PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : EV satın alma prosedürü ?

Maxi
29-07-2012, 09:44
arkadaşlar bir ev alma olayımız var, tecrübemiz yok.

neler yapılması lazım?
mesela ev üzerinde haciz vs varmı yokmu kontrol etmek için nereye gitmek lazım?
başka neler yapmalıyız?

belli bir miktar kapora vermek istiyoruz bunun için yazılı bir döküman yeterli olacakmıdır ?

gibi şeyler...

teşekkürler

gökan
29-07-2012, 09:45
kredımı cekıceksınız peşinmı noterde hersey cıkıyr zannedersem

atituti
29-07-2012, 09:48
kat mülkiyetimi ortak tapumu onu sordurun önce , bu dediğimin önemini bilmiyorum ama bir tanıdığımızın başı yanmıiştı baya

bora1311
29-07-2012, 09:49
tapu dan kontrol edebilirsiniz diye biliyorum...

dgoo
29-07-2012, 09:51
Evin üstünde haciz vs durum olursa tapuda çıkar peşin mi alacaksınız kredi ile mi?

Seven7
29-07-2012, 10:16
kat mülkiyetimi ortak tapumu onu sordurun önce , bu dediğimin önemini bilmiyorum ama bir tanıdığımızın başı yanmıiştı baya

Ev için kredi çıkıp çıkmama durumunu etkiliyor bu. Eğer kat mülkiyeti yoksa banka kredi çıkarmıyor ev için. Ayrıca Allah korusun ev yıkıldığında bir şey olduğunda bulunduğu arsadan verilmiş payın sahibi olarak gözüküyorsun. Eğer banka işine girilmeyecekse buna bakılmasında fayda var.

DOHC
29-07-2012, 10:21
Bankalar 250-300 TL gibi bir ücrete experlik hizmeti veriyor bildiğim.
Tapu cinsi önemli
Binanın iskanı önemli
Haciz durumu önemli

bildiğim hepsi tapu dairesinde çıkıyor.....

onursumer
29-07-2012, 10:24
kredi ile alınıcaksa zaten bankada exper gonderiyor kat irtifakı ve kat mülkiyeti olmayan evlere kredi falan çıkarmıyorlar gerekli incelemeyi onlar yapıyorlar diye biliyorum

ayrıca içerde kiracı falan varsa iyice bi sozleşmeye falan bakmak lazım sonrasında sorun yaşamamak adına

yan53
29-07-2012, 10:29
Kapora verirken sozlesme yapin be su ada su pafta ve parseldeki binada girise gore sag arka daire yii 2000 tl kapora verip 150000 tl ye aliyorum vs vs die tam belirtin yoksa sag beklerken sol daireyide alabilirsiniz 0532 685 bindukuzyuzyefi ara anlatim anlamadiysan

UmutRıza
29-07-2012, 10:33
tapunun bir fotokopisini alın ve belediyeden,tapudan ve maliyeden sorgulatın.

DOHC
29-07-2012, 13:27
.............................

bond777
29-07-2012, 13:40
birde tapudaki daire numarasi ile kapida yazan daire numaralariniz tutmazsa kredi vermiyor bazi bankalar banka, bu islemin duzeltilmesi icin tum apartmanin barsvurmasi gerekriginden sorunlu bir durum bilginiz olsun.

timucintt
29-07-2012, 13:52
Tapuda bütün bilgiler çıkar hacizi varmı ipoteklimi diye... kredi ile alacaksanızda daire tapusundaki bilgilerle tapudaki bilgilerin tam tutması ve dairenin kat irtifakı veya kat mülkiyeti olması gerekli. Kredi çektirecekseniz zaten banka kendi expertizini daireye yollayıp araştırmasını yaptırıyor... onun dışında evin vergi borcu vs varsa zaten satışı yapılamaz dairenin tapudayken rayiç bedelini çıkarırken vergisi şusu busu çıkar önce onu size bankaya ödetirler vergisini dışarından ardından rayiç bedelini tapunun kendi içindeki banka veznesinden ödetirler... bide not düşeyim kesinlikle dairenin rayiç bedelini düşük göstermeyin ilerde vergi borcu çıkarırlar size yoksa ;) minimum dairenin %50-60 ını rayiç olarak gösterin...

Frid
29-07-2012, 14:04
kat irtifaklı 18 yıllık dairemize kredi çıkmaz denmiş 2 bankadan, sebebi yaşı mıdır peki, kredi için gerekli demişsiniz de arkadaşlar

Maxi
29-07-2012, 14:11
güzel bilgiler sağolun

şimdi bu zaten bizim kirada oturduğumuz ev
bankadan kredi almadan bu işi kotarmaya çalışıyoruz - çalışıcaz..

anladığım kadarıyle tabu dairesine kesin gidilecek
birde belediye sorgulaması var demiş bir arkadaş

ortak tapu veya kat mülkiyetimidir nedir bilmiyorum öğrenicem
birkaç sene önce tapu aldı ev sahipleri onu biliyorum.

acaba alım satım ne tutar?
benim bildiğim yarısı satan diğer yarısını alıcı ödüyormuş?? öylemidir ?

yan53
29-07-2012, 14:17
anlaşmaya baglı normalde alıcı öder..ama anlaşırsanız hepsını satıcıda oder...kat mulkıyetı tapu kendınındır ve kımse senın daıren hakkında hak talep edemez ama hisse tapu (yanı ortak tapu) bınanın bellı bır yuzdesı senın oluyor daıren kadar mesela ...butun bına bınada hıssesı olanların ortak malıdır...

DOHC
29-07-2012, 15:21
150 m2 sınırı var diye biliyorum. 150 m2 üstü ise daire masraf çok (KDV) oluyor. %18 sanırım. 150 m2 altı ise %1 mi ne.....

Thracian
29-07-2012, 16:16
150 m2 sınırı var diye biliyorum. 150 m2 üstü ise daire masraf çok (KDV) oluyor. %18 sanırım. 150 m2 altı ise %1 mi ne.....

her yıl belirleniyor oranlar bu sene unuttu hükümet, şuanda belirsiz

KÖROĞLU
29-07-2012, 18:00
Öncelikle Hayırlı olsun,

Tapu fotokopisini alın,

Önce belediyeden daireye ait herhangi borcu var mı yok mu sorgulayın,

su ve elektrik borçlarını, varsa doğalgaz borçlarını sorgulayın.
(sanırım siz zaten halihazırda oturuyorsunuz)

kat mülkiyetli olması sizin avantajınıza olur.

Tapudan üzerinde herhangi haciz durumu var mı yok mu kontrol ettirin. Ya da hisseli tapu ise işlemler uzun sürer bu duruma dikkat edin.Tescil anından tüm maliklerin orada olması şartı var.

kapora veriyorsanız da bunu kayıt altına alın alıcı ve satıcı taraf olarak. Ev işlerinde satıştan dönüş bi hayli fazla oluyor (evrak eksiği vs durumundan) bu yüzden, mutlaka olası bir sebepte cayma durumunda verilen kapora nakit ve eksiksiz olarak alıcıya teslim edilecektir ibaresini mutlaka yazın.

Tapu masraflarını ayrı ayrı ödeyin hatta bunu da yazılı olarak yapın. (ben evimi aldığımda bana yüklediler 30000 TL tapu değeri olan daireye boşuna 1300 TL fazladan ödedim.)

kat irtifakı ve mülkiyeti hakkında okunması gerekli bir konu.

Kat mülkiyeti-Kat irtifakı farkı nedir (http://www.hukuki.net/showthread.php?56407-Kat-mulkiyeti-Kat-irtifaki-farki-nedir)

Maxi
29-07-2012, 19:11
Öncelikle Hayırlı olsun,

Tapu fotokopisini alın,

Önce belediyeden daireye ait herhangi borcu var mı yok mu sorgulayın,

su ve elektrik borçlarını, varsa doğalgaz borçlarını sorgulayın.
(sanırım siz zaten halihazırda oturuyorsunuz)

kat mülkiyetli olması sizin avantajınıza olur.

Tapudan üzerinde herhangi haciz durumu var mı yok mu kontrol ettirin. Ya da hisseli tapu ise işlemler uzun sürer bu duruma dikkat edin.Tescil anından tüm maliklerin orada olması şartı var.

kapora veriyorsanız da bunu kayıt altına alın alıcı ve satıcı taraf olarak. Ev işlerinde satıştan dönüş bi hayli fazla oluyor (evrak eksiği vs durumundan) bu yüzden, mutlaka olası bir sebepte cayma durumunda verilen kapora nakit ve eksiksiz olarak alıcıya teslim edilecektir ibaresini mutlaka yazın.

Tapu masraflarını ayrı ayrı ödeyin hatta bunu da yazılı olarak yapın. (ben evimi aldığımda bana yüklediler 30000 TL tapu değeri olan daireye boşuna 1300 TL fazladan ödedim.)

kat irtifakı ve mülkiyeti hakkında okunması gerekli bir konu.

Kat mülkiyeti-Kat irtifakı farkı nedir (http://www.hukuki.net/showthread.php?56407-Kat-mulkiyeti-Kat-irtifaki-farki-nedir)

birkaç soru

tapu masraflarını ayrı ayrı ödeyin derken?
yani masraflar, alıcı ve satıcı için farklı farklımıdır?
işte atıyorum bize düşen masraf 2500 tl,, ev sahibine 2000 tl falanmıdır ?

birde bu masraflar neye göre hesaplanır?
ev fiyatı üzerinden belli bir yüzdemidir ?
yukarıda bir arkadaş raiç bedeli çok öldürmeyin %60 iyidir demiş

ev 190 bin tl
kısacası bize ve ev sahibine çıkacak masraf nedir? şimdiden hesaplayabilirmiyiz ?

Tuncer M.
29-07-2012, 19:25
Bankalar 250-300 TL gibi bir ücrete experlik hizmeti veriyor bildiğim.
Tapu cinsi önemli
Binanın iskanı önemli
Haciz durumu önemli

bildiğim hepsi tapu dairesinde çıkıyor.....

Kesinlikle bankaya verilen parayı boşa giden olarak görmeyin. Enişte bi ev beğenmişt, fiyatı da semte göre uygundu. Bankaya kredi için başvurdu inceleme sonucu orası için yıkım kararı olduğu çıktı. Peşin alınsa bilmiyorum topuda bu kararlar görünüyor mu ama, büyük bi zarar doğabilirdi.

despe
29-07-2012, 20:02
abi tapu masrafları hem alıcıya hem satıcıya aittir, hatırladığım binde 33 tü zannedersem tapu masrafı. yani konut bedelinin binde 33 ü. binden 16,5 u alıcıya, binde 16,5 u satıcıya aittir. ama genelde satan ben karışmam kardeşim işine gelirse der binde 33 ün hepsi alıcıya kalır :)

evinde bir bedeli vardır 190 bin demişsin sen, tapuda bu bedeli daha düşük gösterebilirsin bu sayede tapu masrafın düşer, ama iyimidir kötümüdür düşük ögstermek bilmiyorum, tapu dairesinde bu işi yapanlar sakıncası yok diyorlar.

tapu işine gelince, kat irtifaki veyahut kat mülkiyetli tapu olmasına dikkat et, bunun açıklaması şöyle, bir bina düşün 200 m2 arsa üzerine yapılmış. 10 daire var diyelim bu kat irtifakı veyahut kat mülkiyeti tapusu o arsadaki 10/1 lik payın gibi düşünebilirsin, eğer bina tek tapu ise ileride çok büyük sıkıntı yaşanır, ilerideki bir yıkımda hiçbirşey talep edilemez vs. kısaca ve kabaca bu şekilde açıklayabilirim. ama sen ev sahibi tapu aldı diyorsun büyük ihtimal kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusudur o.

RSBurak
29-07-2012, 21:31
bizde evimizi satılığa çıkardık tapuya bakarken kat irtifakı yazdığını gördüm ancak daire numarasına kadar her şey yazıyor bu tapuda bir sorun olurmu acaba..?