Orijinalini görmek için tıklayınız : Fotosel/Proximity switch sorunsalı !!!
Erdem K.
23-01-2012, 13:42
Arkadaşlar,
Reflektörsüz yani cisimden yansımalı fotoseller ile kapasitif tip proximity switchler arasındaki fark nedir? :confused:
indüktif olmayan yani plastik algılayan IR yayan fotoelektrik sensörler de birer proximity sensör müdür? (fiziksel kontak olmadan cisim algılayan sensörler proximity sensör olarak adlandırılabilir mi?)
bu konudaki görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum,
iyi forumlar, saygılar... :icon_tup:
edit: konuyu yanlış yere açtıysam kusuruma bakmayın lütfen...
Erdem K.
23-01-2012, 13:59
arkadaşlar ağır bir konu mu oldu bilmiyorum ama elktronikle alakalı arkadaşlar görüşlerini bildirirse çok memnun olacağım...
birkaç çeşit proximity swicth var
photo diode yansımalı yani cisimden yansımalı veya reflektörden yansımalı olanlar:
klasik bir IR led üzeriden sinyal gönderirler ve karşı taraftan yansıyan sinyali okurlar
yani hem verici hem alıcı göz vardır sensör üzerinde
karşıda birşey yoksa geriyede yansıma olmaz değilmi ?
Photoelectric sensors (http://www.sick.com/tr/tr-tr/home/products/product_portfolio/industrial_sensors/Pages/photoelectricsensors.aspx)
asıl proximityler
Kapasitif sensörler:
yaklaşma mantığına dayalıdır
kağıt , cam , odun fark etmez
belli bir mesafeden daha yakın ise cisim sensor onu algılar
çeşitli boyutlarda ve mesafelerde algılayan tipleri var.
Capacitive proximity sensors (http://www.sick.com/tr/tr-tr/home/products/product_portfolio/industrial_sensors/Pages/capacitive_proximity_sensors.aspx)
Magnetik sensörler:
bu sensörler manyetik alan görmesi lazım
yani önünden mıknatıs geçmesi lazım ki algılasın
düz demir geçerse olmaz
karşı taraf mıknatıslı bir yüzey olacak
Magnetic proximity sensors (http://www.sick.com/tr/tr-tr/home/products/product_portfolio/industrial_sensors/Pages/magnetic_proximity_sensors.aspx)
Inductive sensörler: (endüklenen sensörler)
Bu sensörler aslında kendi etraflarına bir manyetik alan yayaylar
bu manyetik alan içerisinden bir metal cisim geçerse o manyetik alanın şekli şemali bozulur ve cisim algılanır.
yani karşı taraf normal demir, metal olabilir.
Inductive proximity sensors (http://www.sick.com/tr/tr-tr/home/products/product_portfolio/industrial_sensors/Pages/inductive_proximity_sensors.aspx)
Erdem K.
23-01-2012, 14:20
@maxi
öncelikle paylaşımınız için çok tşk ederim,
kapasitif silindirik proximity sensörler 25mm mesafeden ötesini algılayamazlar mı?
sensör silindirik tip fotoelektrik sensör yada kapasitif tip proximity switch bilemiyorum :) konveyöre konmuş, üzerindeki koddan datasheetine baktığımda fotoelektrik diffuse reflective tipte olduğu, 400mm'e kadar ayarlanabildiği ve IR barındırdığı yazıyor. şimdi bu bir fotosel olarak adlandırılabilir mi yoksa fotoelektrik proximity sensör müdür?
siz de "asıl proximity sensörler" diye belirttiğinize göre bunu proximity sensör olarak algılayamayız sanırsam :confused:
cetinkaya55
23-01-2012, 14:20
Erdem dostum,hayırdır?:D projemi var? valla bu derse çalışmamıştım:)
Erdem K.
23-01-2012, 14:22
Erdem dostum,hayırdır?:D projemi var? valla bu derse çalışmamıştım:)
yok bülent abi kafam karıştı :) proximity switch olarak bildiğim konveyör üzerindeki cisim aslında reflektörsüz fotosel mi değil mi bilmem lazım. nette baktığımda fotoelektrik yakınlık sensörü diye bazı yerlerde geçiyor ama bu bildiğimiz fotosel midir yoksa kapasitif proximity sensör müdür :confused:
@maxi
öncelikle paylaşımınız için çok tşk ederim,
kapasitif silindirik proximity sensörler 25mm mesafeden ötesini algılayamazlar mı?
sensör silindirik tip fotoelektrik sensör yada kapasitif tip proximity switch bilemiyorum :) konveyöre konmuş, üzerindeki koddan datasheetine baktığımda fotoelektrik diffuse reflective tipte olduğu, 400mm'e kadar ayarlanabildiği ve IR barındırdığı yazıyor. şimdi bu bir fotosel olarak adlandırılabilir mi yoksa fotoelektrik proximity sensör müdür?
siz de "asıl proximity sensörler" diye belirttiğinize göre bunu proximity sensör olarak algılayamayız sanırsam :confused:
sizdekine Photoelectric sensors diyebiliriz
aslında bunlara proximity denemez zaten
ışık ile algılama yapıldığı için.
fotosel daha basit yapılı şeyler için kullanılır
hani gündüz-gece algılayan lambalar falan vardır ya
ışık geldimi yanan veya sönen daha sade yapılı şeyler.
ama bu fotoelektrik sensörleri dediğim gibi daha yapılı, şekilli karmaşık yapıda olabiliryor
bu adrese bakarsanız çok çeşitleri var , fiber optikli versiyonlar bilmem neler ..
Photoelectric sensors (http://www.sick.com/tr/tr-tr/home/products/product_portfolio/industrial_sensors/Pages/photoelectricsensors.aspx)
edit:
proximity :
herhangibir fiziksel temas olmadan cisimleri algılayan sensörlerin bütününe deniyormuş.
o zaman fotoelektrik sensörlerinede bir çeşit proximity diyebiliriz sanırım.
yavuz364
23-01-2012, 15:14
Hepsine ek olarak birde "proximity switch" ise on-off çalışır..
Proximity sensor ise 0-5V veya propotional çalışır..
Erdem K.
23-01-2012, 16:07
sizdekine Photoelectric sensors diyebiliriz
aslında bunlara proximity denemez zaten
ışık ile algılama yapıldığı için.
fotosel daha basit yapılı şeyler için kullanılır
hani gündüz-gece algılayan lambalar falan vardır ya
ışık geldimi yanan veya sönen daha sade yapılı şeyler.
ama bu fotoelektrik sensörleri dediğim gibi daha yapılı, şekilli karmaşık yapıda olabiliryor
bu adrese bakarsanız çok çeşitleri var , fiber optikli versiyonlar bilmem neler ..
edit:
proximity :
herhangibir fiziksel temas olmadan cisimleri algılayan sensörlerin bütününe deniyormuş.
o zaman fotoelektrik sensörlerinede bir çeşit proximity diyebiliriz sanırım.
zaten beni ikileme sokan da bu tanımalamadır. yani herhangi bir fiziksel temas olmadan cisim algılayan sensörlere proximity sensör deniyorsa (vikipedyada böyle tanımlanıyor) o zaman fotoseller de birer proximity sensör olmuyor mu :confused: yani ister reflektörlü olsun isterse cisimden yansımalı, tüm fotoseller birer proximity sensör diyebilir miyiz? nette bazı sitelerde fotoelektrik yakınlık sensörü diye adlandırma dahi var...