Orijinalini görmek için tıklayınız : Yanık hoparlör sarıgı ve verimi...
hakan876
03-02-2012, 08:33
bu konu hakkın da bılgısı daha once hoparlor yakan ve tamır ettıren arkadaslar .Nasıl yandı anlamadım.sebebi nedır cozemedım degımız soruları aydınlatalım ıstedım
pardon sonradan farkettim sabah yazınca uyku semesi :D K.bakma abi :)
bLackModeL
03-02-2012, 09:01
hakan abi profesyonel tesisatcı reco sorunun basını okuyum dandıkten cevap verme o adam sarılı hoparlor le orjınalın arasındakı farkı soruyoo degerlendırme yapacak ...
hakan876
03-02-2012, 09:19
tesısat işi artık yook kulagamın bırını bıttırdım sol duymuyo.sadece yardım ederım..
firat_07
03-02-2012, 09:24
bende 6 yıl bu işle ugraştım ve bir çok kez bas ve hoparlör tamiri yaptırdım elindeki malın kalitesine göre tamir işi farklılık gösteriyo sen ne tamiri yaptırıcaksın
hakan876
03-02-2012, 09:24
sadece bas degıl 40 30 20 .10.13 cm tiz tamır ettıren arkadaslarda olur tecrubelerını bızımle paylassın ıstedım..
hakan876
04-02-2012, 09:48
oncelıkle sunu belırtmektte yarar goruyorum herne kadar teknolojı gelıssede hop lar calısma pernsıbı pek degısmedi..gerci kullanılan mataryellerde degısım zaman ıcınde gostermıstır. gunumuzde bır cok fırma farklı malzemeler ılle hop uretmekttedır. tabii bunu sese etkısı cok buyuktur. bızler kullanıcı olarak. kendı zevkımıze gore. alıp takıp dınlıyoruz kımısı hos gelıyo kımısını begenmeye bılıyoruz..Yanlız hop ları kullanırken bırkac seyyın cok onemı oldugunu soylemekte yarar goruyorum. kı bu performans ve verım acısında hop omuru bakımından cok onemlı. ılk etapta arabalarımzın sokak ta bazen soguk bazen de gunes alttın kaldını dusun nerk hop larınızı takınız cunkı gunes ve nemı hıc bır hop sevmez.. hava sartların da ılk olarak etkılenecek yeri körükleri dir parcalanıp dokulmeye baslar..kullanmadıgınız hoparlorlerı mutlaka nemsız kuru bır yerde muhaffaza edın...
deeperblack
04-02-2012, 10:05
96 dan beri tutkulu olarak muzik sistemi isleriyle ugrasyorum. bugune kadar sadece 1 adet hoparlor yaktim oda yarisma icin asiri zorladigimi zamandi. bircogumuz saglikli sekilde kullanmaya dikkat etmiyoruz. bence en cok yapilan hata yuksek seste aniden parca degistirmek bunun disinda oto elektrikcisiyim dyen herkes muzik sistemi montajcisi oldu bence dogru montaj ve kablolamada ciddi onem tasiyor. bir diger etken de soylediginiz isi faktorudur.ooltomobil ureticileri orj hoparlorleri herzaman gorunmeyen yerlere saklayarak direkt gunes temasini kesmeye calismislardir.
hakan876
04-02-2012, 10:08
Yanma..bu olay genelde kullanıcı hattası ılle cok olur.ben en buyuk sebeblerını kısaca soyluyum Asırı yuklenme..anfı ayarı ganı yani kazancı cok acmak sıze bır fayda saglamaz hoparlore gerektıgı kadar wattı verın fazlası yakar.. o an olmasa bıle zaman ıcınde mutlakka yakar dozunda wattın en guzelı dozunda vermektır..Calıstırma..hoparlorunuzu bosta ıken yanı kabın sız cıplak calıstırmayın belkı test ıcın olabılır fakat cok watt vermeyın...Anfi secimi cok onemlıdır bazen elınzdekı hoparlor cok guclu de olsa saglık lı olmayan anfiye baglamanız hoperlorunuzu yakkabılır kalıtesı ıspatlanmıs bılındık markaları tercıh edın ...Ani watt basma...bır yerden gecerekken bır anda kısma ıhtıyacı duyulabılıyo kumanda uzerın de mute.veya att tusları.ve benzerı tusları kullanırken cok dıkkatlı olun.hoparlore anıden guc uygulamayın mutede ıse teyıp volumle dusurup mute tan sonra cıkarın..Asırı calıstırma hoperlorlerınızı bır kac muzık dınledıktten sonra mutlakka dınlendırın netıcede ustundekı bobın ısınıyoo...
hakan876
04-02-2012, 10:30
Tamir.yanan bır hoparlor eskı verımını verırımı evet verırı fakat..bunu tamır edecek kısı nın bılgı sahıbı ve ısının ehlı olması bazen yeterlı gelmıyoo..yapacak olan kısının elınde..mutlaka tamır kıttı olmassı lazım yada aynı malzemnın muaddılı sarttır.. yaparız dıyıp tamır edılen hoparlor 3 gun sonra geriye gelmemesi lazım..kullanıcıya yanı musterıye gereklı ızahatın mutlakka ıyı bır sekkılde anlatılması gerek..bazen muaddıl veya tamır kıttı yoksa yapamam demek daha hayırlı dır..sunu belırtmek ısterım tamiri yapılan genelde tiz lerde yanan taraf ılle orjın taraf arasında.cok buyuk farklar ortaya cıkıyo ıyıbır kullaga olan kısı bunu hemen anlar..ıste bunun sebebı..kalıtelı malzeme ılle tamır olmamasıdır..
hakan876
04-02-2012, 10:47
Ikıncı el ..bazen paramız sıfır malla yeterlı gelmıye bılır..ıkıncı el bır hopalor alırıken bır kac unsura bakmak gerekır..ve mutlaka konturollu yapılıp alınmalıdır..hoparlorun temız olmassı esas tır yırtık kırık lehım degmıs eskı amma efsane laflarından uzak durun. kozmetık olarak kusuru olmmasa bıle mutlaka elle ıllerı gerı yaparak surtme hısırt gıbı seslerın olup olmadıgan bakkın ayrıca satıcı yanında anfıye baglıyıp test ttını yapark almaya calıssın.. tiz.. ve mid bunları ayrı ayrı deneyın..seslerın her ıkıtarafında aynı seklıde ve aynı oranda caldıgından emın olmanız lazım..
arkadaslar hoparlor tamırı ewet mevcut ama sole bır sey var ben ses ısıyle ugrasıyorum profesyonel olarak tonmaısterım bızdekı hoparlorlerın tamır takımı mevcut mesela bı hoparlor yandıgı zaman tamır takımı gelır hoparlorun sadece metal olan kısmları ıskeletı kalır dıger kagıt parcaları komple sokulur tamır takımı hazırdır zaten dırek onu mıknatıstakı yuvaya oturturuz ve ozel yapıskanı ıle yapıstırırz tabı bu olaydakı bahsettıgım hoparlorler mın. 600 700 dolardan baslayan hoparlorlerdır :) arac ıcın olan hoparlorlerın cogunlugunda tamır takımı mevcut olmadıgı ıcın sargı ıslemı yapılmakta ama ben bugune kadar sargı yapılan bı hoparlorden verım alındıgını gormedım orjınalınn yerını asla tutmamakta tamır edecegın hoparlorun once kalıtesını bı gozden gecırmelısın bence tamır takımı ıle ılgılı ornek verıyım ben
Yeniden Yönlendirme Bildirimi (http://www.google.com.tr/imgres?q=rcf+l18&um=1&hl=tr&sa=N&biw=1366&bih=629&tbm=isch&tbnid=LdA3fm3p1XyjOM:&imgrefurl=http://www.savinglots.com/lotprod.asp%3Fitem%3DLF18N451&docid=J054PvAl3LRy4M&imgurl=http://www.savinglots.com/pimages/LF18N451.jpg&w=350&h=350&ei=-BktT-nlNci80QXS7ZStCA&zoom=1&iact=hc&vpx=734&vpy=291&dur=3073&hovh=225&hovw=225&tx=133&ty=174&sig=109053224115962262471&page=3&tbnh=137&tbnw=158&start=44&ndsp=24&ved=1t:429,r:3,s:44)
bu hoparlor arkadaslar
Yeniden Yönlendirme Bildirimi (http://www.google.com.tr/imgres?q=rcf+l18&um=1&hl=tr&sa=N&biw=1366&bih=629&tbm=isch&tbnid=QUgblLyEbu2JtM:&imgrefurl=http://reconekits.com/rcfl18-p200kn-1.aspx&docid=7ldryrw0KmgSwM&imgurl=http://reconekits.com/images/products/detail/L18P200kn.1.JPG&w=602&h=400&ei=-BktT-nlNci80QXS7ZStCA&zoom=1&iact=hc&vpx=1049&vpy=248&dur=2086&hovh=183&hovw=276&tx=255&ty=93&sig=109053224115962262471&page=3&tbnh=137&tbnw=189&start=44&ndsp=24&ved=1t:429,r:5,s:44)
buda tamır takımı arkadaslar
hakan876
04-02-2012, 16:55
tabkıı en mantıklısı tamır takımıdır amma sızın gosterdıgınız hop lar sahne ıcın seslendırme veya acık hava tarzında.. bunların tamır takımları zaten cook al tak gıbı bır durum..oto sublarında asıl sıkkıntı..tamır edılıcek oto sub veya 6.9 lar ıcın kullanılan malzeme yanı bobın telının kalıtesı.bobının sarıldıgı kagıt atılan spir sayısın orjınal ılle aynı olur ıse sıkkıntı cıkmaz... zaten tamırcısınde makınası var ..onemlı olan bobin tellini kalıtesı..
ben daha orjınalı gıbı olanı yada saglıklıca kullanabılenı gormedım sargı ısınde
bende aşırı bir müzik severim fakat bugüne kadar 2006 yılında bir defa tss-20 yaktım hala içim yanar onlara yanma sebebi ise jbl 75,4 anfiden girilmiş hakan abinin dediği gibi fazla gain o bana ders oldu. bu olaydan sonra kesinlikle yüksek ses açmıyorum örn teyp 30 a kadar gidiyorsa en fazla 20 lerde dinlerim oda yarım saat bilemedin 45 dk. kimseye teybimi elletmem. tss leri yaptırdım ama olmadı malasef yapan adam titiz biriydi ama japon başka yapıyor. Hakan abi sanada ayrıca teşekkürler sana ihtiyacımız var bu konularda
ben burda konserlerde bı ses acıyorum :) 20.000 kısı bass taa kalbınde hıssedıyo 6 7 8 saat kesıntısız tık yok bugune kadar bı kere twteer yaktım onunda mebranına 750 dolar dedıler :) 2 senedır mebran beklıyoruz :D gercı onuda bılerek yakmıstım konserı gecırmek zorundaydım
hakan876
04-02-2012, 18:22
sahne ve dısko sısıtemlerınde.alan genıstır kullanıla bass turu woofer idir buda sana fazla dıbe ınme ımkanı saglamaz tahataya cıvı cakar gıbı tak tak vururu.sub sisitemınde yanı araba kullandıgımız sub larda alt frekansa ıner tavsıyem 100 hz altı dınlemen gercek bassı duyman ıcın spl bır arabada dınleme ımkanın varsa dınle derım alan kucuktur ses basıncı cok tur nefes alama sıkkıntısı yasarsın gozlerın odaklanamaz kulaktan sıvı gelebılır.. ıkısını mukkayese etmen lazım tecrube bazen yasanar ogrenılıyoo genc dostum....
bahsettıgın seyı ben bızzat denedım aracımda ınvertor ıle 800x2 bıema power calıstırıyorum belkı bılıyosundur eaw dıye bı marka var onun sb850 lerınden bı tane baglı arabada :) max gucte calıstırmak ıcın aractan ınmek gerekıyo ne yazık kı gercekten nefesı kesılıyo ınsanın
sahne sıstemlerındekı sublarda procesorler var blırsın zaten onunla frekans aralıklarını kendımız ayarlıyoruz
hakan876
04-02-2012, 18:32
bir bass spl ve sub sınıfında olması ıcın hoparlorun yan butıl llerı yaanii hop a suspansıyon harekettın yaptıran sısıtemın( kalın watta dayanıklı) (uzun olmması da ana konının ılerı gerı gelmesıını)saglaması lazım alttakı termınalın hopa gıden bobın kablosunun uzunlugu ıyı olmasıı lazımm sub salınımı acısında ..aksı taktır de bu bass woofer dan oteye gecemezz herkese ıyı aksamlar ..
hakan876
04-02-2012, 18:45
senın soyledıgın bass sısıtemı..4 Eminence 18 inch Sub Woofers - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=SWtZmIudUdU&feature=related) Buda benım dedıgım Orion Hcca 15 Woofer Cooker Excursion Test - YouTube (http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=E9yw3OHEDIE) yan butıldekı suspansıyon harekettını ben spl calarım dıyoo
JDMazda_GTR
07-02-2012, 22:58
Türkiye'de bobin sarma,hoparlör tamirinde daha iyisi eminim ki yoktur.Bir çok müşterimizin ve kendi cihazlarımızda da tek kelimeyle kusursuz bir işcilik sergiliyorlar.Tek yerleri Ankara'da.Yardım edebilecek birşey olursa elimden geleni yaparım
ilkercom
11-02-2012, 17:54
yazılanları okumadım vaktim yok. ( bu seferde ben okumadan bodoslama dalayım)
bir çok kez hoparlör tamir ettirdim. Genelde orjinaline yakın yapılıyor. bazen özel sipariş ile daha iyi performansa da getirdim.
en yakın zamanda scanspeak tweeter yaktım. Söylendiği gibi fazla güçle vs yanmadı.
Zaten hoparlörler fazla güç ile yanmaz güçsüz amfi ile yanar. 500 wattlık woofer ı 200 wattlık amfi ile yakabilirsiniz.
Benim problem ses işlemcisi ile amfi aynı anda kapanıp pat diye ses yapıyordu. bu sırada tweeter xmax yapıp bobinler limitine ulaşıyordu. sonunda yandı.
Gelelim tamirine. karaköy büyük balıklıhan da nec elektronik serdar eldemir e götürdüm.
yanan tweeter ile beraber sağlam olanı da aldı ölçtü biçti. bi hafta sonra gittim aldım. ikisinin arasında hiç fark yoktu. orjinali ile birebir diyebilirim.
Bu tip cihazları çok tamir ettirdim. iyi usta tamir ederse orjinalinden hiç farkı olmaz.
tuncayakyz
11-02-2012, 18:53
bende 6 yıl bu işle ugraştım ve bir çok kez bas ve hoparlör tamiri yaptırdım elindeki malın kalitesine göre tamir işi farklılık gösteriyo sen ne tamiri yaptırıcaksın
Ben kendim profesyonel olarak 10 senedir bu işle uğraşıyorum.Şuanki işim hala ses-ışık ve sahne sistemleri teknik destek tonmaisterlik ve satış danışmanlığıdır.Eğer çok kaliteli orjinal bir ekipman ile çalışıp o ürünün kalitesine yıllardır alıştıysanız sonradan aynı ürünü sardırıp tekrar aynı kaliteyi almayı beklemeyin.Sarım işine normalde karşıyım eğer ürün kaliteli ve pahalı bir ürün ise zaten sizin alım gücünüz maddi olarak var demektir.Yani hiç düşünmeden direk o ürünün tamir takımı orjinal olarak değiştirilir.Ama ürün maddi olarak hem amatör hemde ucuz bir ürün ise o zaman sardırma işi yapılabilir.
hakan876
13-02-2012, 15:39
tuncay bey sıze katılmıyorum..sebebine gelınce ılker beyın bahsettıgı arkadas serdar gozumun onunde.rcf marka..sub ın.tamır kittı nı kullanarak bıre bır tamır etmıslıgıı vardır..hal boyle ıken orjınal ekıpman kullanan kısı ve kısılerın yapmıs oldugu hoplar tabkkıı eskı verımını verecektır..nettıcede fabrıkada aynı materlyellı ve yapıstırıcı kullanıyo tamır kıttının ıcınden yapıstırıcısı bıle cıkıyoo..yeterkı yapılmak ıstensın..
ilkercom
13-02-2012, 15:42
zaten sardırınca aynısını beklemeyin diyor tamir kiti iyidir diyor.
yanlız sarım işi iyi yapılırsa onlarda da verim yüksek oluyor.
hakan876
13-02-2012, 15:51
tellin kalıtesı acaıb fark yaratıyoo..
hakan876
13-02-2012, 15:55
tuncay bey pardon yanlıs anlasılma olmus....
Etlik Hakan Sistem diye bir yer var. İşçilikleri on numaradır beş yıldızdır. Sıkıntısız dertsiz tasasız hallederler.
JBL Gto sub bass serisinin kronik hatası göbek yırtılmasıdır. 2side yırtılmıstı tamir ettirdim aracı satarken hala gümbür gümbür calıodu.
Bobin yanıosa anfiyi değiştirin derim