PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

Frid
04-05-2013, 10:20
bireysel emeklilik hakkında düşüncelerinizi, kullanıcıya aktarılmamış detay bilgilerinizi paylaşabilir misiniz ?

hangi firmalar tercih edilmeli, tercih ettiğiniz firmaların avantajları, dezavantajları, sürekliliği hakkında bilgi paylaşımında bulunabilir misiniz ?

By_HaNNibaLL
04-05-2013, 10:39
Bende takipteyim konuya hakim olanlar yazarsa firma olarak vs

mj105
04-05-2013, 10:52
BES Devlet katkılı bir sistem olduğu için firmaların üç aşağı beş yukarı bütün avantajları/dezavantajları aynıdır. Kuralları devlet belirliyor çünkü. Firma bazında dezavatajı ise süresinden önce sistemden çıkmak istediğinizde ortaya çıkacaktır. Bu konuda da BES'ten çıkan kişilerin bilgi vermesi daha mantıklı olur.

Genelde hiç bir firma erken çıkma durumunda neler olacağından bahsetmez. Ben Garanti Emeklilikten yaptırdım. 100TL aylık ödeme ile başladım. Enflasyon karşısında değer kaybetmesin diye 2 kere aylık ödemeyi artırdılar. 112->117TL oldu en son. 108TL giriş aidatı vardı 12 ayda tahsil ettiler. Şu anda kendi birikmişim 1950TL oldu (16 aydır sistemdeyim) Bu gün çıkmak istersem 1600~TL civarında para ödüyorlar geri. Erken çıktığınızda %15 devlet kesinti yapıyor. Bir miktarda firma kesiyor. Devlet katkısını ise alamıyorsunuz.

By_HaNNibaLL
04-05-2013, 10:55
BES Devlet katkılı bir sistem olduğu için firmaların üç aşağı beş yukarı bütün avantajları/dezavantajları aynıdır. Kuralları devlet belirliyor çünkü. Firma bazında dezavatajı ise süresinden önce sistemden çıkmak istediğinizde ortaya çıkacaktır. Bu konuda da BES'ten çıkan kişilerin bilgi vermesi daha mantıklı olur.

Genelde hiç bir firma erken çıkma durumunda neler olacağından bahsetmez. Ben Garanti Emeklilikten yaptırdım. 100TL aylık ödeme ile başladım. Enflasyon karşısında değer kaybetmesin diye 2 kere aylık ödemeyi artırdılar. 112->117TL oldu en son. 108TL giriş aidatı vardı 12 ayda tahsil ettiler. Şu anda kendi birikmişim 1950TL oldu (16 aydır sistemdeyim) Bu gün çıkmak istersem 1600~TL civarında para ödüyorlar geri. Erken çıktığınızda %15 devlet kesinti yapıyor. Bir miktarda firma kesiyor. Devlet katkısını ise alamıyorsunuz.

Süre nasil oluyo yaş vs mi bekleniyor yine ?

CRX
04-05-2013, 10:57
Firmalarin cok bir etkisi yok olayda, fon takibini yapmak onemli, yilda 6 defa fon degistirme hakki var kisinin, sistemin saglayicisi devlettir aracilar firmalardir, emeklilik sarti sisteme totalde min 120 ay odeme yapmak ve kisinin 56 yasini doldurmasidir. Daha erken sistemden cikislarda stopaj kesintisi yapilir. Giris aidati her sozlesme basina asgari brut ucretin yarisi kadar tahsil edilir. Biz giris aidati almiyoruz diyen banka yada firma dogru bilgi vermiyor demektir. Saglayicisi devlet oldugu icin firmalarda siz biz olayi yoktur, mevzuat ne ise her firma icin o dur. Su anda vergi avantaji kisminda her 100 tl ye 25 tl devlet koyuyor olayi kisinin sistemden emekli olmasi ile gerceklesebilmektedir. Yani 120 ay ve 56 yas kriteri gerceklesmesi gerekir, bunlar gerceklesmezse yuzde 25 olayi kesintili olarak uygulanir.

free-hifi
04-05-2013, 11:08
Garanti Emeklilik
BES Giriş Tarihi23/05/2005
Emeklilik Tarihi05/08/2038

2005 yılında s.m. yanında çalışırken dışbank taki bayanın gazıyla 70 tl den başladım dışbank sonra fortis oldu fortise geçtim 5 sene dolunca katkı payı ödemeden kendimi garanti bankasına attım şu an 117 lira ödüyorum biriken param 11.000 bunun 2000 i kâr belki bazıları için 100 lira para değil ama ben sıkıntıya girsemde onu borcum bildim ödedim 2015 te az kesinti ile çekerim ama gerek yok 56 ya kadar beklerim ben keyfini süremesemde çoluğum çocuğum sürsün durum olsa 117 yi 150 üstüne çıkartırım o zaman getiri daha yüksek oluyor level atlıyorsunuz :D

CRX
04-05-2013, 11:15
Garanti Emeklilik
BES Giriş Tarihi23/05/2005
Emeklilik Tarihi05/08/2038

2005 yılında s.m. yanında çalışırken dışbank taki bayanın gazıyla 70 tl den başladım dışbank sonra fortis oldu fortise geçtim 5 sene dolunca katkı payı ödemeden kendimi garanti bankasına attım şu an 117 lira ödüyorum biriken param 11.000 bunun 2000 i kâr belki bazıları için 100 lira para değil ama ben sıkıntıya girsemde onu borcum bildim ödedim 2015 te az kesinti ile çekerim ama gerek yok 56 ya kadar beklerim ben keyfini süremesemde çoluğum çocuğum sürsün durum olsa 117 yi 150 üstüne çıkartırım o zaman getiri daha yüksek oluyor level atlıyorsunuz :D

Tebrikler :)
56 yasina kadar bekleyip emekli olmayi planliyorsaniz size bir tiyo verebilirim,
Kaba taslak 56 yasina geldiginizde icerideki birikiminizin ne olabilecegini hesaplayin yapmayi planladiginiz odemelere gore,***** sure uzun, icerdeki birikiminizin yuzde 1 i sizin kaba taslak alacaginiz maasi verir, mesela icerde 100.000 tl birikti, 56 dan sonra omur boyu 1000 tl maas alirsiniz, tabi bugunun enflasyon oraniyla.

Frid
04-05-2013, 11:17
120 ay ödedim sonra ödemedim 56 yaşına geldiğimde yine emekli olabilirim değilmi ?

56 yaşına kadar ödemek büyük külfet olabilir

CRX
04-05-2013, 11:19
120 ay ödedim sonra ödemedim 56 yaşına geldiğimde yine emekli olabilirim değilmi ?

56 yaşına kadar ödemek büyük külfet olabilir

Aynen 120 ayi doldurmak onemli, bunu ister 10 yilda tamamlarsin ister 30 yilda

Frid
04-05-2013, 11:21
tahmini istenilen maaş aralığına göre 120 aylık ödemeleri yapmak daha mantıklı sonra bekle 56 gelsin :D

free-hifi
04-05-2013, 11:37
56 yasina kadar bekleyip emekli olmayi planliyorsaniz size bir tiyo verebilirim,
Kaba taslak 56 yasina geldiginizde icerideki birikiminizin ne olabilecegini hesaplayin yapmayi planladiginiz odemelere gore,***** sure uzun, icerdeki birikiminizin yuzde 1 i sizin kaba taslak alacaginiz maasi verir, mesela icerde 100.000 tl birikti, 56 dan sonra omur boyu 1000 tl maas alirsiniz, tabi bugunun enflasyon oraniyla.

öyle hesap olursa kaç sene yaşayacağımızın hiç bir yerde garantisi yok :D ALLAH biliyor 56 dan 66 ya 10 sene para alsam 120.000 yapar en iyisi hepsini çekeyim ben :D 56 da bir de ssk parası var :D

mk1gti
04-05-2013, 11:51
aslolan ne kadar katkı payı yatırdığında ne kadar emekli maaşı bağlanabileceği hakkında bir cevap alamamak. sistemden çıkanlar veya sistemi tamamlayıp emekli olanları beklemek daha mantıklı. minimum tutardan başlayıp mesela aylık 100 lira katkı payı yatırıp enflasyon oranında artış yaptığında emeklilik zamanında aylık 20-30 lira bağlama gibi bir ihtimal de var ki bunun kesin cevabını veremiyorlar. ancak birikmiş para olarak almak istersen ne kadar alabileceğini tahmini bir rakam olarak tesbit edebiliyorlar.

bende 3 senedir ödeme yapıyorum sisteme. devlet katkısı 3 aydır ekleniyor.
sisteme girmek isteyenler için artı bir avantaj da, maaş müşterisi olduğu bankaya yaptırmaktır.
giriş aidatı ödemek durumunda kalmıyorsunuz böylece. ben garanti bankası maaş müşterisi olarak giriş aidatı falan almadılar benden.

en önemli konulardan birisi de sistemde biriken paranızın ne şekilde değerlendirilip ne kadar getirisi olacağıdır. yatırdığınız paralar genelde fonlarda değerlendiriliyor. fon seçimlerini kendiniz seçebiliyor yada banka görevlisi tavsiye edebiliyor. az getirisi ve düşmeme garantisi olan fonlar yada yüksek getirisi olup düşme ihtimali olan fonlar var.

sonuçta çok iyi araştırma yapmak lazım....

mk1gti
04-05-2013, 11:53

içerde 100.000 tl birikebilmesi için 10 yılda aylık en az 400-500 tl katkı payı yatırmak gerekir.
bunu kim yatırabilir ???

CRX
04-05-2013, 12:00
içerde 100.000 tl birikebilmesi için 10 yılda aylık en az 400-500 tl katkı payı yatırmak gerekir.
bunu kim yatırabilir ???

Aylik 7000 tl yatiran musterim var

fanatik
04-05-2013, 12:06
2013 ocak ayında ben ve eşim için tavandan (1000 + 1000 aylık ödemeler şeklinde) İş Bankası Anadolu Hayat Sigortadan BES'e girdik. İkimizde 53 yaşındayız, yani 10 yıl ödeme ve 56 yaş sınırı için çok avantajlı durumdaydık.

Ancak daha sonra detaylı araştırmalarım sonucu tamamen küçük yatırımcıların elindeki parayı emmeye yönelik ve üstelik bunu devletin %25 katkı payı maskesi altında yapan bir sistem olduğunu fark edip hemen iptal ettirdik.

Dikkatli ve detaylı bir hesap sonunda yatırdığınız para + %25 devlet katkısı + bunların neması size 10 yıldan önce sistemden ayrılmada negatif getiri sağlıyor, 11 yılda kendini kurtarıyor, 11. yıldan sonra artıya geçiyor.

Aşağıdaki linki ve yazılanları dikkatli incelemenizi öneririm.

Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları) [Arşiv] - Page 18 - hisse.net : Ekonomi ve Borsa Forumu (http://www.hisse.net/forum/archive/index.php/t-84810-p-18.html)

ido
04-05-2013, 12:11

iyi prim bırakıyordur :) hangi firmadasınz

CRX
04-05-2013, 12:13
2013 ocak ayında ben ve eşim için tavandan (1000 + 1000 aylık ödemeler şeklinde) İş Bankası Anadolu Hayat Sigortadan BES'e girdik. İkimizde 53 yaşındayız, yani 10 yıl ödeme ve 56 yaş sınırı için çok avantajlı durumdaydık.

Ancak daha sonra detaylı araştırmalarım sonucu tamamen küçük yatırımcıların elindeki parayı emmeye yönelik ve üstelik bunu devletin %25 katkı payı maskesi altında yapan bir sistem olduğunu fark edip hemen iptal ettirdik.

Dikkatli ve detaylı bir hesap sonunda yatırdığınız para + %25 devlet katkısı + bunların neması size 10 yıldan önce sistemden ayrılmada negatif getiri sağlıyor, 11 yılda kendini kurtarıyor, 11. yıldan sonra artıya geçiyor.

Aşağıdaki linki ve yazılanları dikkatli incelemenizi öneririm.

Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları) [Arşiv] - Page 18 - hisse.net : Ekonomi ve Borsa Forumu (http://www.hisse.net/forum/archive/index.php/t-84810-p-18.html)
Negatiflik pozitiflik tamamen fon takibi ile alakali bir durum,
Duzgun fon takibi ile erken ayrilmalarda dahi karli bir sekilde parasini alan cok kisi var,
Sozlesme basladi odemeler yapildi ama fon takibinde yetersiz kalindiysa 10 yil sonunda dediginiz durum yasanabilir,
Olumlu yondede olumsuz yondede hicbirseyin kesinligi yok,
Dilerseniz mail adresinizi ozelden bana atabilir size mevcut sistemdeki kisilerden ornek tablolar yollayabilirim

fanatik
04-05-2013, 12:17
Düzgün fon takibi yeteneğiniz var ise bunu bes e girmeden de yapıp kar edebilirsiniz.
Üstelik yılda 6 kezle sınırlamayıp istediğiniz zaman ve sayıda değişiklik yaparak.

fanatik
04-05-2013, 12:18

Niye aylık 7000 tl ?

CRX
04-05-2013, 12:23
Düzgün fon takibi yeteneğiniz var ise bunu bes e girmeden de yapıp kar edebilirsiniz.
Üstelik yılda 6 kezle sınırlamayıp istediğiniz zaman ve sayıda değişiklik yaparak.

Parayi nerde tutacaksiniz?
Banka sizin paranizin ne kadarina teminat sagliyor?
Ticaret vs ile ugrasiyorsaniz herhangi bir haciz durumunda bu paralara nasil dokunulmucak?

CRX
04-05-2013, 12:27
Niye aylık 7000 tl ?

Kisinin beklentilerne gore analiz yapilir, ne kadar parayi ne kdr zamanda ne kdr surede almak istedigine dair, odeme gucune gore plan yapilir

fanatik
04-05-2013, 12:38
Hangi parayı?
Aylık 100-1000 arası tasarruf edilecek para yıllık 1.200-12.000 tl yapar ki, bankalardaki mevduat zaten 50.000 tl ye kadar devlet garantisinde.Yani burda ne hacizlik ne de teminat sorunu olabilecek bir para söz konusu değil.

Kaldı ki zaten burada vurgulanmak istenen BES in ne olduğu, diğer yatırım enstrümanlarının risk faktörleri tabii ki mevcut ve az çok herkes bunu biliyor.
Ama BES öyle bir sunuluyor ki %25 devlet katkısı ile kafadan kara geçiyorsun.
Hayır öyle değil.
Otur hesapla, hangi fon ya da enstrümanda değerlendirirsen değerlendir, BES veya serbest yatırım şeklinde 10 yıldan önce sistemden ayrılırsan serbest yatırıma göre zarardasın, 10. yıldan sonra artıya geçiyorsun.
Veridiğim linkte detaylı incelenmiş, sıkılmadan okumak ve araştırmak lazım, yoksa günümüzde eksilerini gizleyip gümüş tabakta öyle bir pazarlıyorlar ki, insanlar etkilenip yanlış kararlar verebiliyorlar. Maalesef devlette buna izin veriyor.

fanatik
04-05-2013, 12:41
Kisinin beklentilerne gore analiz yapilir, ne kadar parayi ne kdr zamanda ne kdr surede almak istedigine dair, odeme gucune gore plan yapilir

BES te aylık 1000 tl (2013 yılı için) üstü para yatırmanın mantığı ne?

1000 tl de yatırsan, 5000 tl de yatırsan devlet katkısı max. 250 tl, o zaman niye 1000 tl üstü parayı BES e yatırıyorsun.

fanatik
04-05-2013, 12:48
Bir de BES şirketleri pek söylemez ama şunu hatırlatmakta fayda var.

Ali Tezel ve bazı ekonomistler üstünde durdular ama gözden kaçmasın.

BES, aslında bir emeklilik sistemi değildir.Yani sizi emekli edip, size ölene kadar maaş bağlamaz.Sadece içeride birikmiş parayı size iade eder.Yani bir tasarruf sistemidir.

Sistemde kaldığınız süreye bağlı olarak, biriken anapara+nema yı, sistemden ayrılırken size ya peşin olarak öder ya da istediğiniz sayıda taksite bölüp öder.Bu peşin ya da taksitlendirilmiş ana para+nema bitince ödemede biter.

CRX
04-05-2013, 12:49
Hangi parayı?
Aylık 100-1000 arası tasarruf edilecek para yıllık 1.200-12.000 tl yapar ki, bankalardaki mevduat zaten 50.000 tl ye kadar devlet garantisinde.Yani burda ne hacizlik ne de teminat sorunu olabilecek bir para söz konusu değil.

Kaldı ki zaten burada vurgulanmak istenen BES in ne olduğu, diğer yatırım enstrümanlarının risk faktörleri tabii ki mevcut ve az çok herkes bunu biliyor.
Ama BES öyle bir sunuluyor ki %25 devlet katkısı ile kafadan kara geçiyorsun.
Hayır öyle değil.
Otur hesapla, hangi fon ya da enstrümanda değerlendirirsen değerlendir, BES veya serbest yatırım şeklinde 10 yıldan önce sistemden ayrılırsan serbest yatırıma göre zarardasın, 10. yıldan sonra artıya geçiyorsun.
Veridiğim linkte detaylı incelenmiş, sıkılmadan okumak ve araştırmak lazım, yoksa günümüzde eksilerini gizleyip gümüş tabakta öyle bir pazarlıyorlar ki, insanlar etkilenip yanlış kararlar verebiliyorlar. Maalesef devlette buna izin veriyor.
1000 tl den sisteme basladiniz yillik 12000 tl yatirdiniz, zaten 4 yilda paraniz 50.000 tl barajini asar, 10 yil sonunda da iyi bir takiple para 200.000 tl civarinda olur. Olmamasi icin hicbir neden yok, farazi abarti sekilde yazmiyorum rakamlari. Bes'e veya herhangi bir sigorta policesindeki birikiminiz takasbankta yuzde 100 olarak guvence altindadir, herhangi bir ozel bankada yada kurumda degil.
Bu sistemlere bugun koc ailesi de odeme yapiyor, sabanci ailesi de, dediginiz kadar kotu ve uzak durulmasi gereken seyler olsaydi ne bu kadar gundemde olurdu ne de bu insanlar bunlari yaparlardi, herseyin bir matematgi var. Ama insanlar genelde on yargi ile bakiyorlar bu tur sistemlere, bunun nedeni de bankalarin musteri kapma ve pastadan pay alma cabalari insanlari yanlis yonlendirmeye ve bu sistemlerden sogutmaya sebep oluyor. Reklam konusunda haklisiniz banka kaynakli firmalarda bu durum soz konusu, yuzde 25 olayini detaya inmeden insanlara tv lerde veya subelerde cazibelestirmeye calisiyorlar.

CRX
04-05-2013, 12:54
BES te aylık 1000 tl (2013 yılı için) üstü para yatırmanın mantığı ne?

1000 tl de yatırsan, 5000 tl de yatırsan devlet katkısı max. 250 tl, o zaman niye 1000 tl üstü parayı BES e yatırıyorsun.

Besin amaci sadece devlet katkisindan yararlanmak degil ki, emeklilik doneminde kaliteli yasam standardini korumak adina yapilan seyler, bu standardi devlet katkisi belirlemiyor sonucta. Zenginlik vaad eden sistemler degil ve ben bircok planda calisma yapiyorum kisiye gore sadece emeklilik degil, herkese ayni kiyafet giydirilemez, olculere gore hareket edilmesi dogru olandir.

fanatik
04-05-2013, 12:59
BES te aylık ödeme tutar istatistiklerine bakarsanız %80 i 500 tl altıdır, yani tavandan ödeme oranı düşüktür.
Koç, Sabancı BES e girer, ne olacak aylık 1000 tl yatırır, "Koç ailesi bile BES te" reklamını kullanır.
Bu BES harikadır anlamına gelmez ki..
Tıpkı rahmetli Vehbi KOÇ'un murat 131 e binmesi gibi..

CRX
04-05-2013, 13:05
BES te aylık ödeme tutar istatistiklerine bakarsanız %80 i 500 tl altıdır, yani tavandan ödeme oranı düşüktür.
Koç, Sabancı BES e girer, ne olacak aylık 1000 tl yatırır, "Koç ailesi bile BES te" reklamını kullanır.
Bu BES harikadır anlamına gelmez ki..
Tıpkı rahmetli Vehbi KOÇ'un murat 131 e binmesi gibi..

Bakin BES harikadir demedim ben size,
Ama insanlarin parasini cope attigi bir sistemde degildir.
Fazlasiyla ön yargilisiniz, yapip yapmamak sizin elinizde.
İstatistiklerin o sekilde olmasinin nedeni bu tarz planlarin cok ayak ustu yapilip, abi basla iste odersin mantiginda yapilip taban rakamlardan kisileri sisteme dahil edip kota doldurma cabalarindandir.
Tavan rakami 1000 tl de degildir, ust limit yoktur.

fanatik
04-05-2013, 13:18
Bakin BES harikadir demedim ben size,
Ama insanlarin parasini cope attigi bir sistemde degildir.
Fazlasiyla ön yargilisiniz, yapip yapmamak sizin elinizde.
İstatistiklerin o sekilde olmasinin nedeni bu tarz planlarin cok ayak ustu yapilip, abi basla iste odersin mantiginda yapilip taban rakamlardan kisileri sisteme dahil edip kota doldurma cabalarindandir.
Tavan rakami 1000 tl de degildir, ust limit yoktur.

Siz demeseniz de BES harika olarak tanıtılmaya çalışılıyor.Eksi yönleri gizlenerek sadece cilalı vitrini ile tanıtılmaya çalışılıyor.Vurgulamaya çalıştığım bu.

Ön yargılı olsam baştan BES e girmezdim, ama araştırınca kazın ayağının öyle olmadığını anladım.

Tavan, %25 katkı payının yapıldığı max. prim miktarı.Bunun üstü BES in ruhuna da aykırı zaten, fazla paran varsa git başka enstrümanlarla değerlendir, niye paranı kısıtlarla dolu bir sisteme avantajı olmadan fazlası ile bağlayasın ki?

CRX
04-05-2013, 13:27
Siz demeseniz de BES harika olarak tanıtılmaya çalışılıyor.Eksi yönleri gizlenerek sadece cilalı vitrini ile tanıtılmaya çalışılıyor.Vurgulamaya çalıştığım bu.

Ön yargılı olsam baştan BES e girmezdim, ama araştırınca kazın ayağının öyle olmadığını anladım.

Tavan, %25 katkı payının yapıldığı max. prim miktarı.Bunun üstü BES in ruhuna da aykırı zaten, fazla paran varsa git başka enstrümanlarla değerlendir, niye paranı kısıtlarla dolu bir sisteme avantajı olmadan fazlası ile bağlayasın ki?

Bircok nedeni var bunun, kisiden kisiye degisen seyler, amaclar araclar vs vs
Ayni sehirde olsaydik aslinda'larla dolu cumleler kuruyor olabilirdiniz :)

emoro
04-05-2013, 13:39
Ben TEB le anlaştım birazda çalışanın gazına getirildim diyebilirim , 120 tl ödüyorum ama ayrıyetten 15 tl devlet katkı payı ödüyorum ki hayin adam onu söylemedi bana sonradan öğrendim . şu an 6 aydır ödüyorum bi ara iptal ediyim kendi hesabımda biriktiriyim dedim ama paramı geri istediğimde içerdeki hesabım 700 tl ise ben borçlu oluyorum bankaya ve 300 tl gibi rakam istiyolar benden hem para biriktirmeye çalışıyorum hemde paramı kesiyolar :) hiç memnun değilim keşke yapmasaydım diyorum. Telefonla aradığımda paramı orda değerlendirip para kazanabilceğimi sölediler ama hiç uğraşmadım bununla alakalı bilginiz varmı ?

CRX
04-05-2013, 13:56
Ben TEB le anlaştım birazda çalışanın gazına getirildim diyebilirim , 120 tl ödüyorum ama ayrıyetten 15 tl devlet katkı payı ödüyorum ki hayin adam onu söylemedi bana sonradan öğrendim . şu an 6 aydır ödüyorum bi ara iptal ediyim kendi hesabımda biriktiriyim dedim ama paramı geri istediğimde içerdeki hesabım 700 tl ise ben borçlu oluyorum bankaya ve 300 tl gibi rakam istiyolar benden hem para biriktirmeye çalışıyorum hemde paramı kesiyolar :) hiç memnun değilim keşke yapmasaydım diyorum. Telefonla aradığımda paramı orda değerlendirip para kazanabilceğimi sölediler ama hiç uğraşmadım bununla alakalı bilginiz varmı ?

çıkmak istediğinde giriş aidatı ve diğer kesintileri tahsil etmek istemişlerdir,öyle 300 tl borçlusun gibi bir olay kesinlikle yok,çalışanların iş güzarlığı, eğer ödeme yapmak isteiyorsan paranı alma fonda değerlensin ama ödeme de yapma sözleşmeni dondur, ordaki hakkın da paran da korunsun, 1 yıl ödeyim çıkayım dedin mi zarar olur sadece

emoro
04-05-2013, 13:57
peki param orda kalınca ne işime yarıcak yani orda ne gibi değerleniyor öğrenebilirmiyim?

emoro
04-05-2013, 13:58
Bide şu an sözleşmemi durdurabiliyormuyum hiçbir para ödemeden?

fanatik
04-05-2013, 14:05

Ve gerçekler...
Biz ne yazarsak yazalım, maalesef olay bu.
Girerken kırmızı halıyla karşılama, sisteme dahil olduktan sonra saatlerce ara ama muhatap bulamama..

emoro
04-05-2013, 14:08
Ve gerçekler...
Biz ne yazarsak yazalım, maalesef olay bu.
Girerken kırmızı halıyla karşılama, sisteme dahil olduktan sonra saatlerce ara ama muhatap bulamama..

Aynı şehirde yaşasak ne olurdu, bunu anlayamadım..

malesef abi bakalım nolucak crx nicki arkadaşın dediği gibi oluyorsa durdurucam borcum var para bırıktırıyım harcamıyım dıye bankada bırıktırıyım dedım orayada borçlu olduk sımdı:)

CRX
04-05-2013, 14:10
Bide şu an sözleşmemi durdurabiliyormuyum hiçbir para ödemeden?

Evet durdurabiliyorsun, mevcut fon karmasında paran içerde fonlanmaya devam eder para yatırmasan bile, kayıp yaşamazsın.
Şşrkete dilekçe yazıcaksın, genel müdürlüğe faxlıcaksın

....... Emeklilik genel müdürlüğüne

...... Numaralı bireysel emeklilik sözleşmemin süresiz şekilde dondurulmasını ve herhangi bir tahsilat yapılmamasını istiyorum.

şeklinde

fanatik
04-05-2013, 15:12
Bircok nedeni var bunun, kisiden kisiye degisen seyler, amaclar araclar vs vs
Ayni sehirde olsaydik aslinda'larla dolu cumleler kuruyor olabilirdiniz :)

CRX
04-05-2013, 15:21

Mevzuat ve rakamlarla konuyu yuz yuze konusabilirdik tabi dileseydiniz

onursumer
04-05-2013, 15:41
şimdi bu bes normal emeklilk dışında 2. bir maaş gibimi bağlanıyor ?

onceki bu firmalardaki bireysel emeklilikten farkı ne

yapmalımı iyi yanları kotu yanları vs ? :D

turkerrr
04-05-2013, 17:19
- Emeklilik hakkı kazanmak için 56 yaşını doldurmuş olmak ve 120 ay katkı payı ödemiş olmak gerekiyor...

- Yönetim gider kesintisi üst sınırı %2 (100TL yatırdığınızda 2TL kesilir)

- Devlet teşviği %25 fakat alabileceğiniz maksimum teşvik yıllık asgari ücretin brüt tutarının 1/4 ü aylık yaklaşık 250TL ye denk geliyor...(Örnek; 1000TL yatıran 250TL teşvik alıyor - 1500TL yatıranda 250TL teşvik alıyor...

- Devlet teşvikleri normal katkı payı hesabınızdan ayrı tutuluyor emeklilik hakkını kazandığınızda hesabınıza geçiyor... Burada dikkat edilmesi gereken konu teşviklerin hak ediş kuralı olmasıdır.
3 yıldan 6 yıla kadar %15
6 yıldan 10 yıla kadar %35
10 yıl ve daha fazla %60
Emeklilik, vefat, maluliyet %100

- Sözleşme yapılırken risk beklentinizi belirtmeniz beklentinize göre az risk orta risk yüksek risk yatırım fonlarından seçimler yapmanız gerekiyor.

- Katkı payı ödeme gücünüzü bir süre kaybettiğinizde dondurma hakkınız var ama dondurduğunuz süre 120 aylık sürecin dışında tutuluyor...

- Ayrıldığınızda gelirden stopaj alınması,
10 yıldan önce ayrılırsanız %15
10 yıldan sonra ayrılırsanız %10
10 yıl ve 56 yaşını doldurduğunuzda % 3,75

gibi ayrıntılar var fazla zamanım olmadığı için bu kadar yazdım soruları cevaplandırabilirim.

benim düşüncem iyi bir tasarruf aracı olduğu yönünde ...

onursumer
04-05-2013, 17:59
fena değilmiş aslında mantıklı gibi en azından daha erken emekli olmanın bi yolu gibi gozukuyor :D

Frid
05-05-2013, 14:45
fon takip etme işi sıkıntılı sürekli kovalamak takip etmek gerekli gibi, temsilcinin sözüne de güvenebilmek için

turkerrr
05-05-2013, 15:02
fonların ana başlıkları var çok ayrıntılı takibe gerek yok fakat yüksek risk grubunda işin içine biraz daha dahil olmak lazım gerektiğinde müdahale etmek gerek ...

Almanci Tane-R
11-04-2019, 23:22
arkadaşlar bu reform paketinden sonra bes sisteminde kalmak ne kadar mantıklı sizce

Yigit-Y
11-04-2019, 23:27
arkadaşlar bu reform paketinden sonra bes sisteminde kalmak ne kadar mantıklı sizce

Emeklilik yaşına çok varsa ve uzun zamandır prim yatırdıysan BES i iptal ettirip birikmiş paranı almanı tavsiye ederim.

Sıfırdan BES başlatarak süreci takip et derim.

Bunlar bir ara emekli olana kadar BES dokunulmayacak birşey üstünde çalışıyorlardı ben 2 bes imi iptal ettirip paralarımı aldım sonra sıfırdan başlattım.

Hükümet biriken herşeyi kullanmak istiyor ben böyle yaptım.Kafam rahat gelen parayıda vadeliye attım zaten orada ufaktan ufaktan büyüyor.

CenkB
07-07-2021, 09:49
Merhaba, yeni konu açmak istemedim.
Devletin yaptığı zorunlu besten çıkış yaptım. Şimdi yeniden başvuru yapmak istiyorum fakat banka vs fark ediyor mu?
Dikkat etmem gereken bir şeyler var mı bu bes ile ilgili?
Maaş için çalıştığım banka Vakıfbank, bes işlemleri Türkiye Hayat Emeklilik tarafından yürütülüyordu.
Belki gerekir 4/B'li sözleşmeli memurum.

DOHC
07-07-2021, 10:00
Merhaba, yeni konu açmak istemedim.
Devletin yaptığı zorunlu besten çıkış yaptım. Şimdi yeniden başvuru yapmak istiyorum fakat banka vs fark ediyor mu?
Dikkat etmem gereken bir şeyler var mı bu bes ile ilgili?
Maaş için çalıştığım banka Vakıfbank, bes işlemleri Türkiye Hayat Emeklilik tarafından yürütülüyordu.
Belki gerekir 4/B'li sözleşmeli memurum.

İlk giriş ücreti, yıllık üyelik parası, fon işletim giderleri kesim oranları falan önemli.
İstediğin şirketten yapabilirsin. Maaş bankan şart değil.
Yanılmıyorsam devlet BES'inden çıkınca seni belli süre sonra tekrar sisteme katıyordu (iş değiştirince de sanırım), sen yine çıkıyordun :)
Yaptığım hesaplarda 10 yıldan az kalırsan sistemde, karın az oluyor hatta zarar da olabiliyor.
Eğer iradeli biriysen BES yerine her ay çeyrek-yarım-tam bütçen neye yeterse altın-dolar al, koy kenara.

DOHC
07-07-2021, 10:01
İlk giriş ücreti, yıllık üyelik parası, fon işletim giderleri kesim oranları falan önemli.
İstediğin şirketten yapabilirsin. Maaş bankan şart değil.
Yanılmıyorsam devlet BES'inden çıkınca seni belli süre sonra tekrar sisteme katıyordu (iş değiştirince de sanırım), sen yine çıkıyordun :)
Yaptığım hesaplarda 10 yıldan az kalırsan sistemde, karın az oluyor hatta zarar da olabiliyor.
Eğer iradeli biriysen BES yerine her ay çeyrek-yarım-tam bütçen neye yeterse altın-dolar al, koy kenara.

Ek, yüzde 25 devlet katkısı gözünü boyamasın. Bu %25'in hepsini 56 yaşında alabiliyorsun.
Erken çıkarsan %25'in belli yüzdelerini alıyorsun, çerez parası bile etmiyor.

CenkB
07-07-2021, 10:10
Ek, yüzde 25 devlet katkısı gözünü boyamasın. Bu %25'in hepsini 56 yaşında alabiliyorsun.
Erken çıkarsan %25'in belli yüzdelerini alıyorsun, çerez parası bile etmiyor.

İradeli olabilsem girmek istemezdim ama malesef. :D
Farkında olmadan şuan ihtiyacım kadar olan miktar birikmiş. Haberim olmadan biriktiği için zaten işime geliyor açıkçası. Diğerlerini yine yapmaya çalışıyorum ayrıca. Çıkış yapıp alacağım tutar hesabıma yattı. Şimdi yine oradan biriksin istiyorum. Amacım devlet katkısı vs değil aslında. Her ay 100-200 lira hesaptan çekilsin çıkmak istediğimde aynı tutarı alayım bana yeter. Bir nevi kumbara gibi.
Tekrar sisteme katma konusunu araştırayım. Eğer öyle bir şey varsa hiç uğraşmam daha iyi olur benim için.
Bilgileriniz için teşekkür ederim.

CND
07-07-2021, 10:42
Güzel bir video. Özgür Demirtaş finansal okur yazarlık adına çok güzel işler yapıyor. Belki TRY birikim yapan / yapmak isteyenlerin de dikkatini cezbeder :)

Para Biriktiren Adam - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=TbaAUqZQOGQ)

muratburunce
07-07-2021, 10:49
Bu besi bende eşim adına düşünüyorum çalışmıyor ev hanımı onun adına açıp yapılabiliyormu? Birde en iyi olan hangi banka fark ediyormu?

EREN34
07-07-2021, 13:27
Bu besi bende eşim adına düşünüyorum çalışmıyor ev hanımı onun adına açıp yapılabiliyormu? Birde en iyi olan hangi banka fark ediyormu?

Kişinin çalışıp çalışmaması bir şey ifade etmiyor.
Bankaların hepsi aynı çünkü hepsi aslında aracı. Yatırılan para devlete ait Takasbank'a gidiyor.

DOHC
07-07-2021, 13:39

Dediğim gibi ilk üyelik ücreti, izin verilen minimum prim bedeli, seçtiğiniz fonların kesinti oranları farklı olabilir firmadan firmaya.
Yoksa hepsi aynı şeyi sunuyor sana...........

muratburunce
07-07-2021, 13:45
Kişinin çalışıp çalışmaması bir şey ifade etmiyor.
Bankaların hepsi aynı çünkü hepsi aslında aracı. Yatırılan para devlete ait Takasbank'a gidiyor.

Dediğim gibi ilk üyelik ücreti, izin verilen minimum prim bedeli, seçtiğiniz fonların kesinti oranları farklı olabilir firmadan firmaya.
Yoksa hepsi aynı şeyi sunuyor sana...........

anladım teşekkür ederim çok fark yoksa ilk üyelik ücreti uygun olandan ilerleyeyim o zmn çok saolun