Orijinalini görmek için tıklayınız : Dolar / Euro / Pound / Forex / Parite / Bilgi paylaşımı..
Iste tum mesele bu. Eger trade yaptıgınız mıktarsa olabılır ama sahsı yatırımınızsa kalsın....
Subattan beri terste kaldim abi bende suan cikarsam 6k zararla cikmis olcam kac aydir bekliyorum beklesem mi biraz daha ciksam mi artik sence :)
Subattan beri terste kaldim abi bende suan cikarsam 6k zararla cikmis olcam kac aydir bekliyorum beklesem mi biraz daha ciksam mi artik sence :)
Bende aynı aksiyonda tersteyim. 4 5 aydır sabrediyorum. Şu an ihtiyacım yok diye elleşmiyorum. Sene sonuna kadar yolu var artık. Battı balık yan gider.
Bende aynı aksiyonda tersteyim. 4 5 aydır sabrediyorum. Şu an ihtiyacım yok diye elleşmiyorum. Sene sonuna kadar yolu var artık. Battı balık yan gider.
Bende aybasi askere gidiyorum 6 ay dokunamicam. Zarar azalmisken bozup faize mi koysak yoksa dolarda mi kalsa 6-7 ay daha kararsiz kaldim :)
ben dokunmayayim o zaman, zamani gelince araba ev vb almayaca calisirken bozarim hepsini
Kactan aldınız doları?
Ve bu para ıhtıyacmı? Yoksa para kazanmak ıcın oynadıgınız mıktar mı?
Kactan aldınız doları?
Ve bu para ıhtıyacmı? Yoksa para kazanmak ıcın oynadıgınız mıktar mı?
Ben 3.75'den almistim abi odemem ihtiyacim yok 7 ay icinde 6 ay askerde olucagim icin islem yapamicam bozarsam da vadeliye aticam subat mart a kadar dokunmicam
TorqueTuning
06-07-2017, 12:46
"Avrupa Parlamentosu müzakereleri askıya alan raporu kabul etti..."
Ver mehteri!
Avrupa Parlamentosu muzakereleri askıya alan raporu kabul etti - Bloomberg HT (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2028111-avrupa-parlamentosu-muzakereleri-askiya-alan-raporu-kabul-etti)
Son dakika… AP’den şok Turkiye kararı – Sozcu Gazetesi (http://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-apden-sok-turkiye-karari-1922108/)
darkmoon
06-07-2017, 13:12
ben eylülde bekliyordum erken aldılar kararı
Eeeyyyyyy AP!!!! Sen kimsinnnnn haddini bill haddiniiiii!!!!
3.70 i görür müyüz yarın mesai bitimine kadar?
Eeeyyyyyy AP!!!! Sen kimsinnnnn haddini bill haddiniiiii!!!!
3.70 i görür müyüz yarın mesai bitimine kadar?
3.67 3.68 bekliyorum şahsen, yarın akşama kadar
3.67 3.68 bekliyorum şahsen, yarın akşama kadar
3,52 ve 3,4990 dan aldığım bi miktar dolar vardı bende 3,70 e doğru bozdurayım diyorum. Çok büyük bi hata yapıp 3,85den aldığım da var onu artık ne zaman kurtarırız bilemiyorum :D
darkmoon
06-07-2017, 13:30
fazla ciddi bir artış beklemeyin.. yerli yatırımcıda çok dolara yüklendi..
3,52 ve 3,4990 dan aldığım bi miktar dolar vardı bende 3,70 e doğru bozdurayım diyorum. Çok büyük bi hata yapıp 3,85den aldığım da var onu artık ne zaman kurtarırız bilemiyorum :D
3.85 için bence çok beklemezsin kardeşim :) malesef ekonomimiz hiç iyi değil. ben en fazla 1-2 ay sonra yine +3.80 lere geleceğini düşünüyorum
toplam 8k dolarım var.
Yarın 3,63 seviyelerinde çıkmayı düşünüyorum.
TL tutarı e-vadeli de bekletip düştüğünde tekrar mı alayım yoksa altın mı?
3.85 için bence çok beklemezsin kardeşim :) malesef ekonomimiz hiç iyi değil. ben en fazla 1-2 ay sonra yine +3.80 lere geleceğini düşünüyorum
Valla bi an önce gelse o seviyeye sonra düşsse iyi olur :D
bir miktar eurom var acaba hepsini bozsammi suan yuksekken ?
vectra-tuner
06-07-2017, 14:58
Bugün Doların düşüş günüydü ama şu Ap kararı , Cb'nin Kuzey Irak ve Irak referandumu açıklamaları işi bozdu.. Ancak dolar her an yönünü aşağı çevirebilir.. Anlamlı bir yükseliş için erken.. Yurt dışı transfer yapmam gerekiyordu birkaç gün bekleyeceğiz yapacak birşey yok..
Eger trade yapıyorsam satıp yuksek tl faıze koyardım.
Ama elımde sadece dolarım var ıse beklerdım... Yanı elınızde kı avucunuzda kı onemlı.
Bu pıyasada oynamak ıcın ayırdıgınız mıktar ıse. "Ben olsam boyle yapardım"
free-hifi
06-07-2017, 15:36
iki kere 3,64 test edip 3,61 e döndü ne olacağı belli değil
Ağustosta askere gidiyorum, bir miktar param vardı. LAzım olmayacak kısmıyla gram altın aldım. Bakalım geldiğimde ne halde olacak. =)
free-hifi
06-07-2017, 16:42
Ağustosta askere gidiyorum, bir miktar param vardı. LAzım olmayacak kısmıyla gram altın aldım. Bakalım geldiğimde ne halde olacak. =)
Halise ver değerlendirsin :D
free-hifi
06-07-2017, 22:50
Super loto dan 37 milyon vurdum dolar mi alayim altin mi.
Şaka şaka ben degil
Halise ver değerlendirsin :D
geçen ayki kurdan parçalamaya çalışır o :D
free-hifi
07-07-2017, 09:53
3,646 dan döndü haftaya gidişat nedir tahminen
Şu seviyeler dolardan çıkıp vadeliye geçme dönemleri diyorum ben. Hatta varsa vaktiniz aylık yapın. ***** oranlar her ay artıyor
mikelazi
07-07-2017, 13:30
Super loto dan 37 milyon vurdum dolar mi alayim altin mi.
Şaka şaka ben degil
ankara keçiörende oynaman lazımdı :)
ahmetgurlek
07-07-2017, 15:23
altının ons fiyatı niye düşüyor? ben aldım diye mi?
investeconomics (https://www.investeconomics.com/)
Bu konuya yazmayi unutmusum , hakkinizi helal edin.
Dolartl tahminim headshot oldu bu hafta :)
free-hifi
07-07-2017, 22:29
investeconomics (https://www.investeconomics.com/)
Bu konuya yazmayi unutmusum , hakkinizi helal edin.
Dolartl tahminim headshot oldu bu hafta :)
Buradan da paylaşım yapacak misiniz
GokhanRS
10-07-2017, 10:03
ben 3.61 yakalayabildim saldım doları gitti.
altın alayım mı diye düşünürken 138 zorlicak bu hafta diye duyum alınca vazgeçtim tl de beklemedeyim. sizce bu duyumumun ciddiyeti var mıdır? 138 altını zorlar mı altın?
her ay olacak şekilde vadeli yap. kafan rahat para kazan
GokhanRS
10-07-2017, 10:07
her ay olacak şekilde vadeli yap. kafan rahat para kazan
onun için ayrı bütçe ayırırım belki ama ben küçük oynuyorum tamamen öğrenmek amaçlı. 5-10 bin tl nin zararında üzülmem :) maks edebileceğim zarar 200 300 lira olur. şuan bu bütçem tamamen eğitim amaçlı mundar etme parası. o yüzden vadeli bana uzak :)
süleymann
10-07-2017, 10:09
1 sene yok sayılacak para için sizce en güzel yatırım nedir?
barakuda26
10-07-2017, 10:10
yine aşağıya saldı kendini bu hafta bu aralıkta gidip gelicek heralde
GokhanRS
10-07-2017, 10:11
1 sene yok sayılacak para için sizce en güzel yatırım nedir?
vadeli usd %3 ile
Strich Acht
10-07-2017, 10:31
Selam
Altin alimi icin ne dusunuyorsunuz ?
salih_560
10-07-2017, 11:04
Arkadaşlar merhaba 25 binim var yıl sonuna kadar lazım olmucak neye yatırım yapayım sizce ??
GokhanRS
10-07-2017, 11:08
altın için 138 altı zorlanacak duyumu aldım tabi ki garantisi olmayan bir duyum ancak ben altın alacaktım durdum bunu duyunca. bir kaç gün bekleyip izleyeceğim günlük oynamaları ve piyasayı.
25 bin için se bu ara %13 14 ler veren bankalar var, kısa vade de değerlendirebilirsin. ben kendim kenara atacak olsam %14e güvenmez düşükte olsa doviz vadeliye atardım. belki risk ama en azından değer kaybetme ihtimali yok. ve artarsa da duble yol olur.
salih_560
10-07-2017, 13:44
Bende tlde faize gireyim dedim ama ne olacağı belli olmuyor altın alıp beklesem dedim ama şimdi döviz oranlarına bakayım ben ne durumda ...
Ben olsam altın alırdım...
Vadelıde 15,5 alırsın.
Dovız cok oynak,yorum yapmak yanlıs olur...
vectra-tuner
11-07-2017, 09:57
Şu anda ABD 10 Yıllıklar 2.393 ve yükselme eğiliminde, Çünki Dolar güçleniyor Yellen beklentisi sebebi ile.. Abd faizleri yükseldiğinde Altın ons olarak düşüyor ama ons olarak 1.200 Usd ve altı her zaman alınır... Sonuç olarak Altın ons olarak düşse bile dolar yükseleceğinden Tl olarak zarar ettirmez ki Yellen'i takip edin , Abd 10 yıllıklar sert düşerse Altın yükselir tersi durumda ise Altın ons olarak düşer.. Kilit nokta Abd faizleri..
free-hifi
11-07-2017, 10:34
Şu anda ABD 10 Yıllıklar 2.393 ve yükselme eğiliminde, Çünki Dolar güçleniyor Yellen beklentisi sebebi ile.. Abd faizleri yükseldiğinde Altın ons olarak düşüyor ama ons olarak 1.200 Usd ve altı her zaman alınır... Sonuç olarak Altın ons olarak düşse bile dolar yükseleceğinden Tl olarak zarar ettirmez ki Yellen'i takip edin , Abd 10 yıllıklar sert düşerse Altın yükselir tersi durumda ise Altın ons olarak düşer.. Kilit nokta Abd faizleri..
bir haftadır 3,64 3,60 / 3,64 3,60 güzel ekmek yaptılar
vectra-tuner
11-07-2017, 10:38
Normal şartlar altında Dolar senede 4-5 Kez güzel alım fırsatı verir ama bu sene sayısını unuttum.. Bu arada daha önce konuştuğumuz gibi Hükümet faizleri düşürmek için düğmeye bastı.. Bankaların eline düşene Allah yardımcı olsun... Küçük ölçekli bankalarda %25 ile kredi kullanan esnaf var.. Bu faizler küçük esnafı orta halliyi hepten bitirdi.. Faizlerin tekrar düşürülmesi demek Kurda yeniden ciddi atak beklemek gerekir..
3,64 ten almıştım bir miktar beklemeli yoksa kar-zarar etmeden satmalımıyım?
free-hifi
11-07-2017, 10:42
Normal şartlar altında Dolar senede 4-5 Kez güzel alım fırsatı verir ama bu sene sayısını unuttum.. Bu arada daha önce konuştuğumuz gibi Hükümet faizleri düşürmek için düğmeye bastı.. Bankaların eline düşene Allah yardımcı olsun... Küçük ölçekli bankalarda %25 ile kredi kullanan esnaf var.. Bu faizler küçük esnafı orta halliyi hepten bitirdi.. Faizlerin tekrar düşürülmesi demek Kurda yeniden ciddi atak beklemek gerekir..
Fed Başkanı Janet Yellen'ın çarşamba ve perşembe günleri ABD Kongresi'nde sunum yapacak. Piyasalar Yellen'ın konuşmasında 4.5 trilyon dolarlık bilançonun küçültmesi ve faiz artışlarında nasıl bir yol izleneceği konusunda sinyaller arayacak.
yellen den beklenti ne olur sence çünkü bu karışıklıkta 64 ü kırarsa 70 vs gelir diye düşünüyorum ama bir dip 50 yapacak gibi yönde var
vectra-tuner
11-07-2017, 10:50
Ben sene sonu tahmini yaptım min 4. ile 4.20 arası.. Bunları temel analize dayanarak söyledim kabaca geçen seneki rakamın %20 fazlası.. Sebepleri daha önce yazdık.. Sene sonunda döviz ihtiyacı artacaktır hem Bankaların hem özel sektörün ciddi döviz borç ödemeleri var.. Sürekli olarak cari açık verip borcunu artıran ülkelerin parası değer kaybeder..
free-hifi
11-07-2017, 11:06
atıyorum 3,90 4 leri gördü bahara doğru ineceği netleşir mi yine 3,60 rakamlar vs ?
vectra-tuner
11-07-2017, 11:14
Dolar her yıl senenin ilk altı ayı düşüp ikinci altı ayında özellikle senenin son üç ayında yükselir ki bunun pekçok sebebi var .. Kışın enerji ithalatı artar, turizm geliri olmaz .. Sene sonu hem Banka hem özel sektörün döviz talebi artar ve sonuçta döviz yükselir.. Buradaki kilit nokta önemli bir olay olmadıkça (Siyasi ve veya Fed) sene başından ortasına kadar dolar tutup hamallık yapmanın bir anlamı yok.. İlaveten dövizin 3.50 ve altına gevşemesi ülkeye para girişi olmasından değil F/x piyasalarında kaldıraçlı işlem yapıp Tl lehine işlem açıp kısa sürede para kazanmak isteten Traderların yaptığı bir işlemdi yani o fiyatlamalar kısa süreli ve gerçekçi rakamlar değildi.. Tl'nin değerlenmesi için ya çok yüksek faiz verip orta uzun vadede tüm özel sektörü batırmayı göze almak veya üretim yapıp cari açıktan kurtulmak yolu ile olurki artık bu imkansız..
Atilla Yeşilada'nın son yazısını okuyun derim.
Hormonlu buyumenin sonu uzun durgunluk (http://www.paraanaliz.com/2017/yazarlar/hormonlu-buyumenin-sonu-uzun-durgunluk-13408/)
ChtArdARSL
11-07-2017, 13:05
Bend edolardan cikti kismetse alim firsati icin dusmesini bekliyorummz
Simdi bekleyeegimiz alim firsati nedir? Euroda seyrini yukari cekti nasil gidisat
TorqueTuning
12-07-2017, 08:44
12.07.2017:
Dün piyasalarda anlamlandırmakta güçlük çektiğimiz hareketler kaydedildi.
EURTRY kuru rekor kırmaya yaklaşırken ve iki yıllık gösterge tahvil ihalesindeki faiz sekiz yılın zirvesine çıkarken BİST100 günü %2.1 yükselişle tamamladı.
FED Başkanı Yellen'in şahince konuşma yapmaya hazırlandığı bir günde EURUSD paritesinin oğul Trump ile ilgili haberler nedeniyle 1.15'e yaklaşması ise başka bir şaşkınlık verici piyasa hareketi idi.
Yellen'in konuşma metni TSI15.30'da yayınlanıp konuşma TSI17.00'de olacak.
Yellen'in sonrasında piyasalarda dalga boyu artabilir.
Küresel mali piyasalar dün oldukça karışık bir görünüm arzetti. Günün ilk kısmına Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen'in bugünkü konuşmanın neden olduğu tedirginlik hakimdi. Yellen'in şahince bir konuşma yapma ihtimali küresel mali piyasalarda satış baskısının etkili olmasına neden oldu. Günün ikinci yarısına ise son dönemde sıklıkla olduğu üzere Trump soyismi hakim oldu. ABD Başkanı Donald Trump'ın oğlu, seçim öncesinde, babasının seçimleri kazanabilmesi için Rus bir avukatla görüşüp rakip Clinton hakkında gizli bilgiler almış! Bu haber baba Trump'ın azli ihtimalini yeniden gündeme taşıdığından ötürü ABD Doları'nda ciddi bir değer kaybına neden oldu. EURUSD paritesi kısa bir zaman içerisinde 1.15 seviyesine yaklaştı. ABD Doları'ndaki bu değer kaybı piyasaların genel havasında da hızlı bir değişime neden oldu zira böyle bir ortamda FED'in şahinleşme olasılığı düşüyor olmalıydı. Sonuç itibariyle, günün ilk yarısında satış baskısının hâkim olduğu küresel mali piyasalar ikinci yarıda dengelendi ve duruldu. USDTRY kurunun gün boyunca çizdiği hareketler bu tanımı en iyi şekilde açıkladı: Güne 3.61 civarından başlayan kur günün ilk yarısında 3.6450'deki önemli teknik seviyeye kadar yükseldi. Ancak, küresel havadaki değişim ile birlikte günü kademeli bir şekilde gerileyerek
3.61 civarından, yani güne başladığı seviyeden tamamladı. Mali piyasalardaki hareketleri gün kapanışları itibatiyle takip edenler açısından çok sakin bir günün geride kaldığını söyleyebiliriz. Ancak, anlık izleyenler açısından önemli sayılabilecek bir dalgalanma yaşandı. Dünkü bültende dile getirdiğimiz teknik aralığın hem altı (3.6020) hem de üstü
(3.6450) aynı gün içerisinde test edildi. Sadece USDTRY kuruna baktığımızda TL'de anlamlı bir değer değişiminin olmadığını ve bu nedenle de TL'ye sakin bir hava hakim olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, EURTRY kuru dün 3.16'lar ile tarihi zirve seviyesini gördü. Böyle olunca TL döviz sepeti bazında son dönemde hatırı sayılır oranda bir değer kaybetmiş oldu.
Türkiye açısından döviz piyasası için temkinli ifadeler kullandığımız ve tahvil faizlerinin yükseldiği bir günde (dünkü 2 yıllık gösterge ihalede faiz %11.62'ye yükselerek 2009 yılı Haziran ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti) hisse senedi piyasasının kaydettiği aşırı iyimserlik büyük bir tezat teşkil ediyor. Dün bankacılık sektör endeksinde kaydedilen %4'e yakın yükseliş BİST100 endeksinin günü %2.1 artıda kapatmasına yardımcı oldu. Bu tarz bir harekete sebebiyet teşkil edecek bir haber var mıydı sorusuna olumlu cevap vermenin çok zor olduğu bir gün yaşadık.
Küresel borsaların büyük bir kısmı günü ekside kapattılar. Yukarıda da işaret ettiğimiz şekilde Türk Lirası döviz sepeti karşısında günü değer kaybıyla tamamladı. BDDK'nın sermaye yeterlilik mevzuatında portföylerdeki gayrimenkuller için yaptığı düzenleme dışında bankacılık sektörü ile alâkalı somut bir haber yoktu ki bu haberin de bu tarz bir piyasa yansıması doğurması beklenmiyordu. Habertürk gazetesinde yer alan mevduat haberi ise Türkiye Bankalar Birliği tarafından yalanlansa bile bankacılık sektörü açısından çok da olumlu bir duruma işaret etmiyordu! Mevduat faizleri öyle ya da böyle düşürülecek ve bu da bankacılık sektörünün kârlılığını olumlu etkileyebilecek şeklinde bir mantık geliştirilip hisseler alınmış ise sözün bittiği yerdeyiz! Velhasıl dün borsada kaydedilen etkileyici performansı anlamlandırmakta pek de muktedir değiliz. Ancak son dönemde bu tarz hareketleri birden fazla kez yaşadığımızı ve hatta somutlaştırmak zor olduğundan dolayı da gizemli bir yatırımcıya mal edildiğini not düşmekte yarar var.
Ekonomi teorisi ya da finansal piyasa hareketlerine ilişkin kafa karışıklıkları sadece Türkiye'ye özgü değil. Geçenlerde bu satırlarda yer verdiğimiz bir duruma dün ABD'de Mineapolis FED Başkanı Kaskhari dikkat çekmiş ve demiş ki nasıl oluyor da işsizlik oranının keskin şekilde gerilediği bir ortamda maaşlar artış kaybetmiyor! Açıkçası bu durum hem teori hem de pratik ile çelişiyor. Zira, işsizlik oranı ile enflasyon arasında ters ilişki olduğunu belirten ve her ekonomi öğrencisinin bildiği bir kuram var. Pratikte de işverenler arasında işsizlik oranını aşağı çekecek düzeyde bir rekabetin olduğu ortamda maaşların artmasının kaçınılmaz olacağı aşikâr! Bu tezatı anlamlandırmakta zorlandığını belirten Kashkari güvercin duruşundan hareketle (son faiz artırım kararlarına muhalefet şerhi düşmüştü) enflasyon %2 hedefine ulaşana kadar FED'in faiz artırımına gitmemesi gerektiğini savundu. Dün Kashkari dışında birkaç FED üyesi daha görüş beyan etti. Ancak bu isimler faiz indiriminden ziyade FED'in bilanço küçültme operasyonuna atıfta bulunup üstü örtülü olarak Eylül ayında başlama ihtimaline dikkat çektiler. Bu konuda en net beyanat bugün FED Başkanı Yellen'den gelecek.
FED başkanlarının yılda iki kez gerçekleştirdiği Humphrey-Hawkins konuşmasında para politikasına yönelik geniş perspektifte bir bakış açısı geliştiriliyor. Bu konuşmada Kongre üyelerinden gelen sorular paralelinde para politikasına ilişkin muğlak noktalar da netlik kazanmış oluyor. Başkan Yellen'in bugün TSİ17.00'de başlayacak konuşmasında üç ana başlığa odaklanabiliriz (konuşma metni TSI15.30'da elimizde olacak): a) Bilanço daraltılmasına ne zaman ve nasıl başlanacak? b) Faiz artırımlarına nasıl devam edilecek? c) Enflasyon yaratamayan Amerikan ekonomisinde faiz artırmak riskli bir adım değil mi? FED'in bilanço daraltılmasına Eylül ayında başlayacağını ve daha önce de beyan ettiği üzere minik adımlarla ilerleyeceğini öngörüyoruz. Bu yönde bir adım çok az şahince yorumlanabilir zira bir kısım analist bilanço daraltılmasına Aralık'ta başlanmasını bekliyor. FED'in bu yılın geri kalan kısmında en az bir kez daha faiz artırımına gideceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki yıllara ilişkin faiz artırım sayısı da son FOMC tahminlerindeki düzeyde olabilir. Yellen'in son basın toplantısında vurguladığı üzere enflasyondaki düşüşün geçiçi olduğuna dikkat çekeceğini ve bu nedenle de para politikası açısından önemli bir risk görmediğini belirteceğini düşünüyoruz. Bu yöndeki görüş ve değerlendirmeler mali piyasalarca hafifçe şahince yorumlanıp küresel risk iştahında geçen hafta olduğu üzere bir miktar satış baskısı yaratabilir. Bu haftanın en az Yellen'in konuşması kadar önemli olacak bir diğer gündem maddesi ise ABD'de Cuma günü açıklanacak olan TÜFE enflasyonu ile perakende satış rakamları olacak. Son dönemde hep beklentilerin altında kalan enflasyon verisinin Haziran ayında nasıl bir performans kaydettiği piyasalar açısından önemli olacaktır.
Gelelim piyasa fiyatlamalarına... Dün küresel borsaların önemli bir kısmı günü temkinli bir seyirle tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarına da benzer bir seyir hakim: Japon endeksi %0.6 ekside işlem görürken HongKong borsasında %0.7 artış var. Günün ve belki de haftanın en önemli gündem maddesi olan FED Başkanı Yellen'in konuşmasına kadar yatay, sonrasında ise konuşmanın işaret ettiği düzlemde sert bir hareket ihtimalinin kuvvetli olacağı bir gündeyiz. Dün kendi içerisinde tezatlar sunan Türk mali piyasalarındaki fiyatlamalar da merak ediliyor. Borsanın dünkü coşkunun ardından nasıl bir yön izleyeceği merak ediliyor. USDTRY kuru açısından teknik aralık 3.6020-3.6450. Dün bu aralığın üst kısmını test etti. Bugün ise güne başlarken alt kısmını test etmeye hazırlanıyor. USDTRY kuru bu aralığın dışına çıktığı yöne doğru sert bir hareket yapabilir. Yellen'in bugünkü açıklamasının tonunun bu sorulara cevap bulmamıza yardımcı olacağı kanaatindeyiz. Bu arada son dönemde piyasa hareketlerini anlamlandırmakta neden zorlandığımıza Citi'nin bir çalışması cevap veriyor. Buna göre riskler ile piyasa fiyatlamaları arasındaki derin ayrışmanın temel nedeni yatırımcıların aşırı risk iştahıymış. Yani bizim bir süredir bültenlerimizde işlediğimiz irrasyonel coşku hali. Bankanın düzenlediği ankete göre kurumsal yatırımcılar portföylerinin medyanda sadece %2.25'ini nakitte tutuyorlar. Bu da 2008 krizinden bu yana en düşük seviye, bir başka deyişle en yüksek iyimserliğe işaret ediyor.
ahmetgurlek
12-07-2017, 09:53
borsa 80.000'lerdeyken dolar 3.60 lardaydı. borsa ne hikmetse % 30 arttı, bu sırada dolar düşmediği gibi faiz vs de arttı. bunun ekonomik olarak mantıklı bi izahı var mı? borsaya giren para nerden gelip giriyor? kara para mı, yastık altı mı nedir?
free-hifi
12-07-2017, 10:52
borsa 80.000'lerdeyken dolar 3.60 lardaydı. borsa ne hikmetse % 30 arttı, bu sırada dolar düşmediği gibi faiz vs de arttı. bunun ekonomik olarak mantıklı bi izahı var mı? borsaya giren para nerden gelip giriyor? kara para mı, yastık altı mı nedir?
BİM DEN katar a mal satıyoruz :D
ahmetgurlek
12-07-2017, 12:45
BİM DEN katar a mal satıyoruz :D
gene dolar girişi olur abi ülkeye...
free-hifi
12-07-2017, 14:54
3,58 geri geldi :DD
aybarsdnr
12-07-2017, 15:11
zoren hakkında düşünceleri olanlar var mı?
3,56 dolar gevşemeye başaldı yine bi ataga geçmese iyidir.
borsa ve doların ters hareket etmesi gerekmiyor bildiğim kadarıyla hatta paralel hareket etmesi daha olağan olan, bir yerde okuduğuma göre borsa dolar olarak 2-3 sene öncesine göre şu an bile ucuz kalıyor. ancak türkiyenin durumu bildiğiniz gibi
Yatırım fınansman spekulatof hareketlere devam edıyor...
3.64 lerden satmayan ve bu düşüşe maruz kalan arkadaşlarıma ohhhhh olsun diyorum öncelikle. Satın yine düşecek dedik, satın kısa süreli vadeliye geçin dedik eminimki birçoğu dinlemedi.
Bu arada buralar yine alım seviyesiydi dolar için
56'lar kirilmazsa alin...
Trade yapanlar 62-64 den bozduysa alim firsati. Ben olsam boyle yapardim.
aybarsdnr
13-07-2017, 12:02
3.64 lerden satmayan ve bu düşüşe maruz kalan arkadaşlarıma ohhhhh olsun diyorum öncelikle. Satın yine düşecek dedik, satın kısa süreli vadeliye geçin dedik eminimki birçoğu dinlemedi.
Bu arada buralar yine alım seviyesiydi dolar için
Abi yazacağımı lütfen suçlama olarak algılama ama 2 mesajından biri, "ben dedim dinlemediniz, o kadar konuştuk vs., şimdi de "ohh olsun". Bu kadar hırslanmaya gerek yok. Yatırım yapmayı, piyasayı takip edip görmeyi bilenler olduğu gibi sadece kulaktan dolma sözlerle elindekini yatıran arkadaşlar da var. Vereceğimiz bir tavsiye bir gün çok yanlış olabilir ve vebali büyük olur. O yüzden kendini de hırpalama bu şekilde.
ChtArdARSL
13-07-2017, 12:41
Ben cok sukur bozdurdum ve iyi miktar para kazandim. Buradaki bilgiler kisisel yorumlar ve takipler iyi yorumlar ile kazanilaviliyor. Yapicagim hamlerde Tavsiyeler elimi guclendiriyor. Tsk ediyorum sahsim adina,birazdaha takilde bulunip
Alim yapacagim..
Abi yazacağımı lütfen suçlama olarak algılama ama 2 mesajından biri, "ben dedim dinlemediniz, o kadar konuştuk vs., şimdi de "ohh olsun". Bu kadar hırslanmaya gerek yok. Yatırım yapmayı, piyasayı takip edip görmeyi bilenler olduğu gibi sadece kulaktan dolma sözlerle elindekini yatıran arkadaşlar da var. Vereceğimiz bir tavsiye bir gün çok yanlış olabilir ve vebali büyük olur. O yüzden kendini de hırpalama bu şekilde.
özellikle oh olsun yazıyorum çünkü yine özellikle "dolar artışı olmaz buralardan son birkaç kuruşuda aramayın " yazmışım. Ancak deflarca "hırs" üzerine ben yazılar yazdım burada. Siz ne en alt noktayı nede en üstü yakalayabilirsiniz. Bizde yada bizden daha fazla bilgiye sahip olanlarda yakalayamaz dedik. Sonra soru soranlardan bazıları çıkıp "ben işte satmadımda elimde patladıda keşke verseydimde" lere başlıo. Başlamasın madem kulak dolgunluğu olsun dinlesin.
Tecrübeli arkadaşlara şöyle bir sorum olacak, yaklaşık 100.000 TL ile döviz almak istesem kuru en ucuz şekilde hangi güvenilir kaynaktan halledebilirim ? Örneğin şu an kur 1 $ = 3.57 TL , belirtilen miktarla pazarlık şansım olabilir mi olursa en düşük ne kadara , nerden alırım ? Tek tek bankaya gidip fiyat almak mı gerekir ?
Tecrübeli arkadaşlara şöyle bir sorum olacak, yaklaşık 100.000 TL ile döviz almak istesem kuru en ucuz şekilde hangi güvenilir kaynaktan halledebilirim ? Örneğin şu an kur 1 $ = 3.57 TL , belirtilen miktarla pazarlık şansım olabilir mi olursa en düşük ne kadara , nerden alırım ? Tek tek bankaya gidip fiyat almak mı gerekir ?
Dediğimi yanlış anlama ama 100bin tl için pek pazarlık yapan olmaz dolara vurduğunda pek bi rakam yapmıyor
aybarsdnr
13-07-2017, 13:59
Hocam, telefonla bankalardan öğrenebilirsiniz. Özellikle çalıştığınız bir bankanız var ise onlarla görüşün.
Eğer parayı nakit olarak elden çıkartırım derseniz döviz büroları bankalardan daha iyi kur verebilir. Ama kadıköydeki döviz bürosu ile kapalıçarşıdaki büro arasında da fark olacaktır. Yatırım amaçlı düşünüyorsanız çok fazla ufak oynamaları dert etmeyin çünkü sizin aldığınız kurdan daha iyisini bir yerlerde illaki veren olacaktır.
vectra-tuner
13-07-2017, 14:00
Abd 10 yıllık faizlerini işin kilit noktası.. Yellen konuşması sonrası Abd 10 yıllıklar düşmeye başladıkça kur da gevşedi haliyle.. Mutlaka 3.6 üstünü tekrar görecektir ama 3.6 üzeri için Abd 10 Yıllıkların %2.40 lara yaklaşması lazım.. Kabaca Abd 10 Yıllıklar %2.5 üzeri çıkarsa bu sefer 3.6X'ler taban olur bunuda tek birşey bozar o da bizim Mb'nin tekrar faiz artırması ki bence yapmazlar...
aybarsdnr
13-07-2017, 14:01
özellikle oh olsun yazıyorum çünkü yine özellikle "dolar artışı olmaz buralardan son birkaç kuruşuda aramayın " yazmışım. Ancak deflarca "hırs" üzerine ben yazılar yazdım burada. Siz ne en alt noktayı nede en üstü yakalayabilirsiniz. Bizde yada bizden daha fazla bilgiye sahip olanlarda yakalayamaz dedik. Sonra soru soranlardan bazıları çıkıp "ben işte satmadımda elimde patladıda keşke verseydimde" lere başlıo. Başlamasın madem kulak dolgunluğu olsun dinlesin.
Abi haklısın, sen tavsiyede bulunuyorsun, kafa patlatıyorsun ve bir şeyler yazıyorsun. Sonucunda da senin emeğin havaya gitmiş oluyor ama benim yazım aslında seni koruma amaçlıydı.
Bir gün birisi çıkar "yazdın ettin seni dinledik, bozduk şimdi daha da yükseldi, senin yüzünden böyle böyle oldu" diye söylenir. Senin sinirin bozulur, canın sıkılır, kendini suçlu hissedersin.
ProdriveSTI
13-07-2017, 15:15
kenarda unutulacak 30000tl m var dolar mı altın mı veya başka bir şey mi önerirsiniz
Bana ver muratcim :)
Suan birsey alma.... Tl faizinde kalsin.
Yurt dışı politikaları abd ab yi geçtim,kendi içimizde bu varlık fonu tükendiğinde kgf patladığında ne yapacağız acaba? Şu halde bile 1.5 yıl önce aldığım c sınıfı arabam tam 37 bin lira zamlandı.Artık starbucks'ta kahve alırken bile parayı düşünür olduk.Kısa vade değilde uzun vade görüşleriniz nelerdir?
TorqueTuning
14-07-2017, 08:17
FED Başkanı Yellen küresel risk iştahını bir kez daha gazladı. MSCI hisse senetleri dünya endeksi tarihi zirve seviyelerinden işlem görüyor.
ABD'de bugün TSI15.30'da açıklanacak TÜFE enflasyonu ile perakende satış rakamları; büyük banka bilançoları yakından takip edilecek.
TCMB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin geçen hafta yaptıkları 3 milyar dolarlık DTH bozumu kurdaki yukarı yönlü hareketi frenlemiş.
FED Başkanı Yellen'in ağız değiştirirmişçesine enflasyonun %2'lik hedefe ulaşma hususunun belirsizlikler taşıdığını vurgulaması küresel risk iştahını artırdı: Hisse senedi piyasaları, gelişen ülke para birimleri ve emtialar değer kazanırken tahvil faizleri düşüş kaydetti. Bu satırları kaleme aldığımız dakikalarda MSCI dünya endeksi tarihi zirve seviyesinden işlem görüyordu. Daha iki hafta önce enflasyondaki düşüşü geçici unsurlara bağlayan Yellen'in piyasalardaki ufak bir satış baskısı karşısında hemencecik ağız değiştirmesi entresan... Görünen o ki, ABD'de uzun vadeli denge seviyesinin dahi altına inmiş olan işsizlik oranına karşın enflasyon %2'lik hedefinin altında kaldıkça FED kalıcı bir şekilde şahin olamayacak.
Bu nedenle de önümüzdeki dönemde Amerikan enflasyon rakamları önemli olacak.
FED kişisel tüketim harcamalarına ilişkin fiyat değişimini hedefliyor (PCE) ve bunun %2 olması gerektiğini düşünüyor. Elinizdeki en son verilere göre çekirdek PCE enflasyonu Mart ayında yıllık bazda %1.8 seviyesini gördükten sonra kademeli bir şekilde gerileyerek Haziran'da %1.4 oldu. Bu rakamın %2'ye yaklaştığını görene kadar küresel risk iştahının tersine döndüğünü beklememek lazım. ABD'de PCE enflasyonu dışında birçok enflasyon göstergesi daha var ve bunlar da genel enflasyon eğilimi hakkında bilgi sunduklarından ötürü dikkate alınırlar: TÜFE, ÜFE, saatlik kazançlar, vb. Bugün TSI15.30'da açıklanacak olan TÜFE enflasyonu bu minvalde önem taşıyor.
Bloomberg'e göre yıllık TÜFE artışının %1.7 ile geçen ayki seviyede kalması öngörülüyor. Daha yüksek bir rakam piyasalar açısından olumsuz; tersi ise olumlu bir etki doğurur. Bu arada ABD'de aynı anda açıklanacak olan perakende satışlar; günboyu gelecek olan şirket bilançoları ve bunların içerisinde JP Morgan, Citi ve Wells Fargo gibileri günün en önemli gündem maddelerini teşkil edecek.
Küresel mali piyasalardaki olumlu hava doğal olarak Türkiye'ye de yansıyor.
Dünkü işlemlerde USDTRY kuru 3.5600 seviyesine varan bir düşüş kaydetti.
BİST100 endeksi soluksuz yükselişini ve her gün yeni bir rekor kırma geleneğini tesis etti. Tahvil faizleri nispeten daha sakin bir seyir izledi. Dün açıklanan iki veri bizce önemliydi. Bunlardan ilki döviz piyasasında kaydedilen son bir haftalık hareketi betimliyordu. TCMB'nin haftalık para ve banka raporuna göre 30 Haziran - 7 Temmuz haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları yaklaşık 3 milyar dolar azalmış.
Bunun 1.7 milyar doları gerçek; 1.3 milyar doları tüzel kişilerde gerçekleşmiş. Bahsedilen bu haftada USDTRY kuru 3.6450 seviyesine kadar yükselmiş ancak hemen sonra yönünü aşağı döndürmüştü. Demek ki uzunca bir süre 3.50-3.55 bandından döviz toplayan yerli yatırımcılar kurlardaki yükselişte hızlı bir şekilde satışa geçmişler. Yerli yatırımcıların bu davranışları kur düşüşünü nasıl ki yavaşlatıcı bir rol oynadıysa yükselişi de sınırlayan bir görev arzediyor. Başka bir ifade ile yerli yatırımcıların spekülatif nitelikteki işlemlerinin mali piyasaları dengeleyici bir rol oynadığını söylersek çok da yanlış dememiş oluruz! Günün diğer önemli verisi Mayıs ayı ödemeler dengesi istatistikleri idi. Buna göre, cari işlemler dengesi tahminlerin üzerinde 5.2 milyar dolar açık verdi. Bu sonuçla 12 aylık kümülatif cari işlemler açığı 33.2'den 35.4 milyar dolara yükseldi. İlk beş aylık verilee itibariyle cari açık geçen yılın aynı dönemine göre %20 artış kaydetti. Bu da ekonomideki ithalat odaklı büyüme artışını gözler önüne seriyor. Finansman cephesi nispeten olumlu bir tablo sergiliyor. 1.3 milyar dolarlık doğrudan yabancı girişi, 5.5 milyar dolarlık portföy girişleri döviz rezervlerinin artmasına neden olmuş. Bu arada net hata ve noksan kaleminin son ayların aksine fazla verdiğini not düşmekte de yarar var.
Dünyada gün geçmiyor ki ABD Başkanı Trump'ı konuşmayalım... Bir süredir kendisi ve ailesinin Rusya ile yazışmaları konuşuluyor ve bunlar ABD Doları'nın küresel bazda değer yitirmesine neden oluyor. Trump'ın seçildiği günden bu yana savunduğu korumacılık argümanları son günlerde ABD'nin çelik ithalatına getirmeyi planladığı anti-damping önlemleri ile farklı bir boyuta ulaştı. Dün aralarında FED'in eski başkanları Greenspan ve Bernanke'nin de yer aldığı 15 önemli ismin Beyaz Saray'a hitaben yazdıkları mektupta bu tarz uygulamaların ABD ile dostları arasındaki ilişkileri bozabileceği, tarifelerin ithalat maliyetini yukarı çekip imalat sanaayiinde işsizlik sorununa yol açabileceği vurgulandı. Daha geçen hafta
G20 Zirvesi'nde serbest ticaret kavramı ön plana çıkarılırken Trump'ın zıt yöndeki bu tercihleri dikkat çekiyor. ABD'nin çelik ithalat ettiği ülkeler arasında yakın müttefikleri durumundaki Kanada, Meksika, G.Kore ve Brezilya gibi ülkeler de yer tutuyor. Türkiye'nin de bu eğilimden olumsuz etkilenmesi bekleniyor.
Yellen'in mali piyasalarca olumlu karşılanan son iki gün içerisinde gerçekleştirdiği konuşmalar gelişen ülke para birimlerini de bariz bir şekilde olumlu etkiledi. Türk Lirası da bu eğilimden fazlasıyla nasiplendi.
USDTRY kuru 100 günlük ortalamasının geçtiği 3.6020 seviyesini aşağı yönde kırdıktan sonra düşüş daha da ivme kazandı ve 3.56'lı seviyelere kadar geriledi. Böylelikle USDTRY kurunun yönü yeniden aşağı dönmüş oldu. Bugün Amerikan TÜFE enflasyonu ve perakende satış verileri önemli... Aşağı yönde önümüzdeki en önemli direnç noktaları ilk etapta 3.5550, sonrasında ise 200 günlük ortalamanın bugün itibariyle geçtiği 3.5320. Yukarıda ise 100 günlük ortalamanın geçtiği 3.6020 seviyesini ön plana çıkarmakta yarar var.
Dünyada risk iştahındaki olumlu hava sürdüğü müddetçe hisse senedi piyasasındaki olumlu eğilim süreceği benziyor. Bono&tahvil piyasasında ise Hazine'nin artan borçlanma ihtiyacı paralelinde faizler aşağı yönde hareket etmekte zorlanıyor.
3,53-60 bandında kalabılırız. Trade cıler kacırmasın.
Eger pazartesı 63'u kırarsak,tekrar alım yapıcagım. Ben olsam bu ıkısını yapardım...
53 kirilicak gibi,pazartesi sali alim firsati cikabilir...
vectra-tuner
14-07-2017, 20:33
997TT abi ile aynı fikirdeyim.. Ben alacağım salı - Cuma günleri arası kademeli olarak..
Ben yine 3.50 3.49 bandını bekliyorum oraya kadar salar diye düşünüyorum
50-51 dıyelım....
49 anlık olur.
Dolarda temmuz ilk yarısında kırılan düşüş trendi, 3.64 lere vurup geri çekilmesi ile düşüş trendini tekrar test etti. Ancak 3.53 üzeri haftalık kapanış tekrar sert yukarı yükselişleri geri getirebilir.
Sadece bir öngörü, yatırım tavsiyesi değil..
Zaten kıramazsak 54-64 arası trade...
individual
15-07-2017, 14:30
Sene sonu yukselik zaten 3.80lerin ustunu rahat gorucek bence.
Suan turkiye doviz girisi var ama yaz sonu tatil sonrasi piyasa haraketlendiginde doviz ihtiyaci olucak ve yukselis olucak bence.
ben çok şükür doları yüksekken sattım suan için 140 altına bagladım artık nereye giderse 142 143 araları bozdururum nasip
TorqueTuning
17-07-2017, 10:29
17 Temmuz 2017:
ABD'den gelen zayıf makro ekonomik veriler küresel risk iştahını desteklemek suretiyle mali piyasaları olumlu etkiliyor.
USDTRY kuru teknik olarak 200 günlük ortalamasını aşağı yönde test ediyor.
Bu denemesinde başarılı olması durumunda 3.50 seviyesine ve altına gerileyebilir.
Bugün Türkiye'de istihdam raporu ile bütçe istatistikleri; AB'de TÜFE enflasyonu; ABD'de ise imalat sanayi verisi önem arzediyor. Haftanın en önemli olayı ECB'nin Perşembe günü düzenleyeceği faiz toplantısı olacak.
Cuma günü ABD'de açıklanan zayıf ekonomik veriler küresel mali piyasalardaki risk iştahını olumlu etkiledi zira bu veriler Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarına devamını zorlaştırabilir. FED yılın geri kalan kısmında bir kez daha faiz artırımına gideceğini öngörürken piyasaların Aralık toplantısında faiz artırım beklentisi %50'nin altına gerilemiş durumda. Cuma günkü verilere göre TÜFE enflasyonu genel hatları ile aynı kalırken perakende satışlar ise beklenmedik bir şekilde gerilemişti. Bu veri seti Amerikan Doları'nın değer kaybetmesine yol açtı.
ABD Doları endeksi (USD) küresel bazda son 10 ayın en zayıf seviyesine geriledi. USD endeksindeki bu gerileme gelişen ülke para birimlerini olumlu etkiledi. Aralarında Türk Lirası'nın da yer aldığı birçok yüksek getirili para birimi Cuma gününü değerlenerek tamamladı. USDTRY kuru da 3.53'lü seviyeler ile son iki haftanın en düşük seviyesine indi. TL'deki değerlenme alternatif piyasalardaki iyimserliği de destekledi. Uzunca bir süredir "hergün yeni bir rekor" sloganı ile ilerleyen BİST100 endeksi 105bin seviyesine yükseldi. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise Hazine'nin bu haftaki tahvil ihraçları öncesinde 8 baz puan geriledi.
Amerikan verileri ile FED'in resmi açıklamaları arasında önemli bir ayrışma yaşanmaya başladı. Öncelikle istihdam verileri oldukça kuvvetli geliyor.
İşsizlik oranının geldiği %4.4 seviyesi ABD açısından uzun vadeli denge düzeyinin de altı. Amerikan ekonomisinin son dönemde her ay ortalamada
150-200 bin civarı istihdam yaratması oldukça etkileyici. Ancak, istihdamdaki bu olumlu tablo enflasyona bir türlü yansımıyor. Hâlbuki, ekonomi teorisine göre istihdam artışı işgücünün ücretlere ilişkin pazarlık gücünün arttığı anlamına gelecektir ki bunun da ücret artışı sağlaması gerekir. Ancak ücret ve enflasyon rakamları bu durumu teyit etmiyor.
Mineapolis FED Başkanı Kashkari gibi bazı FED üyelerini de şaşırtan bu tabloya ilave olarak ekonomik faaliyetlerin düzeyine ilişkin veriler de zayıf geliyor. En son Cuma günü açıklanan perakende satış rakamları ekonomik aktivitenin hızlanmak bir yana yavaşladığını gösteriyor. Böyle bir ortamda FED'in mevcut gevşek para politikasını terk etmesi zor görünüyor.
Bu da küresel likidite koşullarının olumlu olmayı sürdüreceği anlamına geliyor ki mali piyasaların en çok sevdiği kompozisyona işaret ediyor. ABD cephesinde bu hafta veri akışı zayıf. Konut istatistikleri ve birkaç anket bazlı veri dışında gündemde mali piyasaları etkileyebilecek önemde bir veri bulunmuyor.
ABD'nin aksine Avrupa cephesinden olumlu sinyaller geliyor. Özellikle Almanya'dan gelen güçlü veriler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ultra-gevşek para politikalarını terkedebileceği görüşlerine neden oluyor.
ECB cephesinden son dönemde gelen açıklamalar tahvil alımlarının azaltılabileceği fikrini uyandırmış durumda... Dahası, ECB'nin halihazırda eksi olan gecelik mevduat faizini artırması fiyatlanmaya başlandı. Bu çerçevede ECB'nin bu haftaki toplantısı gündemin en önemli maddesi durumda.
Perşembe günü yapılacak olan toplantıdan somut bir adım beklenmiyor olsa da Başkan Draghi'nin tahvil alımlarının geleceğine ilişkin önemli sinyaller verebileceği öngörülüyor. Euro'nin küresel mânâda değer kazanmasını da buna bağlayabiliriz. EURUSD paritesi Cuma günü 1.1470 ile son dönemin en yüksek seviyesini bir kez daha test etti. Paritede ECB toplantısı öncesi ve sonrasında sert hareketler görebiliriz. Diğer para birimleri de USD'ye göre değer kazanıyor zira temel sorun USD'nin zayıflığı. Bu nedenle de başta gelişmiş ülke para birimleri olmak üzere birçok paranın USD karşında son yılların en zayıf seviyesine gerilemesini ABD ekonomisindeki zayıflıkta aramak doğru bir strateji olacaktır.
Türkiye cephesinde Hazine'nin bugün ve yarın düzenleyeceği iç borçlanma ihaleleri önemli olacak. Hazine, 6.9 milyar TL'si piyasalara olmak üzere toplam 8.4 milyar TL'lik iç borç geri ödemesi öncesinde bugün 2, yarın ise
3 tahvil ihracı gerçekleştirecek. Bu ihaleler aracılığıyla piyasalardan toplamda 9.6 milyar TL borçlanma hedefleniyor. Dikkat edileceği üzere iç borç çevirme oranı oldukça yüksek zira kamu maliyesinde yaşanan bozulma nedeniyle iç borçlanma ihtiyacı son dönemde oldukça artmış durumda. Normal şartlarda bu durumun bono&tahvil faizlerinde yükselişe yol açması beklenirdi. Ancak, küresel likidite koşullarının olumlu olması nedeniyle yüksek getiri peşindeki yabancı yatırımcının ilgisi faizlerin yükselmesine mani oluyor. Geçen ay Hazine borçlanma ihalelerinde sürpriz yapmış ve daha önceden ilan ettiği hedefin oldukça üzerinde borçlanmıştı. Bu ay da böyle birşey olup olmayacağını izleyeceğiz. Ancak, zaten toplamda %131 olarak açıklanan iç borç döndürme oranının daha da üzerine çıkılması için bir neden göremiyoruz. Ola ki çıkılırsa ikinci piyasa faizleri üzerinde negatif bir etki yaratabilir..
Türkiye'ye dönersek bugünün siyasi gündeminin oldukça yoğun olduğunu görüyoruz. Bakanlar Kurulu ile Milli Güvenlik Kurulu toplantıları Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak. Bu toplantılarda başta Afrin olmak üzere Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere ilişkin konuların görüşülmesi bekleniyor. Meclis'te ise komisyon bazında iç tüzük değişikliği görüşülmeye başlanacak. İç tüzük tadilatının erken seçim sinyali olarak dikkate alınabilir zira bu yolla uyum yasalarının hızlı bir şekilde çıkarılması amaçlanıyor. Başbakan Yıldırım, Olağanüstü Hal'in (OHAL) üç ay daha uzatılması yönünde teklif verileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta yaptıği açıklamada OHAL'in çok da uzak olmayan bir gelecekte sona erdirileceğini belirtmişti. Bu haber en azından üç ay daha OHAL'in devam edeceği manasına geliyor. Piyasalar küresel anlamda likidite bolluğunun neden olduğu irrasyonel coşku ile hareket ettiğinden dolayı yerel bazlı haberlere pek fazla ilgi göstermiyor.
Türk mali piyasalarındaki iyimserliğin devam etmemesi için hiçbir neden yok. ABD'den gelen zayıf makro ekonomik veriler nedeniyle küresel risk iştahı olumlu. Bu da yatırımcıların getiri peşinde koşmalarını beraberinde getiriyor ki, Türkiye bu hususta önemli bir durak özelliğine haiz. USDTRY kurunda Cuma günü 200 günlük ortalama aşağı yönde test edildi. Şu an bu seviyelerde salınan USDTRY kurunun direncini kırması durumunda ilk etapta 3.50, sonrasında ise 3.4750'ye kadar gerileme ihtimali var. 200 günlük ortalamayı kıramaması durumunda ise mevcut seviyelerde dengelenip bir miktar yukarı yönlü bir hareket yapma ihtimali bulunuyor. Hisse senedi piyasasında öyle bir momentum var ki, endeksteki yükseliş sanki hiç durmayacak gibi... Bono&tahvil faizlerinde ise Hazine'nin iki günde düzenleyeceği beş ihalede ne kadar borçlanacağı belirleyici olacak. Genel hatlarıyla olumlu bir gün bekliyoruz. Sabah Çin'den gelen olumlu büyüme rakamları da bu görüşü destekliyor. Gün içerisinde Türkiye'de istihdam ve bütçe rakamları; Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu; Almanya'da Empire State imalat sanayi endeksi gündemin önemli satır başlarını teşkil ediyor.
hakotech
17-07-2017, 23:00
Maşallah maşallah devam ediyormuş konu sevindim,Allah c.c hepinize hayırlı işler versin arkadaşlar :)
Spider'a kondun bizi unuttun mikeee...
Konuyu bir sekilde goturuyoruz...
hakotech
18-07-2017, 02:39
Spider'a kondun bizi unuttun mikeee...
Konuyu bir sekilde goturuyoruz...
Aşk olsun abi,ben öle çiğ adammıyım,zaten ne olsa sana soruyorum :)
individual
18-07-2017, 08:25
Bu hafta 3.50 dolar gorucekmi sizce ?
TorqueTuning
18-07-2017, 08:27
18 Temmuz 2017:
ABD'de sağlık reformunun bir kez daha muhalefet oylarına takılması ve zayıf veriler nedeniyle ABD Doları son bir yılın en zayıf seviyesine geriledi.
ABD Doları'nın küresel bazda değer kaybediyor olması USDTRY kurunda da 3.50 seviyesinin altını gündeme getirdi.
Hazine'nin bugün gerçekleştireceği üç ayrı tahvil ihracı yakından takip edilecek. Hedefin üzerinde bir borçlanma ikincil piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratabilir.
Küresel mali piyasalardaki olumlu görünüm ivme kaybetmekle birlikte dün de korundu. ABD'de makro ekonomik verilerin zayıf gelmesi ultra-gevşek para politikalarından çıkışın FED'in öngörülerine oranla daha yavaş olacağı algısını yaratması bu eğilimde belirleyici oluyor. Sonuç olarak da "bir dirhem likidite bin ayıbı örtüyor". Dün hisse senedi endeksleri küresel anlamda yeni bir zirve yaptı. ABD'den gelen zayıf veriler ve sağlık reformu fiyaskosu nedeniyle ABD Doları son bir yılın en düşük düzeyini gördü.
Çin'in tahminleri aşan beklentisi ise bakır başta olmak üzere endüstriyel maden fiyatlarını yukarı çekti. Bu tablo gelişen ülke piyasaları için en iyi bileşimi teşkil ediyor. Hem likidite gani gani, hem de küresel büyüme kötü değil. Zaten Türk mali piyasalarının son dönemde çizdiği iyimser eğilim de bu görüşü teyit ediyor. Hisse senedi piyasasında "her gün yeni bir rekor" sloganı dün de işe yaradı. BİST100 endeksi günü %0.99 oranında yükselişle yeni bir zirve seviyesinden tamamladı. Hazine'nin tahvil ihraçları ikincil piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratırken 10 yıllık tahvilin bileşik faizi günü yatay bir görünümle bitirdi. USDTRY kuru gün içerisinde 3.55'li rakamlardan işlem görse de günü tamamlarken 200 günlük ortalamanın altında, yani 3.5250'den işlem görüyordu.
Dün Türkiye'de açıklanan birçok makro ekonomik veriyi bültenimize taşımakta yarar görüyoruz. Bu veriler mali piyasalar üzerinde etkili olmasa da Türkiye ekonomisinin büyük resmini göstermesi açısından faydalı. Buna göre:
Haziran ayında bütçe istatistiklerinde ciddi bir bozulma yaşandı (Hazine nakit dengesi bunun sinyalini daha önce vermişti). Buna göre, bütçe dengesi Haziran'da 13.7 milyar TL açık verdi ve bu sonuçla yılın ilk yarısındaki denge eksi 25.2 milyar TL oldu. 2016'nın ilk yarısında bu rakam artı 1.2 milyar TL idi. Faiz dışı denge ise Haziran'da 12.5 milyar TL açık vererek yılın ilk yarısına ilişkin rakamı 1.8 milyar TL'ye taşıdı. 2016 ilk yarısında bu rakam artı 27.5 milyar TL idi. Hazine'nin borçlanma ihtiyacındaki artış bu tablonun sonucu. Piyasa açısından olumsuz bir tablo ile karşı karşıya olmamıza rağmen küresel bazda etkili olan irrasyonel coşku nedeniyle şu aşamada herhangi bir piyasa etkisi yok.
İşsizlik oranı, istihdam seferberliği ile birlikte Nisan ayında %10.5'e geriledi. Doğru bir karşılaştırma yapabilmek adına mevsim etkisinden arındırılmış rakamlara bakmak lazım zira Türkiye'de ilkbahar ayları ile birlikte, turizm ve tarım gibi nedenlerden ötürü istihdam artış kaydediyor.
Buna göre bir önceki ay %11.5 olan oran Nisan'da %11.3 oldu. 81bin kişiye istihdam yaratılırken işsiz sayısı 60bin düşüş kaydetmiş (aradaki 21bin kişilik fark ise işgücüne yeni katılımdan kaynaklanıyor). İşsizlik rakamlarındaki iyileşmenin ardında kısmen geçici unsurlar (teşvikler) kısmen de turizmdeki canlanmanın etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu tablonun teşviklerin sona ermesi ile birlikte sürüp sürmeyeceğini izlemekte yarar var.
TCMB her ay piyasa katılımcıları ile birlikte anket düzenleyip birçok makro ekonomik ve finansal gösterge üzerinde nabız topluyor. Öncelikle, bu sonuçların TCMB'nin tahmini olmadığını vurgulamakta yarar var zira kamuoyunda bazen bu şekilde dile getiriliyor ki bu yanlış bir ifadedir. Bu ayın sonuçlarına göre: a) 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %8.32'den %8.41'e yükselmiş; b) 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyon beklentisi %7.90'dan %7.93'e yükselmiş; c) Sene sonu USDTRY kuru beklentisi 3.7553'ten 3.7492'ye gerilemiş; d) Bu yıl büyüme beklentisi %3.4'ten %4.1'e iyileşmiş. Bu tablo enflasyon beklentilerinde herhangi bir iyileşme olmadığını gösteriyor ki TCMB Başkanı Çetinkaya dün TBB'de yaptığı sunumda enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği görüşü ile para politikası duruşunu da yinelemiş oldu.
Hazine Müsteşarlığı dün 13 ay vadeli iskontolu ile 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihraçları gerçekleştirdi. Bu ihraçlar ile piyasalardan toplam
1.87 milyar TL, kamudan ise 0.54 milyar TL borçlandı. Hazine bugün ise 5 ve
10 yıl vadeli sabit kuponlu ile 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihraçları gerçekleştirecek. Aylık borçlanma programı paralelinde Hazine'nin bugünkü ihalelerinde piyasalardan toplamda 7.7 milyar TL borçlanması öngörülüyor. Hazine geçen ay hedefinin çok üzerinde bir borçlanma gerçekleştirmişti. Bütçe rakamları bugün neden böyle bir davranışa gittiğini gösteriyor. Hazine bugün de makul maliyetle yüksek bir teklif tutarı bulması durumunda hedefini aşabilir. Ancak, önceki aydaki tablo nedeniyle piyasaların tekliflerinde bir miktar temkinli olacağını tahmin ettiğimizden ötürü hedefler civarında bir borçlanma miktarının daha olası olacağı kanaatindeyiz.
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantıları gerçekleştirildi. MGK toplantısında Olağanüstü Hâl (OHAL) uygulamasının 3 ay daha uzatılması yönünde tavsiye kararı çıktı.
Bu karar Meclis oylaması ile uygulamaya geçirildi. MGK metninde en dikkat çeken husus ABD'nin PYD/YPG'ye verdiği silahların PKK'da yakalanması eleştrisi idi. Türkiye bu husustaki endişelerini daha önce dile getirmiş ancak ABD bunun gerçekleşmeyeceği yönünde taahhütte bulunmuştu. Bu taahhüdün o günlerde de uygulanabilir olmadığı belliydi. Bu gelişmeler karşısında Türkiye'nin nasıl bir tepki geliştireceği merak ediliyor. Öte yandan, Irak'ın kuzeyi ile ilgili olarak yapılacak referandumun tanımayacağı ifadesi de metinde yer buldu. Ancak, bu yönde ilerleyen tablonun ileride nasıl bir görünüme kavuşacağı merak ediliyor.
Küresel mali piyasalardaki olumlu havanın, ya da bizim tabirimizle irrasyonel coşkunun bugün de süreceğini tahmin ediyoruz. Başka bir bakış açısı ile ultra-gevşek finansal koşulların değişeceğine ilişkin somut veriler gelene kadar bu tablonun korunma ihtimali kuvvetli. Bunu da güçlü bir enflasyon verisi gelene kadar şeklinde somutlaştırabiliriz. Ancak, enflasyon verileri son dönemde tam tersi yönde geliyor. ABD'de zayıf gelen verilerin ardından dün de Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu zayıf geldi: Bu yılın başında %2.0 seviyesine kadar yükselen yıllık TÜFE artışı dün açıklanan Temmuz verisine göre %1.3'e geriledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'nin Perşembe günkü faiz toplantısı sonrasında yapacağı konuşmada bu veriye ilişkin değerlendirmelerinin izlerini bulacağız.
Piyasalar ECB'nin tahvil alımlarını sonlandırabileceğini tahmin ediyor ve bundan dolayı da EURUSD paritesi 1.15 seviyesine gelmiş durumda... Bunda ABD'de sağlık sektörü reformunun bir kez daha muhalefete takılmasının da payı büyük. Bugünün veri gündeminde İngiltere'de TÜFE enflasyonu ve merkez bankası başkanı Carney'in konuşması; Almanya'da ZEW güven endeksi yakından izlenecek. Gelelim piyasalara... ABD Doları küresel mânâda değer yitirince Türk Lirası'na karşı da zayıflıyor. Teknik olarak 200 günlük ortalamanın altına inince ilk etapta 3.50 seviyesi hedef sahasına girmiş oldu. Bunun da altında 3.4750 yer alıyor. Hisse senedi piyasasındaki yükselişi tersine çevirecek bir durum yok. Mevcut seviyeler itibariyle kâr realizasyonu ihtiyacı belirmiş olsa da endeksin tam gaz ilerlediği görülüyor. Tahvil piyasası faizleri için Hazine'nin borçlanma ihalelerini izlemekte yarar var.
free-hifi
18-07-2017, 09:40
ohal uzadı piyasa tepki vermedi demek ki istikrar gelmiş
darkmoon
18-07-2017, 10:56
Eylüle kadar hiç bir şey belli olmaz .. milletde piyasalarda tatilde .. esnaf arkadaşlarım var bazıları dükkanı kapadı gitti tatile iş yapamıyor diye..
enes_srb
18-07-2017, 18:21
anneme alma diye diretmiştim biraz yükselince papaz olduk hemen :D eğer 3.50 nin altına düşerse bu sefer ben aldırıcam
free-hifi
18-07-2017, 19:38
Alim zamani geliyor...
100 gr zararda altin var dolar takasi yapmak mantıklı mi abi
Şuan 3.52 lerden alma şansınız olırsa sene sonu tahmini 3.76. sanırım sene sonu tahminini birazda olsa geçer. Kısacası aynı dahi kalsa siz 5.5 ayda hatta daha kısa zamanda %8 alabileceksiniz. Çok güzel para
free-hifi
18-07-2017, 21:13
En para altin dolar arbit raj yapmıyor garantiye geçmeli o zaman
Suan euro cokmdegerlendi ve dolar degersiz.
Degeri dusmus emtia daima alinir. Ben dolardan yanayim...
Bende dolardayım düşüş açıkcası pek beklemiyorum. Ancak çoook uzun süre sabit kalıo can sıkıcı
hakotech
19-07-2017, 14:37
Gümüşe bakıyomusunuz hiç ? :)
dieselpower
21-07-2017, 22:28
daha düşüş olur mu ?
Neden son 2 sayfa gorunmuyor?
Fitch notu teyit etti. Eger sallanti olmazsa haftaya alim yapabilecegimiz noktaya nihayet gelir umarim...
dieselpower
22-07-2017, 00:08
yakında düzeltileceği söylendi.. beklemeye devam o halde
M_PROJECT
22-07-2017, 20:11
Neden son 2 sayfa gorunmuyor?
Fitch notu teyit etti. Eger sallanti olmazsa haftaya alim yapabilecegimiz noktaya nihayet gelir umarim...
Forum da sikinti olustu , bazi konularin son sayfalari komple kayboldu .
Forum da sikinti olustu , bazi konularin son sayfalari komple kayboldu .
Saglik olsun,foruma o kadar alistim ki,ozellikle bazi konulara gorev amacli giriyorum(benzin zammi).
Cok internetten anlamam arada sanirim bu islerin olmasi dogal.
Redfish16V
22-07-2017, 21:57
Saglik olsun,foruma o kadar alistim ki,ozellikle bazi konulara gorev amacli giriyorum(benzin zammi).
Cok internetten anlamam arada sanirim bu islerin olmasi dogal.
bizde sana alıştık abi,bu konuya giripte sayfada senin mesajı göremeyince yanlış konuda hissediyorum kendimi :D
free-hifi
24-07-2017, 13:58
ALtın ve dolar da hareket var. altından çıkıp dolara geçtim. şimdi altında kalsam dolardan fazla getirecekmiş boşu boşuna geçmişim :D
GokhanRS
26-07-2017, 12:20
arkadaşlar durumu nasıl okuyorsunuz dolarla ilgili, tekrar iner mi, 3.52 girmiştim bu sefer şansıma altın daha cok yükseldi gibi :)
individual
26-07-2017, 12:25
Elinizdeki TL'nin miktarına göre yüksekliğine göre bankalar özel faiz veriyor.
En basiti en para 100.000TL kadar 12.5 veriyor.
100.000TL üstüne 32.gün %13.5 veriyor.Eğer 46gün derseniz %14 veriyor.
Çalıştığınız bankalara sormanız lazım.
Fed guvercinligi surduruyor...
Paritede oyle.
Gecen ay 15.5 dan tl faizine vermistim. Dun %14'den verebildim.
Piyasayi izleyip,donen bazi tl ler ile dolar alacagim. Ytd....
ALtın ve dolar da hareket var. altından çıkıp dolara geçtim. şimdi altında kalsam dolardan fazla getirecekmiş boşu boşuna geçmişim :D
dolar getiriyse altın ayrı bana göre ben 140 dan altın aldım suan 143,*** mesela suan bozdursam bile gram başı 1 lira karım var suan için 3 tl 360gram altında 3x360=1080tl
dolar için yıl sonu beklentileri üstüne özellikle parite ile ilgili aldığım bilgiler nedeni ile uzun vadeli dolardan çekiniyorum açıkcası, kısa vadeli dolar için alım satım aralığı öngörünüz nedir?
Dolar cok deger kaybetti... Duzeltme bekliyorum,bu kadar kotumser degilim ben.
Vesbe ve gubrf için ne diyorsunuz?
individual
28-07-2017, 11:53
Ben eylül sonrası dolarda yükseliş bekliyorum.Şuan düşük gördükçe alım yapıyorum.
Gördüğüm kadarıyla 3.50 altını görmedi sınır orası kaldı.3.50 yaklaştıkça alıyorum.Hedefim yukarısı açıkcası risk aldım.Euro altın yükselmiş zaten.Yüksek'den alıp sonra daha çok yükselmesini beklemek bence yanlış.
YTD.
darkmoon
28-07-2017, 12:11
ben inatla kahramanmaraş diyorum güzel memleket..
demişdim benim fikrim sabit bir kahramanmaraş gezilmesi lazım güzel memleketimde :) ondan sonra yalovayımı uğrar yoksa osmaniyeye mi bir gider onu bilemem :)
dolar için yıl sonu beklentileri üstüne özellikle parite ile ilgili aldığım bilgiler nedeni ile uzun vadeli dolardan çekiniyorum açıkcası, kısa vadeli dolar için alım satım aralığı öngörünüz nedir?
altın alım noktaları 139,140 aralıkları 143-144 arası satıp para kazanıla biliyor dolarda ise arkadaşlarında ve bnmde takip ettigim kadarıyla 3,50 kırılma noktaları 3,52 3,53 alınır herzamn dolar yaz bitimi tırmanışa geçicek endişesi var piyasada...
yucelebeci
28-07-2017, 23:42
Ekim 15 e kadar boşta 100 bin var, nereye yatırmalıyım öngörüsü olan varmı?
salih_560
31-07-2017, 08:53
Dolar 3.50 altı deniyor fikirleriniz nedir acaba ??
Dolar 3.50 altı deniyor fikirleriniz nedir acaba ??
Zaman da verdiler mi :)
GokhanRS
31-07-2017, 10:07
Bence 1,50 2023e şunun şurasında ne kaldı ki :)
TorqueTuning
31-07-2017, 10:17
31.07.2017:
Küresel mali piyasalardaki olumlu hava korunuyor.
Bu hafta dışarıda Euro Bölgesi büyümesi ve enflasyonu; ABD istihdam raporu; içeride ise Temmuz enflasyonu ile yılın üçüncü enflasyon raporu izlenecek.
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik bir askeri operasyon düzenliyor olduğuna ilişkin teyit edilmemiş haberler geliyor. Doğru ise piyasaların jeopolitik risk algısını bozabilir.
Küresel mali piyasalar yeni haftaya da olumlu bir hava ile başlıyor. Hisse senedi endeksleri küresel mânâda tarihi zirve seviyelerine oldukça yakın; risk göstergeleri oldukça düşük düzeyde; ABD Doları endeksi son 15 ayın dibinde; petrol fiyatları geçen hafta bu yılın en büyük artışını kaydetti; gelişen ülke para birimleri değerlenme eğiliminde... Bu tablonun belirgin anlamda bir değişikliğe uğraması kısa vadede beklenmiyor zira likidite koşulları hem nicelik hem de nitelik bazında olabildiğince elverişli. "Bir dirhem likidite bin ayıbı örter" betimlememizden hareketle trilyonlarca dolarlık likidite fazlalığı nedeniyle risklerin yeterince dikkate alınmadığı ve bu nedenle de fiyatlamalara yansıtılmadığı kanaatindeyiz. Bu da finansal piyasalardaki süregelen iyimserliği açıklıyor. Ancak, uzun vadeli trendin içerisinde kısa vadeli bazı düzeltme hareketleri olabilir. Hatta bunları sağlıklı olarak değerlendirmek lazım zira enerjinin hiçbir zaman açığa çıkmadığı bir fay hattı her zaman büyük depremlere gebedir. Bu hafta küresel bazda açıklanacak bazı veriler kısa vadeli düzeltme hareketlerine neden olabilir ya da mevcut iyimserliği daha da şişirebilir. Bu verileri sıralamamız gerekirse:
a) Euro Bölgesi'nde bugün Temmuz ayı TÜFE enflasyonu açıklanacak. Tahminlere göre manşet rakamın yıllık bazda %1.3, çekirdek rakamın ise %1.1 artış kaydetmesi bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) %2'nin hemen altı düzeyinde olan hedefi ile karşılaştırıldığında zayıf bir tablo ile karşı karşıyayız. Üstelik bu yıla başlarken manşet TÜFE'nin yıllık bazda %2.0 olduğu düşünülünce... Bu tablo ECB'nin tahvil alımlarını azaltma yönündeki düşüncesini hayata aktarmaktan alıkoyuyor. Beklentilerin altında kalacak bir rakam Euro için negatif, aksi ise pozitif olacaktır.
b) Euro Bölgesi'nde yarın yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verisi açıklanacak. Enflasyondaki zayıf seyre karşın büyümenin çeyreklik bazda %0.6 gibi göreceli olarak yüksek bir oranda gelmesi bekleniyor. Üstelik bu büyümenin sadece Almanya kaynaklı olmadığı, Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkelerce de desteklendiğini görmüş olacağız. Euro'da son dönemde kaydedilen sert değer kazancını destekleyen bir istatistik! Gerçekleşmenin beklentiye oranla hangi yönde geldiği Euro'nun çizeceği hareket üzerinde belirleyici olacaktır.
c) Yarın imalat sanayi PMI rakamları, Perşembe günü ise hizmet sektörü PMI rakamları hem AB hem de ABD'de açıklanıp küresel mali piyasalar üzerinde etkili olacak. Bu veriler birincil derecede önemli olmamakla birlikte EURUSD paritesinde sert yükselişin yaşandığı Temmuz ayında beklentilerin değişip değişmediği hususunda bizlere kılavuzluk rolü oynayacak.
d) ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Temmuz ayı istihdam raporu belki de haftanın piyasalar açısından en önemli verisini teşkil ediyor. Bu raporda normalde üç önemli alt kırılıma dikkat ediyorduk: tarım dışı bordrolu çalışan sayısı, işsizlik oranı, saatlik ücretler. Ancak, işsizlik oranı %4.4 gibi denge düzeyinin de altına geriledikten sonra dikkatler temel olarak enflasyon verilerine odaklandı. Bu noktada da saatlik ücretler önem kazandı. Temmuz verisinin aylık bazda %0.3 artması bekleniyor. Öte yandan tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 183bin artması, işsizlik oranının ise %4.3'e gerilemesi bekleniyor. Güçlü bir istihdam raporu ABD Doları'ndaki değer kaybını azaltacakken zayıf rapor ise değer kaybını daha da artırabilir.
Türk mali piyasaları yurtdışındaki gelişmelere paralel bir seyir izliyor. Böyle olunca da dışarıda açıklanan bir veri ya da haber iç kaynaklı gündemden çok daha fazla önemli olabiliyor. Küresel risk iştahındaki olumlu seyir nedeniyle Türk mali piyasaları uzunca bir süredir iyimser bir görünüm kaydediyor. BIST100 endeksi Temmuz ayında kapanış bazında sekiz kez rekor kırdı ve Cuma günü de %0.6'lık düşüşe karşın tarihi zirvesinin bir basamak altından kapandı. USDTRY kuru 3.52'li seviyelerde... Tahvil faizleri ise Hazine'nin yüksek borçlanma gereksinimi nedeniyle belki aşağı gelemiyor ancak olumlu hava nedeniyle yukarı da gidemiyor. Bu görünüm altında Türkiye'de bu hafta açıklanacak bazı verilerin piyasalar üzerinde etkili olabileceğini tahmin ediyoruz. Buna göre,
i) Perşembe günü açıklanacak olan TÜFE enflasyonu tahvil faizleri üzerinde etkili olabilir. Piyasa tahminlerine göre aylık TÜFE enflasyonu %0.15 artış kaydedecek. Bu sonuca göre yıllık enflasyon oranı da %9.9 ile beş ayın ardından ilk kez tek hanelere gerileyecek. Bu düşüşün mali piyasalarca büyük bir coşku ile karşılanacağını beklemiyoruz zira bunun temel nedeni baz etkisi. Aynı etki nedeniyle yıllık enflasyonun Eylül'de yeniden %11'li seviyelere çıkacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte tahminlere oranla daha iyi bir verinin olumlu, aksinin ise olumsuz karşılanacağını not düşmekte yarar var.
ii) Hazine Müsteşarlığı'nın bugün açıklayacağı Ağustos-Ekim dönemi iç borçlanma programı önem arzediyor zira artan iç borçlanma ihtiyacı hiç şüphesiz bir süre sonra ikincil piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir. Bu kapsamda Hazine daha önce Ağustos'ta 7.9, Eylül'de ise 9.1 milyar TL iç borçlanmaya gideceğini duyurmuştu. Bu rakamlar ve iç borç döndürme oranı piyasalar üzerinde etkili olabilecek bir potansiyele haiz.
iii) TCMB yarın yılın üçüncü enflasyon raporunu yayımlayacak. Hem rapor hem de Başkan Çetinkaya'nın sunumunun piyasalarca önemli olduğu kanaatindeyiz. Her ne kadar enflasyon tahminlerini yakalamada son yıllarda büyük bir güven kaybı yaşanmış olsa da TCMB'nin yakın geleceğe ilişkin enflasyon tahminlerinin önemli olacağını düşünüyoruz.
Küresel mali piyasalar yeni haftaya Asya işlemlerinde olumlu bir hava ile başlıyor. Yaz tatili nedeniyle işlem hacimleri düşük. EURUSD paritesinin seyri yatırımcıların radarında olacak. Yukarıda da anlatmaya çalıştığımız üzere paritede yukarı yönlü bir momentum var ve bunun değişmesi için major bir habere ihtiyaç var: ECB'nin güvercin olması ya da FED'in şahinleşmesi. Şu aşamada böyle bir duruş değişikliği beklemiyoruz. Ancak, bu haftanın gündeminde yer alan Euro Bölgesi büyümesi ve enflasyonu ile ABD istihdam raporu mevcut eğilimi yavaşlatabilecek özellikler taşıyabilir. Türk mali piyasaları yurtdışı ile paralellik arzetmeye devam ediyor. Ancak, gece saatlerinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri bir operasyon başlattığı haberleri geliyor. Henüz resmi kaynaklarca teyit edilmiş bir bilgi değil. Doğrulanması halinde artan jeopolitik risk algısı nedeniyle bir miktar negatif ayrışmaya neden olabilir. Bu nedenle de bu husus ile ilgili haber ve gelişmelere kulak kabartmakta fayda var.
salih_560
31-07-2017, 10:45
Yok vermediler abi :) keşke senin gibi benzin zammı ve indirim haberini verseler :D
Dun Halkbankasi'nin cokkk onemli mevkiinde bir "tanidigimla" 3 saate yakin konustum.
Ozeti suydu; dolari ekim kasim vs gibi 4,2 hatta 4,5 bekleyenlerle bugun noterde sozlesme yaparim dedi,karsiliginda arabami veririm.
Eksiyette 3,5-3,8 bandi dedi.
Buarada varlik fonunun yaptiklariyla ve yurtdisindan kaynak bulma olaylarini dinledim,amann yarabbim... Bu adamlar herseyi yaparlar kuyrugu dusurmemek icin. Cok acik yazamiyorum ama resmen sok oldum...
Gubrf bugün %4 yaptı. Son 10 günde %6 fena değildi. Vesbe beklemeye devam
Dun Halkbankasi'nin cokkk onemli mevkiinde bir "tanidigimla" 3 saate yakin konustum.
Ozeti suydu; dolari ekim kasim vs gibi 4,2 hatta 4,5 bekleyenlerle bugun noterde sozlesme yaparim dedi,karsiliginda arabami veririm.
Buarada varlik fonunun yaptiklariyla ve yurtdisindan kaynak bulma olaylarini dinledim,amann yarabbim... Bu adamlar herseyi yaparlar kuyrugu dusurmemek icin. Cok acik yazamiyorum ama resmen sok oldum...
egerki dediginiz gibi dolar bu seviyelere gelirse piyasada bir cok insan kırılma noktasına gelir
Zaten dedigi seviyelerde,siz ne anladiniz?
individual
01-08-2017, 11:32
Murat abi sene sonu dolar 4.00 bekleyenler isi zor bence 4.00 gormesi cok zor.
Benim gorusum 3.80en ust gorucek.
Ytd.
Zaten dedigi seviyelerde,siz ne anladiniz?
ben sene sonu 4xx, 4 küsür anladım
Dedigi,eger orayi bekliyorlarsa ben arabamin anahtarini veririm...
Bugun dolar aldim 5130'dan. Ytd
4,00 ustu bencede zor,ekstra bir senaryo gerek. Ha burasi turkiye,heran her sey olabilir.
Ama banda oynamak en dogrusu. 3,48-3,64 arasi...
vesbe ile ilgili devlet ile uzun vadeli taksit kampanyası yapmak üzere anlaşıldığı eylül-ekim gibi reklamlarının çıkacağı söyleniyor. bilanço nedeni ile %8 civarı düşüş oldu.
geri toplaması durumunda bile güzel oran gibi görünüyor. yatırım tavsiyesi yapacak yetkinlikte birisi değilim zaten :) ytd
individual
02-08-2017, 09:58
Dolar 3.50 altını göstermiyor bir güç resmen tutuyor.Bence bir olay dönücek euro'dan kazanan kazandı bir anda çıkıp dolar'a geçip dolar'ı yükseltebilirler.
Güzel oyunlar dönücek bence.
YTD.
TL'yi hep kötülemeyelim arkadaşlar :)
Lira rand karşısında 9 yılın en cazip seviyesinde - Bloomberg HT (http://www.bloomberght.com/piyasalar/haber/2036391-lira-rand-karsisinda-9-yilin-en-cazip-seviyesinde)
GokhanRS
02-08-2017, 10:04
2 ay sonra maaşım dolara dönücek, ondan sonra kafam rahat edicek, yok dolar arttı tl düştü. resmen dert oluyor bana, tl kazanıp dolar euro harcıyorum gıcık bir durum. neyse 2 ay daha dişimi sıkıcam. bu ara oynamaz pek inşaallah.
Ekonomi $ ile kıyaslanır hale geldiüğinden bir şekilde allem kallem edip yükselmesini engelliyorlar ama diğer taraftan diğer parametrelerin hepsi uçuyor. Halkta $ yükselmediyse işler yolunda diye bir algı oluşmuş, yolda simit satan adam bile $ ile ekonomi kıyası yapıyor.
biraz eurom vardı ondanda kurtuldum sabah saatlerinde düşerse yine geliriz :D
vectra-tuner
02-08-2017, 14:45
Dolarda 4 - 4.2 Beklemek uçuk bir hedef değil.. Sene başında yabancı kurumlar milleti 3.6 Bekliyoruz diye yönlendirdi ve sonuç Euro neredeyse 4.2 tl'ye ulaştı.. Altın Gram 100 tl altı diye insanları yönlendirdiler ve sonuç Altın gram 144 Tl şu anda.. Doların hareketi yakında başlayacaktır diye düşünüyorum.. Yukarıdaki yazdıklarımla birlikte düşünüldüğünde dolarda 4 - 4.20 Beklentisi hiçte uçuk bir rakam değil.. Dikkat ediyormusunuz artık Euro rekor kırdı diye hiç haber çıkmıyor ama Borsa için 7-24 reklam yapılıyor veya Mevduat faizleri Kredi faizleri rekor kırdı diye bir haber duymuyoruz.. Hazineye devlete para yetişmiyor bu sebepten dolayı piyasa faizleri daha da artacaktır çünki tüm kaynakları 90'lı yıllarda olduğu gibi devlet emmeye başladı.. Kum saati çalışıyor zaman daralıyor..
dolar ve altın tırmanışa geçti hadi bakalımm..
free-hifi
03-08-2017, 20:18
143 ten aldigim altın 139 a düşünce dip te olan dolara geçtim değer kazansın diye altin daha çok yürüdü :)
Dolar nasil tirmanisa gecti? Yada hangi para birimi karsisinda? Ben neyi kacirdim...
TorqueTuning
08-08-2017, 09:42
08.08.2017:
Küresel mali piyasalar düşük işlem hacmiyle birlikte iyimser bir eğilim kaydetmeyi sürdürüyor.
ABD Doları küresel mânâda zayıf kalmaya devam ediyor. Risk iştahının canlı olması EURUSD paritesinde yukarı yönlü eğilimi destekliyor.
TSİ10.00'da açıklanacak sanayi üretim rakamları takip edilebilir.
Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeler izlenmeye devam edilecek.
Küresel mali piyasalara yaz rehaveti hakim olsa da iyimser mod ivme kaybetmeden korunuyor. ABD'de hisse senedi endeksleri rekorlar kırmayı sürdürüyor. Siyasi ve jeopolitik risklere karşın güçlü şirket kârları bu tabloda belirleyici oluyor. Ayrıca, Kongre ve Başkan Trump'ın tatilde olması da bu eğilimi destekliyor. Avrupa ve Asya piyasaları nispeten daha sakin. ABD Doları'nın değer kaybetmesi doğrudan Euro, Japon Yeni gibi para birimlerini değerli hale getirdiğinden ötürü bu para birimlerini kullanan şirketler dış ticarette rekabet dezavantajı ile karşı karşıya kalıyor. Bu da doğal olarak hisse senedi piyasalarının göreceli olarak daha zayıf bir eğilim kaydetmesini beraberinde getiriyor. Gelişen ülke piyasaları ise ultra-gevşek likidite imkanlarının neden olduğu iyimserlikle mutlu ve mesut günler geçirmeyi sürdürüyor.
Dün Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) en güvercin iki üyesi konuştu. Bu yıl oy kullanma hakkına sahip olan ve son iki faiz artırım kararına muhalefet şerhi düşen Minneapolis FED Başkanı Kashkari aralarında bizim de dahil olduğumuz geniş bir güruhun zihnindeki soru işaretini yüksek sesle dile getirdi. Ekonominin güçlü olduğuna dikkat çeken Kashkari işletmelere çalışan ücretlerini neden artırmadıklarını sordu. Bu soru oldukça haklı gerekçelere dayanıyor zira iktisat teorisi de şu an ABD'deki tabloyu açıklamakta muktedir değil. Teoriye göre (meşhur Phillips eğrisi) işsizlik oranı düştükçe işgücü piyasası daha rekabetçi hale geleceğinden ötürü ücretler artar ve bu paralelde enflasyon da yükselir. ABD'de işsizlik oranı Temmuz ayı itibariyle %4.3 ile uzun vadeli denge düzeyinin altında. Buna karşın ücretler arzu edildiği ölçüde artmıyor ve enflasyon da %2'lik hedefin altında kalmayı sürdürüyor. Bu uyumsuzluğun uzun vadede sürdürülmesi zor çünkü işsizlik oranı düşük seviyelerde kaldıkça işgücünün ücret pazarlık gücü artacak ve daha yüksek ücret almaya başlayacaklar.
Ancak, son yıllarda bir türlü giderilemeyen bu uyumsuzluğun nice yıllar sürmesinden endişe ediliyor. Bu da FED'i kararlı şekilde adımlar atmaktan alıkoyuyor. Kısacası, FED'in önümüzdeki dönem izleyeceği politika açısından ücretler ve enflasyon verileri büyük bir önem arzediyor. Bu kapsamda bu Cuma günü açıklanacak olan TÜFE enflasyonu bu haftanın en önemli gündem maddesini teşkil ediyor. FED'im dün konuşan ikinci üyesi ise 2019'a kadar oy hakkı olmayan Chicago Başkanı Bullard... Bullard, her zaman olduğu üzere faizlerin daha fazla arttırılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Hülasa, FED'in bu yıl bur kez daha faiz artırıp artırmamasına enflasyon verileri karar verecektir. Ancak, bilanço daraltılmasına Eylül itibariyle başlanacağı artık net gibi...
ABD Doları geçen Cuma günü açıklanan güçlü istihdam raporuna rağmen bir türlü toparlanamıyor. EURUSD paritesi veri sonrası 1.1750'ye kadar gerilese de bu sabah saatlerinde yeniden 1.18'li seviyelere gelmiş durumda.
Yatırımcılar açık bir şekilde FED'e inanmıyor ve önümüzdeki dönemde faiz artırmakta zorlanacağını düşünüyor. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ultra-gevşek para politikalarından çıkışa geçeceğini tahmin ediyor. Bunlara ilave olarak küresel risk iştahı olumlu olduğundan dolayı yatırımcılar güvenli liman para birimi olan ABD Doları'nı satıp getirisi yüksek finansal enstrümanlara park etmeyi tercih ediyorlar. Tüm bu unsurlar korudukça ABD Doları'ndaki zayıf eğilimin sürmesi de kaçınılmaz duruyor. Bugünün veri gündemi küresel anlamda oldukça sakin. Sabah saatlerinde Çin'den gelen dışticaret rakamları beklentileri karşılayamasa da küresel risk iştahı o derece canlı ki, mali piyasalarca çok fazla dikkate alınmadı. ABD'den güçlü enflasyon verisi gelene kadar mali piyasaların bu vurdumduymaz tavrını korunacağını öngörüyoruz .
Türk mali piyasaları küresel manadaki iyimser havadan nemalanmaya devam ediyor. Makro ekonomik anlamda büyüme sağlansa da bunun bütçe ve dış dengede ciddi sayılabilecek bir açık ile sağlandığı aşikâr. Dün açıklanan Temmuz ayı Hazine nakit dengesi bir miktar olumlu gelse de bunun bir kerelik yeniden yapılandırma gelirlerinden kaynaklanıyor olduğu dikkat çekti. Temmuz ayı öncü dış ticaret göstergeleri ise ekonomik büyümenin çift hanelere yaklaştığı 2013 yılından bu yana en yüksek açığa işaret etti.
Geçen hafta açıklanan Temmuz ayı enflasyon rakamları ise iç talepte ısınma olduğu yönünde sinyaller taşıyordu. Kısacası, ekonomiyi desteklemek adına atılan adımlar tüketimi canlandırmış ancak üretim cephesinde herhangi bir hareketliliğe neden olmayarak ikiz açık sorununu yeniden gündeme getirmiş oldu. Piyasalar şimdilik bu hususla pek fazla ilgilenmiyor gibi... Ancak, hisse senetlerinde hergün yeni bir rekor kırılmasına karşın TL'nin sepet bazında değer kaybediyor olması bunun sonucu. Zira, yurtdışı kaynaklı fon girişleri ağırlıklı olarak yurtiçi yerleşiklerce satın alınıp ithalat ödemelerine gidiyor. Hiç şüphesiz, fon hareketleri küresel anlamda yön değiştirmesi durumunda bu sorunun piyasa yansımasını daha net bir şekilde görebileceğiz. Piyasaların kısa vadeli görünümüne dönersek... USDTRY kuru dünkü işlemlerde 3.5300 civarında dar bir bant içerisinde salındı. Son dönemde 3.50-3.55 bandı içerisinde bir sıkışma olduğunu gözlemliyoruz.
Tahvil faizlerinde de benzer bir hareket yaşanıyor. Ancak, hisse senedi piyasası tam gaz yükselmeye devam ediyor: BİST100 endeksi dünü de %1.1 oranında yükselişle tamamladı. Piyasa görünümünün bugün de sakin ve iyimser bir havada geçeceğini tahmin ediyoruz. G.Afrika'da yapılacak güven oylaması EM görünümünü etkilemek suretiyle Türk mali piyasaları üzerinde etkide bulunabilir. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik herhangi bir askeri operasyon düzenleyip düzenlemeyeceği önemli. Bugünün veri gündemi oldukça sakin. Türkiye'de TSİ10.00'da açıklanacak olan Temmuz ayı sanayi üretim rakamları izlenebilir. Baz etkisi nedeniyle yıllık değil aylık değişime bakmak lazım.
Dow 9 gundur rekor tazeliyor.
Bizim borsa da.
Doviz rolatiye bagladi ama dusmuyorda...
Nereye gidiyoruz cozemiyorum. Teknik taktik aciklama kifayetsiz artik...
individual
08-08-2017, 12:11
Sene sonuna dogru bir olay olucak.
Ama ne olucak belli degil garip bir seyir var.
Son 2 ayımı bitcoin a verdiğim için okadar mutluyumki :D
Sene sonuna dogru bir olay olucak.
Ama ne olucak belli degil garip bir seyir var.
Ekonomik kriz?
individual
08-08-2017, 17:06
Ekonomik kriz?
Simdi ekonomik kriz suan yasiyoruz diyende var yasamiyoruz diyende var.
Gordugum kadariyla burda uretim yapip yurt disina dovizle satis yapanlar durumu iyi.
Ben dovizde ani bir cikis olucak diye dusunuyorum.Dedigim gibi euro zaten cikti artik daha fazla cikmasi bence zor.
Simdi eurodan caktirmadan cikip dolar'a gecenler var bence.
Ytd
Euro dolarin deger kaybetmesinden cikti. Bizle hicbir alakasi yok. Neden daha fazla cikmasin?
Magdem ekonomide bir dalgalanma bekliyorsunuz yani dolari 3,80'lere dogru bekliyorsaniz,euro'da 4,35'lere cikar.
Ayrica surekli beklenti icindesiniz ama negatif yonde.
Bakin referandumdan sonra hani patliyacakti doviz piyasa vs?
Daha once dedigim gibi,basimizdakiler disaridan fon cekmek icin illegal yollar dahil herseyi yapiyor.
Bir sure daha boyke 3,50-3,65 arasi kaliriz. Euro icinde carpin bulun.
Ben olsam biraz tl faizlerinden yararlanip sonra al-sat yapardim....
Kuzey Kore ABD toprağı Guam açıklarına füze fırlatmaya hazırlanıyor piyasaa ucuşa geçmeye başlarr
Yeni bir savas yaratilmak isteniyor. ***** amerikan ekonomisinin ayakta kalmasi icin savasmasi gerek.
Kisa vade de altina yarar,satis firsatlari geliyor...
Yeni bir savas yaratilmak isteniyor. ***** amerikan ekonomisinin ayakta kalmasi icin savasmasi gerek.
Kisa vade de altina yarar,satis firsatlari geliyor...
aynn öle abi 142 den birden ataga geçip 145 oldu bugunü böyle kapıtacak ancak yarın yarından sonra kore fuzeyi atarsa yaw altının haline :)
145in üstüne yürür mü acaba altın? 140ken almıştım epeydir fırsat kolluyorum açıkçası satmak için :)
145in üstüne yürür mü acaba altın? 140ken almıştım epeydir fırsat kolluyorum açıkçası satmak için :)
146 dogru tırmanışı sürüyor bende startta bekliyorum bozdurmak için :) tahminim 147 kadar görüp yawas yawas geriler o ara bozulur düşüncesindeyin ben...
TorqueTuning
11-08-2017, 08:34
11.08.2017:
ABD ile K.Kore arasındaki atışmalarda dün sıra ABD'de idi. Trump'ın "açıklamalarım galiba yeterince sert değil" mealindeki sözleri küresel mali piyasaları kaydadeğer oranda bir satış baskısına maruz bıraktı.
Küresel mali piyasalardaki "riskten kaçınma" eğilimine karşın ABD Doları'nın değer kazanamaması düşük ÜFE enflasyonu nedeniyle olabilir.
Bugün ABD'de TSİ15.30'da açıklanacak TÜFE enflasyonu önemli olabilir.
USDTRY kurunda ilk etapta kritik seviye 3.5500. Bu seviye aşılırsa yükseliş ivme kazanabilir. Aksi durumda 3.50-3.55 bandındaki sıkışma sürecektir.
Haftanın son işlem gününe girerken K.Kore kaynaklı kaygıların tüm küresel mali piyasaları etkisi altına aldığını gözlemliyoruz. İki ülke liderinin karşılıklı sözlü atışmalarında dün söz sırası Amerikan Başkanı Trump'ta idi. Trump, K.Kore'ye yönelik olarak kullandığı "ABD'nin gazap ve öfkesi ile karşı karşıya kalacaklar" şeklindeki açıklamasının yeterince sert karşılamadığından şikayet ederek "K.Kore aklını başına alsın yoksa bu dünyada çok az ülkenin maruz kaldığı bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak"
dedi. Trump'ın söylemini daha da sertleştirmiş olması iki ülke arasındaki atışmaların sıcak bir temasa dönüşme ihtimalini artırdığından ötürü piyasa yansıması da sert oldu. Öncelikle, ABD S&P500 endeksinin dalga boyunu ölçen VIX endeksi (namı diğer korku endeksi) bir günde %40'ın üzerinde artış kaydederek bu yılın en yüksek seviyesi olan %16'yı bir kez daha test etti.
Aynı paralelde Amerikan hisse senedi endeksleri de bu yılın en yüksek günlük kayıplarını kaydetti. Yatırımcıların güvenli liman arayışı Amerikan tahvil faizlerini aşağı çekerken 10 yıllık tahvilin faizi %2.20 ile yaklaşık olarak son iki ayın en düşük düzeyine geriledi. Bu denklemde sadece döviz piyasası olması gerektiği gibi hareket etmedi. Normal şartlarda bu tarz bir güvenli liman arayışında Amerikan Doları'nın (USD) değer kazanması, gelişen ülke (EM) para birimlerinin de değer kaybetmesi gerekirdi. Ancak dün gece tam olarak böyle bir hareket göremedik. EM para birimleri sınırlı bir miktar değer kaybetse de USD'nin değer kazanmak bir yana değer kaybına maruz kaldığını gördük. Bu hareketi açıklamak pek kolay değil. Muhtemelen, beklentilerin altında kalan üretici fiyat enflasyonu bu tabloda belirleyici olmuştur.
Küresel mali mali piyasalardaki bu olumsuz hava Türkiye'ye de kaçınılmaz olarak sirayet etti. BİST100 endeksi günü %0.8 oranında düşüşle tamamladı.
Banka hisselerindeki düşüş ise endeks bazında %1.4 oldu. Bankalara yönelik olarak siyasi irade tarafından dile getirilen faiz indirimi şeklindeki taleplerin bu tabloda etkili olmuş olabileceğini düşünüyoruz. USDTRY kuru gün içerisinde 3.5300 civarına gevşese de akşam saatlerine doğru artan K.Kore kaygıları nedeniyle 3.5450'ye yükseldi. Yukarıda da belirttiğimiz üzere normal şartlarda TL'de daha fazla bir değer kaybı olması beklenebilirdi. Ancak, USD'nin küresel mânâda zayıf kalmasının bu eğilimde etkili olduğu kanaatindeyiz. Tahvil faizleri son günlerde işlem hacminin de kuruması sonucu sakin kaldı. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yaklaşık 2 baz puan yükselerek %10.79'a geldi. Bu tabloyu şimdilik sınırlı bir kâr realizasyonu şeklinde yorumlamak daha doğru olacaktır zira son dönemdeki olumlu havanın ardından dünkü satış baskısının neden olduğu kayıplar devede kulak ölçeğindeydi. Ancak, Kore gerginliğinin yüksek düzeyde kalmaya devam etmesi durumunda satış baskısının artış kaydedeceğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Hele ki konu sıcak bir temasa dönerse tüm küresel mali piyasaların kaydadeğer bir olumsuzluğa bürünmesi kaçınılmaz olabilir zira olumlu hava ile alınan pozisyonlar rekor yüksek tutarlarda bulunuyor.
Mesela, Amerikan hisse senedi endekslerinde spekülatif nitelikteki uzun porsiyonların tarihi zirve seviyelerinde olduğunu not düşmekte yarar var.
Bugün küresel mali piyasalarda gelişmiş ülkelerde açıklanacak olan TÜFE enflasyon rakamları yakından takip edilecek. Öncelikle TSİ15:30'da ABD'de açıklanacak olan TÜFE enflasyon rakamının temel anlamda belirleyici olacağını belirtmek lazım. Düzenlenen anketlere göre Temmuz ayı rakamları ile birlikte yıllık manşet enflasyonunun %1.8; çekirdek enflasyonun ise
%1.7 olacağı tahmin ediliyor. Beklentilerin üzerinde bir gerçekleşme USD'yi olumlu etkileyecekken aksi bir tablo ise tersi yönde, USD'nin değer kaybetmesi şeklinde bir sonuca sebebiyet verebilir. Almanya'da TSİ09.00; Fransa'da ise TSİ09.45'te yayımlanacak enflasyon rakamlarının başta döviz piyasaları olmak üzere küresel piyasaların genelini etkileyeceği aşikâr.
ABD'de FED başkanlarının yapacakları konuşmalar da günün takip edilmesi beklenen diğer gündem maddelerini teşkil ediyor. Türkiye'de ise TSİ10.00'da açıklanacak olan Haziran ayı ödemeler dengesi istatistikleri izlenecek.
Anketlere göre cari işlemler açığının yaklaşık 4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Küresel mali piyasalarda Kore gerginliği sert bir satış baskısına neden oluyor. Dün Amerikan endekslerinde kaydedilen sert kayıpların ardından bu sabah Asya'ya da benzer bir tablo hâkim. Hong Kong gibi bazı ülke endekslerinde değer kaybının %2'ye yaklaştığını görüyoruz. Bu paralelde Türk mali piyasalarının da güne kayıplarla başlaması muhtemel. Gün içerisinde K.Kore ve ABD cephelerinden konuya ilişkin olarak gelecek yorum ve değerlendirmeler yakından izlenmelidir. Piyasa barometresi olarak VIX endeksi takip edilebilir. Amerikan TÜFE enflasyonu piyasalar açısından günün ikinci major gelişmesi olarak duruyor. USDTRY kurunda ilk olarak
3.5500 seviyesini takip etmekte yarar var. Bu seviye yukarı yönde aşılırsa hareket ivme kazababilir. Aksi durumda 3.50-3.55 bandındaki sıkışma bir süre daha korunabilir.
TorqueTuning
14-08-2017, 08:45
14.08.2017:
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faizleri daha geç ve daha ufak oranda artırması, bilanço daraltılmasını daha bebek adımları ile yapması olumlu likidite koşullarının korunacağı anlamına geliyor. Cuma günü ABD'de açıklanan göreceli olarak zayıf TÜFE enflasyon rakamları bu eğilimi destekledi. Yıllık manşet TÜFE enflasyonunun %1.8'e çıkması beklenirken gerçekleşme %1.7 oldu. Çekirdek TÜFE'deki yıllık artış ise tahminlerin çok az altında gerçekleşerek %1.7'de kaldı. FED'in enflasyon hedefi %2. Ancak gerçekleşme uzun yıllardır bu hedefin altında. Hedefe oran olarak çok uzak olunmamasına karşın öncü göstergelerin yaklaşmak bir yana uzaklaşma şeklinde sinyaller vermesi dikkat çekiyor. Böyle olunca da FED'in şahinleşmesi zorlaşıyor. FED üyelerinden gelen yorumlar da bu durumu teyit ediyor. Çarşamba akşamı açıklanacak olan FED toplantı tutanaklarından bu kapsamdaki en taze görüşleri görebileceğiz. Ayrıca, ABD'de Salı günü açıklanacak perakende satışlar ile inşaat istatistikleri; Perşembe günü sanayi üretimi ve kapasite kullanımı; Cuma günü tüketici güveni yakından izlenebilir.
Son dönemin dünyada en kuvvetli para birimi Euro. Güçlenen ekonomik veriler nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yakın bir gelecekte tahvil alım miktarını azaltması ve ultra-gevşek para politikalarından çıkmaya başlaması bekleniyor. ECB yetkililerinden gelen sinyaller de bu görüşlerle tutarlı.
Zaten Euro'da kaydedilen son dalga değerlenmenin ECB toplantısının ardından gelmesi de tesadüf değil. Ancak, Euro'daki hızlı değerlenmenin bölgedeki büyümeyi bir miktar da olsa sekteye uğratması ve enflasyonu sınırlaması kaçınılmaz. Bundan dolayı da ECB'nin piyasaların beklediği kadar hızlı bir çıkış (tapering) yapması mümkün değil kanaatindeyiz. Bu durum ECB Başkanı Draghi'nin 24-26 Ağustos'ta yapılacak Jackson Hall toplantılarındaki sunumunda ya da 7 Eylül tarihindeki para politikası toplantısında belli olacak. O tarihe kadar Euro Bölgesi'nde açıklanacak makro ekonomik veriler takip edilecek. Bu kapsamda Salı günü Almanya'da açıklanacak 2Ç dönemi GSYH büyümesi; Çarşamba günü Euro Bölgesi GSYH büyümesi; Perşembe ise Euro Bölgesi TÜFE enflasyonu yakından takip edilebilir. Güçlü veriler gelmesi EURUSD paritesinde 1.20'ye doğru bir harekete neden olabilir. Aksi durumda ise son dönemdeki yükselişin kâr realizasyonunu görürüz.
İngiltere malûm olduğu üzere AB'den ayrılmaya hazırlanıyor. Ayrılık 2019 yılı yaz başında gerçekleşecek. Ancak bunun nasıl olacağı hâlâ büyük soru işaretleri taşıyor. Bu durum para birimi üzerinde de baskı oluşturuyor. ABD Doları'nın zayıflığı nedeniyle İngiliz Poundu'nun Euro karşısındaki değerine bakmak daha doğru olacaktır. Bu kapsamda EURGBP paritesi geçen hafta 0.91 ile son on ayın en yüksek seviyesini gördü. Önümüzdeki orta ve uzun vadede Brexit koşullarının etkili olacağı aşikâr. Ancak kısa vadede makro ekonomik verileri izleyeceğiz. Bu çerçevede Salı günü açıklanacak enflasyon verileri; Çarşamba günü maaş artışları; Perşembe günü ise parakende satış rakamları yakından takip edilecek. Enflasyon yukarıda olmasına rağmen ücret artışlarının daha düşük olması İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesini engelliyor.
Türkiye cephesinde gündemde önemli bir veri bulunmuyor. Türk mali piyasalarının yurtdışı kaynaklı risk iştahına paralel olarak hareket ettiği aşikâr. Bunun yanısıra USDTRY kurunun 3.50-3.55 aralığında iyice sıkıştığını görüyoruz. Hatta, dalga boyu o derece kısaldı ki USDTRY kurunun bir aylık volatilitesi (ATM) geçen hafta %8'li rakamlar ile son üç yılın en düşük düzeyine geriledi. Bu sıkışmanın ardından çok sert bir hareket geleceği kuvvetle muhtemel olmakla birlikte bunun çok kısa sürede olma ihtimali zayıf. Hisse senedi piyasasında geçen hafta kaydedilen kar realizasyonu bütünüyle yurtdışı kaynaklı idi. Bu nedenle BİST100 endeksinin bu haftaki hareketi yurtdışına bağlı olacak. Oradaki tabloda ise K.Kore başta olmak üzere jeopolitik riskler belirleyici olacak. Tahvil faizleri cephesinde yön yukarı zira Hazine'nin yüksek borçlanma ihtiyacı faizlerin gerilemesine yapısal olarak engel oluyor. Neyse ki, ultra-gevşek likidite koşulları faizlerin çok fazla yukarı gitmesini engelliyor. Geçen hafta 10 yıllık tahvilin bileşik faizi %10.8'ler ile son haftaların en yüksek düzeyine ulaştı. Hazine'nin Salı günü düzenleyeceği 7 yıl vadeli tahvil ihracının faizler üzerinde pek de etkili olmayacağını öngörüyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Antalya'da yaptığı konuşmada "Kılıçdaroğlu'nun cezaevindeki milletvekilinin işlediği suçla ilgili bağlantısı çıkarsa şaşırmayın" açıklaması ve buna ilave olarak "İçeriden değişik haberler alıyoruz, 'Çıktım çıktım, çıkamadım konuşacağım' diyor içerideki zat"
yorumları iç siyasi gündemin ısınabileceğine işaret ediyor. Ayrıca, yeni bir parti kurma hazırlıkları içinde olan Meral Akşener'in "parti kuruluşumuzu erkene almaya çalışıyoruz" açıklaması da iç siyasi gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Bu açıklamaların gölgesinde erken seçim tartışmaları şu an itibariyle gündemin ilk sırasında yer almasa da uyum yasalarının tamamlanmasının beklendiği Ekim ayı sonu itibariyle gündemin ilk sıralarına tırmanabilir. Bu hususlar şu an itibariyle sadece yurtdışı kaynaklı gelişmelere tepki veren mali piyasalar açısından ilave bir hareketlilik kaynağı yaratabilir.
Piyasa gelismeleri acisindan guzel postlar ama su yorumcu arkadasin "1" gun beklenti yazmasini "4" gozle bekliyorum.
Olmaz mi? :)
Düşüş için öngörünüz var mı?
146 dogru tırmanışı sürüyor bende startta bekliyorum bozdurmak için :) tahminim 147 kadar görüp yawas yawas geriler o ara bozulur düşüncesindeyin ben...
tahmin ettigim gibi 147 görüp altın gevsemeye başladı lakin yine bir bomba haber ile yukarıya tırmanır... su aralar
Strich Acht
14-08-2017, 15:45
Ben bugun dolar aldim muhtemelen o yuzden :D
individual
14-08-2017, 15:52
Bu sene altini katar krizi ve guney kore olayi yukseltti.
Bu iki olay olmasaydi altin bu kadar yukselmezdi.
Ozetle altin tekrar firlamasi icin savasiriz sizi uyelikden cikartiriz gibi kuresel bir haber gelmesi lazim.
Ha suda var ons boyleyken bizde dolar tirmanirsa altin ucar.
Ytd
Altın 147yi gördüğünde iş yoğunluğuna dalıp satışı kaçırdım kısmet artık bir daha ki 147+ ya :)
METRO holding de hissesi bulunan var mı?
Bugun onemli bir finans kurulusu dolar alimi yapti...
Borsa ise sacma yukseldi.
Merkez Bankası beklenti anketi sonucunu açıkladı. B sene sonu 3.73 olarak revize etti doları.
Kısacası şimd dolar alırsanız 4 ay gibi kısa bir zamanda %5 kazanabilirsiniz. tabi fikrimi sorarsanız bence bundan daha fazla kazanırsınız
ytd
Ben son birkez 48'leri zorliyacagimizi tahmin ediyorum ama bir turlu 52'yi guclu kiramadik...
Bantda sikistik. Bu kadar dar bantta sikismasi bizim gibi ulkeler icin iyi degil. 52-64 arasi gidip gelmesi daha guvenli olurdu...
son sayfalari okudumda pek bisey anlamadim su an 50 bin tl gibi bir parayi en iyi nasil degerlendirebilirim suan icin vade de duruyor fakat yilbasina kadar dolar yukselicek gibi duyumlar aliyorum sizin dusunceleriniz nelerdir?
3,51 seviyesinden dolar alınırmı ?
51'lerden ben olsam alirdim....
TorqueTuning
18-08-2017, 08:31
18.08.2017:
ABD'de Trump'ın güç kaybetmesi ve İspanya'da yaşanan terör eylemi nedeniyle mali piyasalar güne olumsuz bir eğilim ile başlıyor.
EURUSD paritesinde yukarı yönlü momentum kırıldı. ECB'nin rahatsızlığını resmi bir şekilde belirtmesi de bunu teyit ediyor. Ancak Trump riski düşüşü engelliyor.
USDTRY kurunun 3.50-3.55 bandındaki sıkışması sürüyor. Hisse senedi piyasasında ise bugün düşüş öngörüyoruz.
ABD Başkanı Trump iktidarının her geçen gün biraz daha zayıflıyor olması (dün de Ulusal Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanı ve FED Başkan adayı Gary Cohn'un istifa edebileceği söylentileri etkili oldu) ve Barselona'da yaşanan elim terör saldırısı nedeniyle küresel piyasalara olumsuz bir hava hâkim oldu. Amerikan borsa endeksleri %1.5 civarında kayıplar ile yılın en kötü günlerinden birini yaşarken VIX korku endeksi de bir gün içerisinde 11.5'ten 15.5'e sıçradı. Bu olumsuz tablonun bugün güne başlarken Asya endekslerine de yansıdığını gözlemliyoruz: Japon Nikkei endeksi %1.3'lük düşüş ile bölge piyasalarındaki olumsuz havayı yansıtıyor. Bu olumsuz tablonun gün boyunca korunacağını öngörüyoruz.
EURUSD paritesi soluksuz bir şekilde 1.19'lara doğru bir hareket kaydettikten sonra son günlerde 1.17'li seviyelere demir atmış durumda.
ABD'de açıklanan makro ekonomik verilerin son günlerde olumlu tarafta kalması; aynı sürede Avrupa verilerinin göreceli olarak daha zayıf kalmaları EURUSD paritesindeki yükseliş momentumunu kırmışa benziyor.
Ancak, ABD'de Trump riski nedeniyle trend tersine de dönemiyor. Bu nedenle de son günlerde kararsız bir tablo gözlemliyoruz. Dün bu denklemin içerisine yeni bir faktör daha dahil oldu: Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son toplantı tutanaklarında üyelerin Euro'daki değerlenmeden rahatsız oldukları açık bir şekilde vurgulandı. Bu resmi açıklama sonrasında EURUSD paritesi 1.1660 ile son dört haftanın en düşük seviyesine geriledi. Ancak Trump riski nedeniyle sonra yeniden yönünü yukarı çevirdi. Garip bir şekilde EURUSD paritesinin Avrupa işlem saatlerinde düşüş kaydettiği, Amerikan saatlerinde ise yönünü yukarı çevirdiğini gözlemliyoruz. Son beş işlem gününün tamamında bu şekilde %1'lik bant içerisinde bir hareket gördük! Trump cephesinde yaşanan gelişmelerin sakinlemesi halinde EURUSD paritesinin yönünü aşağı çevireceği net olsa da Trump cephesinden gelecek haberlerin pek de sakinleşmeyeceği hissiyatı kuvvetli...
Türk Lirası (TRY) son günlerde göreceli olarak olumlu bir performans sergiliyor. Uzun bayram tatili ve öncesindeki yaz rehaveti nedeniyle yatırımcıların yüksek faiz avantajından yararlanma gayretleri dünkü işlemlerde USDTRY kurunu 3.51'lere kadar itti. Aslında uzun süredir dile getirdiğimiz 3.50-3.55 bandında kalmayı sürdürdüğümüzden ötürü şaşırtıcı bir hareket ile karşı karşıya değiliz. Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü bozulan küresel görünüm nedeniyle bu sabah 3.5250'den işlem geçtiğini görüyoruz. 3.50-3.55 bandının dışına çıkılması için önemli bir olay olması lazım. Bayram tatiline girerken bu bandın alt kısımına doğru bir hareket ihtimalini kuvvetli görüyoruz. Ancak, orta ve uzun vadede yönün yukarı olduğuna ilişkin görüşlerimizi ise aynen koruyoruz. BİST100 endeksinde iki gündür günlük değişim oranı %0. Salı günü gelen kuvvetli trend değişim sinyalinin ardından yaşanan bu hareketi kararsızlık sinyali olarak almak gerek. Ancak, bozulan risk iştahı nedeniyle bugünkü işlemlerde düşüş bekliyoruz. Belki bu hareket geniş çaplı bir kâr realizasyonu eğilimini de tetikleyebilir.
Türkiye'de siyasal gelişmelerin odaklandığı esas nokta kademeli bir şekilde seçimlerin erkene çekilip çekilmeyeceği noktasına kayıyor. Muhalefet cephesinden gelen açıklamalar, hatta aksiyonlar, erken seçim ihtimalinin kuvvetli olduğuna işaret ediyor. Hükümet cephesinde ise basına yansıyan haberlere bakınca kararsız bir tablo hakim. Bu husus bugün olmamakla birlikte sonbaharda gündemin ilk sıralarına yerleşebilir. Özellikle de uyum yasalarının tamamlanmasının beklendiği Ekim ayı sonundan itibaren...
Türkiye'nin yeniden seçim sürecine girmesinin mali piyasalarda olumsuz bir etki doğuracağı aşikâr. Birkaç gün gündemin ilk sıralarında yer alan ve piyasa görünümünü de olumsuz etkileyen CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun tutuklanması dedikodularını da finansal piyasa yansıması olarak aynı kategoride değerlendirmekte yarar var. Siyasal gelişmelerin yanısıra bölgesel jeopolitik riskler de mali piyasaların radarında yer alıyor.
Suriye'nin kuzeyinde yaşananlar, özellikle de İdlip'teki gelişmeler yakın gelecekte piyasalarca izlenmeye devam edilecek.
Bugün mali piyasaların veri gündemi oldukça sakin. TSİ17.00'de ABD'de açıklanacak olan Michigan tüketici güveni dışında önemli bir veri yok.
ABD'deki siyasal gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Trump ekibinde yeni bir istifa olup olmayacağı takip edilecek. Mali piyasalara satış baskısının hakim olmasını beklediğimiz günde temkinli ve tedbirli bir duruş geliştirmenin faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Altın 147yi gördüğünde iş yoğunluğuna dalıp satışı kaçırdım kısmet artık bir daha ki 147+ ya :)
yine satış için bir fırsat geliyor bunu degerlendirin ben geçen satıp tekrar aldım suan yine satış için bekliyorum altını...
son sayfalari okudumda pek bisey anlamadim su an 50 bin tl gibi bir parayi en iyi nasil degerlendirebilirim suan icin vade de duruyor fakat yilbasina kadar dolar yukselicek gibi duyumlar aliyorum sizin dusunceleriniz nelerdir?
ben parayı ikiye bölerdim yarısını altın yarısınıda dolar alırdım dolar su aralar alınır 3515 3520 arası altın ise 140 141 142 bekleyin
yine satış için bir fırsat geliyor bunu degerlendirin ben geçen satıp tekrar aldım suan yine satış için bekliyorum altını...
bu sefer kaçırmadım :) şimdi düşüş kovalama dönemine giriyoruz tekrar :)
TorqueTuning
21-08-2017, 09:32
21.08.2017:
Trump ve K.Kore riskleri nedeniyle küresel mali piyasaların geneline satış baskısı hakim.
24-26 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan Jackson Hall toplantılarında ECB Başkanı Draghi ile FED Başkanı Yellen'in konuşmaları yakından takip edilecek.
Türk mali piyasaları dünyadaki ultra-gevşek likidite koşulları ve TL'nin sunduğu yüksek faiz nedeniyle küresel risklere şimdilik suskun!
Küresel mali piyasalar, ABD Başkanı Trump'ın ekonominin yolunda gitmesi için gereken kritik yasaları geçiremeyeceği endişeleri ile olumsuz bir eğilim kaydediyor. Trump'ın aşırı sağcı terör eylemleri sonrasında kendi parti üyeleri ile de görüş ayrılığına düşmesi siyasi kariyerinin devamına ilişkin kaygıları ön plana çıkardı. Her ne kadar Beyaz Saray'ın en çok tartışılan ismi Baş Stratejist Bannon'u Cuma günü görevden alsa da Trump üzerindeki tartışmalar daha uzun süre korunacağa benziyor. K.Kore gerginliği de bu havayı destekliyor. ABD ile G.Kore'nin ortak bir askeri tatbikata başladıklarını not düşmekte yarar var. Bu kapsamda ABD hisse senedi endeksleri yaklaşık olarak bir ayın en düşük seviyesinden işlem görüyor. Kısa bir süre önce tek hanelere demir atarak son yılların en düşük seviyelerini test eden korku göstergesi olarak adlandırılan VIX endeksi bu olaylarla birlikte 15 seviyesi civarına sıçradı. Risklere karşı korunma araçları olarak adledilen Altın ve Amerikan tahvilleri de alıcılı bir tablo sunuyor. Bunlarla birlikte, mali piyasalarda büyük çaplı bir satış dalgasının da olmadığını belirtmek lazım zira FED üyelerinin son toplantılarında da belirttikleri üzere ultra-gevşek likidite koşulları risk iştahının azalmasını engelliyor. Zaten gelişmekte olan ülke piyasalarının Trump ve K.Kore kaynaklı risklere karşın tabiri caizse taş gibi kuvvetli kalmalarını da bu faktörle açıklayabiliriz.
Siyasal ve jeopolitik riskler bir süredir dikkatleri makro ekonomik gelişmelerden alıkoymuştu. Ancak, bu hafta, 24-26 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan Jackson Hall toplantıları ile dikkatlerin yeniden ekonomik gündeme ve merkez bankalarına çevrilebileceğini tahmin ediyoruz. Yılda bir kez düzenlenen bu toplantılar esas itibariyle FED başkanlarının para politikası üzerindeki yorum ve değerlendirmelerine ev sahipliği yapsa da kıta dışındaki diğer merkez bankacılara da konuşma imkânı sunmasından dolayı önemli bir gündem maddesi haline geliyor. Bu yılki toplantıların baş gündemini Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'nin teşkil etmesi bekleniyordu. Mevcut ultra-gevşek para politikalarından çıkmaya hazırlanan ECB'nin bu süreçteki duruşunu ve atacağı olası adımları duymayı düşünen mali piyasalar Draghi'nin konuşmasını gündemin ilk sıralarına yazmıştı.
Ancak, geçen hafta açıklamalarda bulunan ECB yetkilileri Başkan Draghi'nin para politikasına ilişkin major bir değişiklik duyurusu yapmayacağını belirtti. Bununla birlikte son yıllarda Jackson Hall toplantılarına katılmayan Draghi'nin yapacağı konuşmanın önemli olacağı kanaatindeyiz. Bu arada Draghi'nin Jackson Hall toplantıları öncesinde Çarşamba günü yapacağı konuşmanın da önemli olabileceğini vurgulamakta yarar var.
Türk mali piyasaları dünyadaki gelişmelerden bağımsız olarak olumlu sayılabilecek bir eğilim kaydediyor. Cuma günü USDTRY kuru 3.5200 seviyesinin altına gerilerken BİST100 endeksi de dünya borsalarının geneline hâkim olan satışlara inat olarak %0.35 artış kaydetti. Likidite bolluğunun risk algılamalarını ne derece etkilediğine şahit oluyoruz!
Türkiye'nin sunduğu yüksek nominal faizin bu süreçte etkili olduğu da ayrı bir gerçek. Bu kapsamda uzun bayram tatili yaklaşırken USDTRY kurunun 3.50 seviyesini aşağı yönde test etme ihtimalini taşıdığını düşünüyoruz. Ancak, bu hareketin gerçek tablo ve mevcut risklerle uyuşmadığı kanaatindeyiz. Bu nedenle de USDTRY kurunda yaşanan düşüşlerin döviz ihtiyacı olan kurumlar açısından alım fırsatı sunduğunu öngörüyoruz. Risklere dönersek... Türkiye ile Almanya arasında yaşanan siyasi tansiyon her geçen gün biraz daha artıyor. Almanya'nın Gümrük Birliği anlaşmasının revizyonu ve Türkiye'ye yönelik maddi yardımlar ile ilgili adımlarına ilave olarak siyasi yaptırımlara hazırlandığı iddia ediliyor. Özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'daki Türklere yönelik yaptığı seçimlere ilişkin çağrı sonrasında ilişkilerin biraz daha gerildiği belirtiliyor. İkinci olarak Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler Türkiye'nin kırmızı çizgilerini açık bir şekilde tehdit ediyor. PYD/YPG güçlerinin Afrin bölgesindeki güçlerini Akdeniz'e kadar genişletme imkanına yaklaşmaları önemli bir jeopolitik riske işaret ediyor. Dahası İdlip'teki gelişmeler de güvenlik riski taşıyor. Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerin bağımsızlık referandumu adımları da cabası...
Bu haftanın iç taraftaki gündeminde Hazine'nin düzenleyeceği tahvil ihraçları önemli bir yer tutuyor. İç borçlanma stratejisi paralelinde piyasalardan yaklaşık 5.5 milyar TL borçlanmayı hedefleyen Hazine bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu yeni tahvil ihracı; yarın ise 10 yıl vadeli sabit kuponlu yeni tahvil ihracı ile 2 yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek. Halihazırda iç borç geri ödemesinin yaklaşık %145'i kadar borçlanan Hazine'nin bu oranın da üzerine çıkması ikincil piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir. Bu haftanın gündeminde gerek Türkiye'de gerekse de dünyada çok önemli bir makro ekonomik veri bulunmuyor. Ayrıca yaz tatili nedeniyle de işlem hacminin düşük düzeyde kalması da bekleniyor. Bununla birlikte yurtdışı piyasalardaki temkinli ve tedirgin havanın korunacağını tahmin ediyoruz.
Bundan dolayı da risklerden olabildiğince uzak durmanın faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Tl faizi iyidir su belirsizlikte...
istikrar geldi işte...
demiştim...
Alinasi seviyeler.... Ama 48 onemli.
TorqueTuning
22-08-2017, 08:25
22.08.2017:
Hazine'nin tahvil ihracına gelen güçlü talep Türk mali piyasalarında büyük bir iyimserliğe neden oldu.
Hazine'nin bugün düzenleyeceği iki ve on yıllık tahvil ihraçlarının da benzer bir piyasa yansımasına neden olacağını düşünüyoruz.
ABD Doları küresel bazda değer kaybediyor. Içerideki iyimserlikle birlikte USDTRY kuru 3.4750'ye kadar gerileyebilir.
Türk mali piyasaları dün beklenmedik bir şekilde iyimser bir görünüm kaydetti. Hem de yurtdışı mali piyasalardan belirgin bir şekilde olumlu ayrışarak. USDTRY kuru tahminlerimize paralel olarak 3.50 seviyesinin altına gerileyerek en düşük 3.49'lu rakamlarda dengelendi. BİST100 endeksi günü %1.3 oranında artarak tamamladı. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise günü 14 baz puanlık düşüşle %10.63'ten tamamladı. Sıraladığımız bu üç kategorideki günlük değişim tutarları dünyada dünün en iyi performansları idi. Normalde bu tarz bir hareketin ardında somut mânâda önemli bir haber ya da gelişme olması gerekir. Ancak dünkü hareketi destekleyen bir haber yok. Üstelik Almanya ile yaşanan gerginliğin AB ilişkilerini olumsuz etkileme ihtimalini artıtdığı bir dönemden geçerken... Mesela, AB'nin Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Hahn dün yaptığı açıklama ile Türkiye'nin müzakere eden aday ülke statüsünden yılsonunda düşürülebileceğini açıkladı. Normal şartlarda bu tarz bir habere olumsuz tepki vermesi gereken mali piyasalar aksine günü etkileyici derecede olumlu bir performans ile tamamladı. Acaba buna ne sebep olmuş olabilir?
Akla gelen ilk makul sebep Hazine'nin düzenlediği beş yıl vadeli tahvil ihracına gelen güçlü talep idi. Hazine bu bağlamda piyasalardan toplamda
3.1 milyar TL borçlandı. Aylık borçlanma stratejisi çerçevesinde bu hafta düzenleyeceği üç tahvil ihracında toplam piyasa borçlanmasını 5.5 milyar TL hedefleyen Hazine'nin tekinde hedefinin yarısından fazlasını karşılaması ve bunu yaparken de ikincil piyasa faizleri yükselmek bir yana belirgin bir şekilde düşmesi önemli... Demek ki, Türk tahvillerine yoğun bir ilgi var!
Bu ilginin arkasındaki temel neden Türkiye'nin sunduğu göreceli olarak yüksek faiz. Bununla birlikte, faizin yüksek olmasının temel nedeninin Türkiye'nin karşı karşıya olduğu riskler olduğunu düşündüğümüzde uzun zamandır dile getirdiğimiz sonuca varıyoruz: Küresel likidite bolluğu yatırımcıları riskleri görmekten alıkoyuyor. Hazine bugün de iki ve on yıl vadeli tahviller ihraç edecek. Dünkü ihraç ve ikincil piyasa faizlerinde yaşananlardan hareketle rahatla söyleyebiliriz ki bugünkü ihaleler de yoğun bir ilgiye namzet.
İkinci neden haftaya başlayacak olan uzun bayram tatili nedeniyle yatırımcıların TL'nin sunduğu yüksek faizden faydalanma arayışı... Zira, on günlük USDTRY kısa pozisyon yaklaşık 1 kuruşluk bir göreceli faiz getirisi sunuyor. Son günlerdeki bültenlerimizde bu hususa dikkat çekerek USDTRY kurunun 3.50 seviyesinin altına inebileceğine dikkat çekmiştik. Ancak bu hareketin kalıcı bir durum arzetmeyeceği yönündeki tahminlerimizle birlikte. Son olarak Türk şirketlerinin tatilde olmalarını neden gösterebiliriz. Bilindiği üzere bazı Türk şirketleri bugünlerde yaz tatili nedeniyle faaliyetlerine ara vermiş durumda. Diğerlerine ise bariz şekilde yaz rehaveti hakim. Döviz piyasasında uzunca bir süredir alıcı tek unsur ithalat ödemeleri ve döviz borçları nedeniyle şirketler kesimidir. Bu unsurların aktif bir şekilde yer almadığı piyasada yabancı yatırımcıların döviz satışları TL'yi değerlendirmiş olabilir. Hülasa, Türk mali piyasaları dünü etkileyici bir olumlu performans ile yurtdışından belirgin bir şekilde ayrışarak geçirdi.
Yüzyılın en büyük güneş tutulmasının gerçekleştiği dün küresel mali piyasaların sakin bir seyir izlediğine şahit olduk. Hisse senedi endekslerinde büyük oranlı bir değişim yaşanmadı. Avrupa endeksleri günü düşüşle tamamlarken Amerikan endekslerine sınırlı oranda yükselişler hakimdi. ABD Doları Trump'a ilişkin risklerden ötürü dün de değer yitirdi ve Euro karşısında yine 1.18'li seviyelere geldi. Aslında Euro hemen hemen tüm para birimleri karşısında değer kazanıyor (TL hariç!). Mesela, EURGBP paritesi dün 0.9160 ile son on ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) normalleşme adımlarına başlayacağına ilişkin kuvvetli beklentilerin bu eğilimde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Bu kapsamda ECB Başkanı Draghi'nin yarınki konuşması ile 24-26 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan Jackson Hole toplantılarındaki sunumu yakından takip edilecek (bu arada dünkü bültenimizde teknolojinin kurbanı olarak Hole kısmı Hall okarak otomatik düzeltmeye maruz kalmış, özür dileriz).
Bugünlerde makro ekonomik veri akışı oldukça zayıf olduğundan ötürü piyasa yansıması da olmuyor. Bugünün sakin gündeminde TSİ12.00'de Almanya'da açıklanacak olan ZEW tüketici güven endeksini takip etmekte yarar görüyoruz.
Asya piyasaları güne hafif olumlu bir seyirle başlıyor. Tatil rehaveti nedeniyle yurtdışı mali piyasalarda büyük bir hareket beklenmemeli. Zaten veri gündemi de sakin. Ancak hafta sonuna doğru Jackson Hole toplantılarında havanın ısınacağını not düşmekte yarar var. İçeride Hazine'nin ihaleleri var. Dünkü tablonun tekrarlanma ihtimali kuvvetli. Bu bağlamda USDTRY kuru daha da gerileyebilir. Teknik olarak Haziran ayı ortasında görülen 3.4750 hedeflenebilir. Ancak, daha önce de belirttiğimiz üzere bu seviyeler döviz ihtiyaçlarının (mevcut ve yakın gelecekteki) karşılanması için uygun görünüyor. AB ya da Almanya cephesinden gelen açıklamaları önemsiyor olsak da mali piyasalar 25 Eylül'deki Almanya seçimleri öncesi siyasi oyunlar olarak düşünüyor. Bu nedenle de pek bir tepki vermiyor. Döviz kurundaki düşüşe paralel olarak hisse senedi ve tahvil cephesi de günü iyimserlikle geçirebilir.
Alinasi seviyeler.... Ama 48 onemli.
Bir miktar param var. 10k dolar alıcak kadar. 48'i mi bekliyim yoksa yapıştırim mi?
Pek bir sey fark etmeyecek,ben alirdim.
Onemli olan 4750-48'i kirmak. O zaman biraz daha gevser yoksa tekrar 52'lere yurur...
dolar için alım vakti. :)
GokhanRS
24-08-2017, 12:44
alın alın da yükselsin geri :D 3.52 abandıydım ben. sonra iş güç boşladım kaldı öyle.
Parite etkisi... 48-52 arasi maliyet guzel.
vectra-tuner
24-08-2017, 16:08
Ben aldım... 3.48 ...
Bu arada (Mahfi Eğilmez'in sitesinden alıntıdır)
Ülke
MB Faizi
Brezilya
9,25
Endonezya
4,75
Hindistan
6,00
G. Afrika
6,75
Türkiye
11,98
Orta-Küçük işletmeler , orta ve küçük ölçekli bankalardan %20 ve üzeri maliyet ile kredi kullanabiliyor... :o
Aliburakb
24-08-2017, 16:26
tahmini doların yükselme dönemi nedir ? bir iki hafta içerisinde tekrar yükselir mi acaba 3,5xx civarlarına ?
İzzet Göçmen
24-08-2017, 16:32
3 Gündür takıp ediorum 3.52- 3.502 arası geziyordu bi miktar aldım az önce bakayım dedim 3.47 olmus gene aldım, 30 bin kadarda tl faizde bende kolluyorum suan için dolar ön planda tl yi yatırmak mantıklı geliyor
tahmini doların yükselme dönemi nedir ? bir iki hafta içerisinde tekrar yükselir mi acaba 3,5xx civarlarına ?
Bilen varsa muridi olurum...
Aliburakb
25-08-2017, 08:18
Bilen varsa muridi olurum...
ahahah haklısınız :) belki duyum alınmıştır takip edenler vardır diye sorayım dedim :)
TorqueTuning
25-08-2017, 08:29
25.08.2017:
Likidite bolluğu ve ucuzluğu küresel mali piyasalarda temkinli iyimserliğe neden olurken Trump belirsizliği ABD Doları üzerinde baskı unsuru yaratıyor.
Bugün dikkatler Jackson Hole toplantıları üzerinde olacak. FED Başkanı Yellen'in TSİ17:00, ECB Başkanı Draghi'nin ise TSİ21:00'de başlayacak sunumları önemli.
USDTRY kurundaki düşüş dün 3.4750 direncine takıldı. Kurun yakın gelecekteki seyri bu seviyenin kırılıp kırılmamasına bağlı olacak.
Küresel mali piyasaların genel görünümü sakin ancak "temkinli iyimser"
olmaya devam ediyor. Ultra-gevşek likidite koşullarının korunacağına ilişkin kuvvetli inanışlar yatırımcıları getiri peşinde koşmaya sevkedince riskler de ikinci plana itiliyor. Bu "irrasyonel coşkunun" sonucu da mali piyasalarda her gün yeni bir rekorun kırılması şeklinde vuku buluyor. Dün de gelişmiş ülke borsalarında yeni zirveler test edildi. Ancak, ABD piyasalarında az da olsa Trump tedirginliği hissediliyor. ABD Başkanı Trump'ın bizatihi varlığı mali piyasa oyuncuları açısından sorun olmaya devam ediyor. Şimdiki konu ise ABD'nin borçlanma tavanına çarpıp "hükümetin kapanma" riski. Amerikan Kongresi'nin karar alıp da borçlanma limitini artıramaması durumunda Eylül sonu gibi ABD'de aciliyet arzeden durumlar dışında kamu faaliyetlerinin durma ihtimali belirecek. Dün açıklamalarda bulunan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, "borç tavanı"
sorununun aşılamamasının ABD açısından not indirim riskini taşıdığını vurguladı. Bu da ABD Doları (USD) üzerinde baskı yaratan yeni bir unsur oldu. Trump kaynaklı siyasal risklerin olmaması durumunda USD'nin değerinde anlamlı bir düzeltme yaşanması olası idi. Ancak bu risk o kadar büyük ki USD'nin değerini sürekli olarak baskılıyor.
Hatırlanacağı üzere EURUSD paritesindeki yukarı yönlü hareket ve küresel mali piyasalardaki iyimselik Fransa'da Macron'un seçildiği Nisan ayı sonu itibariyle başlamıştı. AB ve piyasa destekçisi olan Macron'un seçilmesi doğal olarak olumlu bir durum arzediyordu. AB'nin dağılma korkusunu ortadan kaldıran bu sonuç tüketici ve üretici güveninde iyimserliğe yol açarak ekonomik toparlanmanın ivme kazanmasına da yardımcı olmuştu. Bu durum hâlâ geçerli olsa da Macron'un kısa sürede solan popülaritesi yakın gelecek açısından riskler teşkil edebilir. IFOP'un anketine göre Fransa'nın son dört cumhurbaşkanlarının ilk 100 günlük performanslarına göre Macron %36 ile son sırada yer alıyor. Mesela siyasi hayatı skandallarla dolu olan Sarkozy'nin bu ölçüm ile başarı oranı %64 imiş! Piyasalar şu an itibariyle bu tabloyu çok konuşmuyor ve fiyatlamıyor zira Birlik'in en büyük ekonomisi olan Almanya'da herşey yolunda; üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'daki bankacılık krizinden bu aralar pek fazla duman tütmüyor. Daha da önemlisi Okyanus'un öte yanında ciddi bir siyasi kriz yaşanıyor. Ola ki, ABD'deki siyasal belirsizliklerde bir miktar azalma yaşanırsa EURUSD paritesinde aşağı yönde ciddi bir düzeltme ihtiyacı belirmiş durumda. Ancak bu ihtimalin gerçekleşmesi için gerekli olan Amerikan siyasetindeki normalleşme ne yazık ki ufukta görünmüyor.
Uzunca bir süredir merakla beklenen Jackson Hole toplantıları dün başladı.
FED Başkanı Yellen'in bugün TSİ17:00'de, ECB Başkanı Draghi'nin ise TSI21.00'de başlayacak konuşmaları günün gündem maddeleri arasında en üst sıralarda yer tutuyor. Bu konuşamaların mali piyasalar üzerinde ne tür bir etki doğuracağına ilişkin iki farklı görüş mevcut. Yorumların bir kısmında her iki başkanın da para politikası ile ilgili kuvvetli bir mesaj vermekten imtina edeceklerine işaret ediliyor. Belirsizliklerin olduça yüksek olduğu bir dönemde bu ihtimal kuvvetli. Mesela, Draghi, Çarşamba günkü sunumunda aynen bu paralelde davrandı. ECB'nin bir sonraki faiz toplantısının 7 Eylül gibi yakın bir gelecekte olacak olması da bu görüşleri destekliyor. Yellen tarafında durum daha da sorunlu zira Trump gibi büyük belirsizlikler yaratan bir lider dahi tek başına Yellen'in net mesajlar vermesine mani olabilir. Bu nedenle de finansal piyasaların düşündüğünün aksine Jackson Hole toplantılarının çok fazla bir hareketliliğe neden olmayacağı kanaatindeyiz. Ancak olur da sürpriz bir sonuç çıkar ve para politikasının geleceğine yönelik anlamlı bir yol haritası masanın üzerine konulursa bunun piyasa yansıması da sert olabilir. Hele ki, "örtülü 10 günlük" tatile giren Türk mali piyasalarında... Zira likiditenin oldukça kurumuş olması fiyatlarda sert dalga boyları yaratabilir.
Türkiye cephesinde her Perşembe TCMB'nin yayımladığı para ve banka istatistiklerini yakından takip ediyoruz. Bu istatistikler içerisinde ise döviz mevduat hacimleri uzunca bir süredir dikkatimizi çekiyor. Buna göre,
11-18 Ağustos tarihleri arasında bankalardaki toplam döviz mevduatı yaklaşık olarak 2 milyar dolar artmış. Bu eğilim, döviz kuru düşmeye başladığı Mart ayından bu yana geçerli. Detaya indiğimizde bu artışın 1.4 milyar doları yurtiçi yerleşik kurumlardan kaynaklanmış. Kısacası, şirketler 3.52-3.53 civarından yüklü miktarda dolar almışlar. Yurtiçinde yerleşik bankalar 0.4 milyar dolar, yurtdışında yerleşikler 0.4 milyar dolar, yurtdışındaki yerleşik bankalar ise aynı dönemde 0.2 milyar dolar almışlar. Benzer bu eğilimlerin aksine bireyler aynı dönemde 0.4 milyar dolar satmışlar. Bunu dikkatli yorumlamakta yarar var. Basit bir yaklaşımla bu tabloyu kurun yukarı gidememesi bireyleri bıktırmış şeklinde yorumlayabiliriz ki doğru da olabilir. Ancak, bir süredir bireysel müşterileri ile swaplı mevduat işlemine girmekten kaçınan bankaların bu tabloya neden olmuş olma ihtimalleri de var. Hülasa, yurtiçi yerleşiklerin döviz kurlarındaki düşüşe rağmen döviz mevduatlarını artırmaktan vazgeçmediklerini söyleyebiliriz.
USDTRY kuru dün 3.4750 seviyesini aşağı yönde test ederek son iki ayın en düşük düzeyini gördü. Haziran ayı ortasında da görülen bu seviyenin altı teknik olarak boş! Dünkü işlemlerde bu seviyeden yukarı yönde tepki hareketi yaşandı ve bu satırları yazdığımız dakikalarda USDTRY kuru 3.4870 seviyesinden işlem görüyordu. Dün benzer bir geri dönüş hisse senedi piyasasında da kaydedildi. Günün ilk yarısında %1'in üzerinde bir kazançla 110binli seviyelerden işlem gören BİST100 endeksi günün ikinci yarısında kazançlarının büyük bir kısmını geri vererek günü sadece %0.18 oranında bir yükselişle tamamlayabildi. Tahvil cephesi ise uzunca bir süredir sakin kalmaya devam ediyor. Bizim genel görüşümüz Türk mali piyasalarındaki iyimserliğin genel risk tablosu ile tutarsızlıklar arzettiği yönünde...
Ancak, küresel likidite bolluğunun sürüyor olması ise TL'nin sunduğu yüksek faiz oranı ile birleşince böyle bir tabloyu da kaçınılmaz kılıyor. Bu eğilim bir müddet daha korunabilir. Bununla birlikte, fiyatlamaların denge seviyesinden çok fazla uzaklaşmasının her zaman büyük kırılganlıklara neden olduğunu da not düşmekte yarar var. Bugünün veri gündeminde Almanya'da TSİ09:00'da Almanya GSYH büyümesi ile TSİ11:00 IFO iş alemi güven endeksi; ABD'de TSİ15:30'da dayanıklı tüketim malı siparişleri; TSİ14:30'da ise Türkiye'de kapasite kullanım verisi açıklanacak.
Yesterday afternoon at around 1450ET, someone placed a huge 10,750 contract bet on the eurodollar strip - hoping that Janet Yellen will flip-flop back to her hawkish side and reignite expectations for a faster pace of interest-rate increases when she speaks tomorrow in Jackson Hole. The notional size of this trade is almost $11 billion. The last time such a huge bet was placed was into the US election in November. Open interest, or the amount of new risk, jumped 10 percent in the December 2020 eurodollar futures, according to CME data, reflecting the new position.
Dün CME'de (Chicago türev borsası) 10,750 kontratlık bir "Eurodollar Strip" pozisyonu açıldı tek bir büyük oyuncu tarafından. Tam olarak 14:50 New York saatiyle. Bu pozisyonun parasal değeri hemen hemen 11 milyar dolardır (tek 1 adet kontrat 1 milyon dolar değerindedir). Bu büyük oyuncu (Goldman, JP Morgan gibi büyük yatırım bankalarından biri veya büyük bir hedge fon da olabilir) FED'in mevcut güvercinvari tavrından U dönüşü yapıp yeniden şahin olmaya başlayacağına ve seri şekilde faiz artırımları yapacağına oynuyor yani dolarda (veya DXY'da) değer artışına. Ayni büyüklükte hatta biraz daha büyük bir pozisyon (12 milyar dolar değerindeydi yani 12,000 kontratlık) tam 8 Kasım 2016 ABD Başkanlık seçimlerinin hemen arifesinde de açılmıştı ve adamlar 1 milyar dolardan fazla kârı cebe indirmişlerdi Trump seçildikten sonra. Hatırlarsanız Trump seçilmeden önce dolar endeksi DXY 95 civarında idi ve seçildikten sonra 2 ay %10 gibi ralli yapıp 105 e kadar çıkmıştı. Adamlar dün açtıkları Eurodollar Strip pozisyonu ile benzer bir harekete oynuyorlar yani doların çıkışına. Bilginize sunulur.
Alıntıdır, yatırım tavsiyesi değildir.
ahahah haklısınız :) belki duyum alınmıştır takip edenler vardır diye sorayım dedim :)
Merkez bankası, yıl sonu kuru daha yeni güncelledi 3.73 bekleniyor diyerek. Yani Alım fırsat gözüküyor
Arkadaşlar şuan 3.48 lere geldi dolar. Yıl sonu TCMB kendi beklentisi 3.73. Tekrar ediyorum merkez bankası düşük tahmin verir genelde yani bu seviye üzerine çıkacaktır. Kısacası bu seviyede dahi yakalansa %7.1 kazanacaksınız yıl sonuna kadar yani 4 ayda. Bu çok çok iyi bir değer Döviz açısından
Kasıma kadar ne olur işin ustalarına sorulur ,dolar almalımı almamalımı ,eğer 3,70 leri kasım başı gibi görecekse dolar aşımı yapacağım.
Kasıma kadar ne olur işin ustalarına sorulur ,dolar almalımı almamalımı ,eğer 3,70 leri kasım başı gibi görecekse dolar aşımı yapacağım.
Sizi kotaliyorum ama konu sizin yazdiginiz mesajin ana fikri.
Arkadaslar bu tip sorular sacma otesi. "Kimse" boyle on gorude bulunamaz. Ustune her sayfada neredeyse birbirinin kopyasi ayni sorular. Zahmet edip okusaniz?
Tekrar ediyorum;bu tip ongoruler yapanin muridi olurum. Net...
Kisaca ve defalarca yazigim gibi ben olsam alirdim... Milyon dolar almiyorsaniz zaten 48 mi 49 mu onemi yok.
Sizi kotaliyorum ama konu sizin yazdiginiz mesajin ana fikri.
Arkadaslar bu tip sorular sacma otesi. "Kimse" boyle on gorude bulunamaz. Ustune her sayfada neredeyse birbirinin kopyasi ayni sorular. Zahmet edip okusaniz?
Tekrar ediyorum;bu tip ongoruler yapanin muridi olurum. Net...
Kisaca ve defalarca yazigim gibi ben olsam alirdim... Milyon dolar almiyorsaniz zaten 48 mi 49 mu onemi yok.
Teşekkür ederim,haklısınız konuyu baştan okuyacağım.
yucelebeci
25-08-2017, 17:17
3.4570 den 30k dolar alım yaptım bakalım bayramdan sonra nasıl olacak
İbrahim33
25-08-2017, 19:41
Bugün bi araç sattım adam bir miktarını (8000) dolar olarak verdi , döviz bürosu fiyatına aldım. 3.47 :)
Bugun 48'den de mal aldim ama suan 43 leri zorluyor...
47'nin alti 40'lara kadar bos demistik ama bunun gerceklisecegini dusunmemistim...
bu doların böyle düşmesi normal mi ? bana yine birileri bişeyler vurucak gibi geliyor ama izleyip göreceğiz...
bu doların böyle düşmesi normal mi ? bana yine birileri bişeyler vurucak gibi geliyor ama izleyip göreceğiz...
Katılıyorum. Birileri fena topluyor
Piyasayi takip edemedim ama bu kadar hizli dusmesi sadece parite kaynakli.
Malesef aciklamayi beklenenin aksine cikti...
İzzet Göçmen
26-08-2017, 07:53
Umarım düstügü gibi cıkar biraz daha alım yaptım,bundan daha fazla düsmez heralde gram altında 147 den 142 lere düşmüş sanıyorum
vectra-tuner
26-08-2017, 12:09
Dolar en çok Tl karşısında değer kaybetti.. Globalde zaten güçsüz,
Birkaç gün önce Cemil Ertem açıkmaları vardı.. " Bayram sonrası içte ve dışta pekçok olay olacak "
1. Mb tarafından dolar hazır globalde güçsüzken işlem hacminin düşmesi ile birlikte değersizleştirildi ki hazırlık yapılıyor...
2. Bayram sonrası Mb faiz indirime başlayabilir ki kur belli seviyeye getirildikten sonra işi kolaylaşıyor...
3. Bayram süresi içerisinde tutuklamalar olabilir
4. Bayram süresi içerisinde veya sonrasında Askeri harekat olabilir (Yüksek ihtimal değil)
Bunun dışında pekçok olumsuzluk var.. Hazine 2 yıllık borçlanma faizleri 2008-2009 Krizi seviyesini gördü.
Türk telekom borcunu ödeyemiyor ve en büyük alacaklısı Akbank - Garanti - İŞ bankası... Bu ödenmeyen krediler henüz batık kredi statüsünde değil ama Hazine Türk telekom'a 60 gün süre verildi ki ödenmediği takdirde kredi yakın takibe giriyor ancak hükümet bunu bir şekilde kalem oyunu ile üstünü örtecektir...
Pekçok büyük şirket kredi borçlarını ödeyemiyor ve temerrüde düşüyor., Ekonomi yönetimi bunu çok iyi biliyor ancak bir çözüm yok.. Aşırı derecede yükselen finansman giderleri şirketlerin borçlarını ödeyememesi sorununu doğurdu.. Endonezya Malezya Brezilya Rusya hepsi faiz indirirken Türkiye faiz artırdı , kısaca şu anda en çok faizi biz veriyoruz...
Fed'in bilanço daraltmaya başlarsa bu faiz artışısında çok daha etkili olur ancak Abd'de Trump herkes ile kavgalı olduğu için Abd Hükümetinin kapanma riski de Abd dolarının güçlenmesini engelliyor..
Sonuç olarak şu anda dolar ucuz... Ama Tl faizleri çok yüksek ...
Dolar tekrar güç kazanmaya başlayacaktır ancak eylül gibi Abd'nin bilanço daraltma sinyali vermesi gerekiyor ki bu olmasa dahi yinede dolar değer kazanacaktır...
Dolar her sene bu zamanlar değer kazanmaya başlar ve pik yaptığı aylar 10. Ay ortası 11 ve 12. Ayın ortasına kadar...
vectra-tuner
26-08-2017, 12:10
RenCap Turkiye'de “Yunanistan benzeri bir sıkıntı” uyarısında bulundu - Bloomberg HT (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2042490-rencap-turkiye-ye-yunanistan-benzeri-bir-sikinti-uyarisinda-bulundu)
vectra-tuner
26-08-2017, 12:12
En büyük manipulasyonu zaten Mb yapıyor.. Piyasalar kapandıktan sonra normal vatandaşa alım satım imkanı vermiyorlar... Yapacak birşey yok ülke gerçekleri bu
vectra-tuner
26-08-2017, 12:15
Bugun 48'den de mal aldim ama suan 43 leri zorluyor...
47'nin alti 40'lara kadar bos demistik ama bunun gerceklisecegini dusunmemistim...
Bende alım yaptım 3.48 - 3.46 .. Bayram sonrası kademeli olarak devam edeceğim...
İzzet Göçmen
26-08-2017, 12:51
Bende alım yaptım 3.48 - 3.46 .. Bayram sonrası kademeli olarak devam edeceğim...
Bende ilk 3.52 Sonrası 3.48 den alım yaptım,Daha düşüş olurmu bilmiyorum olursa devam edicem.
İbrahim33
27-08-2017, 16:14
bugün bir araç için kapora aldım. araç bedeli 37.500. adam istersen dolarda verebilirim dedi. döviz bürosunun alışından. alsam mı diye düşünüyorum ?
Dusuk seviyeden alinir ama pazartesi gorulmeli...
vectra-tuner
28-08-2017, 09:49
Bir parça daha dolar aldım... Kademeye devam :D
vectra-tuner
29-08-2017, 10:19
Bir parça daha dolar aldım... Bu arada Altının Onsu 1320 Usd şu anda. :D
vectra-tuner
29-08-2017, 10:22
KENDİME YAZILAR - Mahfi Eğilmez yazıları: Varlık Fonu Bir Yaşında (http://www.mahfiegilmez.com/2017/08/varlk-fonu-bir-yasnda.html)
Mahfi Hoca güzel yazı yazmış.. Kısaca Varlık fonu 1 senesini doldurmuş ama ortada hiçbir rapor yok.. Ne iş yaptı zararmı etti karmı etti? Hissemi aldı yurt dışından kredi mi aldı (ipotekli) ... Hiçbir bilgi yok malesef.. ;)
vectra-tuner
03-09-2017, 12:12
Kore Nükleer silah denemesi yapmış ve 6.3 Şiddetinde deprem olmuş
... Altın ons 1327 usd idi pazar gecesi yükselmeye başlar ... Dolar da diğer Major paralara (Euro Jpy Sterlin gibi )karşı değer kaybecektir ancak Tl karşısında yükseleceğini düşünüyorum... Bayram sonrası tekrar kademeli olarak Usd alımına devam edeceğim.. Benim düşüncem hazır işlem hacmi düşükken Mb Usd'yi belli bir oranda geri çekti ki Bayram sonrası faiz indirimleri için alan açtı kendisine.. Cb danışmanları ndan bir tanesi dün Aof'nın çok yüksek olduğunu söyledi ki niyetleri faizi indirmek ancak bı seferde Kore işi çıktı ... Son gelen Abd verileri dolar lehine olmadı ancak Tl'nin değerlenmesi kesinlikle buna bağlanamaz.. Altın alan arkadaşlar güzel kazandı , zaten Altın en sağlam yatırım aracıdır...
Kore Nükleer silah denemesi yapmış ve 6.3 Şiddetinde deprem olmuş
... Altın ons 1327 usd idi pazar gecesi yükselmeye başlar ... Dolar da diğer Major paralara (Euro Jpy Sterlin gibi )karşı değer kaybecektir ancak Tl karşısında yükseleceğini düşünüyorum... Bayram sonrası tekrar kademeli olarak Usd alımına devam edeceğim.. Benim düşüncem hazır işlem hacmi düşükken Mb Usd'yi belli bir oranda geri çekti ki Bayram sonrası faiz indirimleri için alan açtı kendisine.. Cb danışmanları ndan bir tanesi dün Aof'nın çok yüksek olduğunu söyledi ki niyetleri faizi indirmek ancak bı seferde Kore işi çıktı ... Son gelen Abd verileri dolar lehine olmadı ancak Tl'nin değerlenmesi kesinlikle buna bağlanamaz.. Altın alan arkadaşlar güzel kazandı , zaten Altın en sağlam yatırım aracıdır...
Şu konuda yorumlarına güvenip, değer verdiğim 2 kişiden birisiniz :)......
vectra-tuner
03-09-2017, 12:50
Estağfurullah kardeşim.. Elimden geldiğince birşeyler yazıyorum
Dolarin tl karsisinda asil dususu bizim piyasalar kapaliyken,cuma aksami uluslararasi puyasa satisi ile oldu.
Daha once belirttigin gibi,ultra sig olan piyasada at oynattilar. Carry trade parasi oldu.
Mutlaka yukari yonlu acilicak ama bizim piyasa acilinca nasil yon olur bilemedim. Alabilen pazar sabaha karsi alsin.
Parite etkisinden arindirirsak cumaya kadar kayda deger birsey yoktu.
Kore isi bize net olarak hemen yansimasa da altincikar icin satis imkani.(ben olsam boyle yapardim)
TorqueTuning
05-09-2017, 08:56
05.09.2017:
K.Kore'nin nükleer denemesi dünyayı korkutsa da mali piyasaları pek ürkütmüşe benzemiyor. FED'in faiz artıramayacağı inanışı piyasaları olumlu etkiliyor.
Tatil boyunca düşüş kaydeden USDTRY kuru kurumsal döviz talebinin geri dönmesi ile dengelenebilir.
TÜİK'in TSİ10:00'da açıklayacağı Ağustos ayı enflasyon raporu önemli.
Beklentiler aylık TÜFE artışının %0.15 olacağı yönünde...
Uzun bayram tatili sonrasında sonbaharın ilk işlem günüyle birlikte yeniden bültenlerimize başlıyoruz. Gündemin ilk maddesi K.Kore... K.Kore'nin hafta sonunda gerçekleştirdiği devasa büyüklükteki nükleer silah denemesi jeopolitik risk algısını bozdu. II. Dünya Savaşı'nda Japonya'ya atılan atom bombalarından çok daha şiddetli olan ve 6.3 şiddetinde bir deprem etkisi yaratan nükleer silah denemesi açıkçası dünyayı korkutuyor. Bu gelişme karşısında ABD'den gelen "her türlü opsiyon masada" açıklaması risklere karşı korunma enstrümanı olarak kabul gören Altın fiyatlarını 1343 dolar/ons ile bir yılın zirvesine itti. Konunun diplomasi ile çözümüne yönelik çabalar sürüyor olsa da umutlar her geçen gün biraz daha zayıflıyor. Japonya'nın G.Kore'deki vatandaşlarını tahliye etmeye başlaması; G.Kore'nin olağanüstü duruma geçmesi ve ABD Başkanı Trump'ın twitter üzerinden geçtiği mesajlar önümüzdeki günlerin çok sıcak geçebileceğine işaret ediyor.
K.Kore'nin akıllara durgunluk veren adımları tüm dünyayı korkutuyor olsa da mali piyasaları çok ürküttüğünü söylersek okuyucularımızı yanlış bilgilendirmiş oluruz. Zira, riske doğrudan maruz kalacak olan G.Kore borsa endeksi bir günlük düşüşün ardından bugün hafifçe artıda işlem görüyor.
Nasıl oluyor da tehditlerin geldiği K.Kore'den sadece 35 mil uzakta olan Seul'de borsa endeksi nükleer bir saldırı ihtimalini görmezden gelebiliyor!
Bu soruya cevap vermek demek küresel mali piyasalara son dönemde hakim olan iyimser havayı anlamlandırmak ile eşanlamlı... Küresel likidite koşulları o kadar elverişli ki (hem bol hem de maliyeti çok düşük) finansal yatırımcıları riskleri tam manası ile görmekten alıkoyuyor. ABD'den gelen zayıf makro ekonomik veriler de bu havayı pekiştiriyor. Bizim piyasalar tatil nedeniyle kapalıyken geçen Cuma günü ABD'de açıklanan istihdam raporunun zayıf gelmesi bu eğilimi daha da desteklemişti. Piyasalar Amarikan Merkez Bankası'nın (FED) bu yıl içerisinde faizlerde herhangi bir artırıma gidemeyeceğini düşünüyor ve fiyatlamaları da bu bağlamda yapıyor.
Bu hususta en önemli somut sinyali 19-20 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan FED faiz toplantısında alacağız. Ancak görünen o ki zayıf enflasyon verileri FED'i faiz artırmaktan alıkoyacak. Bu beklenti de küresel mali piyasaları olumlu mânâda destekliyor.
Biz tatildeyken USDTRY kuru elektronik işlemlerde 3.41'lere; EURTRY kuru ise 4.05'lere kadar geriledi. Tatil öncesi bültenlerimizde vurguladığımız üzere Türk Lirası'nın sunduğu yüksek faiz yabancı yatırımcıların iştahlarını kabartıyor. Kurlarda düşüş olacağını tahmin ediyorduk ancak bu kadarını açıkçası beklemiyorduk. Döviz piyasasında yabancı yatırımcılar uzunca bir süredir yüksek faiz avantajı nedeniyle satıcı konumunda.
Bireysel yatırımcılar ise TL'nin yüksek getirisinden mahrum kaldıkları gerekçesi ile düşen kurlara rağmen beklemeye geçtiler. Gerçi, döviz opsiyonlu mevduatlardan dolayı açıklanacak ilk veride bireysel yatırımcıların döviz mevduatında artış görebiliriz ancak genel eğilimleri bekle-gör haline döndü. Kurumsal yatırımcılar ise döviz almak zorundalar zira net ithalat ödemeleri ile döviz borçları bunu gerektiriyor.
Türkiye'nin Mayıs-Temmuz arasında her ay ortalamada 8 milyar dolar civarında bir dış ticaret açığı verdiğini belirtmekte fayda var! Kurumların mecburi döviz talepleri tatil öncesinde USDTRY kurunu 3.50 civarında tutuyordu. Ancak, tatil boyunca bu talebin kaybolması, öte yandan yabancı yatırımcıların döviz satışlarının sürmesi yönünde bir konjonktürün hakim olması sonucu kurlarda sert bir düşüş kaydedildi. Bugünden itibaren kurumsal döviz talebinin geri dönecek olması ve döviz kurlarının mevcut düzeyinin sunacağı imkan sayesinde kurlarda bir miktar yükseliş yaşayabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak, küresel likidite koşulları mevcut cazip durumunu korudukça döviz kurları aşağı yönde baskılanmaya devam edecek gibi...
Son ayların en hareketli finansal enstrümanı olan EURUSD paritesi geçen hafta da dalgalanmaya devam etti. 1.2070 ile neredeyse son üç yılın en yüksek seviyesine ulaşan parite sonrasında 1.1900 civarında dengelendi.
Paritedeki yükseliş, ya da daha doğru bir tabirle ABD Doları'ndaki (USD) değer kaybının arkasındaki en temel neden ABD Başkanı Trump'ın görev süresini tamamlayabileceğine ilişkin kaygılar... Bu ihtimalin zayıf olmadığını not düşmekte yarar var! Bu risk var olduğu sürece USD'nin kolay kolay belini doğrultamayacağını söyleyebiliriz. Paritedeki yükselişin ardındaki ikinci neden, ki Euro son dönemde nerdeyse tüm para birimlerine karşı yüksek oranda değer kazandı, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ultra-gevşek para politikalarından çıkmaya başlayacağına ilişkin öngörüler... Makro ekonomik veriler bu öngörüleri açıkçası destekliyor.
Ancak, Euro'nun bu yıl %10'un üzerinde değer kazanması bu planları öteleyebilir. Zira güçlü Euro demek zayıf ihracat anlamına geliyor. Bu da büyümeyi aşağı çeker. Dahası, güçlü Euro demek zayıf enflasyon demek! Bu koşullarda ECB tahvil alımlarında azaltım planını erteleyebilir. Bu ihtimal geçen hafta mali piyasaların kulağına fısıldandı. Zaten EURUSD paritesindeki yükselişi durduran etken de bu oldu. EURUSD paritesinin geleceği açısından ECB'nin Perşembe günkü kritik faiz toplantısının önemli olacağı aşikâr. O ana kadar EURUSD paritesinin 1.1900 seviyesi etrafında dengelenmesi olası. ECB toplantısına ilişkin görüşlerimizi yarınki bültenimizde paylaşıyor olacağız.
TÜİK bugün TSİ10.00'da Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.
Beklentiler aylık TÜFE'nin %0.15 oranında artacağı yönünde. Bu yönde bir gerçekleşme durumunda yıllık TÜFE enflasyonu yeniden çift hanelere çıkmış olacak. Ancak, aralarında çok kuvvetli bir korelasyon olmasa da İstanbul bölgesi için açıklanan veriler gerçekleşmesinin tahminlerin bir miktar altında kalabileceğine işaret ediyor. Bu yönde bir tablo mali piyasalardaki iyimserliği destekler ve TCMB'nin fonlama oranında bir miktar da olsa gevşemeye gitmesine imkan sağlayabilir. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Ertem'in geçen haftaki bir köşe yazısında fonlama maliyetinin çok yüksek olduğuna yönelik vurgusuna bu noktada işaret etmekte yarar görüyoruz.
Bugünün yurtdışı gündeminde Kore konusu bir numarada kalmayı sürdürecek.
Makro ekonomik veri gündeminde Avrupa'da PMI rakamları, Euro Bölgesi perakende satışları, ABD'de fabrika siparişleri ile FED üyelerinin konuşmaları takip edilecek. K.Kore kaynaklı beklenmedik bir gelişme olmaması halinde küresel mali piyasalardaki olumlu görünümün korunacağı kanaatindeyiz.
M U R A T
05-09-2017, 09:39
dolar daha düşer mi yoksa alınabilecek en iyi yerde mi
42-45 ben olsam alirdim....
bu kore başını yiyecek sonunda piyasalar bir anda bu kadar etkilenirmi arkadaş ya altın yine üst seviyelere tırmandı
vectra-tuner
05-09-2017, 10:05
Bugünkü Usd yükselişinin sebebi enflasyon verisinin Çift haneli gelmesi, daha da kötüsü ÜFE'nin %16'larda olması ... Üstelik bu veriler Tuik'e ait :o Demekki gerçek enflasyon felaket.. Bunun anlamı şu Üfe (Üretici fiyatları endeksi) enflasyon daha da yükselicek.. Enflasyon yükselince faizler daha yükselicek demektir... Ya Tl değer kaybedecek yada Mb faizleri artıracak.. A.O.F.'yi yukarı çekerek...
Veya şunu yapacak ... Faizleri sabit tutmaya çalışıp (Hatta düşürüp) Döviz kurununa da el altından müdahale bulunacak... Ki yapmadıkları birşey değil
Şimdi yapılması gereken (kendi adıma konuşuyorum) Olabildiğince uzun vadeli ucuz kredi almak... Çünki kredi faizleri daha da yükselicek (Mevduat faizleri de öyle)
Enflasyonun yükselme sebebi gıda olarak gösteriliyor ki asıl sebebi ülkede üretimin kalmayışı, Benzin mazot, dolaylı vergiler, vs. vs. Yaz sezonunda bile böyleyse kışı düşünemiyorum valla.. , Kışın enerji ihtiyacı artacak, sebze meyve fiyatları yükselicek,Turizm geliri azalacak vs. vs...
Karar sizin ,
vectra-tuner
05-09-2017, 10:14
42-45 ben olsam alirdim....
+++++++++++++++
TorqueTuning
06-09-2017, 09:33
06.09.2017:
K.Kore kaynaklı jeopolitik riskler küresel mali piyasaları olumsuz etkiliyor.
FED'in bu yıl faiz artırma ihtimalinin iyice azalması EM'lere yönelik fon girişlerini destekliyor. Sunduğu yüksek faiz nedeniyle de TL bu eğilimden olumlu etkileniyor.
ABD'de açıklanacak PMI ve ISM verileri ile Bej Kitap bugünün önemli gündem maddelerini teşkil ediyor.
K.Kore kaynaklı jeopolitik riskler küresel mali piyasalar üzerinde baskı yaratmayı sürdürüyor. Tarihinin en büyük nükleer denemesinin ardından ABD'ye "yeni hediye paketleri" hazırladıklarını belirten K.Kore'li diplomat dün de hisse senedi endekslerini aşağı yönde baskıladı. Artan güvenlik endişeleri sonucunda altın fiyatları uluslararası piyasalarda 1347 dolar/ons ile neredeyse son bir yılın en yüksek seviyesini görürken yatırımcıların güvenli liman arayışı ise Amerikan 10 yıllık tahvil faizini
%2.07 ile bu yılın en düşük düzeyine itti. K.Kore ile ilgili haber ve gelişmeler küresel mali piyasaların kısa vadeli seyri üzerinde belirleyici olacak.
ABD'den gelen zayıf makro ekonomik veriler sonrasında bu yıl yeni bir faiz artırım ihtimali iyice soldu. Dün Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin bu yılın en düşük seviyesini görmesi de bu görüşü teyit ediyor. Dün konuşan FED'in bazı başkanları da bu hususa net bir şekilde katkıda bulundu. FED'in oy hakkına sahip Yönetim Kurulu üyesi Brainard dün yaptığı açıklamasında enflasyonun belirgin bir şekilde hedefin altında kaldığını belirterek faiz artırımları hususunda acele edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. FED'in en güvercin üyesi Kashkari ise bu yıl içerisinde gerçekleştirilen iki faiz artırımının ekonomiye zarar vermiş olabileceğini belirtti. FED'in dengeli olarak bilinen üyesi Kaplan ise faiz artırımları hususunda sabırlı olunması gerektiğini açıklayarak bu yılın geri kalan kısmında yeni bir faiz artırım ihtimalini iyice azaltmış oldu. Bu tablo doğal olarak ABD Doları'nı olumsuz etkiliyor.
ABD'de Başkan Trump'ın henüz anlamlı bir yasa geçirememiş olması ve bir önceki paragrafta vurgu yaptığımız FED'in faiz artırım ihtimalinin azalması USD'yi zayıf tutuyor. Bir süredir mali piyasalara hakim olan bu tablo EURUSD paritesini 1.2070'e kadar itmişti. Ancak, Avrupa Merkez Bankası'nın
(ECB) Euro'daki hızlı değer kazancından rahatsızlık duyduğunu belirtmesi ile EURUSD paritesi son günlerde 1.1900 düzeyi civarında dengelendi. Bu kapsamda ECB'nin yarınki faiz toplantısı önemli olacak. Başkan Draghi'nin Euro'nun değerlenmesinden rahatsızlık duyulduğu şeklinde doğrudan ya da dolaylı olarak bir yorumda bulunması EURUSD paritesini bir miktar aşağı itebilir. Aksi durumda ise EURUSD paritesini yeniden 1.2'li seviyelerde bulabiliriz.
USD'nin zayıf olması en çok gelişen ülke (EM) para birimlerini destekliyor.
Olumlu likidite koşullarının uzunca bir süre daha korunacağına yönelik inanışlar EM paralarına yönelik ilginin sürmesini de beraberinde getiriyor.
Bu kapsamda yerel bazlı olumsuz haberlerin gözardı edildiğini dahi görebiliyoruz. Mesela, ilerleyen paragraflarda dile getireceğimiz olumsuz haberlere karşın USDTRY kuru dün 3.43'lü rakamlarda kalmayı sürdürdü. Hatta görünüm gösteriyor ki en ufak olumlu bir haberde daha düşük seviyeler dahi gündeme gelebilir. Bu görünümde hiç şüphesiz Türkiye'nin sunduğu yüksek faizin de rolü büyük. EM'lerin büyük bir çoğunluğu faiz indirimlerine giderken TCMB'nin sıkı duruşunu sürdürmesi (ya da sürdürmek zorunda
kalması) TL'yi olumlu etkiliyor. Zira unutulmamalıdır ki, yabancı yatırımcı açısından reel değil nominal faiz önemlidir ve nihai getirisini de enflasyondan ziyade döviz kurunun seviyesi belirler.
Dün Türkiye'de açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamları her yönüyle olumsuz sinyaller sundu. Enflasyon rakamlarını irdelememiz gerekirse:
a) Ağustos ayı TÜFE enflasyonu %0.52 ile piyasa tahminlerinin üzerinde gerçekleşti. Bu sonuçla yıllık TÜFE enflasyonu %10.68 ile bir aylık aradan sonra yeniden çift hanelere yükseldi.
b) Enflasyon rakamlarına sektörel bazda baktığımızda eğitim (aylık %2.79 artış); ulaştırma (aylık %2.05 artış); ev eşyası (aylık %1.66 artış); lokanta ve oteller (aylık %1.03 artış) alt sektörlerinin enflasyonu yukarı çektiğini görüyoruz.
c) Son dönemde enflasyonun müsebbibi olarak suçlanan gıda fiyatları Ağustos'ta %0.22 oranında düşerken indirim sezonu yardımıyla giyim ve ayakkabı fiyatlarında yaşanan %3.09'luk düşüş ise enflasyonun daha yukarılarda oluşmasını engelledi.
d) TCMB'nin büyük önem verdiği çekirdek enflasyon göstergeleri yıllık bazda çift hanelere yükselerek oldukça olumsuz sinyaller verdi. B ve C tanımlı endeksler sırasıyla yıllık bazda %10.12 ve %10.16 artış kaydetti. C tanımlı endeks en son 2005 yılı Haziran ayında çift haneleri görmüştü!
e) Yurtiçi ÜFE enflasyonu aylık bazda %0.85 oranında artarken yıllık rakamı da %16.34'e taşıdı. Bu rakamın 2008 yılı Temmuz ayından bu yana en yüksek ikinci rakam olduğunu not düşmek gerek. Maliyet artışı anlamına gelen bu veri bir süre sonra kaçınılmaz olarak üretici fiyatlarına da yansıyabilir.
f) Enflasyon rakamları olumsuz. TCMB'nin sıkı duruşuna rağmen enflasyon yavaşlamıyor. Eylül ayında yıllık rakamın %11'li seviyelere çıkmasını bekliyoruz. Yıl sonu hedefimizi ise uzunca bir süredir %10.2'de tuttuğumuzu hatırlatmakta yarar var. Normal şartlarda bu tarz bir enflasyon raporunun finansal piyasalarda olumsuz yansımalar yaratması beklenebilirdi. BIST100 endeksi günü %1 düşüşle bitirse de bunun nedeni içeriden ziyade yurtdışı borsalardaki kayıplardı. Mesela, yüksek bir enflasyon verisinin ardından tahvil faizlerinde yükseliş olması beklenebilirdi. Ya da para biriminin değer kaybetmesi. Küresel mali piyasalara uzunca bir süredir hâkim olan irrasyonel coşkunun sonucu olarak bu tarz tutarsızlıklara hazırlıklı olmalıyız.
Dün açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa Birliği'nin (AB) Ekim ayında Türkiye ile üyelik müzakerelerinin devam edip etmeyeceğine yönelik görüşme yapacağını söyledi. Bu görüşmede süreci askıya almak ya da sonlandırmak dahil tüm opsiyonların ele alınacağı belirtildi. Bu haber oldukça olumsuz. Ancak dikkat edilirse ne gündemde yer bulabildi ne de anlamlı bir piyasa yansıması yaratabildi. Piyasalar şu aşamada bu tarz açıklamaları 24 Eylül'de yapılacak Almanya seçimi öncesinde iç siyasi söylem olarak okumak istiyor. Bu nedenle de bu tarz söylemlerin 24 Eylül sonrasında dineceği öngörülüyor. Piyasaların tepkisizliği de bundan...
Ancak, bu tarz söylemler 24 Eylül sonrasında da devam eder ve somut adımlar atılırsa piyasa reaksiyonu bu sefer sert olabilir.
Bugünün veri gündemi nispeten sakin olacak. ABD'de TSİ17.00'de açıklanacak hizmet sektörü ISM verisi; TSİ16.45'te PMI rakamları ve TSİ21.00'de Bej Kitap yakından takip edilecek. K.Kore kaynaklı her türlü haber ya da gelişme dikkatle izlenecek.
İbrahim33
06-09-2017, 22:29
Yaşını başını almış adamlarsınız abi , ayıptır. kırmayın birbirinizi.
Konu ile alakali yazarsaniz sevinirim.
Belli ki hassasiyetler var ama yakismaz sizin yasinizda ki adamlara.
TorqueTuning
07-09-2017, 09:00
07.09.2017:
Küresel mali piyasalardaki iyimserlik korunurken ECB'nin bugünkü kararı ve Başkanı Draghi'nin konuşması büyük bir önem arzediyor.
Draghi'nin yumuşak bir üslup izleyeceği aşikâr. Ancak piyasaların dikkat edeceği esas husus Euro'daki değerlenmeden şikâyet edip etmeyeceği olacak.
TL'nin sunduğu faiz dün Brezilya'nın attığı agresif adımın ardından göreceli olarak daha da arttı. Bu da TL'yi olumlu etkiliyor.
Küresel mali piyasalar, uzunca bir süredir, çeşitli şekillerde vuku bulan risklerden endişe ediyor ancak iş fiyatlama faslına gelince bunları görmezden gelmeyi yeğliyor. Böyle olunca da gündemde yer alan birçok risk unsuruna karşın mali piyasalar iyimser kalmayı becerebiliyor. Mesela, K.Kore'nin nükleer denemeleri... Risk yeterince fazla ve korkutucu. Piyasa oyuncuları da her firsatta bu riskten duydukları endişelerini dile getiriyorlar. Ancak, fiyatlamalara baktığımız zaman endişelerini rakamlara yansıtmaktan imtina ettikleri çok açık. Hafta başındaki bültenimizde belirttiğimiz şekilde K.Kore sınırına sadece 35 mil uzaktaki Seul'deki hisse senedi borsası Japonya'ya II.Dünya Savaşı'nda atılan atom bombasından en az on kat daha kuvvetli olan bomba denemesine sadece sınırlı miktarda düşerek tepki verdi, ikinci işlem günü bu tepkinin de ötesinde bir kazançla olayı unuttu... Bu örneği hem küresel hem de yerel bazda birçok örnek ile pekiştirmemiz mümkün! Bu davranış şeklinin arkasındaki motivasyon aynı.
Küresel bazda yaşanan likidite bolluğu yatırımcıların risk iştahını artırarak risklere karşı daha az duyarlı olmalarını beraberinde getiriyor.
Nasıl böyle olur demeyin! "Bize birşey olmaz" tadındaki değerlendirmeleri geçmişte çokça duyduk ve gördük. Mesela, anıları daha çok taze olan Amerikan mortgage krizi öncesi yatırımcıların duyarsızlıklarını ele alan birçok filmde devasa boyuta ulaşan finansal risklerin nasıl olup da gözardı edildiğine şahit olduk... Tam olarak böyle bir dönemden geçtiğimizi söylemiyoruz ama risklerin yeterince dikkate alınmadığı hususunda genel bir mutabakat var.
Bu tabloyu besleyen temel unsur Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) gevşek para politikası duruşu... FED, Amerikan ekonomisinin enflasyon yaratamamasından hareketle son günlerde söylemlerini daha da yumuşattı.
Dünkü bültenimizde belirttiğimiz üzere FED'in oy hakkına sahip üç üyesi bu hafta yaptıkları konuşmalarında bu yıl yeni bir faiz artırımı hususunda isteksiz olduklarını net bir şekilde ifade ettiler. Bu bağlamda FED'in Aralık ayında faiz artırma ihtimali daha da geriledi. Bu tablo açık bir şekilde finansal piyasaları olumlu etkiledi/etkiliyor (FED'in şahinvari başkan yardımcısı Fischer'in dünkü sürpriz istifası da benzer bir etki doğurdu). FED'in gevşek duruşunu sadece faiz oranı üzerinden okumamak gerek zira asıl gevşeklik bilanço büyüklüğü kaynaklı. Kriz öncesinde 0.8 trilyon dolar olan bilanço büyüklüğü tahvil alımları ile 4.5 trilyon dolara yaklaştı ve uzunca bir süredir de bu düzeyde korunuyor. FED bilanço daraltılmasına ilişkin planını yaz başında açıkladı. Ancak, çıkış stratejisi olarak adlandırılan bu plan o derece yavaş bir çıkışa işaret ediyor ki piyasaları daha da olumlu etkiledi. FED açıklamış olduğu plandaki azami miktarlara bağlı kalması halinde dahi bilanço büyüklüğünü 2.5 trilyon dolara (uzun vadede arzu edilen düzey olarak tahmin ediliyor) en erken 2021 yılının sonunda çekebilecek. Bu da demek oluyor ki likidite koşulları yıllar boyunca elverişli olmayı sürdürecek. Bu da risk iştahının canlı kalmasını, finansal ürün fiyatlamalarının olumlu olmasını beraberinde getirecek. Buradaki risk balon oluşma ihtimali. Tarihte birçok kez risklerin doğru okunamaması ve fiyatlanamaması sonucunda balonların oluştuğunu; bu balonların patlaması ile de büyük krizlerin tetiklediğini biliyoruz. Şu an tam olarak böyle bir durumdan bahsetmiyor olabiliriz ama balon mütemadiyen şişiyor: FED'in eski başkanı Greenspan her firsatta bu riske vurgu yapıyor. Goldman Sachs CEO'du dün yaptığı açıklamada fiyatlamaların uzunca bir süredir yukarı gittiğini söyleyerek kaygı duyduğunu belirtti. Dün aynı saatlerde Deutschebank CEO'su da piyasalarda birçok balonun bulunduğunu belirterek koroya dahil oldu...
FED'in gevşek duruşu doğal olarak diğer para otoritelerini de etkiliyor.
Mesela Avrupa Merkez Bankası (ECB). Bugün kritik bir faiz toplantısı olan ECB'nin gevşek duruşu FED'den daha da kuvvetli. ECB bilindiği üzere bilançosunu aylık bazda 60 milyar Euro daha büyütüyor. Bu arada mevduat faizi de eksi %0.40... Normal şartlarda ECB'nin politika duruşunu çoktan sıkılaştırması gerekiyordu. Almanya Maliye Bakanı Schäuble dün ECB'ye seslenerek para politikasında hızla normalleşmeye gidilmesi gerektiğini belirtti. Ancak Draghi'nin işi hiç de kolay değil. Çünkü, bu ihtimal dahi EURUSD paritesini bu yıl %15'e yakın değerlendirdi. Bunun makro ekonomideki yansıması daha düşük büyüme ve daha düşük enflasyon olacak. Zaten basına sızan haberlere göre ECB bugün 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin enflasyon tahminlerini hafifçe aşağı çekecek. Görüldüğü üzere FED'in gevşek duruşu ECB'yi de normalleşmeden alıkoyuyor. Bu kuralı dünkü sürpriz faiz artırım kararı ile Kanada Merkez Bankası çiğnemiş gibi görünse de onun da FED'in politika duruşundan çok ayrışamayacağı aşikâr. Zira sene başında 1.35'te olan USDCAD paritesinin dün itibariyle geldiği 1.22 seviyesi Kanada ekonomisine ivme kaybettirecektir. Bu anlattıklarımız bugünün konusu olmayabilir ancak orta-uzun vadede bu risklerin muhakkak dile getirileceğini düşünüyoruz. Dahası rasyonel bir bakış açısı ile mali piyasaları yorumlamak zorunda kalan bizlerin ne derece bir zorlukla karşı karşıya olduğumuzu belirtmek adına bu açıklamaların faydalı olduğunu düşünüyoruz.
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere bugünün en önemli gündem maddesi ECB'nin TSİ14.45'te açıklayacağı faiz kararı ile Başkan Draghi'nin TSİ15:30'da başlayacak olan basın toplantısı. Hiç şüphesiz piyasalar Draghi'nin ağzından çıkacak her sözü dikkate alıp fiyatlamalara yansıtacaktır. Ancak bizce en önemli nokta Draghi'nin Euro'daki değerlenmeye atıfta bulunup bulunmayacağı. Eğer Draghi bu noktaya somut bir şekilde temas etmezse, ne kadar da yumuşak konuşursa konuşsun, Euro'da sert bir değerlenme yaşanır.
Ancak, ola ki, Draghi Euro'daki değerlenmenin Avrupa ekonomisini olumsuz etkilediği yönünde bir yorum ya da değerlenmede bulunursa EURUSD paritesinde aşağı yönlü bir hareket yaşanır (ABD'de borç tavanı riskinin üç ay ötelenmesi de bu durumda gündeme gelip etkide bulunabilir). ECB'nin tahvil alımlarının azaltılması konusunu bu toplantıda ele almayacağını tahmin ediyoruz. Bu bağlamda bugünün ikinci yarısında döviz piyasasında büyük bir hareketliliğe hazır olmakta yarar var. Ayrıca, bu hareketliliğin sadece Euro ile sınırlı kalmayacağını, TL'yi dahi doğrudan etkileyebileceğini not düşmekte yarar var.
Türk mali piyasaları da küresel bazda hakim olan iyimserlikten olumlu mânâda etkileniyor. Zaten gerek borsa gerekse de hisse senedi piyasalarının son dönemde çizdikleri etkileyici performans da bunu teyit ediyor (tahvil faizlerinin bu ralliye eşlik edememesinin esas nedeni a) yüksek enflasyon;
b) Hazine'nin yüksek borçlanma ihtiyacı). Türkiye'yi bu eğilimden olumlu anlamda ayrıştıran bir durum var ki o da sunduğu yüksek faiz nedeniyle daha fazla ilgi görmesi. TCMB'nin ortalama fonlama maliyeti uzunca bir süredir
%12.0 civarında. Bizimle aynı kategoride yer alan ekonomilerde ise faizler hızla geriliyor. Mesela Brezilya Merkez Bankası dün politika faizini 100 baz puan indirerek %8.25'e getirdi. Mesela Rusya'da %3.3'e gerileyen enflasyon karşısında 15 Eylül tarihinde yapılacak toplantıda faizin mevcut %9.0'un altına çekilmesi bekleniyor. Sebebi ne olursa olsun TCMB'nin sunduğu yüksek faiz TL'nin değerlenmesine neden oluyor. USDTRY kurunun 3.50 seviyesinin altında kalıcı olmayacağını uzun süre savunan birisi olarak maalesef mevcut görünüm altında daha düşük seviyelerin olası olduğunu söylemek durumundayız: Teknik olarak USDTRY kurunda 3.35 seviyesi gidilebilecek bir hedef olarak görülüyor. Bu tablonun sağlıklı bir durum arzetmediği kanaatindeyiz, tıpkı küresel anlamda yukarıda dile getirdiğimiz riskler gibi... Ancak görünen o ki bu tablo bir süre daha korunacak.
Bununla birlikte aşağı doğru itilen kurun ileride koşulların değişmesi durumunda yukarı yönde daha fazla sıçrama potansiyeli olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.
7 8 bınlık bır nakdı 1 aylık ne onerırsınız ?
free-hifi
07-09-2017, 09:40
pcx kanka :)
individual
07-09-2017, 09:41
En para yada İng turuncu hesap 1 aylik vade diyorum ben suan icin.
Doviz suan cok garip hareket ediyor.Yaz sonu ekim kasim gibi durumu netlesicek bence.
Altinda zaten ons yukseliyor dolar tl dusuyor gram ondan cok cikmadi ama ons boyleyken dolar tl cikarsa altin ucar.
Yanliz terside olabilir dolar tl cikarken ons deger kaybedebilir.O zmn da ayni seviyede yada dusus yasanir.
Yatirim Tavsiyesi Degildir.
En para yada İng turuncu hesap 1 aylik vade diyorum ben suan icin.
Doviz suan cok garip hareket ediyor.Yaz sonu ekim kasim gibi durumu netlesicek bence.
Altinda zaten ons yukseliyor dolar tl dusuyor gram ondan cok cikmadi ama ons boyleyken dolar tl cikarsa altin ucar.
Yanliz terside olabilir dolar tl cikarken ons deger kaybedebilir.O zmn da ayni seviyede yada dusus yasanir.
Yatirim Tavsiyesi Degildir.
ıngde hesabım var, bı arastırayım
usd 3.41 oldu. alım fırsatımı acep
vectra-tuner
07-09-2017, 15:46
Bir parça daha alım yapıldı... :)
Şu doları aldığım güne lanet olsun ya.
Alım fırsatı diye diye ay Eylül oldu. Yıl sonuna şurda 3.5 ay kaldı. Yıl sonu tahmini 3.78 ler civarı ve dolar hala düşüyor. Anlayabilmiş değilim. Şu seviyeden alım yapan sene sonuna kadar %11 kazanacak olarak görünüyor. Mali veri açıklamaları bu yönde düzeltme gelmesse.
Kasırgadan dolayı eger abd para musluklarını acarsa fena olur...
Dolar darbe zamanına donebılır. 3.35 cok onemlı.
Tabı bu ongorum uzun vade.
İbrahim33
07-09-2017, 22:05
Benim elime geçti ya Yükselmeyi bırak sabit kalsa şaşırdım.
İzzet Göçmen
07-09-2017, 23:49
3.41 den alım yapıldı eger kalmaya devam ederse gene alıcam
Revolution
07-09-2017, 23:52
Alıyoruz da nereye kadar bakalım :D
3.40 oldu geldikçe geri geliyor :)
free-hifi
08-09-2017, 09:52
3.40 oldu geldikçe geri geliyor :)
3,20 de görürse şaşırmayacağım sanki
TorqueTuning
08-09-2017, 10:23
08.09.2017:
ECB Başkanı Draghi de Euro'daki değerlenmenin önüne geçemedi. Momentum o derece kuvvetli ki...
USD'nin küresel anlamda zayıflığı ve TL'nin sunduğu yüksek faiz USDTRY kurunu 3.35'e itebilir.
Başbakan Yardımcısı Şimşek'in döviz geliri olmayan şirketlerin döviz cinsinden borçlanmaları durumunda sigorta ihtiyacının oluşacağı açıklaması önemli.
Dün küresel mali piyasa gündeminin bir numaralı maddesi Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz toplantısı idi. Banka, beklentilere paralel olarak, faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi ve tahvil alım programını da aynen korudu. Olaya sırf bu pencereden bakıldığında kararın güvercinvari olduğu çok net. Karar sonrasında basın karşısına geçen Başkan Draghi "ortaya karışık" kıvamda bir konuşma yaptı: Büyüme tahmin ve öngörülerini yukarı güncelleyerek şahince davranırken enflasyon tahminlerini hafifçe aşağı revize edip gerekmesi durumunda tahvil alım miktarını artırabileceğini söyleyip güvercin ifadeler kullandı. Ancak, üstü örtülü ima etse de Euro'daki değerlenmenin Avrupa ekonomisini olumsuz etkilediğini net bir şekilde ifade etmemesi piyasalarda büyük bir karşılık buldu. Eminiz ki, Draghi'nin en son istediği etki bu olurdu! Ancak, dünkü bültenimizde de işaret ettiğimiz üzere Draghi'nin Euro'nun değerlenmesinden net bir şekilde şikayet etmemesi durumunda Euro'daki değerlenmenin daha da sürmesi kaçınılmaz idi. Sonuç öyle de oldu ve EURUSD paritesi bu sabah saatlerinde
1.21 seviyesini test etti.
Euro'daki değerlenme AB ekonomisini iki kanal üzerinden olumsuz etkiliyor.
İlk olarak, Euro'daki sert değerlenme Euro Bölgesi ülkelerinin dış ticarette rekabet avantajını zedeliyor. Halihazırda yüksek dış ticaret fazlası veren, başta Almanya olmak üzere, Euro Bölgesi ülkeleri, bu durumdan olumsuz etkileniyor. Azalan ihracat, büyüme üzerinde negatif bir etki yaratıyor. İkinci olarak, Euro'nun değerlenmesi ithal girdi maliyetlerini aşağı çekerken enflasyonu da aşağı yönde baskılıyor. Mevcut enflasyonun %2'lik hedefin altında olduğu Euro Bölgesi açısından bu durum tabii ki olumsuz. Bu iki etken karşısında ECB'nin eli kolu bağlanıyor.
Normal şartlarda normalleşme yönünde adımlar atması beklenen ECB dünkü toplantıyı pas geçmek zorunda kaldı. Ancak, aynı zamanda Euro'nun değerlenmesinin önüne geçemeyerek de amacına ulaşamadı. Bu noktadan sonra gözler ECB'nin bir sonraki toplantısı ve o ana kadar yaşanacak gelişmeler üzerinde olacak. Ancak, görünen o ki, her türlü çabaya rağmen öyle sert bir momentum yakalamış ki, Euro'daki sert değerlenmenin önüne geçilemiyor.
Döviz piyasasına yönelik bakış açımızı bir miktar değiştirip gelişmelere bir de ABD Doları (USD) cinsinden bakmayı deneyelim. Öncelikle, ABD Başkanı Trump'ın bizzat neden olduğu siyasal belirsizlikler USD üzerinde baskı unsuru yaratıyor. Trump'ın koltuğa oturması sekiz aya yaklaşıyor olmasına karşın henüz kritik önemde bir yasayı geçirememiş olması ekonominin genel işleyişini olumsuz etkiliyor. Bir de bunların üzerine kasırgalar eklenince ekonomik büyüme daha da ivme kaybetti. Bu tablo karşısında FED duruşunu yumuşatmak zorunda kaldı ve Aralık ayı için planladığı faiz artırımını konuşmaz oldu. Son günlerde FED cephesinden gelen yorum ve değerlendirmeler paralelinde FED'in Aralık ayında faiz artırma ihtimali %25 civarına geriledi. Bu da doğal olarak ABD Doları'nı olumsuz etkiliyor. Hem de herşey karşısında. Euro, Pound, Altın, Bakır, Bitcoin, vb. Kısacası mali piyasalardaki temel tema "zayıf USD". USDTRY kurundaki hareketi de bu kapsamda değerlendirmek lazım. TL'nin sunduğu göreceli olarak yüksek faiz de devreye girince USDTRY kuru dün 3.40 seviyesini aşağı yönde test etti.
Küresel bazda etkili olan bu tablonun süreceğini beklersek USDTRY kurunun da 3.3500 düzeyine gerileyebileceğini belirtebiliriz.
Küresel anlamda jeopolitik riskler ve belirsizlikler bir miktar da olsa azalıyor. K.Kore füze denemelerine devam etse de ABD Başkanı Trump'ın dünkü açıklamasında askeri önlemlerin ilk sırada olmadığını belirtmesi konu ile ilgili riskleri bir basamak aşağı çekti. Trump'ın dün yaptığı açıklamada Katar krizinin çözümü hususunda arabuluculuk rolü üstlenebileceğini belirtmesi ilginç olarak karşılansa da riskleri aşağı çekmesi münasebetiyle olumlu karşılandı. Trump'ın iç tarafta Demokrat milletvekilleri ile anlaşıp borç tavanı mevzusunu Aralık ayına ötelemesi şu aşamada olumlu. Ancak, Cumhuriyetçilerin adayı olan Trump'ın rakip parti ile bir araya gelmesi ve hatta önümüzdeki dönemde de Demokratlar ile işbirliği yapabileceğini belirtmesi oldukça ilginç. Bu husus uzun vadede çok su kaldırabilir.
Dün iç basında yer alan ancak dikkatlerden kaçan bir hususa dikkat çekmekte yarar görüyoruz zira konu bu bültenin takipçilerinin doğrudan ilgi alanına giriyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz geliri olmayıp da döviz cinsinden borçlanmak isteyenlerin muhakkak sigorta yapmaları gerekeceğini açıkladı. Bu yönde uzunda süredir yapılan çalışmalarda sona gelindiğini belirten Şimşek, yasal bir düzenlemenin ardından bu konuyu uygulamaya başlayacaklarınu da sözlerine ekledi, tarih olarak da yıl sonuna işaret etti. Öncelikle bu uygulama öncelikle önemli. Türkiye'de şirketler kesiminin net döviz pozisyonu 200 milyar doların biraz üzerinde bir açık veriyor. Elimizde resmi rakam olmasa da bu rakamın hatırı sayılır bir kısmının döviz geliri olmayan şirketlerde olduğu aşikâr. Zaten döviz kurunun yukarı gittiği dönemlerde şirket finansallarında yaşanan sert bozulma da bunu teyit ediyor. Bu tablo diyor ki Türkiye'de birçok şirket döviz sigortası yapmak zorunda. Başka bir ifade ile türev ürünler aracılığı ile döviz açık pozisyonunu hedge etmek zorunda. Bunun nasıl uygulanacağına bağlı olarak bu uygulama çok ciddi miktarda döviz talebi doğurabilir.
Normal şartlarda bu haberin döviz piyasasında bir miktar da olsa etki yaratması beklenirdi. Ancak konunun tam olarak anlaşılamadığı çok net ki ortada herhangi bir detay olmaması bizi de yüzeysel bir değerlendirmenin ötesine götüremiyor.
Uzun zamandır her piyasa yorumuna başladığımız üzere bugüne de mali piyasalardaki iyimserliğin süreceği kelimeleri ile başlıyoruz. Aksi yönde bir gelişme olmaması halinde mevcut iyimser görünümün piyasalar üzerinde etkili olmayı sürdürmesi beklenmeli. Sabah Asya piyasalarından gelen sinyaller de bu görüşü teyit ediyor. Bugün TSİ10.00'da Türkiye'de sanayi üretim verisi açıklanacak. Yurtdışı gündeminde piyasaların ana görünümünü etkileyecek önemde bir veri bulunmuyor. USDTRY kurunda yön aşağı; hisse senedi piyasasında hafifçe yukarı, bono&tahvil faizlerinde ise yatay bir seyir öngörüyoruz.
Arkadaşlar hepinize selamlar. Analiz yapmak için, öngörüde bulunmak için bence üstün bir ekonomi bilgisi şart değil. Rasyonel ve objektif bir gözlem yapıp, piyasaya çarşıya pazara, insanların alım gücüne, devletin attığı adımlara, uluslararası ilişkilere baktığınızda durumun çokta içaçıcı olmadığını görürsünüz. Ben doların bu seviyelerde olmasını mucize olarak görüyorum. Bir anda 4 seviyelerine geleceğini düşünüyorum. İşim gereği çok fazla yurtdışı seyahatim oluyor. Uluslararası Fuar Organizasyonu işi yapıyorum. Fuarlarımız Ekonomi Bakanlığı destekli milli katılım fuarlar olduğu için gittiğimiz her ülkenin Türkiye Ticaret Müşaviri ile yakından tanışma fırsatı buluyoruz ve haliyle ülkemizin ekonomik durumu hakkında onların değerli fikirlerini alabiliyoruz. Arkadaşlar son 2 yıldır 1 tane olumlu yorum yapan ticaret müşaviri görmedim. Çoğunuz biliyorsunuzdur, bilmeyen arkadaşlarım için açıklıyorum yanlış anlamayın lütfen, ticaret Müşavirleri, o ülkelere bizim ekonomi Bakanlığımız tarafından gönderilen, ikili ticareti geliştirmesi ve büyümesi için gönderilen ekonomi uzmanlarıdır. Yani İşkembeden sallayan insanlar değil. Bunların içinde dolar için "1 yıl içinde 5 tl seviyesine rahatlıkla ulaşabilir" diyen de var. Ben kendi yaptığım iş çerçevesinden bakıyorum, geçtiğimiz yıla kadar aylık ortalama 2500 m2 yurtdışı fuar satışımız varken bu sayı 2018 in ilk 8 ayı için aylık ortalama 1100 m2. Yani Türk firmalarımız yurtdışına fuara gitmeyi %50 den fazla azalttı. Azaltmak zorunda kaldı. Buda ihracatın düşmesi demek. Diğer taraftan, ekonomi Bakanlığı fuarlara %50 ila %70 oranında teşvik veriyordu. Yani diyelim siz ihracatçı firmasınız, ekonomi Bakanlığının "milli katılım" izni verdiği bit fuara katıldınız ve 10 bin euro para harcadınız. Devlet bu paranın 5-7 bin eurosunu 1 yıl içinde size geri ödüyordu. Şimdi ne mi oldu. Devlet bu oranı %30 lara çekti ve teşvikleri döviz üzerinden değil, tl üzerinden sabitleyip vereceğini söyledi. Mevzuatı bu yönde değiştirdi. Yani 1 yıl sonrası için dövizle borçlanmak yerine tl ile borçlanarak kendini kur farkından etkilenmeme konusunda garantiye aldı. Konuşulana göre devlet teşviklerin tamamen kaldırılması da gündemde. Şahsen ben ekonomik anlamda daha bunların çok iyi Günlerimiz olduğunu düşünüyorum.
Naçizane görüşlerimdir.
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/cumhurbaskani-erdogandan-varlik-fonu-hakkinda-aciklama-2003608/
TorqueTuning
11-09-2017, 08:54
11.09.2017:
Küresel mali piyasalar makro veri akışı ile merkez bankası toplantılarının yoğun olduğu haftaya temkinli iyimser bir seyirle başlıyor.
Jeopolitik risklerin azalması ve FED'in bu yıl yeni bir faiz artırımına gitme ihtimalinin solması piyasaları olumlu anlamda etkiliyor.
TÜIK'in TSİ10.00'da açıklayacağı 2Ç dönemi GSYH büyümesi ile Hazine'nin akşam saatlerinde açıklayacağı Ağustos nakit dengesi piyasalarda önemli olabilir.
Küresel mali piyasalar yeni haftaya da teminli iyimser bir eğilimle başlıyor. İyimserliğin temel kaynağı ultra-gevşek likidite koşullarının bir süre daha korunacağına ilişkin kuvvetli inanışlar... ABD'de Başkan Trump göreve geleli yedi ay olmasına rağmen henüz önemli bir tek yasayı dahi geçirememiş olması ekonominin görünümünü bozuyor. İlk seçildiği dönemde harcamaların artırılması, vergilerin indirilmesi ve sağlık sektörü reformu gibi ekonomiyi destekleyici yönde açıklamalarda bulunan Trump'ın bu adımları yerine getirmede muktedir olamaması ekonomik büyümenin ivme kazanacağına ilişkin öngörüleri de boşa çıkardı. Zaten Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin seyri tüm süreci açıklıyor. Trump'ın seçilmesi ile %1.7'den %2.7'ye kadar yükselen faizler geçen Cuma günü itibariyle %2.02 ile son on ayın, yani Trump'ın seçilmesinden sonraki dönemin en düşük düzeyini gördü.
Kaldı ki arada Amerikan Merkez Bankası (FED) faizlerde 50 baz puanlık bir artırıma gitmişti. Demek ki mali piyasalar FED'in önümüzdeki dönemde faizlerde artırıma gidebileceğini düşünmüyor. Vadeli kontratlar da önümüzdeki bir yıl boyunca FED'in 25 baz puanlık tam bir faiz artırımına gidemeyeceğini fiyatlıyor. Hâl böyle olunca, yani ucuz likidite koşulları sürdükçe, getiri arayışı da prim yapmaya devam edecek. Riski sevmeyen yatırımcılar için hisse senetleri ve tahviller; riski seven yatırımcılar için ise gelişen ülke finansal araçları cazip olmayı sürdürüyor. Son dönemde mali piyasalarda kaydedilen fiyat hareketlerini bu betimleme ile anlatmak hem kolay hem de faydalı olacaktır.
Gelgelelim mevcut eğilimin "temkinli" sıfatına... Küresel mali piyasalardaki aşırı fiyatlamalar son birkaç ay içerisinde bazı uzmanlardan tepki almaya başladı. Bültenimizde bu eleştirilere yer vermiş ve balon oluştuğuna ilişkin iddiaların dikkate alınması gerektiğini belirtmiştik.
İşte, temkinli sıfatının gereksinimi de bundan kaynaklanıyor.
Fiyatlamalarıda balon oluştuğu endişesi son günlerde fiyat hareketlerinin boyunu kısalttı ve yatırımcıları aza tamaha zorlamaya başladı. Ayrıca, K.Kore riski, ABD'de yaşanan kasırgalar ve Amerikan siyasetindeki tıkanıklıklar da yatırımcıları temkinli olmaya itiyor.
Türk piyasaları da küresel mali piyasalara hakim olan iyimserlikten fazlasıyla nemalanıyor. Yatırımcıların getiri arayışında en önemli duraklardan birisi Türk Lirası (TL) ve Türk hisse senetleri. Bu eğilim yaklaşık olarak beş aydır sürüyor. TL hem sunmuş olduğu yüksek nominal faiz hem de referandum sonrası azalan siyasal belirsizlikler nedeniyle değer kazanıyor. Ancak, TL'nin esas itibariyle ABD Doları'na karşı değer kazandığını not düşmekte yarar var. USDTRY kuru Cuma günü 3.40 seviyesini görerek sene başına göre TL'nin %4'e yakın değerlendiğini gösterdi. Ancak, bu sürede, EURTRY kurunun %10'un üzerinde bir yükseliş kaydettiğini not düşmekte yarar var. Demek ki, TL'deki değerlenmenin ardındaki temel hikaye ABD Doları'nın küresel anlamda değer kaybıdır. Ancak, hisse senedi piyasasında büyük bir ralli yaşandığını görmezden gelmemeliyiz. BIST100 endeksi bu yıl dünyada en çok değer kazanan borsa endeksleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu arada Türk tahvillerini bu kategoride zikredemiyoruz zira enflasyon görünümünün olumsuz kalmayı sürdürmesi tahvillere yönelik ilgiyi zayıflatıyor. Zira TCMB'den yakın gelecekte herhangi bir faiz indirim adımı bu aşamada beklenmiyor. Hâlbuki, geçen hafta 100 baz puan faiz indiren Brezilya ile bu hafta faiz indirmesi beklenen Rusya'nın tahvillerine yoğun bir ilgi var.
Merkez bankalarının uzunca bir süredir mali piyasaları şekillendirdiğini anlatıyoruz. Büyük ekonomilerin enflasyon yaratmakta yetersiz kalmaları nedeniyle merkez bankalarının gevşek para politikası duruşlarını sürdürmek zorunda kalmaları piyasalardaki iyimserliğin ana nedenini teşkil ediyor. Bu nedenle hem enflasyon rakamlarını hem de merkez bankalarının faiz toplantılarını yakından takip ediyoruz. Bu hafta bunlardan küresel ölçekte bolca açıklanacak. Öncelikle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirecek.
TCMB'den gerek faizlerde gerekse de politika duruşunda herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Aynı gün İngiltere ve Rusya merkez bankalarının faiz kararları da piyasalarca yakından izlenecek. Haftanın enflasyon ajandasında ilk sırayı gevşek para politikasının kaynağı ABD teşkil ediyor:
Çarşamba günü ÜFE, Perşembe günü ise TÜFE enflasyonu piyasalar üzerinde etkili olabilecek potansiyeller içeriyor. Bu verileri günü geldiğinde daha derinlemesine inceleyeceğiz ancak şu aşamada belirtmekte yarar var ki, güçlü verilerin piyasaları olumsuz, zayıf verilerin ise olumlu etkilemesi bekleniyor. Öte yandan Salı günü İngiltere'de, Çarşamba ise Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri mali piyasaların yakın radarında olacak.
Bugünün veri gündemine dönersek TSİ10.00'da Türkiye'de yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme rakamları açıklanacak. Piyasa tahminleri GSYH büyümesinin %5.5 civarında olacağına işaret ediyor olsa da gerçekleşmenin daha yüksek oranda olabileceğine yönelik açıklamalar ve sinyaller de var.
Bu verinin geçmişe ait olması ve ana hatlarıyla da tahmin edilebiliyor olması nedeniyle piyasa yansımasının çok sert olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Veride manşet kadar detayların da önemli olduğu kanaatindeyiz. Ekonominin tüketim odaklı bir performans kaydettiği ve yatırımların baskılandığına ilişkin görüşlerin doğru olup olmadığını test edeceğiz. Günün Türkiye cephesindeki ikinci önemli verisi akşam saatlerine doğru açıklanacak olan Hazine'nin Ağustos ayı nakit dengesi olacak. Bütçede bu yıl yaşanan bozulmanın Ağustos ayı itibariyle hangi düzeyde olduğunu gösterecek olan verinin de önem arzettiği kanaatindeyiz. Ancak bu verinin piyasalarda herhangi bir yansıması olmasını beklemiyoruz. Yurtdışından bugün itibariyle piyasaları etkileyebilecek önemde bir makro ekonomik veri beklemiyoruz.
Mali piyasalardaki temkinli iyimserliğin bugün de korunması bekleniyor zira Cuma gününden bugüne piyasalardaki görünümü değiştirecek ölçekte bir haber gerçekleşmedi. Öncelikle ABD Doları'nın küresel mânâda değerini izlemek lazım. Cuma günü 1.21 seviyesine yaklaşan EURUSD paritesi bu satırları yazdığımız dakikalarda 1.2000 civarında işlem görüyordu. Bugün için paritede sert bir değişime neden olacak bir haber ya da gelişme yok gibi.
Teknik olarak ise parite yükseliş kanalında. Bugün göreceli olarak sakin bir seyirle mevcut seviyelerde hareket edeceğini düşünüyoruz. USDTRY kurunda ABD Doları'nın küresel zayıflığının etkili olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu bağlamda, USDTRY kurunun 3.40'lı seviyelerde hareket edeceğini ancak kısa vadede 3.40 seviyesini aşağı yönde test edebileceğini öngörüyoruz. Hisse senedi piyasası Cuma gününü banka hisselerindeki satış baskısı ile aşağıda kapatmıştı. Bugünkü işlemlerde satış baskısının sürüp sürmediğini test edeceğiz. Tahvil faizlerindeki dart bantta kısa paslaşmalar tadındaki hareketin, yarın düzenlenecek olan ihraçlar arefesinde bugün de korunacağını tahmin ediyoruz.
Firtina oncesi havalar guzel...
free-hifi
11-09-2017, 11:45
Firtina oncesi havalar guzel...
Fırtına amerika bütçesini de vuracak etki ne olur abi?
Yükseliş olur mu 20.000 dolar yapmayı düşünüyorum tl faizinde mi kalayım?
Gedİklİ: Merkez bankasi elİndekİ araÇlari kullanarak kurlara mÜdahİl olmalidir
gedİklİ: Kurlarin daha aŞaĞi gİtmesİ rİsklİ ÇÜnkÜ İhracati zora sokar