_Crow
15-10-2015, 00:36
Selamlar herkese,
Bu akşam sizden aldığım bu bilgileri uygulamaya koymak için koşa koşa eve gittim desem yeridir. Ne kadar önemli bilgiler vermişsiniz. çok çok teşekkür herkese. Verdiğiniz bilgilerin daha ilk uygulamada %80'i işe yaradı. Şaşırdım. Gerçi benim ve eşimin içinin parçalanması mı dersiniz ? Onun aptallaşması mı dersiniz ? Küsmesimi dersiniz ? Alfalık taslaması mı dersiniz hepsini yaşadık bir gecede. :) Demekki doğru yoldayım yavaş yavaş ve sabırla bu işi kotaracağız umarım. Uyguladıklarımı yazayım hemen :) :)
- Önce sabah önündeki yemeği kaldırdığımızdan akşam gelir gelmez mamasını önüne koyduk. Bi afalladı çünkü yemek mi ? dışarımı çıkmak öncelikli karar veremedi ? seçim olarak dışarıya çıkmayı seçti. (Tuvalet daha ağır bastı.) Herneyse önemli değil dedik. Çünkü gündüz yanına bir kemik bırakmıştık. (kaynatılmış kemik) onunla karnını doyurduğu için dışarıyı seçti dedik ve birlikte dışarı çıktık.
- Hemen tuvalet ihtiyacı başladı.önce hemen küçüğü salıverdi. sonra büyüğünü yaptığı parka gene koştura koştura gittik. (Bu da sorun diil yeterki yapsın.)
- Sonrasında biraz daha gezdirdikten sonra ben hemen havlama eğitimine başladım. Parkta bi yere bağladım. Zinciri de çok kısa bu arada. Yavaş yavaş uzaklaştım. Kulaklarını dikip bana baktı. Her uzaklaşmamda seslendim. Baktı baktı. ne havladı ne iyk ağladı. En son beni görmeyeceği bi yere saklandım. (Sanki gitmişim gibi.) havlamasını yada bir ses vermesini bekledim. Bekle bekle tık yok. Neyse biraz daha bekledikten sonra yanına yavaş yavaş gittim. Bide ne göriim. Bizimki yatmış yere yatıyo. Dinleniyo. :) :) Gitmişim kalmışım hiç umurunda değil. içimden daha bu iş erken yavaş yavaş olacak heralde dedim ve serseriyi çözüp eve döndük ve bizim akşam yemeği faslı başladı. Ona mamasını vermedik.
- Burası facia. Şansa da tavuklu bişi yiyoruz. Bir bana geliyor. Bir eşime geliyor. Bana da ver gibi bakıyor. (Küçük emrah :) ) Eşim vericem ben dayanamıyom diyor. iyk iyk ağlıyor. Burnuyla kolumu itiyor. İkimizin arasına oturuyor. Bir benim ağzıma sokuluyor bir eşimin. Zor tuttum (tuttuk) kendimizi. Sonuç olarak vermedik. Hayır dedik. senin yemeğin sonra dedik. En sonunda pes etti. Ayaklarımızın dibine yattı. (ilk puanı aldık. :) )
- Sonrasında kendi yemeğini kabına boşalttım. İştahla baktı ama yemedi. (Çünkü benden bekliyor.) Bende artık sen tek başına yiyeceksin dedim. Yemedi ama 5 dk sonra başladı yemeğe. (2. puan) Fakat biz masayı hala kaldırmadığımızdan, eşim tencere, tabağı mutfağa her götürüşünde yemeğini bırakıp onun peşinden gitti. (Yemek verilecek diye.) Sonuç olarak bu kafa karışıklılığında kendi mamasını yedi ama az yedi. Sorun diil. Yemekten 10 dk. sonra mamasını ona göstere göstere kaldırdım. Yemeğin gidiyor artık yarın yiyeceksin dedim. (baktı ama anladımı yarın belli olacak.)
- Sonrasında oturduk. Bu başladı her zamanki gibi oynayın benle hareketlerine. Ben Alfası olacam ya :) başladım hitler gibi. olmaz otur kalk hayır sakın yapma triplerine. :) Bu bana sinirlendi yüzüme baka baka havlamaya başladı. Her havlayışında sus otur felan yaptım ama tınmadı. Orada durumu eşim kurtardı. O onu sakinleştirdi oynadı.
- Bu arada eşim "tamam lideri sen olacanda ben noolacam ? Bende senin gibi mi davranacam ? Bende mi Alfası olacam ? Ben dayanamam" dedi. Bende eeee ööö tamam sen istediğini yap. Oyna sev sarıl ama yemek verme dedim. (Umarım doğrudur. Çünkü bende bilmiyom. :) Hakkatten bu durumda eşimde mi benim gibi liderlik taslamalı? )
- Bu arada dediğiniz gibi evi gezdirmeye başladık. Kedileri bi odaya kapatıp, mutfaktı, banyoydu bizimle gezmesini sağladık. Gerçi eskiden de geziyodu ama bizim yanımızda değil. Ben ayakkabılarımı giyerken o şöyle bi gezip hemen geliyodu. (Dışarı çıkacak ya o daha önemli.) Sanırım hoşuna gitti bu evi gezmek her yeri koklaya koklaya gezdi. (Sanırım 3. puan.)
- Saat 23:30 gibi bu gene kapıya gitmeye, kapıya pati atmaya başladı. Hım dedim. Akşam yediği mamanın tuvaleti geldi heralde. Üşenmedim tekrar çıkardım. Doğru tahmin gene ilk iş küçük tuvalet. Sonrasında gene aynı parka kadar gidip büyük tuvaletini yaptı. Akşamları geç vakitte buralarda sokak köpekleri çıkmaya başlıyor.(Neyseki vahşi değiller. Yemek arıyo o gariplerde. Zaten bizi görünce hemen uzaklaşıyolar.) 1-2 tanesiyle karşılaştık onlara iyk iyk yapıp gitmek istedi. Ben hayır deyip dikkatini dağıttım. Öyle 1 saat gezip eve döndük.
- Gelir gelmez odasındaki herşeyi (oyuncaklar, kemikler, ödüller felan) hemen toplayıp biz yatıyoruz sende yatıyosun deyip televizyonu evin bütün ışıklarını kapattık ve odadan çıktık. (bi tek büyük ödül kemiği verdik. Onunla oyalansın öyle yatar. diye.)
- Önce bişi yoktu ama yak. 20 dk. sonra başladı tek havlamaya. Yani 1 hav. yapıyo. susuyo. 20 sn. geçiyo. 1 hav daha. Eşim sus yat yerine felan dedi. Sanırım onu dinledi ama Şuan hala uyumuyo. uzanmış kemiğini kemiriyo. Ben duyuyorum. :) Ama en azından bu saatlerdeki havlaması kesildi. (4.Puan)
- Yazdıklarım bitince bende yatacam. umarım oda havlamadan erken uyur.

Verdiğiniz bilgilerin işe yaraması beni gerçekten çok mutlu etti. İlk yazdığım mesajdaki yardım çağrısının :) yerini bilinçli hareket edersem bu işi başarırım durumu aldı. En kısa sürede de belirtmiş olduğunuz tüm aksesuarları alacağım.(Koşu bandı dahil.) Bunlarda benim işimi çok kolaylaştıracak eminim.
Büyük küçük herkese çok teşekkür ederim.
Saygılar,
Metin.

bahadırtelli
15-10-2015, 00:57
Yolda çekiştirmemesi için Egitim tasması var çok çekiştirdimi sertce çekip duruyorsunuz herseferinde sakinleşince tekrar yuruyuse devam ederseniz sizin temponuzda yuruyuse alısacaktır.