Orijinalini görmek için tıklayınız : component hoparlör için yardım edebilecek varmı?
freedige
20-03-2013, 00:46
merhaba arkadaşlar.
vectra a kasa aracıma bir arkadaşımın hediye ettiği componentleri bağlamak istiyorum. yalnız bir sıkıntım var. roadstar marka rdh620c model 16 cm component 4 adet göndermiş sağolsun. her kapıya 1 adet bağlamayı düşünüyorum. Ama bu crossover üzerinde yazanları bir türlü bilemedim. nette de bayağı araştırma yaptım ama neredeyse tüm comp. crossover larda 6 adet kablo bağlanacak yer varken bendekilerde 8 adet kablo bağlanacak yer var.
bunlar;
- T+ tweeter+
- T- tweeter-
- W+ hoparlör+
- W- hoparlör-
- İN+ ana ünite hoparlör çıkışı+
- İN- ana ünite hoparlör çıkışı-
- İN+ ?
- İN- ?
bu soru işareti koyduğum kısımlara ne bağlanması gerekir? yardımcı olabilecek birileri varmıdır? birde bunları direk teypden beslersek verimli çalışırmı? :soru: şimdiden teşekkür ederim.
berkay_aydin
20-03-2013, 00:51
ikinci "in+ ve in -" 2.bir crossover bağlamak için konulmuş olabilir, onları kaale almayın ? Ben teypten bağladım son seste bile bozulma yoktu ama dinleyenler nasıl oluyorsa anlıyordu anfi olmadığını :)
genelde tizlerin kısmı eklerler eksi artı şeklinde
freedige
20-03-2013, 19:32
bağlantı şekli tarif ediliyor aslında şöyle bişey var içinden çıkan kağıt üzerinde. ama ben anlayamadım.
http://img689.imageshack.us/img689/9520/dsc00343w.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/689/dsc00343w.jpg/)
arsenikli
20-03-2013, 22:12
in giriş
out çıkış olduğuna göre 2. in + ve - başka bi sinyal girişi olabilirmi acaba , araca bağlamadan önce evde deneme imkanınız yokmu _?
freedige
20-03-2013, 22:55
oto teybi olsa denerim aslında. bilgisayardan denerdim ama gücü yetmez sanırım. pazartesi izin günüm. o gün deneyeceğim arabada. ilk olarak tek girişikullanarak deneyeceğim olmadı teybin tek girişini ikisine bağlayacağım. dahada olmadı gidip bağlatacağım. ama bizim burallarda malzemeyi aldığın yere taktırmazsan işçiliği geçirirler. :)
bağlantı şekli tarif ediliyor aslında şöyle bişey var içinden çıkan kağıt üzerinde. ama ben anlayamadım.
http://img689.imageshack.us/img689/9520/dsc00343w.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/689/dsc00343w.jpg/)
anlatıma göre; 8 ve 9 yani + ve - kablolarını 2 yere ayırıp, 4 kablo oluşturup, crossover a girmiş, belki bu modelde girişlerin böyle olması gerekiyordur?
Crosun inputların olduğu yerin bir resmini eklermisiniz ?İkinci sorunuza gelirse teyipten beslerseniz çok vasat bir ses alırsınız.
freedige
21-03-2013, 18:18
birazdan resmi çekipp ekleyeceğim. bu arada ilginize teşekkür ederim.
freedige
21-03-2013, 21:51
crossover resimleri.
http://img822.imageshack.us/img822/7222/img20130321223242.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/img20130321223242.jpg/)
http://img248.imageshack.us/img248/6289/img20130321223231.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/248/img20130321223231.jpg/)
http://img15.imageshack.us/img15/4784/img20130321223218.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/15/img20130321223218.jpg/)
Tam emin değilim ama,aklıma teyipten beslenen bir komponent geldi.Mesela crosta 2 input var,teyipten gelen ön ve arka hoparlör çıkışlarını alıp crosa girmişler şemada.Anlatabildimmi bilmem :) ön sağ ve sol hoparlör kablolarını alıp +-+- şeklinde crosa girmişler.Şemada anfi ile bağlantısı yok.Zaten olsaydı tek input olurdu.Siz şimdi ön sağ ve sol hoparlörlerinin artı ve eksilerini bir tane crosa arka sağ ve sol hoparlörlerin artı ve eksilerini öteki corsa gireceksiniz.Benim anladığım bu.Aklınıza takılan birşey varsa çekinmeyin
ilk defa böyle bir crossover görüyorum. Muhtemelen cihazın 2ohm'a düşürülebilen bir cihaz ve sen bunu teypten besledigin zaman bokum gibi bir ses alırsın.
Teybe gireceksen bu cihazı koaksiyel bir hoparlör ile değiştirmeni tavsiye ederim
önce 1er tane in + ve - bağla, çalışmazsa kabloları 2ye ayır 2şer tane in + ve - bağla
ilkercom
09-05-2013, 08:38
crossların + ve - leri paralel avometre ile ölç kısa devre verir. yani istediğin şekil kullan fark etmez. teybin ön ve arkasını aynı anda bağlama sakın.
murat_ileri
09-05-2013, 13:19
korkulacak bişey yok roadstarın teknolojik alet yaptık saçmalığından başka bişey değil, in kısmını paralel olacak şekilde köprü at, max ses seviyesine göre ortadaki ayardan tizlerin gücünü kontrol edebilirsin.
Kafanızda soru işareti kalmaması açısından, firma üst düzey sq cihazlar ürettiği için :Daktif sürülebilir düşüncesinde cross-over ı 2 ayrı hat olarak dizayn etmiş.:soru:
ilkercom
09-05-2013, 13:22
Yanlız cihaz hakikaten üst düzey. Roadstar yanlışlıkla kaliteli mal üretmiş. tizleri piyasada alabileceğin en iyi tizlerden.
Şu an UCS Pr0 processor + class A amfi ile aktif sürüyorum :D
Crossları dün kısa devre yaptırdım araba yanacaktı. bende işlemci bağladım crosslar bagajda atıl vaziyette :D
murat_ileri
09-05-2013, 15:02
Yanlız cihaz hakikaten üst düzey. Roadstar yanlışlıkla kaliteli mal üretmiş. tizleri piyasada alabileceğin en iyi tizlerden.
Şu an UCS Pr0 processor + class A amfi ile aktif sürüyorum :D
Crossları dün kısa devre yaptırdım araba yanacaktı. bende işlemci bağladım crosslar bagajda atıl vaziyette :D
elinde alto işlemci varken bana bağlarsan bende 4 oktav bir sanatçı olurum :D
parasına göre iyi çalıyor ama günlük kullanımda beni rahatsız eden bir dengesizlik hissediyorum. elinizde varsa for-x x20 ve mümkünse ilk serisi ile deneyerek sonuçlarını paylaşabilirmisiniz.
ilkercom
09-05-2013, 15:15
:D UCS yi kendime bağladım 48db kesim yaptım artık boş konuşmuycam :D
For x ile değil direk olarak Hertz HSK serisi ile kıyasladım. Scanspeak R26 ile kıyasladım ben :D
Hertz den çok çok daha iyi. scanspeak sonrası hiç de öyle eşşeğe binmiş gibi olmadım. bence sizin sistemde bi yanlışlık var. Teyp çıkışına filan mı girdiniz.
For x ile değil direk olarak Hertz HSK serisi ile kıyasladım. Scanspeak R26 ile kıyasladım ben :D
Hertz den çok çok daha iyi. scanspeak sonrası hiç de öyle eşşeğe binmiş gibi olmadım. bence sizin sistemde bi yanlışlık var. Teyp çıkışına filan mı girdiniz.
hsk dan dahamı iyi abi eminmisin ben seni caraudio dan tanıyorum boş yere cihazı övmessin güzelse bende alcam bir çift?
ilkercom
09-05-2013, 17:33
Tweeter i daha iyi. Hsk nin midbasi efsane derecede iyidir. Ondan iyi olamaz.
Roadstar complar 50 liralik mal. Fakat parasinin cok otesinde ses kalitesi var. Guc olarak ozellikle midbaslari yetersiz. 50 watt ile bu kadar.
tolgakaynak
09-05-2013, 17:49
"işlemci girdim diyorsunuz" bu nedemek oluyor amfi falanmı
murat_ileri
09-05-2013, 17:53
Tweeter i daha iyi. Hsk nin midbasi efsane derecede iyidir. Ondan iyi olamaz.
Roadstar complar 50 liralik mal. Fakat parasinin cok otesinde ses kalitesi var. Guc olarak ozellikle midbaslari yetersiz. 50 watt ile bu kadar.
öncelikle deneyimleriniz paylaştıgınız için teşekkür ederim, kesinlikle bu bilgileri bizimle paylaşmakla boş konuşmuş olmuyorsunuz tam aksine gayet faydalı bilgiler saglıyorsunuz.
benim yaşadıgım sorun direk bütün olarak ele almamdan kaynaklı, compenant takım olarak kullandıgımda midler zayıf tizler ise daha baskın olmasından rahatsız oldum. tabiki kendi aracımda kullanırken yada daha üst seviyedeki kullanıcılar için sistem kurulumu yaparken bir çok parçayı değiştirerek en iyi sonuca ulaşıyoruz.
tizleri genel olarak ele alırsak piyasadaki çogu tweeterı eleyecek bir alternatif.
ilkercom
09-05-2013, 17:55
Bi cesit pre-amp.
Amfiden once baglanip frekans kesimi, zamanlama, kazanc, faz gibi ayarlar yapiliyor. Kisaca speaker senin istedigin gibi caliyor. İsportada satilan speaker bile kapasitesinden iyi caliyor. ( 2 liralik tiz bile bagladik)
kadireren
05-08-2013, 22:06
Konuyu yeniden canlandırmak istemem ama bi sorum olcak bu ürün hakkında
Bugun bu cihazdan bi takım alıp ön kapılara şişirmeli cep ile taktım fakat sesi arkadaki Pioneer 230w 40rms lik ovale göre baya düşük , her ikiside amfiye bağlı amfide ovallerin bağlı olduğu(1-2 kanal) gain ayarını yarıdan aşağı düşürdüm midlerin olduğu girişin gain ayarı sonda anca bu şekilde sesi eşit şekilde duyabildim.
Başka bi sorumda midlerde ses twetterdan geliyo diğer midbass sanki çalmıyo gibi sesi çıkmıyo tweetterın üstünü elimle kapadığımda tüm ses gidiyo anca yüksek seslerde midbass basslarda titriyo.Girişi + + olanları - - olanları y yapıp amfiden gelen kabloya bağladım.
Daha sonra başka bi araçda önlerde Cadence nin midi takılı şekilde dinledim twetterda midbass da ses veriyo gayette düzgün , bendeki ürün arızalımı yoksa normal mi ?
Son olarak sadece tweetter ses verdiği için önde müzik dinlerken kısa sürede müzik baş arıtmaya başlıyo çok tiz midbass zaten dediğim gibi alt seviye seste bağlı değil gibi yarın bağlantıyı kontrol etcem ama yanlış bağlamadığıma eminin crossların üstündeki ayar +2db de farkedermi bilmiyorum
arsenikli
05-08-2013, 23:04
Bence bağlantıda bi sorun var
Ben paralel cekipte bagladim sonra paralel hatti kesipte bagladim bir fark yok. Teybin cikisina bagladim. Midler yok denecek kadar zayif geldi bana. Amfi baglasam yanar diye dusunuyorum
arsenikli
05-08-2013, 23:19
Anfisiz midlerin ne anlamı kaldı ozamn midlerden verim almak istiyosan anfi şart
kadireren
06-08-2013, 00:06
Amfiye bağlayınca bişey olmuyo hatta midler amfi ile kullanmak için , tesisatcıda çıraklık yaptım sık sıkda giderim tanıdık olduğundan birçok araca 4 kanal amfi + kutu bas + rdh620c mid şeklinde bağladık yüksek sesde bozma yapmadan çok güzel çalıyodu.Gel gelelim benim araçda arkadaki ovaller kadar olamadı , cihazı kullanıp memnun olanlar konuyu görse neden bu şekilde şuan aracın önde 2 tweetter bağlı gibi eskiden teybe bağlı 13cm pioneer vardı onlarla aynı sesi veriyo onlar bile daha toktu.Kapı hoparlörünü amfi yakar diye bu midi aldım oda bu şekilde.
Biraz araştırdım cross. üstündeki ayarı +2 yapmıştım bu şekilde tiz oluyomuş yarın 0 ve -2 yani bas ağırlıklı deneyecem ama ses yinede az çıkıyo bu mid ile gaini en düşük ayarda çok iyi ses alıyolarmış
murat_ileri
06-08-2013, 00:53
ya baglantında hata var yada crossların arızalı, önce anfiden gaini kısıp sonra midleri direk anfiye bagla egerki ses gelmiyorsa midler arızalı.
kadireren
06-08-2013, 01:19
Yarın vaktim olursa sırasıyla deneyecem teşekkür ederim , sizin ve ilkercom un yorumunu bekliyodum.
Cross girişindeki + + ları birleştirdim - - leri birleştirdim o sanırım sorun değil ama tw wf kısmını tekrar kontrol etcem amfinin ayarına bakacam olmazsa midi cros olmadan amfiye bağlarım bu şekilde bağladığımda normal bi hoparlör gibi ses gelmesi gerekiyo sanırım.
En son düzelmezse aldığım yere gidip farklı cros ile denerim tekrardan teşekkürler son durumu buraya yazmaya çalışcam araya bayram girerse bayram dönüşü yazarım.
ilkercom
06-08-2013, 07:45
tweeterları direk bağlama yanabilir. midleri başka yerde deneyebilirsen iyi olur kapı ceplikleri bazen kötü dizayn ediliyor sesin çok çıkmasını engeller. bir de eski pioneer ovaller deli gibi çalar senin midlerin hem yeni olduğu için daha rodajı bitmedi hem de 40 0 wattlık bişey. sen yinede amfi gainlerini çok açma.
kadireren
06-08-2013, 23:59
Bugun bağlantıyı kontrol ettim , ben kablolarda siyah çigili olanı wf + ya bağlamıştım wf- olcakmış onu düzelttim midden ses gelmeye başladı ama ses seviyesi hemen hemen aynı şuan gain max dan biraz düşürdüm(ne olur ne olmaz diye) , ovallerinki yine yarıdan alşağı yaptım sesi dengeledim , eskiden sesi 6-7 yaptığımda yetiyodu şuan için 15-20 arası açmam gerekiyo ama ses ön arka eşit geliyo midler amfiyede bağlı olsa da düşük seviyede oval gibi yüksek ses vermiyo normali bu sanırım şuan bu şekilde kullanıyorum ileride nakit durumuna göre veya bu bozulduğu zaman daha kaliteli mid takımı düşünüyorum.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.