Orijinalini görmek için tıklayınız : Ses Sistemimde İyileştirme Nasıl Yapmalıyım
Merhabalar,
2006 VGT Getz arabamda orjinal ses sistemimi değiştirdim. Orjinal ses sistemime göre şu andaki sistemim gayet iyi ama kulağım bir süre sonra alıştığı için biraz daha iyi bir ses sistemi ister oldum.
-- Ön kısımdaki kasnakları değiştirğim için 17 cm'e kadar imkan vermekte.
-- Arka kaıpardaki pandizot için vermediği için 16-16.5 cm hoparlör ölçüleri ile sınırlı.
-- 4 kapıda Sika ile saçını, pandizotlarını ve naylon korumayıda çıkarıp komple izolasyon yaptım. Aslında arka koltukların altından bagaj kapağıda dahil tüm her yeri kapladım plastik aksamlarda dahil. Stepne havuzunuda :)
Arabam üzerinde şuanda takılı olan ses düzeneğim.
Teybim Pioneer 8350 SD
-- 1 Çift Alpine SXE-1725S Önlere Kolon ( 220 watt 40 rms 2 Yollu )
-- 1 Çift Sierra SR-630 Arkalara Kolon ( 200 watt 60 rms 3 Yollu )
Teybimden frekans değerleriyle ve diğer ayarlarıyla ne yaptıysam malesef uygun birşey olmadı ses seviyesi 30'dan sonra bozulmalar başlıyor.
Birçok kişi şimdi diyecekki bırak Coax'ları, geç Komponent'lara ama bu seferde kapılardaki tesisat vs yenilenmesi gerekiyor bunlarda maliyet sonuçta.
Xetec Vector 200.4 4 yada Jameson 505 amfi ve Jbl 804 Sub eklemeyi hedefliyorum.
Kapılardaki kolonları Jbl Cs6 16 cm 45 Rms Coax'larla değiştirip yukarıda belirttiğim amfi ve sub'u eklesem sizce nasıl olur ?
Şu anda kapılardaki mevcut kolonlarım için düşünceleriniz nedir ? Bahsettiğim CS6 Cox'larla değiştirip amfi ile beslemem nasıl olur ?
bence ayarlarda bir sorun var. hoparlorler guc bakimindan fena sayilmaz teyp cikisi ile distirasyona girmek icin basslari gereginden cok fazla acmis olmalisiniz.
ekolayzirdan tum frekanslari sonuna kadar kisip son sesi verin ondan sonra ekolayziri ayarlayin. bu arada 8350nin ekolayzir ayari kullanmayi bilmeyen biri icin ilk basta baya zordur
bence ayarlarda bir sorun var. hoparlorler guc bakimindan fena sayilmaz teyp cikisi ile distirasyona girmek icin basslari gereginden cok fazla acmis olmalisiniz.
ekolayzirdan tum frekanslari sonuna kadar kisip son sesi verin ondan sonra ekolayziri ayarlayin. bu arada 8350nin ekolayzir ayari kullanmayi bilmeyen biri icin ilk basta baya zordur
Cevabınız için Teşekkür ederim.
Yaklaşık 1 yıldır bu sistemi kullanmaktayım, net ortamındanda bulabildiğim bilgilerle doğrultusunda kendim ayar yaptım. Sonrasında işin ehili olan kişilerden yardım alıp onlara ayar yaptırdım.
Fakat ; Yapılan araylarla kolonlarda sadece tize odaklı ses geliyor. Zaten Arabamın orjinalinde ön kapılarda twiter yerleri var böyle olunca tizli müzik tatmin etmiyor. Bass ve tiz ayarlarını frekans bölümünden yapıyorum bu seferde ses seviyesi 30 ve üzerine çıkıldığında hoparlörler distirasyona giriyor.
Amfi ile beslesem kolonları acaba ses düzelir mi sizce ?
http://img716.imageshack.us/img716/9281/h0fn.jpg
malesef amfi sizin icin cozum yolu olmaz. bence mevcut hoparlorlerinizden olmasi gerekenden fazla bas tonlari bekliyorsunuz, aslinda dogru olan o hoparlorden hic bas gelmemesi daha cok 100hz frekans ustu tonlarin gelmesidir. bass tonlarinin eksikligi subwoofer karsilamalidir.
malesef amfi sizin icin cozum yolu olmaz. bence mevcut hoparlorlerinizden olmasi gerekenden fazla bas tonlari bekliyorsunuz, aslinda dogru olan o hoparlorden hic bas gelmemesi daha cok 100hz frekans ustu tonlarin gelmesidir. bass tonlarinin eksikligi subwoofer karsilamalidir.
Teşekkürler,
Bugün bass (125 ) konumunu en düşük seviyeye getirip gerekli ayarları yaptım ses yine 30'dan sonra bozulmaya başladı. Sanırım hoparlörlerden kaynaklı bir durum söz konusu, yada uygun ayarları ben tam olarak yapamıyorum.
Kapılarda mevcut olan hoparlörlerimi Jbl Cs6 16 cm olanlarla değiştirip, sub ve uygun amfiyle sanırım güzel bir müzik dinleyebilirim ?
Siz ne dersiniz, yada öneriniz ne yönde olabilir bana ?
En basitinden önler için 16 cm komponent ve bass sesler için subwoofer alıp 4 kanallı bir amfiyle besleyebilirsiniz.
tum frekanslari sonuna kadar kisip bir daha deneyin bakalim sonuc ne olacak
En basitinden önler için 16 cm komponent ve bass sesler için subwoofer alıp 4 kanallı bir amfiyle besleyebilirsiniz.
Genellemede birçok kişi sizin önerdiğiniz biçimde tavsiye etti ama sadece ön kapılara değil arka kapılarada komponent taktırmayı istedim. Bu sefer tesisat yenilenmesi 5 kanallı amfi amak gerektiği için istemedim.
Zaten arabam çok büyük değil :)
tum frekanslari sonuna kadar kisip bir daha deneyin bakalim sonuc ne olacak
Yarın ilk işim dediğiniz biçimde test edicem. Frekansları sıfır'a alıp sonrasında ise sıfırının altında en dibe alıp test edip sonuçları yazacağım.
bence sıfır değil ilk önce en dibe alıp dene :)
zaten şahsen ayarları o şekilde yaparım. önce midbass ve mid sesleri ayarlar sonra tizleri açar sonra bass ve deep bass tonları ayarlarım, tabi son olarak tekrardan tüm frekanslara ufak dokunuşlar yaparak tepkileri kontrol ediyorum.
bence sıfır değil ilk önce en dibe alıp dene :)
zaten şahsen ayarları o şekilde yaparım. önce midbass ve mid sesleri ayarlar sonra tizleri açar sonra bass ve deep bass tonları ayarlarım, tabi son olarak tekrardan tüm frekanslara ufak dokunuşlar yaparak tepkileri kontrol ediyorum.
Evet dediğiniz gibi ayarları dibe aldım, Bass frekansınıda 125 yaptım. Sesi yükselttim ve bozulma olmadı. Ses seviyesi 30'dan sonra bozuluyordu şimdi ise 50'ye kadar çıkarabildim. Bass frekansını 100'e alıp şimdi o şekilde dinliyorum.
Sıfıra alıp tüm ayarları deneme yaptım ama ***** çok kötü ses oluştu :)
Şimdi ise ; Kapıdaki hoparlörden çıkan ses beni tatmin etti, elbette ayarları bu şekile getirince bass tonu azaldı bunuda sub bass ile desteklediğimde güzel kararında olacağını düşünüyorum.
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Yardım etmemiş olsaydınız kapılardaki kolonların gözünün yaşına bakmadan Jbl Cs6 ile değiştirmeye kararlaştırmıştım.
en basiti ön kapıları kompanente dönüp amfi ile desteklerseniz bence bozma sorununu aşarsınız.
en basiti ön kapıları kompanente dönüp amfi ile desteklerseniz bence bozma sorununu aşarsınız.
Şu anki düşüncem, mevcut sisteme sub ve amfi. Eğer ses düzeyi hoşuma gitmezse dediğiniz gibi önlere 1 çift komp ile değiştirebilirim.
İnsan kulağıda biraz namkör gerçi belli bir zaman sonra sese alışıyor ve daha iyisini istiyor :)
inanır mısınız o kadar ses sistemi kurdum ama hepsi mono+subwoofer şeklindeydi. şimdiye kadar kullandığım tüm arabaların nedense hoparlörleri beni tatmin etmişti (bence ayardan kaynaklı) :)
sanırım sizde benimle aynı yolu izleyeceksiniz, emin olun hemde bu şekilde çok daha masrafsız bir sistem oluşuyor. kapılar sökülüp takılmadığı için kendiniz bile çok basit bir şekilde montaj yapabilirsiniz.
inanır mısınız o kadar ses sistemi kurdum ama hepsi mono+subwoofer şeklindeydi. şimdiye kadar kullandığım tüm arabaların nedense hoparlörleri beni tatmin etmişti (bence ayardan kaynaklı) :)
sanırım sizde benimle aynı yolu izleyeceksiniz, emin olun hemde bu şekilde çok daha masrafsız bir sistem oluşuyor. kapılar sökülüp takılmadığı için kendiniz bile çok basit bir şekilde montaj yapabilirsiniz.
Ses sistemine para yatırmak taraftarı değilim, güzel tonlarda müzik dinlemek bana yeterli geliyor açıkcası.
Mono amfi ve 20-25 cm çapında subwoofer alıp sisteme dahil edicem.
re nin kicker ın ufak çaplı ve güç olarak baya tatminkar seviyede subwooferları var avantajı ise bagajda çok az yer kaplıyor. bir ara 25 cm çapında 300 rms gücünde (yanlış hatırlamıyorsam infinity nin basıydı) bir subwoofer kullanmıştım ve tonlama olarak çok çok iyiydi sonra dayanamayıp bir tanede DD atmıştım yanına :D
Şu anda sun ve amfi tercihim eğer değişmezse Jbl GTO 804 (200rms) Xetec 600.1 Mono amfi. İleride arabayı değiştirirsem daha büyük sub kullanmak istediğimde hiç olmazsa amfim uygun olması bakımından böyle düşündüm. Xetec 600.1 ebat olarak büyük olmadığı içinde yer kaplamasını önlemiş olurum.
teyp çıkışı 4.50 w rms mı oluyor ? eğer öyleyse bozulması normal gibi
murat_ileri
21-12-2013, 23:30
öncelikle asıl amaç son seste bozulma olmamasımı yoksa kaliteli müzik dinlemek mi ? tamamen teyp çıkışlarının kontrolinde olan bir besleme sistemiyle sistemi sürdügünüz sürece volume degerinin önemi yoktur, kullanmış olduğunuz sistemde hoparlörlerin bir eşik değeri vardır bu değeri aştığınız noktada bozulma olacak ister anfi ile kullanın ister anfisiz. ayarlama yaparken öncelikle volume değerinden ziyade en temiz sesi elde etmek için ayar yapıp bu değere göre ses açmalısınız. subwoofer ekledikten sonra sistemin bass ihtiyacını sub karşılayacagı için hoparlörlerden hpf 125 hz ve ayarlardan bass frekanslarını düşürünce daha yüksek ses seviyelerinde dinleme şansınız olacak FAKAT şuan için eldeki imkanlarla daha düşük düzeyde ama kaliteden ödün vermeden bu şekilde dinleyebilirsiniz.
öncelikle asıl amaç son seste bozulma olmamasımı yoksa kaliteli müzik dinlemek mi ? tamamen teyp çıkışlarının kontrolinde olan bir besleme sistemiyle sistemi sürdügünüz sürece volume degerinin önemi yoktur, kullanmış olduğunuz sistemde hoparlörlerin bir eşik değeri vardır bu değeri aştığınız noktada bozulma olacak ister anfi ile kullanın ister anfisiz. ayarlama yaparken öncelikle volume değerinden ziyade en temiz sesi elde etmek için ayar yapıp bu değere göre ses açmalısınız. subwoofer ekledikten sonra sistemin bass ihtiyacını sub karşılayacagı için hoparlörlerden hpf 125 hz ve ayarlardan bass frekanslarını düşürünce daha yüksek ses seviyelerinde dinleme şansınız olacak FAKAT şuan için eldeki imkanlarla daha düşük düzeyde ama kaliteden ödün vermeden bu şekilde dinleyebilirsiniz.
Teşekkürler.
Teypte Custom 1 ve 2 olduğu için bu iki konumun 2.'sine ses seviyesi 35'e kadar açtığımda dis. girmeyecek biçimde ayarladım. Custom 1'e ise ses seviyesi 50'ye kadar açtığımda bozulmayacak biçimde ayarlama yaptım.
Bu haliyle jbl 804 subwoofer eklediğimde istediğim oranda ses sistemine sahip olacağıma kanat edindim.
Merhabalar,
2006 VGT Getz arabamda orjinal ses sistemimi değiştirdim. Orjinal ses sistemime göre şu andaki sistemim gayet iyi ama kulağım bir süre sonra alıştığı için biraz daha iyi bir ses sistemi ister oldum.
-- Ön kısımdaki kasnakları değiştirğim için 17 cm'e kadar imkan vermekte.
-- Arka kaıpardaki pandizot için vermediği için 16-16.5 cm hoparlör ölçüleri ile sınırlı.
-- 4 kapıda Sika ile saçını, pandizotlarını ve naylon korumayıda çıkarıp komple izolasyon yaptım. Aslında arka koltukların altından bagaj kapağıda dahil tüm her yeri kapladım plastik aksamlarda dahil. Stepne havuzunuda :)
Arabam üzerinde şuanda takılı olan ses düzeneğim.
Teybim Pioneer 8350 SD
-- 1 Çift Alpine SXE-1725S Önlere Kolon ( 220 watt 40 rms 2 Yollu )
-- 1 Çift Sierra SR-630 Arkalara Kolon ( 200 watt 60 rms 3 Yollu )
Teybimden frekans değerleriyle ve diğer ayarlarıyla ne yaptıysam malesef uygun birşey olmadı ses seviyesi 30'dan sonra bozulmalar başlıyor.
Birçok kişi şimdi diyecekki bırak Coax'ları, geç Komponent'lara ama bu seferde kapılardaki tesisat vs yenilenmesi gerekiyor bunlarda maliyet sonuçta.
Xetec Vector 200.4 4 yada Jameson 505 amfi ve Jbl 804 Sub eklemeyi hedefliyorum.
Kapılardaki kolonları Jbl Cs6 16 cm 45 Rms Coax'larla değiştirip yukarıda belirttiğim amfi ve sub'u eklesem sizce nasıl olur ?
Şu anda kapılardaki mevcut kolonlarım için düşünceleriniz nedir ? Bahsettiğim CS6 Cox'larla değiştirip amfi ile beslemem nasıl olur ?
Ya konuyla çok alakası yok ama Sikanın hangi ürünü ile yalıtım yaptınız ve uygulaması kolay mı? Eşim sikada çalışıyor ondan temin ettireyim olmaz ise :)
Ya konuyla çok alakası yok ama Sikanın hangi ürünü ile yalıtım yaptınız ve uygulaması kolay mı? Eşim sikada çalışıyor ondan temin ettireyim olmaz ise :)
Resimdeki ürünleri kullandım, farklı markalarında aynı ürününden piyasada mevcut ama Sika'nın ürünü hem makul hemde koruyucu bandından kolayca ayrılmasından dolayı ben bu markayı tercih ettim.
http://img836.imageshack.us/img836/2821/yhu8.jpg
çatı ızolasyon membran dıye konuyu anlatabılırsınız eşinize. genelde su izolasyonu için kullanılır eger arac ıcın kullanıcaksanız yuzeyı duzdur sert malzemeler ıle yuzeyı yer yer ezın.
En yakın zamanda tedarik edip arabayı soyup uygulayabildiğim her yere uygulayacağım. Aslında tecrübesi olan bir arkadaş varsa uygulamayı beraber yapsak sohbet muhabet çok işime gelir. Sigaralar ve çayllar üstüne yemek şirketten : ))
Bu arada araç güya satışta. 1 ay önce komple ses sistemi elden geçti.
1 hafta önce komple bakım (ki satsam da yaptırırrdım bakımsız araba mı vereceğiz)
Şimdi de yalıtım işi hade hayırlısı. Bu gidişle gti evlat olur zaten : )
Faruk_Vtec
03-01-2014, 13:33
En yakın zamanda tedarik edip arabayı soyup uygulayabildiğim her yere uygulayacağım. Aslında tecrübesi olan bir arkadaş varsa uygulamayı beraber yapsak sohbet muhabet çok işime gelir. Sigaralar ve çayllar üstüne yemek şirketten : ))
ben yardmcı olmak ısterım, dükkânıma gelebılırsınız burda garajda yardımcı olurum sıze, ısınma çay kahve kola cıps vb urunler bızden :) yemek sıze aıt :D ben ve abım 2 kışıyız pardon 3 şeyyyy 4 desem ayıp olur mu? :D valla abımın gunu gunune tutmuo ama baya ıyı yıo :D yemek ısmarlamak ıstedığınıze emınmısınız..? :D
bu uygulama sabır ve zaman ıstıo, ben yıkamayla uğraştığım ıçın pek vaktım olmuo, aracımı komple soktum, gun ıçınde zmn buldukça yapmaya çalıştım, gecelerı 1-2 saat fazladan durup arabamla ılgılendım ortalam 1 hafta gıbı bı surede bıttı, açıkçası acele etmedm, temız olsun dedım ve canm sıkılınca yapmak ıstemeyınce yapmadm..
bu da ornek foto..
http://i.hizliresim.com/wOQVzx.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ılk okuldakı ış eğıtımı dersı gıbı bışy :D elı yatkın olan herkes kolaylıkla yapabılır bu tarz bı uygulamayı..
yemek konusunda da şaka yaptım :) gelır afıyetle yemeğınızı de tatlınızı da yersınız.. :)
Benimde toplamda 26 saatimi aldı bu işlemler. Sadece pazar günleri hava güzel olduğu zamanlarda yaptım. Zamana yayarak yapmak hem insanı sıkmıyor hemde temiz iş olmuş oluyor.
Nette araştırma yaparken başka bir malzemeye rast geldim. Kapılardaki kolonlar ***** arka kısmı açık bunun içib ürünler mevcut yada bunlardan esinlenme yapılıp kendimizde böyle şey yapabiliriz diye düşünüyorum.
Peki bu ürünler kapılardaki hoparlörlerde ses iyileştirmesinde etkisi olabilir mi sizce ?
Dei Boom Mat Hoparlör Koruyucu 13 cm (http://www.eliftuning.com/Dei-Boom-Mat-Hoparlor-Koruyucu-13-cm_37951.html#0)
Dei Boom Mat Hoparlör Koruyucu 10 cm (http://www.eliftuning.com/Dei-Boom-Mat-Hoparlor-Koruyucu-10-cm_37953.html#0)
Dei Boom Mat Hoparlör Koruyucu 17 cm (http://www.eliftuning.com/Dei-Boom-Mat-Hoparlor-Koruyucu-17-cm_37952.html#0)
ben yardmcı olmak ısterım, dükkânıma gelebılırsınız burda garajda yardımcı olurum sıze, ısınma çay kahve kola cıps vb urunler bızden :) yemek sıze aıt :D ben ve abım 2 kışıyız pardon 3 şeyyyy 4 desem ayıp olur mu? :D valla abımın gunu gunune tutmuo ama baya ıyı yıo :D yemek ısmarlamak ıstedığınıze emınmısınız..? :D
bu uygulama sabır ve zaman ıstıo, ben yıkamayla uğraştığım ıçın pek vaktım olmuo, aracımı komple soktum, gun ıçınde zmn buldukça yapmaya çalıştım, gecelerı 1-2 saat fazladan durup arabamla ılgılendım ortalam 1 hafta gıbı bı surede bıttı, açıkçası acele etmedm, temız olsun dedım ve canm sıkılınca yapmak ıstemeyınce yapmadm..
bu da ornek foto..
http://i.hizliresim.com/wOQVzx.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ılk okuldakı ış eğıtımı dersı gıbı bışy :D elı yatkın olan herkes kolaylıkla yapabılır bu tarz bı uygulamayı..
yemek konusunda da şaka yaptım :) gelır afıyetle yemeğınızı de tatlınızı da yersınız.. :)
Walla işcilik çok güzele benziyor. En kısa zamanda bir organizasyon yapalım. Evet eminim yemekler benden :)